Till innehåll på sidan

Nedsatt koldioxidskatt för bränslen som förbrukas i anläggningar som omfattas av EU:s handel med utsläppsrätter

Betänkande 2007/08:SkU27

  1. 1, Förslag, Genomförd
  2. 2, Beredning, Genomförd
  3. 3, Debatt, Genomförd
  4. 4, Beslut, Genomförd

Ärendet är avslutat

Beslutat
12 juni 2008

Utskottens betänkanden

Betänkanden innehåller utskottens förslag till hur riksdagen ska besluta i olika ärenden.

Beslut

Nedsatt koldioxidskatt för bränslen (SkU27)

Riksdagen sade ja till regeringens förslag om nedsatt koldioxidskatt för bränslen som förbrukas i anläggningar som omfattas av EU:s handel med utsläppsrätter. Riksdagen ställer sig också bakom vissa lagtekniska ändringar som syftar till att göra reglerna kring i synnerhet kraftvärmebeskattning mer lättillgängliga och överskådliga. Detta är första steget i de skattelättnader som aviserades i budgetpropositionen för 2008 för bränslen som förbrukas i anläggningar som omfattas av handelssystemet. De nya reglerna börjar gälla den 1 juli 2008.
Utskottets förslag till beslut
Delvis bifall till propositionen. Avslag på motionen.
Riksdagens beslut
Kammaren biföll utskottets förslag

Ärendets gång

Beredning, Genomförd

Senaste beredning i utskottet: 2008-04-08
Justering: 2008-06-03
Trycklov till Gotab och webb: 2008-06-04
Trycklov: 2008-06-04
Reservationer: 1
Betänkande 2007/08:SkU27

Alla beredningar i utskottet

2008-04-08

Nedsatt koldioxidskatt för bränslen (SkU27)

Skatteutskottet föreslår att riksdagen säger ja till regeringens förslag om nedsatt koldioxidskatt för bränslen som förbrukas i anläggningar som omfattas av EU:s handel med utsläppsrätter. Utskottet ställer sig också bakom vissa lagtekniska ändringar som syftar till att göra reglerna kring i synnerhet kraftvärmebeskattning mer lättillgängliga och överskådliga.

Förslaget om nedsatt koldioxidskatt är första steget i de skattelättnader som aviserades i budgetpropositionen för 2008 för bränslen som förbrukas i anläggningar som omfattas av handelssystemet. Enligt förslaget ska de nya reglerna börja gälla den 1 juli 2008.

Beslut är fattat. Se steg 4 för fullständiga förslagspunkter.

Debatt, Genomförd

Debatt i kammaren: 2008-06-11

Dokument från debatten

Protokoll från debatten

Anf. 178 Helena Leander (Mp)
Fru talman! Förra hösten föreslog regeringen i budgeten att koldioxidskatten för anläggningar som omfattas av EU:s handel med utsläppsrätter, typ tung industri och energianläggningar, skulle sänkas. Det är det första steget i detta som vi ska ta ställning till i dag. Bakgrunden är helt enkelt att dubbla styrmedel inte nödvändigtvis ger dubbel effekt. I det här fallet handlar det snarare om var inom bubblan som utsläppen sker - och det resonemanget har jag egentligen inga problem med. Mitt problem är snarare hur EU:s utsläppshandel har fungerat eller inte fungerat. När det här förslaget dök upp första gången var vi alldeles i slutet av den första handelsperioden, som sträckte sig till årsskiftet. Då hade tilldelningen varit på tok för generös - till och med större än utsläppen var början från början. Då blir man inte helt förvånad när man ser att priset blir väldigt lågt och den styrande effekten begränsad. I det läget kände vi från Miljöpartiet att det inte vore ansvarsfullt att släppa koldioxidskatten med hänvisning till ett illa fungerande handelssystem. Sedan dess har det hänt en del. I den nya handelsperioden har tilldelningen tack och lov minskat. Det ger bättre förutsättningar för en utsläppshandel som verkligen bidrar till att minska utsläppen, men det är fortfarande för tidigt att se bestämt hur det här kommer att sluta. Därför står vi tills vidare kvar vid vårt tidigare ställningstagande, och därför yrkar jag bifall till reservationen. I detta anförande instämde Lage Rahm (mp).

Anf. 179 Lennart Hedquist (M)
Fru talman! Jag ska be att få yrka bifall till skatteutskottets förslag i betänkandet. Jag vill inledningsvis mot bakgrund av vad Helena Leander sade tydligt markera att det är utskottets uppfattning att det för en effektiv miljöstyrning är angeläget med en samordning mellan olika styrmedel i miljöpolitiken, till exempel mellan skatt och utsläppshandel. När vi har övergått till ett system med handel med utsläppsrätter - och det regleras ju på EU-nivå - är det inte meningen att det ska vara något slags dubblering med ytterligare nationella styrmedel. I princip bör sådana styrmedel upphöra, och man har i stället en tilltro till att handeln med utsläppsrätter ska fungera på avsett sätt. Det är tråkigt att Miljöpartiet fortfarande gör bedömningen att man inte fäster tillräcklig tilltro till de förändringar som har gjorts efter det att man successivt har anpassat sig till de erfarenheter man hade av utsläppssystemet. Det har varit vissa problem för Sverige med att kunna få fram de skatteförändringar som är en följd av handeln med utsläppsrätter. Det har gjort att det förslag som tidigare har förelegat från regeringen har kommit att få avslås i en omgång av riksdagen i avsaknad av besked från EU. Men nu har regeringen den 13 maj fått det beskedet. Därmed har vi kunnat gå vidare med nedsättningar av skatten på det sätt som har aviserats redan tidigare, och där det ska bli ytterligare ett steg längre fram. Jag noterar att vi i utskottet är tämligen eniga om förslaget från regeringen. Jag tolkar nästan Helena Leanders inlägg nu som att också Miljöpartiet inser att den här tågordningen är den enda riktiga och rimliga. Miljöpartiet har haft ett motstånd mot bakgrund av, som de säger, att erfarenheterna från den första omgången med handel av utsläppsrätter inte var tillräckligt bra. Men de erfarenheter man kommer att få framåt i tiden kommer att visa att det är riktigt att ta det steg som vi nu gör i och med regeringens förslag, som utskottet biträder. I detta anförande instämde Gunnar Andrén (fp).

Anf. 180 Åke Sandström (C)
Fru talman! På vårt bord ligger nu skatteutskottets betänkande nr 27, som handlar om nedsatt koldioxidskatt för bränslen som förbrukas i anläggningar som omfattas av EU:s handel med utsläppsrätter. Det är kort och enkelt, men detta är som sagt ett jätteviktigt ämnesområde. Vi är i stort sett överens. Jag har respekt för Miljöpartiets synpunkter i reservationen. Man kan dock också läsa i reservationen när det gäller utsläppsrätterna att "visserligen har tilldelningen stramats upp något i den nya handelsperioden från 2008, men det är fortfarande för tidigt att säga om det är tillräckligt". Detta är som sagt ett komplicerat ärende, och jag vet att regeringen noga följer dessa frågor. För tids vinnande har jag här att med anledning av det anförda yrka bifall till utskottets förslag i betänkandet och avslag på reservationen.

Beslut, Genomförd

Beslut: 2008-06-12
Förslagspunkter: 1, Voteringar: 1

Protokoll med beslut

Förslagspunkter och beslut i kammaren

  1. Nedsatt koldioxidskatt för bränslen som förbrukas i anläggningar som omfattas av EU:s handel med utsläppsrätter

    Kammaren biföll utskottets förslag

    Beslut:

    Kammaren biföll utskottets förslag

    Utskottets förslag:
    Riksdagen
    dels antar regeringens förslag till lag om ändring i lagen (1994:1776) om skatt på energi med de ändringarna
    a) att förslaget till ändring i 6 a kap. 1 § utgår,
    b) att 11 kap. 10 § ska ha den lydelse som framgår av utskottets lagförslag i bilaga 3,
    dels antar utskottets i bilaga 3 återgivna förslag till lag om ändring i lagen (2008:204) om ändring i lagen (1994:1776) om skatt på energi.
    Därmed bifaller riksdagen delvis proposition 2007/08:121 och avslår motion 2007/08:Sk30.
    • Reservation 1 (mp)
    Omröstning i sakfråganUtskottets förslag mot reservation 1 (mp)
    PartiJaNejAvståendeFrånvarande
    s1030027
    m820015
    c25004
    fp23005
    kd18006
    v19003
    mp01504
    Totalt27015064
    Ledamöternas röster