Några frågor om arv och testamente

Betänkande 2000/01:LU14

  1. 1, Förslag, Genomförd
  2. 2, Beredning, Genomförd
  3. 3, Debatt, Genomförd
  4. 4, Beslut, Genomförd

Ärendet är avslutat

Beslut i korthet
Riksdagen avslog motioner från den allmänna motionstiden 2000 i frågor som rör laglottsinstitutet, arvsrättens utsträckning och möjligheter till registrering av testamente.
Beslut
Motioner om arv och testamente (LU14)
Utskottets förslag till beslut
Avslag på motionerna
Riksdagens beslut
Bifall till utskottets hemställan
Utskottets förslag till beslut
<p>Lagutskottet förslår att riksdagen avslår motioner från den allmänna motionstiden 2000 i frågor som rör laglottsinstitutet, arvsrättens utsträckning och möjligheter till registrering av testamente.</p>
Utskottets förslag
Motioner om arv och testamente (LU14)

Utskottens betänkanden

Betänkanden innehåller utskottens förslag till hur riksdagen ska besluta i olika ärenden.

DOC
PDF

Beslut

Motioner om arv och testamente (LU14)

Riksdagen avslog motioner från den allmänna motionstiden 2000 i frågor som rör laglottsinstitutet, arvsrättens utsträckning och möjligheter till registrering av testamente.
Utskottets förslag till beslut
Avslag på motionerna
Riksdagens beslut
Bifall till utskottets hemställan

Ärendets gång

Beredning, Genomförd

Senaste beredning i utskottet: 2001-01-16
Justering: 2001-02-13
Trycklov: 2001-02-15
Trycklov: 2001-02-27
Betänkande 2000/01:LU14

Alla beredningar i utskottet

2001-01-16

Motioner om arv och testamente (LU14)

Lagutskottet förslår att riksdagen avslår motioner från den allmänna motionstiden 2000 i frågor som rör laglottsinstitutet, arvsrättens utsträckning och möjligheter till registrering av testamente.

Beslut är fattat. Se steg 4 för fullständiga förslagspunkter.

Debatt, Genomförd

Debatt i kammaren: 2001-03-07
Stillbild från Debatt om förslag 2000/01:LU14, Några frågor om arv och testamente

Debatt om förslag 2000/01:LU14

Webb-tv: Några frågor om arv och testamente

Dokument från debatten

Protokoll från debatten

Anf. 50 BERIT ADOLFSSON (M)
Herr talman! Den bostadsakuten är ju på väg att stänga nu. Problemet är att det föds för få barn och dör för många gamlingar i de här kommunerna, och då blir det negativa siffror. Det är nog ganska rimliga befolkningssiffror som man har nämnt i utredningen, och SABO:s förslag är nog faktiskt inte så felaktiga. Vi får väl hoppas att vi kan vända utvecklingen, både ministern och jag, på olika sätt. Men frågan är hur ministern ser på det här med bostadsakuten. Ska den öppna igen, eller ska det ske andra åtgärder? Det måste till något stöd till de här kommunerna, annars kommer det att bli problem med skola, vård och omsorg före 2010.

Anf. 51 MARINA PETTERSSON (S)
Herr talman! Jag sade i mitt tidigare svar att ut- vecklingen inte är ödesbestämd. Det går att påverka utvecklingen. Jag trodde kanske att det parti som Owe Hellberg representerar också hade den inställ- ningen och inte den mer uppgivna attityd som jag tycker präglar Owe Hellbergs frågeställningar. Vi har varit överens om den budget som vi lade fram i höstas. Där säger vi att vi ska fundera över i vilka former vi ska följa upp Bostadsdelegationens arbete. Vi har avsatt 2 miljarder. Det är ungefär det utrymme vi nu beräknar för att stödja de kommuner som har en besvärlig situation med sina bostadsbolag. Men vi har en beredskap för att fortsätta arbetet om det skulle visa sig nödvändigt. Vi sitter just nu och funderar över i vilka former. Vi måste följa utveck- lingen i de här kommunerna väldigt noga och också ha en beredskap att gå in med statliga åtgärder om det skulle vara nödvändigt. Den svenska öppenheten

Anf. 52 STIG RINDBORG (M)
Herr talman! Jag har en fråga till statsrådet Lejon. Sveriges demokratiska tradition krockar ju med andra länders traditioner i EU-samarbetet, inte minst på öppenhetsområdet. Jag deltog t.ex. i dag i ett sammanträde med socialförsäkringsutskottet. Jag har här i min hand några av de offentliga handlingar vi fick, och som ni ser är de kraftigt nedstrukna. Det är en följd av detta. Vi har inte ens nått halvtid i ordförandeskapet. Ändå verkar det som om regeringen har gett upp i fråga om att kunna nå en uppgörelse som är bra om öppenheten, en uppgörelse som präglas av just den svenska öppenhetstradition som vi står för till skill- nad från stängdhet och slutenhet. Få saker är väl så viktiga som öppenheten för en rak, effektiv, rättvis och trygg demokrati. Vad avser statsrådet göra på de kommande mi- nisterrådsmötena för att säkerställa en sådan positiv utveckling för framtiden, om man nu har gett upp för ordförandeskapsperioden?

Beslut, Genomförd

Protokoll med beslut

Riksdagsskrivelser