Till innehåll på sidan

Riksrevisionens styrelses redogörelse om polisens brottsförebyggande arbete

Betänkande 2010/11:JuU19

  1. 1, Förslag, Genomförd
  2. 2, Beredning, Genomförd
  3. 3, Debatt, Genomförd
  4. 4, Beslut, Genomförd

Ärendet är avslutat

Beslutat
15 juni 2011

Utskottens betänkanden

Betänkanden innehåller utskottens förslag till hur riksdagen ska besluta i olika ärenden.

Beslut

Riksrevisionens granskning av polisens brottsförebyggande arbete (JuU19)

Riksrevisionen har granskat polisens brottsförebyggande arbete. Granskningen visar att polisen planerar för mycket mer resurser till det brottsförebyggande arbete än vad som används för ändamålet. Riksrevisionen konstaterar vidare att effekten av det arbete som utförts varit oklar. Riksrevisionens styrelse betonar i sin redogörelse att det är viktigt att det brottsförebyggande arbetet fungerar tillfredställande. Enligt riksdagens intentioner ska arbetet vara planlagt, proaktivt, problemorienterat och kunskapsbaserat samt göras i samverkan med andra samhällsaktörer. Riksrevisionens styrelse anser att kunskapen om det brottsförebyggande arbetet måste öka hos polisen så att regeringen får förbättrade möjligheter att övergripande styra det brottsförebyggande arbetet. Ökad kunskap kan dessutom leda till att återrapporteringen till riksdagen om effekterna av det brottsförebyggande arbetet kan förbättras. Riksdagen avslutade ärendet med detta.
Utskottets förslag till beslut
Redogörelsen läggs till handlingarna. Avslag på motionen.
Riksdagens beslut
Kammaren biföll utskottets förslag.

Ärendets gång

Beredning, Genomförd

Senaste beredning i utskottet: 2011-05-17
Trycklov till Gotab och webb: 2011-05-31
Trycklov: 2011-05-31
Justering: 2011-05-31
Reservationer: 1
Betänkande 2010/11:JuU19

Alla beredningar i utskottet

2011-05-17

Riksrevisionens granskning av polisens brottsförebyggande arbete (JuU19)

Riksrevisionen har granskat polisens brottsförebyggande arbete. Granskningen visar att polisen planerar för mycket mer resurser till det brottsförebyggande arbete än vad som används för ändamålet. Riksrevisionen konstaterar vidare att effekten av det arbete som utförts varit oklar.

Riksrevisionens styrelse betonar i sin redogörelse att det är viktigt att det brottsförebyggande arbetet fungerar tillfredställande. Enligt riksdagens intentioner ska arbetet vara planlagt, proaktivt, problemorienterat och kunskapsbaserat samt göras i samverkan med andra samhällsaktörer.

Riksrevisionens styrelse anser att kunskapen om det brottsförebyggande arbetet måste öka hos polisen så att regeringen får förbättrade möjligheter att övergripande styra det brottsförebyggande arbetet. Ökad kunskap kan dessutom leda till att återrapporteringen till riksdagen om effekterna av det brottsförebyggande arbetet kan förbättras.

Justitieutskottet föreslår att riksdagen avslutar ärendet med detta.

Beslut är fattat. Se steg 4 för fullständiga förslagspunkter.

Debatt, Genomförd

Debatt i kammaren: 2011-06-09

Dokument från debatten

Protokoll från debatten

Anf. 179 Elin Lundgren (S)
Herr talman! Vi ska nu prata om Riksrevisionens styrelses redogörelse om polisens brottsförebyggande arbete - ett kort och käckt namn! Riksrevisionens slutsats är enkel och både ledsam och hoppfull samtidigt. Det finns en stor förbättringspotential inom polisens brottsförebyggande arbete, men det återstår mycket arbete för att det ska kunna fungera väl. I rapporten kan vi läsa att polisen inte genomför mer än hälften av den brottsförebyggande verksamhet som den har planerat för. Effekterna av de åtgärder som genomförs är också oklara. Faktum är att rapporten pekar ut många problem, men också förbättringsområden gällande det förebyggande arbetet inom polisen. Riksrevisionen säger att det inom polisen finns en otydlighet och en oenighet om det basala, nämligen vad som är brottsförebyggande arbete och vilket arbete som ska utföras samt var och av vem. Viktiga förutsättningar som kunskaps- och kompetensstöd saknas. Vissa åtgärder har vidtagits, såsom en styrningsmodell för arbetssättet och förbättringar kring utvärderingskompetensen. Det är givetvis bra. Riksrevisionen håller regeringen ansvarig för att inte ha gett polisen tillräckligt goda förutsättningar med mål fastställda för längre perioder och mål som är specifika, mätbara, relevanta och tidsatta. Jag har nu valt att peka på några av de brister som regeringen är ansvarig för att ta tag i och yrkar bifall till den reservation som vi har lagt fram ihop med Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Där trycker vi på det viktiga arbetet med tydliga mål, på vikten av att ha kontaktpoliser ute och på samverkan mellan olika instanser. Vi pekar också på det viktiga arbetet med att snabbt reagera när ungdomar begår kriminella handlingar, för ungdomens egen skull. Det är enkelt att förstå varför förebyggande arbete är viktigt och varför det engagerar många. Det är helt enkelt därför att kriminella handlingar som aldrig utförs blir väldigt billiga för samhället och därför att mänskliga tragedier kan undvikas. Därför, herr talman, vill jag återigen yrka bifall till vår reservation.

Anf. 180 Maria Ferm (Mp)
Herr talman! När det gäller brottsförebyggande arbete generellt är det mycket som spelar in förutom det brottsförebyggande arbete som polisen direkt utför. Att organisera vårt gemensamma samhälles välfärd väl och motverka arbetslöshet, social utsatthet, stigmatisering och missbruk är till exempel synnerligen viktigt för att motverka brottslighet. I Riksrevisionens styrelses redogörelse om polisens brottsförebyggande arbete står att läsa att polisen inte genomförde brottsförebyggande arbete som polisen planerat att genomföra och att effekten av det arbete som faktiskt görs är oklar. Det är väldigt skarp kritik från Riksrevisionen, som beskriver situationen som att det finns en stor förbättringspotential inom polisens brottsförebyggande arbete och att det återstår mycket arbete för att det ska fungera väl. I redogörelsen står också att läsa att polisen inte har planerat, genomfört och följt upp det brottsförebyggande arbetet på ett sådant sätt som avsetts. Viktiga förutsättningar som kunskaps- och kompetensstöd saknas också, vilket försvårar möjligheterna att bedriva ett väl fungerande brottsförebyggande arbete. Sammantaget bidrar detta till att ambitionerna med polisens brottsförebyggande verksamhet inte har uppnåtts, detta trots att ca 5 miljarder kronor per år, det vill säga drygt en fjärdedel av polisens resurser, satsas på brottsförebyggande arbete. I en reservation vi i Miljöpartiet har gemensamt med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet påpekar vi till exempel att målen måste tydliggöras och att kunskapen om vilka brottsförebyggande metoder som fungerar måste säkerställas. En viktig del i arbetet med att öka kunskaperna om det brottsförebyggande arbetet är att skapa en modern högskoleanknuten polisutbildning, där det brottsförebyggande arbetet är en del av utbildningen. Vi anser även att arbetet med kontaktpoliser bör utvecklas i hela landet. Samverkan mellan skolan, socialtjänsten, hälso- och sjukvården och polisen är också viktigt och kan förstärkas genom bindande samverkansavtal. Av bland annat dessa skäl yrkar jag bifall till reservationen.

Anf. 181 Pia Hallström (M)
Herr talman! Denna debatt behandlar Riksrevisionens styrelses redogörelse om polisens brottsförebyggande arbete. Redogörelsen grundar sig på Riksrevisionens granskningsrapport med samma namn. Dessutom behandlas en motion med sex motionsyrkanden som väckts med anledning av redogörelsen. Jag vill börja med att yrka bifall till förslaget i utskottets betänkande och avslag på motionens samtliga punkter. Herr talman! Vad gäller Riksrevisionens styrelses redogörelse välkomnar vi granskningen. Vi förutsätter att de brister som framkommit hanteras inom ramen för polisens fortsatta utvecklingsarbete. Regeringen anser att polisens brottsförebyggande arbete är mycket viktigt och ser allvarligt på de brister Riksrevisionen tar upp i sin rapport. I regeringens regleringsbrev till Rikspolisstyrelsen inför budgetåret 2011 poängteras vikten av det brottsförebyggande arbetet och att det ska utföras på eget initiativ och tillsammans med andra samhällsaktörer samt att arbetet ska vara problemorienterat. Polisens underrättelsemodell, PUM, är ett hjälpmedel i det brottsförebyggande arbetet. Rikspolisstyrelsen och Brottsförebyggande rådet har gemensamt fått uppdraget att beskriva polisens brottsförebyggande arbete och ange hur det kan vidareutvecklas. Uppdraget ska redovisas 2012. Dessutom har Rikspolisstyrelsen lämnat ett beslutsprotokoll i mars i år om hur man ska uppfylla de rekommendationer Riksrevisionens rapport anger. Herr talman! Alla 700 grund- och gymnasieskolor i Stockholms län har egna kontaktpoliser som hjälper skolledningen i det brottsförebyggande arbetet. Jag ser positivt på satsningen med kontaktpoliser, men det behövs mer. Därför tog vi tidigare i vår ett beslut om att inrätta sociala insatsgrupper för unga som befinner sig i riskzonen. Att polis, skola, socialtjänst, arbetsförmedling, kriminalvård och övriga berörda myndigheter samarbetar är en förutsättning för att tidigt fånga upp unga som riskerar att påbörja en kriminell bana. Jag ser fram emot att följa de tolv kommuner som finns med i pilotverksamheten. I 73 procent av våra kommuner har samverkansavtal mellan polis och kommun undertecknats. Detta är en viktig del i det brottsförebyggande arbetet. Även det arbete som utförs av ideella föreningar och näringsliv har stor betydelse på lokal nivå. Det är av största vikt att ungdomsbrottsligheten bekämpas med tidiga och tydliga insatser. Rikspolisstyrelsen har därför fått i uppdrag att stödja polismyndigheterna så att tidsfristerna hålls. De ska också redovisa vilka insatser som gjorts för att förkorta handläggningstiderna. Herr talman! I regeringens skrivelse Handlingsplan för att bekämpa mäns våld mot kvinnor, hedersrelaterat våld och förtryck samt våld i samkönade relationer redogjorde regeringen för sin syn på hur hedersvåldet ska bekämpas. Rikspolisstyrelsen har fått i uppdrag att intensifiera sitt arbete för att bekämpa hedersvåldet och öka polisens kompetens att förebygga, utreda och upptäcka hedersvåld. I polisutbildningens kurs om våld i nära relationer ingår även kunskap om hedersvåld. Rikspolisstyrelsen har även tagit fram ett utbildningsmaterial om hedersrelaterad brottslighet. I många län har det upprättats så kallade resursteam för heder, där specialutbildade lärare, kuratorer, socialsekreterare, sjukvårdspersonal och poliser ingår. Dessa team kan hålla utbildningar på lokal nivå men också handleda vid akuta ärenden. Och till sist vill jag nämna att i den utredning som gjorts beträffande polisutbildningens utformning finns konkreta förslag på hur det brottsförebyggande arbetet ska ingå både i grundutbildningen samt på en högre specialistnivå. Detta betänkande bereds inom Regeringskansliet.

Anf. 182 Johan Pehrson (Fp)
Herr talman! Man kan konstatera att det glesnar i salen, men talmanspresidiet och medarbetare ser pigga och fräscha ut, så vi kan hålla på en stund till. Det ser värre ut bland ledamöterna, kanske, men ni som är här är förstås pigga. Pia Hallström nämner allt det väsentliga när det gäller hur man ska förhålla sig till Riksrevisionens viktiga rapport och polisens brottsförebyggande arbete, vilket väl kanske är kärnan i det som vi vill att polisen ska göra. Vi tror på detta med fler poliser och synliga poliser, liksom på det som delvis lyfts fram här om kontaktpoliser, vilket ska handla om närvarande poliser som träffar människor i vardagen. Det är ett sätt att förebygga brott. Inte desto mindre kan man konstatera att det är en ganska svidande kritik. Anledningen till att det ser ut som det gör är den bristfälliga organisation som vår polis har. Vi som jobbar med Polisorganisationsutredningen ser hur det funkar när vi är ute på polisstationer och går igenom det hela strukturerat, och man blir nästan mörkrädd. Man vill låsa in sig någonstans, och man undrar vad det är som händer i Sverige. Helt plötsligt sker det en massa ungdomsrån någonstans - i Gottsunda, Vivalla eller Malmö - men det är ingen som exakt vet vad man ska göra. Det finns ingen manual, utan man får hitta på ett eget system. Finns det något bra sätt att bygga upp en databas för att bekämpa de här brotten ur ett strukturellt perspektiv? Det finns det inte heller någon kunskap om. Den strukturerade kunskapen om bästa tillvägagångssätt är för dålig i svensk polis. Där är frågan om polisens organisation avgörande. Jag vill dock säga att det är många som talar om vikten av forskning. Många av de som är kritiska mot att det saknas forskning är sådana som kan forska själva. Det finns mängder av människor som jobbar med kriminologi här i landet. Vi lever tack och lov i ett fritt land. Det finns alldeles utmärkta möjligheter att sätta i gång att forska om vad som funkar brottsförebyggande och vad man ska göra. Det är ju ingen som hindrar någon, men intresset är uppenbart begränsat. De flesta vill forska om att brottsligheten inte har ökat - det är det enda man vill forska på - men det är också viktigt att forska om vad man ska göra för att möta den brottslighet som finns. Det kan man behöva påminna om ibland, tycker jag. Man har lyft fram de sociala insatsgrupperna. Det handlar om att samla alla de myndigheter som med kraft kan göra insatser, inte minst mot unga människor. Jag hoppas vi kan se mer av detta i framtiden. Jag tillhör dem som tycker att insatserna kan börja ännu lägre ned i åldrarna. Nu är gränsen satt vid 15 år, men kriminellt beteende dyker tyvärr upp allt tidigare, och det är en tragedi i sig. Här kan vi förstärka ytterligare. Jag tror dock att detta är en bra start. Annat ska också lyftas fram. Det gäller hur man involverar föräldrar och vad som är föräldrars ansvar. Det gäller också polisens och socialtjänstens skyldighet att agera när unga människor begår grova brott. Det om något är brottsförebyggande på temat: tidigt och tydligare. Det är helt avgörande för att man ska se konkreta resultat nästa gång Riksrevisionen granskar detta. Det som inte heller kommer fram i betänkandet är allt det som görs med breda penslar. Polisen har en tydlig uppgift att också bekämpa brott - man kan ju inte bara förebygga. Här handlar det om hela den kamp man måste föra mot utanförskap, för jobb och för utbildning, så att unga människor har en framtid och inte bara fritid, liksom särskilda satsningar på barn- och ungdomspsykiatrin och så vidare. Jag skulle kunna göra en lång uppräkning. Herr talman! Med tanke på den sena timmen och på att det glesnar i bänkarna vill jag nu bara yrka bifall till utskottets förslag och avslag på reservationen.

Anf. 183 Johan Linander (C)
Herr talman! Jag vill börja med att säga att det är bra att det görs sådana här genomgångar av myndigheternas verksamhet. Mycket av det som står i Riksrevisionens redogörelse känner vi igen. Under de nio år som jag har suttit i justitieutskottet har jag varit ute på polisstationer i landet vid väldigt många tillfällen. Jag känner igen detta. I sin dagliga verksamhet har poliserna brottsförebyggande verksamhet inplanerad, men sedan kommer mer akuta arbetsuppgifter som måste tas om hand, och då faller det brottsförebyggande åt sidan. Det är klart att det inte är effektivt, men det är också ganska svårt att komma ifrån. Det akuta måste trots allt få gå före. Det är också i mycket en organisationsfråga, precis som Johan Pehrson sade. Mycket av den kritik som finns bottnar i att svensk polis har en organisation som inte fungerar längre. Organisationsutredningen pågår, och vi kommer att återkomma till den här frågan. Vi är i mycket överens mellan riksdagspartierna om den väg vi ska gå. Det finns kritik i redogörelsen. Samtidigt har vi brottsstatistiken för 2010. Man kanske inte ska dra alltför vittgående slutsatser, men nog är det positivt att brottsligheten, de anmälda brotten, minskade under 2010. På något sätt måste det ju ha varit brottsförebyggande, för det bästa brottet är trots allt det som aldrig begås. Jag har lyssnat på de andra debattörerna, och de har sagt så bra saker att jag tänkte fatta mig kort. Vi tar givetvis till oss av kritiken på samma sätt som Rikspolisstyrelsen har gjort. Med detta vill jag yrka bifall till utskottets förslag och avslag på reservationen.

Anf. 184 Caroline Szyber (Kd)
Herr talman! Fokus i rättspolitiken är att motverka brott. Därför sätter vi alla stort fokus på just det brottsförebyggande arbetet. Med ett gediget brottsförebyggande arbete på alla plan kan vi i framtiden få färre brottsoffer. Det brottsförebyggande arbetet startar redan i familjen. Familjens roll i det brottsförebyggande arbetet är central. Men även andra signalgivare i denna process har stor kompletterande betydelse, till exempel förskolan, skolan och socialtjänsten. Skolan har stor betydelse då det gäller att förmedla värderingar och bygga en värdegrund. Därför har Kristdemokraterna gång på gång betonat vikten av att skolan inte kan vara värdeneutral. Skolan har ett ansvar att föra etiska samtal och måste markera gränser för vad som är tillåtet och inte tillåtet, vad som är rätt och fel. Även polisens brottsförebyggande arbete är viktigt. Med fler poliser på plats kan det lokala brottsförebyggande arbetet utvecklas. Det är viktigt att polisen har tid och möjlighet att möta och samtala med ungdomar ute på skolorna och på stan. Med ökad närhet mellan polis och medborgare ökar tryggheten i samhället. Det finns en stor förändringspotential inom polisen, och det visar också denna rapport som Riksrevisionen tagit fram. Alliansregeringen har också i regleringsbrevet för Rikspolisstyrelsen för 2011 poängterat vikten av det brottsförebyggande arbetet såväl för polisen själva som i samverkan med andra samhällsaktörer. Över huvud taget behöver brottsförebyggande och brottsutredande insatser bli mer lokalt anpassade, anser vi kristdemokrater. När lokala handlingsplaner för det brottsförebyggande arbetet tas fram efterlyser polisen ofta en dialog med det övriga samhället, inte minst med lokala politiker. För att det samarbetet ska fungera är det viktigt att man har en gemensam problembild. Vilka områden är mest brottsbelastade? Var ska en ny polisstation hamna? När och var behövs särskilda punktinsatser från polisens sida? Hur kan brottsoffer och vittnen bäst stödjas? Hur kan ideella organisationer och volontärer dras in i arbetet på ett bättre sätt? Alla dessa frågor måste det tas ett helhetsgrepp på med input från samhällets alla aktörer om vi ska komma till rätta med brottsligheten på ett bättre sätt. Det är ett arbete som pågår på vissa håll, men det behöver utvecklas betydligt mer. Det händer saker med det brottsförebyggande samverkansarbetet mellan polisen och kommuner, och ett utvecklat samarbete finns i 73 procent av landets kommuner. De reservationer som Socialdemokraterna har för att påtala att det behövs göras saker tycker jag är lite konstiga. Det får dem att låta som att alliansregeringen inte har gjort något eller inte vill göra något alls. Riksrevisionen ger själv bilden att regeringen har tagit vissa initiativ. Precis som mina allianskamrater har sagt här i dag säger jag det en gång till: Det har tagits initiativ, men det finns stor förändringspotential och fler initiativ att ta. Detta arbete pågår. Jag yrkar bifall till utskottets förslag i betänkandet och avslag på reservationerna. I detta anförande instämde Pia Hallström (M).

Beslut, Genomförd

Beslut: 2011-06-15
Förslagspunkter: 2, Acklamationer: 1, Voteringar: 1

Protokoll med beslut

Förslagspunkter och beslut i kammaren

  1. Riksrevisionens styrelses redogörelse

    Kammaren biföll utskottets förslagBeslut fattat med acklamation

    Beslut:

    Kammaren biföll utskottets förslagBeslut fattat med acklamation

    Utskottets förslag:
    Riksdagen lägger redogörelse 2010/11:RRS11 till handlingarna.
  2. Polisens brottsförebyggande arbete

    Kammaren biföll utskottets förslag

    Beslut:

    Kammaren biföll utskottets förslag

    Utskottets förslag:
    Riksdagen avslår motion 2010/11:Ju9 yrkandena 1-6.
    • Reservation 1 (S, MP, V)
    Omröstning i sakfråganUtskottets förslag mot reservation 1 (S, MP, V)
    PartiJaNejAvståendeFrånvarande
    S099013
    M100007
    MP02104
    FP18006
    C17006
    SD20000
    KD17002
    V01504
    Totalt172135042
    Ledamöternas röster