Till innehåll på sidan

Skjutvapen och explosiva varor – skärpta straff för de allvarligare brotten

Betänkande 2023/24:JuU4

  1. 1, Förslag, Genomförd
  2. 2, Beredning, Genomförd
  3. 3, Debatt, Genomförd
  4. 4, Beslut, Genomförd

Ärendet är avslutat

Beslutat
13 december 2023

Utskottens betänkanden

Betänkanden innehåller utskottens förslag till hur riksdagen ska besluta i olika ärenden.

Beslut

Skärpta straff för hantering av skjutvapen och explosiva varor (JuU4)

Riksdagen sa ja till regeringens förslag till höjda straff för de allvarligare formerna av vapenbrott, brott mot tillståndsplikten för explosiva varor, vapensmuggling och smuggling av explosiva varor.

Förslagen innebär att lagarna skärps på följande sätt:

  • Straffskalorna för grovt brott ändras från fängelse i lägst två år och högst fem år till fängelse i lägst fyra år och högst sju år.
  • Straffskalorna för synnerligen grovt brott ändras från fängelse i lägst fyra år och högst sju år till fängelse i lägst sex år och högst tio år.
  • Maximistraffen för normalgradsbrott höjs från fängelse i tre år till fängelse i fem år.

Syftet är att markera allvaret i dessa brott som ofta begås av kriminella nätverk.

Lagändringarna ska börja gälla den 1 januari 2024.

Utskottets förslag till beslut
Bifall till propositionen. Avslag på motionerna.
Riksdagens beslut
Kammaren biföll utskottets förslag.

Ärendets gång

Beredning, Genomförd

Senaste beredning i utskottet: 2023-11-30
Justering: 2023-12-07
Trycklov: 2023-12-07
Reservationer: 2
Betänkande 2023/24:JuU4

Alla beredningar i utskottet

2023-11-23, 2023-11-30

Skärpta straff för hantering av skjutvapen och explosiva varor (JuU4)

Justitieutskottet föreslår att riksdagen säger ja till regeringens förslag till höjda straff för de allvarligare formerna av vapenbrott, brott mot tillståndsplikten för explosiva varor, vapensmuggling och smuggling av explosiva varor.

Förslagen innebär att lagarna skärps på följande sätt:

  • Straffskalorna för grovt brott ändras från fängelse i lägst två år och högst fem år till fängelse i lägst fyra år och högst sju år.
  • Straffskalorna för synnerligen grovt brott ändras från fängelse i lägst fyra år och högst sju år till fängelse i lägst sex år och högst tio år.
  • Maximistraffen för normalgradsbrott höjs från fängelse i tre år till fängelse i fem år.

Syftet är att markera allvaret i dessa brott som ofta begås av kriminella nätverk.

Lagändringarna ska börja gälla den 1 januari 2024.

Beslut är fattat. Se steg 4 för fullständiga förslagspunkter.

Debatt, Genomförd

Bordläggning: 2023-12-11
Debatt i kammaren: 2023-12-12

Dokument från debatten

Protokoll från debatten

Anf. 1 Pontus Andersson Garpvall (SD)

Fru talman! Regeringen och Sverigedemokraterna fortsätter att steg för steg genomföra de åtgärder som på sikt kommer att ta Sverige in på rätt spår. Under Socialdemokraternas senaste åtta år vid makten ökade antalet dödsskjutningar i Sverige med 232 procent. Det gick från 19 döda 2014 till 63 döda 2022. Det är denna katastrofala utveckling som Sverigedemokraterna och den nya regeringen har att utgå från när vi formar den politik som på sikt kommer att göra Sverige till ett bättre land.

I dag debatterar vi regeringens proposition Skjutvapen och explosiva varor - skärpta straff för de allvarligare brotten. Förslaget innebär att straffen för bland annat vapenbrott och brott med explosiva varor skärps kraftigt. Straffskalorna för grovt brott ändras från fängelse i lägst två år och högst fem år till fängelse i lägst fyra år och högst sju år. Det är alltså en dubblering av minimistraffet. Straffskalorna för synnerligen grovt brott ändras från fängelse i lägst fyra år och högst sju år till fängelse i lägst sex år och högst tio år. Den som efter den 1 januari ger sig ut och grips med ett skarpladdat vapen blir automatiskt häktad och kommer att få tillbringa minst fyra år bakom lås och bom.

Fru talman! Jag ser detta som steg två av fyra i Tidöpartiernas fyrstegsraket för att kunna få bort många farliga människor från gatorna under lång tid. Låt mig förklara på ett pedagogiskt sätt.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Skjutvapen och explosiva varor - skärpta straff för de allvarligare brotten

Den 1 oktober i år infördes nya regler om preventiva tvångsmedel som innebär att polisen får använda hemlig avlyssning mot gängkriminella i preventivt syfte. De kan nu enklare avgöra när och var brott kommer att begås. Från den 1 mars nästa år kommer polisen att kunna upprätta visitationszoner där de utan misstanke kan visitera personer för att hitta exempelvis vapen och på så sätt avstyra grov brottslighet.

Ponera att man genom hemlig avlyssning kan ta reda på att en person är på väg att begå ett grovt brott på en specifik plats. Polisen upprättar en visitationszon och avstyr den kriminella handlingen. Personen som bär på ett skarpladdat vapen blir inlåst i minst fyra år. Är brottet synnerligen grovt kan personen bli inlåst i upp till tio år.

När Tidöpartiernas förslag om dubbla straff för gängkriminella blir verklighet kan personen bli inlåst i 8-20 år.

Fru talman! Jag kan konstatera att det är skillnad mellan att ha Sverigedemokraterna i ett regeringssamarbete och att ha Sverigedemokraterna utanför ett regeringssamarbete.

Det fanns ett stort problem med den tidigare lagstiftningen om grovt vapenbrott, nämligen att fängelsetiden som personer dömdes till var alldeles för kort. I en gangstermiljö där mycket handlar om makt och status kan två år, eller mindre än så, rent av ses som en fjäder i hatten - som ett kvitto på att man är beredd att begå grova brott och på att man är en farlig person. Här kommer dubbleringen av minimistraffet för grovt vapenbrott att göra stor nytta, inte minst när Sverigedemokraterna tillsammans med regeringen inför dubbla straff för personer inom den gängkriminella miljön. Det är stor skillnad mellan 8-20 års fängelse och dagens minimistraff på två år.

Något som forskningen med säkerhet kan peka på är att brottslighet minskar med åldern. En 20-åring som döms till två års fängelse för grovt vapenbrott kan med största sannolikhet återvända till samma kriminella gemenskap efter två år på anstalt. Får personen i stället ett fängelsestraff på minst åtta år, vilket kommer att vara fallet när Sverigedemokraternas och den nya regeringens straffskärpningar helt har trätt i kraft, är sannolikheten inte lika stor. Detta beror på ålder och mognad och på förändringar i personens kriminella miljö och nätverk men också på Kriminalvårdens möjlighet att under längre tid få personen på rätt spår.

Fru talman! I den bästa av världar väljer inga ungdomar en kriminell livsstil. Jag säger "väljer" eftersom vi i Sverige har en fri skolgång med bidrag upp till universitetsnivå, avgiftsfria fritidsaktiviteter och ett utbyggt föreningsliv. Detta är något som de flesta människor på jorden bara kan drömma om. Kriminalitet är någonting man väljer, inte minst om man bor i Sverige.

Den viktigaste brottsförebyggande åtgärd vi kan vidta som ligger under justitieutskottets uppdrag är helt enkelt att låsa in farliga människor under lång tid. Ju fler farliga människor som sitter i fängelse, desto färre grova brott kommer att begås. Färre farliga människor kommer då att beblanda sig med ungdomar som är på gränsen till att välja en kriminell livsstil. Sverigedemokraternas och regeringens politik kommer att skapa ett tryggare Sverige.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Skjutvapen och explosiva varor - skärpta straff för de allvarligare brotten

Ett problem som vi står inför och som kommer att förvärras de närmaste åren är bristen på anstaltsplatser. När Socialdemokraterna kom till makten 2014, på grund av att den forna alliansen inte ville styra landet ihop med SD, var brist på anstaltsplatser inte något problem. Ett år senare stod den socialdemokratiske statsministern på Sergels torg och basunerade ut att hans land minsann inte bygger några murar. "Vi har varit naiva" är ett uttryck som kan symbolisera dessa åtta år. Efter Socialdemokraternas åtta år vid makten går 2 000 personer fria i väntan på fängelseplats.

Men, fru talman, nu är det nya tider. På Sveriges anstalter installeras våningssängar. Modulfängelser byggs innanför fängelsemurarna, och samtidigt är flera helt nya fängelser i startgroparna. Sverigedemokraterna och regeringen kommer att se till att fler får avtjäna sitt fängelsestraff i sitt hemland. Fängelseplatser kommer att hyras utomlands för att öka landets möjlighet att hålla farliga personer borta från gatorna under lång tid.

Fru talman! Att vända decennier av misslyckad politik kommer att ta tid, men mycket är på gång. Regeringen och Sverigedemokraterna kommer att genomföra Tidöavtalet. Jag vill avsluta med att återigen konstatera att det är skillnad mellan att ha Sverigedemokraterna i ett regeringssamarbete och att ha Sverigedemokraterna utanför att regeringssamarbete.

Jag yrkar bifall till förslaget i propositionen.


Anf. 2 Rasmus Ling (MP)

Fru talman! Kriminalitet är något man väljer, sa Pontus Andersson Garpvall i sitt anförande. Jag har en väldigt enkel och kort fråga. Vad säger ledamoten om de fall som har uppmärksammats där unga har förts iväg och tvingats att begå brott? Är kriminalitet alltid något som man väljer i Sverige?


Anf. 3 Pontus Andersson Garpvall (SD)

Fru talman! Det finns givetvis specifika fall där så inte är fallet.

Det den nya regeringen har infört är den proposition som gick igenom för ett halvår sedan och som handlade om att involvera barn i brottslig verksamhet. Den byggde på en utredning som togs fram av den förra regeringen. Nu är lagstiftningen på plats, och den är på sätt och vis bra. Men problemet med denna lagstiftning är att den är ganska typiskt socialdemokratisk eller miljöpartistisk, för i de domar som har vunnit laga kraft har de människor som har dragit in unga i kriminalitet dömts till icke avskräckande straff. Det handlar om dagsböter för att ha involverat unga i kriminell verksamhet.

Jag konstaterar att det är ett steg åt rätt håll, men som vanligt är det alldeles för snällt mot dem som drar in ungdomar i kriminalitet. Jag hade önskat att den nya regeringen återkommit med straffskärpningar på detta område också. Om man gång på gång inte gör det som krävs för att hålla farliga människor borta från gatorna kommer ungdomar att fortsätta att dras in i kriminalitet, och som ledamoten säger har de ibland inget val.


Anf. 4 Rasmus Ling (MP)

Fru talman! Det var bra att Pontus Andersson Garpvall korrigerade sitt kategoriska uttalande. Låt mig dock addera att det är betydligt vidare. Det finns fall där det har varit rent tvång, men i många andra fall beror det också på en miljö där den ungas reella valmöjligheter är tämligen begränsade. Detta är något vi behöver jobba med för att förändra.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Skjutvapen och explosiva varor - skärpta straff för de allvarligare brotten

Något som vi måste komma ihåg är att de som begår brott i nästan samtliga fall tidigare har varit brottsoffer. De som rånar på torgen har vid ett tidigare tillfälle rånats, och de som slår har blivit slagna. Detta vet vi. Det betyder givetvis inte att alla brottsoffer blir gärningsmän, men av dem som är gärningsmän har nästan alla varit brottsoffer. Detta är något som samhället och vi politiker behöver fokusera mer på.

Fru talman! Vad gäller lagstiftningen om att involvera barn i brottslighet var det ett vallöfte Miljöpartiet hade inför valet 2018. Det har nu blivit verklighet, vilket är bra. Lagstiftningen gäller både rekryteringen i sig och när barn används i kriminalitet på det sätt som har blivit alldeles för vanligt. Vi kommer givetvis att fortsätta att titta på om den lever upp till de syften vi hade, och vi utesluter inte att man kan behöva skärpa påföljderna framöver. Men syftet med lagstiftningen, att flytta fokus till att de vuxna bär ett större ansvar än barnen, var väldigt viktigt, och det var därför vi tog fram lagen.


Anf. 5 Pontus Andersson Garpvall (SD)

Fru talman! När jag använder det kategoriska uttrycket, som ledamoten uttrycker det, att man väljer kriminalitet brukar jag framhålla alla de människor som bor i särskilt utsatta områden och som väljer att anamma denna livsstil. Men de allra flesta som växer upp under tuffa förhållanden där föräldrarna kanske saknar jobb och utbildning väljer att inte bli kriminella. Jag tror mycket på att kriminaliteten formas av värderingar i samhället och inom familjen och att det snarare är det som gör att många väljer att bränna en bil i stället för att bygga en bil.

Vi satsar otroligt mycket pengar på de områden där många ungdomar väljer den kriminella vägen. Men jag tror att vi i stället behöver fokusera på punktinsatser mot de barn som vi ser riskerar att välja den vägen och mot de familjer där det finns kriminalitet för att på så sätt arbeta mot dem snarare än mot området som helhet, för de allra flesta som växer upp under tuffa förhållanden väljer som sagt att inte bli kriminella.


Anf. 6 Petter Löberg (S)

Fru talman! Inledningsvis yrkar jag bifall till reservation 2 om kriminalvårdens förutsättningar som vi har tillsammans med Miljöpartiet.

Fru talman! Vårt land är på många sätt ett sargat land. Skjutningar och sprängningar har på djupet påverkat vårt samhällsbygge, ett samhälle som på nästan alla andra sätt är ett av de bäst fungerande samhällen människan någonsin konstruerat i världshistorien.

Om jag ska vara lite skrytsam är det ett socialdemokratiskt projekt, som vi är oerhört stolta över. Vårt land bygger på principen om stor tillit mellan människor och mellan medborgare och institutioner. Med en hög grad av erfarenhetsutbyte och med ansiktet vänt utåt har vårt land blivit starkare och inte minst kaxigt mångkulturellt och därmed kreativt. Vårt land är också byggt på samförstånd, vetenskaplig grund, starka skyddsnät och god möjlighet för människor att förverkliga sina drömmar, inte minst genom det generösa utbildningssystemet.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Skjutvapen och explosiva varor - skärpta straff för de allvarligare brotten

Detta handlar inte bara om en chauvinistisk självbild utan lika mycket om hur vi mäts av omvärlden och oberoende institut. Vi är på många sätt världens bästa land.

Men vi har revor, och en av dessa revor handlar om gängkriminalitet, skjutningar och sprängningar. Våldet har skapat en reva i vårt land, vilket inte bara utmanar den chauvinistiska självbilden utan påverkar individer och grupper i samhället högst påtagligt. Våldet är på många sätt ett systemhotande problem. Orsakerna är mångfasetterade och ibland svåra att härleda, men det finns en gemensam nämnare: vapen. Ett effektivt arbete för att få bort de illegala vapnen i vårt samhälle avgör om vi ska lyckas möta många av utmaningarna med våldsspiralerna.

Socialdemokraterna kommer att lägga fram de förslag som krävs. Vi gjorde det i regeringsställning och fortsätter att göra det i opposition. Nej, vi har inte varit naiva. Under åtta års tid visade vi snarare på en bristande naivitet. Vi var klarsynta och lade fram förslag efter förslag i en reformtakt som vårt land aldrig någonsin sett, och vi allokerade resurser till rättskedjans olika delar på ett sätt som vårt land heller aldrig skådat. När vi kom till makten 2014 var det helt tomt på produkter på departementet. Det fanns nästan ingenting, så vi fick börja från början.

En av de mer lyckosamma lagstiftningsförändringar vi genomförde var höjningen av minimistraffet för vapenbrott till två års fängelse och automatisk häktning. Hundratals gärningspersoner har därefter fått skaka galler i stället för att gå runt och "flasha" med vapen på stan. Tidigare hade vi många fall där polisen grep en person med ett skarpladdat vapen på förmiddagen, och på kvällen gick personen fri. Nu är det slut med det, och det är vi stolta över.

I april hade vi en motionsdebatt om vapenfrågor här i kammaren, och då föreslog vi i vår reservation att man skulle fördubbla straffet för vapenbrott. Precis det ligger nu på bordet och diskuteras här. Den SD-stödda regeringen levererar således ytterligare ett socialdemokratiskt förslag. Men snart får ni faktiskt börja stå på egna ben. Det går inte längre att luta sig mot den tidigare regeringens kraftfulla hantverk.

Vi ser nu konturerna av förslag som ni har börjat mejsla fram själva, och det skapar ju en viss typ av magont. För att vara tydlig - remissförfaranden, beredningskrav och rättsstatliga principer är sådant vi måste värna om även i framtiden. Nu är det upp till bevis, och ni behöver visa att ni klarar det.

Nu går jag in på några principiella resonemang kring frågan i sig. Man kan naturligtvis fundera på huruvida skärpta straff alltid löser saker och ting, men vi vet ju att i de allra flesta fall har det ingen som helst betydelse för gärningspersonernas bevekelsegrunder. De tänker över huvud taget inte på konsekvenserna av sitt handlande. Det gäller inte minst unga lagöverträdare.

Med vapenbrotten är det en viss skillnad, och det är därför vi accepterar detta och också har drivit frågan om skärpta straff för vapenbrott. Det är skillnad när man smugglar vapen, är vapensmed eller kanske gömmer vapen åt släktingar och pojk- eller flickvänner, för då tar man en kalkylerad risk. När nu dessa straff skärps ytterligare är det naturligtvis något man kommer att ta i beaktande i ännu högre utsträckning än tidigare.

Det finns en del problem med proportionalitet när det kommer till andra brott som är av allvarlig art, och det är något som inte minst regeringen har pekat på. Nu landar minimistraffet för grovt vapenbrott en bra bit över minimistraffet för till exempel grov misshandel - ja, till och med strax under dråp och synnerligen grov misshandel. Vi behöver alltså se över hela straffskalorna och ta ett samlat grepp, för just nu börjar det bli dissonans mellan vissa saker. Intellektuellt sett kan det försvaras med den avskräckande faktorn som finns i just de här brottskategorierna. Då går det att motivera en sådan dissonans i proportionaliteten.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Skjutvapen och explosiva varor - skärpta straff för de allvarligare brotten

Jag vill också lyfta fram något som fler talare kanske tar upp så småningom, nämligen att den kriminella miljön kommer att anpassa sitt modus operandi till hur lagstiftningen ser ut. Risken finns när vi höjer straffen drakoniskt för dessa vapenbrott att man återigen pressar ned gärningarna i grupper som inte omfattas av det straffrättsliga och att allt yngre förövare blir delaktiga i allt grövre brott, precis som vi har kunnat se i andra fall. Det är en konsekvens av att vi lagstiftare ivrigt försöker lösa ett problem och plötsligt försätter oss i ett ännu mer tragiskt läge. Vi behöver alltså vara på tårna.

Socialdemokraterna har en reservation, och den handlar om Kriminalvården. Det kan synas lite apart att den läggs när det handlar om vapenfrågor, men jag tror det är viktigt att påminna varandra gång på gång om att det behöver tas i beaktande när man stiftar lagar i kammaren.

Kriminalvårdens remissvar är på många sätt ett nödrop från en av Sveriges största myndigheter, tillika en av de mest välskötta. Man beskriver att man har oerhört svårt att klara att utöka antalet anstaltsplatser så mycket som krävs, inte minst som en följd av lagstiftningen som är på gång nu. Det är ingen nyhet för oss. Vi har den senaste tiden åkt runt på många anstalter. Utskottet har bland annat varit på Hall.

Olika typer av chefer inom Kriminalvården framstår som alltmer stressade. Vi har pratat med många fackliga företrädare som ser verksamheten försämras i grunden och att det sker väldigt snabbt. Det klientnära arbetet hinns inte med, och det dynamiska säkerhetsarbetet har inte den spets man vant sig vid.

Det handlar om säkerheten men faktiskt också om det brottsförebyggande och återfallsförebyggande arbetet inom anstalterna. Den ansträngda situationen innebär en attack mot de faktorer som gör svensk kriminalvård till en av världens bästa, till exempel att den är rymningssäker och drogfri och att man har bra behandlingsprogram samt arbete, studier och verksamhet vilket gör att man kommer ut från anstalten i bättre skick.

Fru talman! Vi socialdemokrater ger aldrig upp om människor. Det vägrar vi göra, hur många onda gärningar de än har gjort. Så småningom kommer de ut från anstalterna, och då ska de ha bättre redskap att göra rätt för sig och klara sig utanför murarna inom lagens råmärken.

Vi är mycket bekymrade över den likgiltighet som den SD-styrda regeringen visar inför rättskedjans olika delar när det gäller resurser och konsekvenstänk. En ofta upprepad floskel är att rättskedjan ska hålla ihop, men det krävs starkt fokus på det. Därför kräver vi i vår reservation att regeringen omedelbart tar fram en plan för hur myndigheten, i det här fallet Kriminalvården, ska klara av sitt uppdrag.

Det står i betänkandet att regeringen noggrant följer verksamheten, men det behövs mer än observation. Det krävs kraftfullt engagemang men också en del handpåläggning, och vi socialdemokrater kommer att fortsätta att aktualisera Kriminalvårdens situation här framöver. Var så säkra!

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Skjutvapen och explosiva varor - skärpta straff för de allvarligare brotten

(Applåder)


Anf. 7 Louise Meijer (M)

Fru talman! Sverige har tagit emot många människor under lång tid. En sådan mängd människor tillsammans med en dålig och kravlös integration in i vår arbetsmarknad, vårt språk och våra värderingar har uppenbart fört med sig flera problem som vårt land nu står inför. Med det sagt - lika viktigt som det är att peka på problemen med stor invandring och att vi framöver behöver ha en absolut minimal invandring är det att säga att vi är här nu, tillsammans. Vi sitter i samma båt.

Vi behöver se till att vi tillsammans som land och som svenskar håller ihop och delar en gemenskap. Det ska därför finnas några grundläggande krav och utgångspunkter som inte är valbara här.

För det första måste alla göra sitt bästa att bidra. Det betyder i huvudsak att vuxna ska vara självförsörjande. När fler arbetar och bidrar får vi mer pengar att lägga på vår gemensamma välfärd.

För det andra ska alla lära sig begriplig svenska. Det är svårt att få jobb och känna gemenskap om vi inte delar samma språk. Om man kan fler språk än svenska är det naturligtvis välkommet och bidrar till Sveriges konkurrenskraft på en global marknad.

För det tredje ska man dela våra värderingar - någotsånär. Det betyder inte att alla behöver tycka precis likadant, men västvärlden och Sverige bygger i mångt och mycket på upplysningens ideal. Det ska vi fortsätta med. Förnuft, meritokrati, sekularitet och individens rätt ska gälla framför familjens heder.

Ingen av dessa tre utgångspunkter - självförsörjningen, språket och värderingarna - sitter i hårfärg, hudfärg eller religion.

Fru talman! I morse gick många hårt arbetande svenskar till jobbet. Vissa har bott här i flera generationer, andra har kommit hit senare i livet och kommer att bo här i flera generationer framöver. För alla dessa svenskar håller Moderaterna nu på att återupprätta arbetslinjen och tryggheten. Vi ska ta tillbaka kontrollen över lag och ordning i landet.

Våra barn ska inte förloras till vare sig kriminella gäng eller religiös fundamentalism. För detta krävs en effektiv brottsbekämpning. Att se till att gängkriminella som går runt med vapen på allmän plats sitter lång tid i fängelse är ett exempel på effektiv brottsbekämpning.

I dag röstar vi om att fördubbla straffet för just grovt vapenbrott från dagens två år till fyra år. När vi dessutom får på plats att gängkriminella får dubbla straff innebär det åtta års fängelse för att gå runt med vapen på gatan. Det ändras från två års fängelse, som i dag, till åtta års fängelse. Det är skillnad, och det gör skillnad vem som styr Sverige.

Att låsa in dessa farliga individer är särskilt viktigt för våra barn och unga i särskilt utsatta områden. Skottlossningar sker vid skolor och förskolor. Våra förskolebarn övar inte längre bara utrymning. De övar också "inrymning" och att barrikadera sig för att förhindra att något barn kommer till skada vid skottlossning.

Vi vet att skottlossningar sker på lekplatser och gårdar där barn träffas av kulor. Inte minst vet vi att helt oskyldiga barn har blivit dödade av gängkriminellas skott. För att nämna det uppenbara exemplet: Adriana. Vi behöver en effektiv brottsbekämpning för att skydda våra barn.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Skjutvapen och explosiva varor - skärpta straff för de allvarligare brotten

Fru talman! Med den budget för rättsväsendet som vi röstade igenom i förra veckan fullföljer vi det som vi gick till val på, nämligen att återta kontrollen över lag och ordning i Sverige. Oppositionen pratar om det som om det vore repression. Men det är inte repression, utan det är rättvisa.

Tillgången till det svenska samhället och dess lagar och regler och möjligheten att leva sitt liv tryggt och i frihet ska finnas för alla, oavsett var man är född, oavsett var ens föräldrar är födda och oavsett var i Sverige man bor. Men så är det inte i dag.

Steg för steg, proposition för proposition och beslut för beslut i denna kammare bidrar nu den moderatledda regeringen till att vända den negativa utvecklingen och förändra Sverige till det bättre. Vi sätter Sverige först för alla, såväl gamla som nya svenskar.


Anf. 8 Ulrika Liljeberg (C)

Fru talman! Jag vill börja med att yrka bifall till Centerpartiets reservation.

Det är otroligt viktigt att få bort skjutvapen, explosiva vapen och sprängmedel från kriminella miljöer, där de används främst inom grov organiserad brottslighet som ett led i deras verksamhet och våldskapital.

Skjutvapen skiljer sig från andra brottsverktyg. De är i allra högsta grad dödliga och är även mycket potenta verktyg vid hot, och användandet har ökat markant. Sprängmedel förstörs av sig själva vid explosionen, men just skjutvapen kan användas gång på gång. Det blir därför extra allvarligt, och det är viktigt att ta tag i detta.

Det är även viktigt att vi ser över lagstiftningen om smuggling av dessa saker, och det är därför välkommet att straffskärpningarna omfattar både innehav och smuggling.

Centerpartiet delar regeringens syn på behovet av straffskärpningar, men vi anser att de brott som i propositionen rubriceras som grova ska ha ett minimistraff på fem år i stället för de fyra år som föreslås, för att ytterligare visa på allvaret i detta.

Med detta sagt: Det som är viktigt att ha i minnet i dag när vi debatterar skärpta straff är att inga höjda straffskalor i världen avskräcker om man inte riskerar att åka fast, att bli lagförd och att bli dömd och få det höjda straffet. Om det inte är så blir höjningen bara en papperstiger.

Vi får förvisso information om att polis och åklagare förhindrar fler grova brott än tidigare, och vi vet att många sitter frihetsberövade och döms. Samtidigt måste vi se detta i skenet av de enormt stora resurstillskott som polis och rättsväsen har fått och kommer att få. Vi här och framför allt alla medborgare och brottsoffer har därför rätt att ha höga förväntningar på regeringen. Dagens förslag är alltså rätt, med Centerpartiets reservation, men jag påminner om att det är ett stort ansvar som ligger på regeringsunderlagets partier att leverera så att vi får se ytterligare resultat.

Jag vill avslutningsvis även peka på vikten av den lagstiftning som vi och många har stått bakom och som ger tullen ökade befogenheter och resurser. Det gäller även att tillförsäkra att Nationellt forensiskt centrum får tillräckliga resurser för att, ofta snabbt, kunna hantera vapenärenden och ärenden med explosiva varor. Det är viktigt att hela kedjan finns.

Till sist vill jag säga att Centerpartiet delar de farhågor om Kriminalvården som Socialdemokraterna och Miljöpartiet har lyft fram. Det är som sagt helheten som räknas.


Anf. 9 Rasmus Ling (MP)

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Skjutvapen och explosiva varor - skärpta straff för de allvarligare brotten

Fru talman! I dag ska riksdagen besluta om att skärpa straffen för vapenbrott igen. Formellt sett är det i morgon som det kommer att tryckas på knappar, och ikraftträdandet sker om några veckor, den 1 januari 2024.

Det blir lägst fyra års fängelse för grovt vapenbrott, maxstraffet höjs till sju år och även straffen för brott av normalgraden och synnerligen grova brott kommer att höjas, i bred samsyn. Det som skiljer sig jämfört med många av de andra partierna är att Vänsterpartiet inte har någon reservation utan kommer att rösta för och att Centerpartiet vill ha ytterligare en liten höjning för grovt vapenbrott. I övrigt råder enighet mellan partierna, så det är ingen större dramatik på det sättet.

Lite anekdotiskt kan jag i sammanhanget passa på att säga att skärpningen av vapenbrotten påbörjades för tio år sedan, då det också var en högerregering och justitieministern hette Beatrice Ask. Då var minimistraffet för grovt vapenbrott sex månader, vilket höjdes till ett år 2013-2014. Nu är vi uppe i fyra år, och det har varit ganska stor samsyn kring detta hela vägen.

Fru talman! Det finns en annan aspekt av helheten på området som kanske inte avser just själva vapenbrottsstraffet men som jag ändå tycker är värd att uppmärksamma. Miljöpartiet och Socialdemokraterna tar upp det i reservation 2, som jag för övrigt yrkar bifall till. Det handlar om situationen inom Kriminalvården, som vi kommer att ha all anledning att rikta stort fokus mot.

Kriminalvården är en myndighet i kris, fru talman. Det som gör att den är i kris är att det inte har skett en tillräcklig utbyggnad och att det har gjorts breda straffskärpningar. Nu kommer detta också för vanligt förekommande brott. I somras skärptes straffen för narkotikabrott och även många andra brott som begås av många personer, och då kommer vi att få se att en redan pressad och svår situation blir ännu svårare. Där har man svårt att klara av sitt uppdrag.

Dömda personer får vänta med att avtjäna sina fängelsestraff för att det helt enkelt inte finns platser. Det är samma sak på häktena. Dubbelbeläggningar är det nya normala på anstalterna, och det är ingen bra situation. Det kommer att öka risken för radikalisering och våldsbejakande extremism. Det kommer att öka risken för att personer som tidigare inte var involverade i brottslighet kommer att bli det under sitt fängelsestraff. Detta är inte en bra situation, fru talman.

Vår reservation går ut på att regeringen ska ta fram en plan för Kriminalvården för att kunna hantera detta bättre. Vi har inte majoritet för det här i kammaren, men det är inte en fråga som vi kommer att släppa. Vi kommer att trycka på för detta gentemot regeringen och justitieministern, för vi är väldigt oroade. De som begår brott ska självklart få ett straff för det, men vi ska inte ha en situation där vi ökar skadorna för samhället genom de straff som ges.

Skjutvapen och explosiva varor - skärpta straff för de allvarligare brotten

Med detta, fru talman, yrkar jag bifall till reservation nummer 2.


Anf. 10 Torsten Elofsson (KD)

Fru talman! I dag debatterar vi betänkandet Skjutvapen och explosiva varor - skärpta straff för de allvarligare brotten. Det finns faktiskt goda skäl att ha den debatten.

Det är väl känt att vi har ett synnerligen allvarligt läge med våldsbrott i form av skjutningar och sprängningar som saknar motstycke i jämförbara länder. Senast nu i helgen var det en skjutning i Södertälje med flera skadade, och skottlossningar skedde även i Malmö och Stockholm. För drygt en vecka sedan var det en sprängning i ett villaområde i Uppsala med omfattande skador.

Vi kan konstatera att polisen gör ett gott jobb och numera förhindrar många våldsbrott och griper gärningsmän kort efter brotten. Trots detta märks dock ingen tydlig minskning - vi ser ingen tydlig nedåtgående trend.

Fru talman! Ur allmänpreventiv synpunkt är det därför angeläget att samhället klart och tydligt markerar att den här typen av brott har ett osedvanligt högt straffvärde. En ökad uppklaring och långa fängelsestraff har förhoppningsvis en avskräckande inverkan på potentiella gärningsmän.

I den mån någon ändå fullbordar brott med skjutvapen eller explosiva varor, eller påträffas med olagligt innehav av dessa föremål, har individen i fråga påvisat och styrkt sin farlighet och ska därför berövas friheten under en längre tid. Jag vill avsluta med ett litet citat av Olaus Petri, som hade ett antal domarregler. En av dem lyder: Den som missbrukar friheten är värd att mista den.

Med det sagt yrkar jag bifall till utskottets förslag.

Överläggningen var härmed avslutad.

(Beslut skulle fattas den 13 december.)

Beslut, Genomförd

Beslut: 2023-12-13
Förslagspunkter: 3, Acklamationer: 1, Voteringar: 2

Protokoll med beslut

Förslagspunkter och beslut i kammaren

  1. Regeringens lagförslag

    Kammaren biföll utskottets förslagBeslut fattat med acklamation

    Beslut:

    Kammaren biföll utskottets förslagBeslut fattat med acklamation

    Utskottets förslag:
    Riksdagen antar regeringens förslag till
    1. lag om ändring i vapenlagen (1996:67),
    2. lag om ändring i lagen (2000:1225) om straff för smuggling,
    3. lag om ändring i lagen (2010:1011) om brandfarliga och explosiva varor.Därmed bifaller riksdagen proposition 2023/24:33 punkterna 1-3 och avslår motion

    2023/24:2640 av Ardalan Shekarabi m.fl. (S) yrkande 41.
  2. Ytterligare straffskärpningar

    Kammaren biföll utskottets förslag

    Beslut:

    Kammaren biföll utskottets förslag

    Utskottets förslag:
    Riksdagen avslår motion

    2023/24:2776 av Ulrika Liljeberg m.fl. (C).
    • Reservation 1 (C)
    Omröstning i sakfråganUtskottets förslag mot reservation 1 (C)
    PartiJaNejAvståendeFrånvarande
    S920015
    SD620010
    M580010
    C02103
    V19005
    KD16003
    MP16002
    L12004
    -1000
    Totalt27621052
    Ledamöternas röster
  3. En plan för Kriminalvården

    Kammaren biföll utskottets förslag

    Beslut:

    Kammaren biföll utskottets förslag

    Utskottets förslag:
    Riksdagen avslår motion

    2023/24:2771 av Ardalan Shekarabi m.fl. (S).
    • Reservation 2 (S, MP)
    Omröstning i sakfråganUtskottets förslag mot reservation 2 (S, MP)
    PartiJaNejAvståendeFrånvarande
    S092015
    SD620010
    M580010
    C21003
    V19005
    KD16003
    MP01602
    L12004
    -1000
    Totalt189108052
    Ledamöternas röster