Till innehåll på sidan

Inskränkt skattskyldighet för Right Livelihood Award Stiftelsen (prop. 2004/05:139)

Betänkande 2005/06:SkU2

  1. 1, Förslag, Genomförd
  2. 2, Beredning, Genomförd
  3. 3, Debatt, Genomförd
  4. 4, Beslut, Genomförd

Ärendet är avslutat

Beslutat
9 november 2005

Utskottens betänkanden

Betänkanden innehåller utskottens förslag till hur riksdagen ska besluta i olika ärenden.

Beslut

Skattelättnader för Right Livelihood Award Stiftelsen (SkU2)

Right Livelihood Award Stiftelsen som delar ut det så kallade alternativa Nobelpriset ska i fortsättningen vara skattskyldig bara på grund av innehav av fastigheter. Beslutet innebär att stiftelsen får samma skattelättnader som vissa andra stiftelser som finns uppräknade i inkomstskattelagen. Riksdagen bedömer att effekterna på de offentliga finanserna är försumbara. Lagändringen ska tillämpas första gången vid 2005 års taxering.
Utskottets förslag till beslut
Bifall till propositionen. Avslag på motionen.
Riksdagens beslut
Kammaren biföll utskottets förslag

Ärendets gång

Beredning, Genomförd

Senaste beredning i utskottet: 2005-10-13
Justering: 2005-10-18
Trycklov till Gotab och webb: 2005-10-25
Trycklov: 2005-10-25
Reservationer: 1
Betänkande 2005/06:SkU2

Alla beredningar i utskottet

2005-10-13

Skattelättnader för Right Livelihood Award Stiftelsen (SkU2)

Skatteutskottet föreslår att Right Livelihood Award Stiftelsen, som delar ut det så kallade alternativa Nobelpriset, ska vara skattskyldig bara på grund av innehav av fastigheter i fortsättningen. Förslaget innebär att stiftelsen får samma skattelättnader som vissa andra stiftelser som finns uppräknade i inkomstskattelagen. Utskottet bedömer att lagändringens effekter på de offentliga finanserna är försumbara och föreslår att lagändringen ska tillämpas första gången vid 2005 års taxering.

Beslut är fattat. Se steg 4 för fullständiga förslagspunkter.

Debatt, Genomförd

Debatt i kammaren: 2005-11-09

Dokument från debatten

Protokoll från debatten

Anf. 68 Anne-Marie Ekström (Fp)
Herr talman! Vi har nyss debatterat ett ärende där ett lagförslag kom fram snabbt som ögat, om än med vissa brister. Men ibland går det sakta, rentav i snigelfart. För exakt ett år sedan fattade skatteutskottet beslutet att ge i uppdrag åt regeringen att se över reglerna när det gäller skattebefrielse för vissa allmännyttiga stiftelser och andra juridiska personer som bedriver allmännyttig verksamhet. I dag pågår fortfarande arbetet med att ta fram direktiven till utredningen. Herr talman! Självklart har Folkpartiet och övriga partier i alliansen inget emot att Stiftelsen Right Livelihood Award skattebefrias och därmed kan fortsätta att dela ut det så kallade alternativa Nobelpriset i Sverige. Vad vi vänder oss emot är att varje gång frågan om skattebefrielse för en stiftelse kommer upp måste frågan tas upp i riksdagen. Bedömning av om en stiftelse ska vara skattebefriad måste utgå från objektiva kriterier. Därför är det viktigt att det påbörjade arbetet med att ta fram regler skyndas på. Vi anser, herr talman, att det ska skyndas på rejält så att ett lagförslag kan presenteras för riksdagen innan detta riksmöte, 2005/06, har gått till ända. Det går som sagt att snabba på om bara viljan finns. Jag yrkar bifall till reservationen.

Anf. 69 Roger Tiefensee (C)
Herr talman! Åhörare och riksdagsledamöter! Den som väntar på något gott väntar som bekant aldrig för länge. Dagens beslut om att föra in Right Livelihood Award-stiftelsen i inkomstskattelagens katalog över allmännyttiga stiftelser som endast ska vara skattskyldiga för inkomster på grund av innehav av fastigheter är ett gott beslut. Jag har väntat länge på det. Jag har engagerat mig i frågan. Jag har interpellerat tidigare finansministern Bosse Ringholm och motionerat i frågan. Beslutet är helt avgörande för att Right Livelihood Award-stiftelsen på lång sikt ska kunna vara kvar i Sverige. Man har fått vänta länge. I tio år hade Right Livelihood Award-stiftelsen en begäran om att komma in i katalogen liggande hos regeringen som sedan avslogs. Efter det kom det påpekanden från Skatteverket om att de som fick det så kallade alternativa Nobelpriset inte i sig kunde betraktas som allmännyttiga. Därmed skulle det ifrågasättas om hela stiftelsen kunde vara allmännyttig. Right Livelihood Award-stiftelsens ställning som allmännyttig stiftelse enligt de allmänna ändamålskriterierna ifrågasattes. Man fick under flera år leva med en osäkerhet. Därför är det bra att man nu kommer in i katalogen och kan arbeta långsiktigt och tryggt. Frågan är: Hur är det då med andra stiftelser, som i allmänhetens ögon betraktas som allmännyttiga men som inte har haft möjligheten att komma in i den här katalogen, där skattesubjekten uttryckligen namnges i lagstiftningen? Hur länge ska de som i allmänhetens ögon betraktas som allmännyttiga leva i osäkerhet? Hur länge ska de få vänta? Jag tycker att det är orimligt att ha ändamålskriterier för vilka stiftelser som ska betraktas som allmännyttiga som andas 50-tal - 1950-tal. Det pratas om att man ska främja nordiskt samarbete. Det naturliga borde väl vara internationellt samarbete? Det pratas om att man ska främja svenskt försvar. Men det naturliga borde väl vara att stiftelser som jobbar med fredsarbete ska betraktas som allmännyttiga? Miljöfrågor saknas helt och hållet. Det är alltså hög tid för en översyn. Det är också hög tid att komma med lagförslag som gör att vi får en mer modern lagstiftning som faktiskt är i linje med vad allmänheten tycker är allmännyttigt och att skattemyndigheten ska kunna bedöma stiftelser efter moderna ändamålskriterier. Därför behövs en snabb översyn. Som Anne-Marie Ekström sade före mig är det ett år sedan skatteutskottet begärde en sådan översyn, och ännu skriver regeringen på direktiven. Hur länge ska de här stiftelserna få vänta? Jag vet inte. Vad är rimligt? Skatteutskottets majoritet säger att vi inte ska ange några tidsramar. Men vad är då rimligt? Vad anser skatteutskottets majoritet vara en rimlig väntan? Jag tycker att det skulle vara rimligt att man fick ett lagförslag under innevarande mandatperiod, under innevarande riksmöte, och yrkar därför bifall till reservationen.

Anf. 70 Susanne Eberstein (S)
Herr talman! I utskottet är vi överens i själva saken, att stiftelsen bedriver en sådan allmännyttig verksamhet att den ska vara inskränkt skattskyldig. Precis som tidigare talare har sagt är stiftelselagstiftningen gammalmodig. Katalogsystemet är inte särskilt bra. Det finns också andra frågor som behöver ses över. Det är helt enkelt så att man ska utreda hela stiftelselagstiftningen. Vi har redan gett ett sådant uppdrag till regeringen. Därför finns det ingen anledning att lägga fast några tidsramar. Jag tycker att det viktigaste är att vi får ett bra och genomarbetat förslag. Vi har tidigare under förmiddagen fått höra hur det är när det går för fort. Det finns många som har synpunkter på det. I det här fallet är det viktigt att vi får en ordentlig utredning, att den remissbehandlas och att det kommer ett väl genomarbetat svar. Därför yrkar jag bifall till förslaget i betänkandet och avslag på reservationen.

Anf. 71 Peter Rådberg (Mp)
Herr talman! Vi tycker att det här är ett bra förslag och en bra verksamhet. Det var faktiskt Miljöpartiet som tog initiativet till detta. Stiftelsens ändamål får man ju inte glömma när vi diskuterar detta. Det är bland annat att man ska främja vetenskapen, forskning. Det handlar om undervisning. Det handlar om att bidra till den ekologiska balansen. Detta är oerhört viktigt. Det är också så klart fråga om fred och rättvisa. Några av dem som fått detta pris har senare fått det så kallade riktiga Nobelpriset. Vi tycker att det här är ett jättebra initiativ så att vi, herr talman, yrkar också bifall till detta förslag i betänkandet.

Beslut, Genomförd

Beslut: 2005-11-09
Förslagspunkter: 1, Voteringar: 1

Protokoll med beslut

Förslagspunkter och beslut i kammaren

  1. Inskränkt skattskyldighet för Right Livelihood Award Stiftelsen

    Kammaren biföll utskottets förslag

    Beslut:

    Kammaren biföll utskottets förslag

    Utskottets förslag:
    Riksdagen antar regeringens i bilaga 2 i detta betänkande återgivna förslag till lag om ändring i inkomstskattelagen (1999:1229).
    Därmed bifaller riksdagen proposition 2004/05:139 och avslår motion 2004/05:Sk21.
    • Reservation 1 (m, c, fp, kd)
    Omröstning i sakfråganUtskottets förslag mot reservation 1 (m, c, fp, kd)
    PartiJaNejAvståendeFrånvarande
    s1150029
    m042013
    fp035013
    kd02409
    v22006
    c01705
    mp12005
    -1001
    Totalt150118081
    Ledamöternas röster