Etik i forskningen

Betänkande 2001/02:UBU16

  1. 1, Förslag, Genomförd
  2. 2, Beredning, Genomförd
  3. 3, Debatt, Genomförd
  4. 4, Beslut, Genomförd

Ärendet är avslutat

Beslutat
5 juni 2002

Utskottens betänkanden

Betänkanden innehåller utskottens förslag till hur riksdagen ska besluta i olika ärenden.

DOC
PDF

Beslut

Motioner om etik i forskningen (UbU16)

Riksdagen avslog motioner från allmänna motionstiden 2001 om etik i forskningen.
Riksdagens beslut
Kammaren biföll utskottets förslag

Ärendets gång

Beredning, Genomförd

Senaste beredning i utskottet: 2002-04-25
Trycklov: 2002-05-23
Justering: 2002-05-23
Trycklov: 2002-05-27
Reservationer: 3
Betänkande 2001/02:UBU16

Alla beredningar i utskottet

2002-04-25

Motioner om etik i forskningen (UbU16)

Utbildningsutskottet föreslår att riksdagen avslår motioner från allmänna motionstiden 2001 om etik i forskningen.

Beslut är fattat. Se steg 4 för fullständiga förslagspunkter.

Debatt, Genomförd

Debatt i kammaren: 2002-06-05
Stillbild från Debatt om förslag 2001/02:UBU16, Etik i forskningen

Debatt om förslag 2001/02:UBU16

Webb-tv: Etik i forskningen

Dokument från debatten

Protokoll från debatten

Anf. 192 Per Bill (M)
Herr talman! Jag vill börja med att yrka bifall till reservation 1 i betänkandet. Stamcellsforskningen och framför allt de stora framstegen inom terapeutisk kloning har gjort att det är nödvändigt att föra en debatt och ställa upp en del riktlinjer för etiken i forskningen. En proposition som skulle avhandla detta var ock- så på gång. Vi har väntat, och vi har väntat och vi har väntat! Nu ser det ut som om vi kommer att få vänta till efter valet. Det blir med andra ord en ny regering som får försöka att så blocköverskridande som möj- ligt hitta ramar för etiken inom forskningen. Den här regeringen klarade tydligen inte av det.

Anf. 193 Yvonne Andersson (Kd)
Herr talman! Först yrkar jag bifall till vår reserva- tion nr 2. Sedan vill jag redan nu tacka för tiden och samar- betet med mina utskottskamrater och kansliets perso- nal. Därefter vill jag beklaga att vi under mandatperi- oden inte har fått någon proposition av regeringen i det angelägna ärende som etik i forskningen är. Nu är det en ny regering som får försöka sig på uppdraget. Timmen är sen, och därför vill jag sist men inte minst berätta något, och mycket kort, om vår substans och våra synpunkter, som vi vill skicka med dem som ska arbeta med etik i forskningen. De handlar om den värdegrund som riksdagen fattade beslut om 1994 och som ska gälla i samhället genom skolans verk- samhet, nämligen människolivets okränkbarhet och människans lika värde. Det är också den som ska vara ledstjärna i alla de sammanhang där forskning utförs.

Anf. 194 Ulf Nilsson (Fp)
Herr talman! Jag inleder med att rikta ett mycket varmt tack till mina utskottskolleger för en stimule- rande debattmiljö och för många både roliga och spännande samtal. Ett mycket varmt tack också till den kanslipersonal som har gjort detta arbete möjligt över huvud taget. När det gäller fri forskning är vår liberala ut- gångspunkt att forskningens frihet inte får inskränkas. Tvärtom finns det ett samband i den högre utbild- ningens och forskningens historia mellan självstyre å ena sidan och vetenskapligt nytänkande å den andra. Genomgående har den vetenskapliga utvecklingen varit överlägsen i sådana kulturer där universiteten har stått fria från politisk och religiös styrning. Det är många forskningsuppslag som för sin egen tid har verkat helt vansinniga eller helt omoraliska men som hundra år senare visar sig vara banbrytande. Det är just det som skapar en god forskningsmiljö - att forskare ibland ställer fel frågor, som inte leder någonstans, men ibland också av en slump hittar en fantastisk öppning för användbar forskning. När det gäller etiska aspekter kan det naturligtvis låta rimligt när man hör att staten ska uttrycka vilka värdegrunder forskningen ska vila på. Men jag tror att det är en farlig väg när man börjar resonera på det sättet. Då öppnar man ju för en styrning som är nega- tiv för forskningen. Folkpartiet är tydligt i sitt budskap här. Vi säger att det inte finns några frågor som forskaren inte får ställa och inte heller några resultat som forskaren inte får komma fram till. Börjar den politiska ledningen lägga sina värderande aspekter på vad forskningen ska syssla med så kommer den självständiga forska- ren att hindras, och forskningspolitiken riskerar att bli så styrande att nya vägar inte hittas. Sedan är det en helt annan sak att det måste finnas lagar och regler för metoder som forskningen ska använda. Varken fors- kare eller andra människor har t.ex. rätt att utsätta andra människor för lidande eller över huvud taget göra något mot deras vilja. Forskarna har naturligtvis inte heller rätt att t.ex. förstöra miljö och natur. La- garna ska gälla lika för alla. Jag tror att en del människor ibland blandar ihop dessa saker. Forskningens frågor och resultat måste alltid vara fria, men forskningens metoder måste kunna begränsas. De etiska kommittéer som i dag finns inom veten- skapssamhället tycker vi är ganska bra forum för forskarna att diskutera och bedöma etiska forsknings- frågor. Det återstår att se vilka förslag om forskningsetik som så småningom kommer från regeringen. Redan i dag vill jag säga att Folkpartiets utgångspunkt är att eventuella nya regler i första hand ska handla om metoder och inte om forskningens innehåll. Jag avslutar, herr talman, med att yrka bifall till Folkpartiets reservation 3.

Anf. 195 Inger Lundberg (S)
Herr talman! Jag vill börja med att yrka bifall till förslaget i betänkandet och instämma i det Per Bill sade om den mycket snabba utveckling som nu sker på bioteknikområdet, som också gör att diskussionen om etikprövning är väldigt angelägen. Det gäller också till dels på det samhällsvetenskapliga området. Det är mot den bakgrunden regeringen nu bereder en proposition om etikprövning av forskning som berör människor. Vi återkommer i höst till en ingående debatt kring de frågorna. Det är självfallet den socialdemokratiska regeringens intention att få så bred uppslutning som möjligt kring dessa frågor. Jag vill försäkra Per Bill om att vi är inställda på att det ska vara en socialde- mokratisk regering som lägger fram den propositio- nen. Jag vill inte gå in i någon sakdebatt. Men med anledning av Yvonne Anderssons uttalande om att Kristdemokraterna kommer att slåss för att forskning- en ska baseras på kristen etik och västerländsk huma- nism vill jag väldigt starkt markera att vi har en annan uppfattning. Där har övriga riksdagspartier också en annan uppfattning. Vi får återkomma till den debatten i valrörelsen. Slutligen, herr talman, vill jag önska alla ut- skottskamrater en trevlig sommar. Jag riktar ett varmt och innerligt tack till Eva Johansson och Torgny Danielsson - två fantastiskt fina och engagerade kamrater i utskottet som har betytt mycket i debatter- na. Tack ska ni ha. Ni kommer att betyda mycket i den politiska debatten framgent.

Anf. 196 Yvonne Andersson (Kd)
Herr talman! Jag vill bara fästa er uppmärksamhet på att det jag talade om var att människolivets okränkbarhet och människors lika värde ska vara ledstjärnor. Det ville jag skicka med inför det fort- satta arbetet.

Anf. 197 Inger Lundberg (S)
Herr talman! Det jag reagerade på var inte Yvon- ne Anderssons uttalande om människors lika värde utan den markering Kristdemokraterna har gjort i sina motioner och reservationer kring att kristen etik och västerländsk humanism ska skrivas in som grundpela- re för svensk forskning. Låt oss återkomma till den debatten i valrörelsen.

Anf. 198 Sofia Jonsson (C)
Herr talman! Som flera har sagt skulle det egent- ligen ha funnits en proposition som underlag för da- gens diskussion, men den har blivit uppskjuten. Jag vill kort tala om Centerpartiets syn på forsk- ningen och friheten. Den fria, kritiskt tänkande och granskande forskningen är ett av de viktigaste insla- gen i det öppna samhället. Därför är två av huvud- uppgifterna för utbildnings- och forskningspolitiken att slå vakt om ett fritt kunskapssökande och stimule- ra det öppna samhället. Det är inte kunskapen i sig som är farlig eller oe- tisk. Däremot kan tillämpningen av kunskapen vara både oetisk och ibland farlig. Ibland är det t.o.m. svårt att skilja mellan kunskapen i sig och dess till- lämpning. En sak som är viktig att tänka på och ha med sig framöver i den diskussion vi ska föra är vikten av att på något sätt skapa ett regelverk för etikprövning av forskningen. Men det får vi återkomma till under hösten, herr talman. Jag vill som flera andra passa på att tacka för den- na mandatperiod - för de fyra åren. Jag tackar både ledamöterna och personalen i utbildningsutskottet.

Anf. 199 Gunnar Goude (Mp)
Herr talman! Vi får, precis som Sofia Jonsson sa- de, tillfälle att återkomma till frågan om etik i forsk- ningen när regeringen kommer med sin aviserade proposition i ärendet. Nu behandlar vi motioner från allmänna motionstiden. Det finns tre reservationer i betänkandet - en från vardera Moderaterna, Folkpar- tiet och Kristdemokraterna. De handlar samtliga om forskningens frihet och relationen till etik och moral vad framför allt gäller forskningens tillämpning. Både Per Bill och Ulf Nilsson har i sina anföranden dekla- rerat det som också står i reservationerna, dvs. att forskningens frihet ska vara stor och orörd. Det fram- går väldigt tydligt i motionerna från båda partierna. Jag vill ta upp frågan därför att det i Kristdemo- kraternas reservation framförs åsikter som jag tycker är djupt oroande. Man skriver i sin reservation att "det är viktigt att forskningens värdegrund är tydlig. Denna bör enligt vår mening vara förankrad i den kristna etiken och västerländsk humanism". Man skulle kunna tro att det är den kortfattade sammanfattningen av motionen som gör att reserva- tionstexten blir så här, men så är det inte. Resone- manget utvecklas i stället ytterligare i motionen. Ar- gumentationen är i mina ögon underlig och glidande på ett sätt som väcker farhågor. Man börjar visserligen med att säga att den fria forskningen ska sträva efter en objektiv hållning till kunskap, men sedan konstaterar man raskt att kun- skap aldrig är värdeneutral. Man tar sedan steget fullt ut och säger att "Kristdemokraterna har som målsätt- ning att forskningen ska vara värdeförankrad". Efter det talar man i motionen om att den värdegrund som ska gälla ska vara förankrad i den kristna etiken och västerländsk humanism. Så knyter man ihop säcken genom att deklarera följande: "Vi anser att denna värdegrund bör vara vägledande även för forskning- en". Vart tog forskningens frihet vägen? Jag tror att alla idéhistoriker är överens om att de perioder under vilka kristen värdegrund har varit vägledande för forskningen hör till de mörkaste i den västerländska vetenskapens historia. Tiden fram t.o.m. 1500-talet - medeltiden - då just den kristna värdegrunden var, för att uttrycka det milt, vägledan- de, brukar snarast beskrivas som en period av stagna- tion och vetenskapligt mörker. Vägledningen från den då starka kyrkan var som bekant mycket konkret när det gäller forskare vars forskning eller resultat stod i strid med den kristna värdegrunden. Jag tror inte att Kristdemokraterna pläderar för ett medeltida förhållningssätt till forskningens frihet, men jag tycker att de skrivningar man nu presenterar tydligt pekar i den riktningen. Om Kristdemokraterna inte alls tycker att denna kristna värdegrund bör vara vägledande för forskningen finns det nu möjlighet att tala om det. Det är faktiskt angeläget, för det står så i motion 2001/02:Ub438 under rubriken "Värdeförankrad forskning".

Anf. 200 Yvonne Andersson (Kd)
Herr talman! Min uppfattning är att Gunnar Gou- de här har valt att missförstå vår ambition, som jag försökte förtydliga i mitt mycket korta anförande. Först och främst kan jag deklarera att vi vill ha fri forskning. Jag kan också deklarera att vi inte vill ha den etik som vägledde medeltidens forskning. Vi vill ha den etik som är mixen av västerländsk humanism och kristen etik, och den symboliseras starkast av människolivets okränkbarhet och människors lika värde. Vår uppfattning om de här frågorna kom fram rätt så tydligt i debatten kring stamcellsforskningen, där människolivets okränkbarhet började diskuteras och där vi ville lyfta fram de här frågorna. Jag sade också tidigare i mitt anförande att vi vill återkomma till detta i samband med de diskussioner som en ny regering måste ha med riksdagens leda- möter och förtydliga detta. Men det är den värde- grund som beslutades 1994 i Sveriges riksdag, som bygger på människolivets okränkbarhet och männi- skors lika värde, som ska vara ledstjärnan.

Anf. 201 Gunnar Goude (Mp)
Herr talman! Kan jag då uppfatta det som att det som nu står om att den kristna värdegrunden bör vara vägledande för forskningen egentligen inte alls gäller forskningen utan att det, precis som det står i Mode- raternas och Folkpartiets motioner, handlar om valet av metodik och om hur forskningsresultaten ska till- lämpas?

Anf. 202 Yvonne Andersson (Kd)
Herr talman! Det är en rad överväganden som görs. Jag säger att detta ska vara ledstjärnan. Det innebär att man i de överväganden som görs hela tiden måste beakta människolivets okränkbarhet. Så ska man tolka det här. Man gör överväganden i val av forskningsfält, i val av metoder, när det gäller konsekvenserna och när det gäller hur man ska presentera resultat. Överallt har vi överväganden, och det är inget märkligt. Vi har alla ett raster av värderingar som tränger igenom vid viktiga överväganden.

Anf. 203 Gunnar Goude (Mp)
Herr talman! Jag tror att det är bra för den fort- satta diskussionen om Yvonne Andersson ser över texterna, för den som läser texten får ju ett annat intryck när det står att den kristna värdegrunden bör vara vägledande för forskningen. Tyvärr uttrycker också texten i motionen någonting mycket bredare än det som Yvonne Andersson säger nu. Därmed skulle jag vilja sätta punkt och tacka för tiden i utskottet under den här mandatperioden. Det tacket riktas både till kollegerna i utskottet för alla trevliga diskussioner och för ett bra samarbete och naturligtvis till vårt kansli som betyder så mycket för hela utskottet.

Anf. 204 Eva Johansson (S)
Herr talman! Jag vill gärna återgälda Inger Lund- bergs tack, men jag vill rikta mitt tack till alla kam- rater i utskottet och till kansliet. Jag vill också rikta det till alla ledamöter, både partivänner och andra vänner, i kammaren. Utbildningsfrågor är stimulerande. Det har också stimulerat debatten många gånger, ibland till en sådan gräns att det har frestat på talmännens tålamod. Jag vill tacka talmännen för att ni har haft detta tålamod.

Beslut, Genomförd

Beslut: 2002-06-05
Förslagspunkter: 1, Voteringar: 1

Protokoll med beslut

Riksdagsskrivelser

    Förslagspunkter och beslut i kammaren

    1. Etik i forskningen

      Kammaren biföll utskottets förslag

      Beslut:

      Kammaren biföll utskottets förslag

      Utskottets förslag:
      Etik i forskningen Riksdagen avslår motionerna 2001/02:Ub438 yrkande 1, 2001/02:Ub546 yrkande 22 och 2001/02:So633 yrkande 1.
      • Reservation 1 (m)
      • Reservation 2 (kd)
      • Reservation 3 (fp)
      Ledamöternas röster