Utgiftsområde 3 Skatt, tull och exekution

Betänkande 2023/24:SkU1

  1. 1, Förslag, Genomförd
  2. 2, Beredning, Genomförd
  3. 3, Debatt, Genomförd
  4. 4, Beslut, Genomförd

Ärendet är avslutat

Beslutat
7 december 2023

Utskottens betänkanden

Betänkanden innehåller utskottens förslag till hur riksdagen ska besluta i olika ärenden.

Beslut

16,8 miljarder till Skatteverket, Tullverket och Kronofogdemyndigheten (SkU1)

Totalt drygt 16,8 miljarder kronor ur statens budget för 2024 går till utgiftsområdet Skatt, tull och exekution. Riksdagen sa ja till regeringens förslag i budgetpropositionen för 2024 om hur pengarna inom utgiftsområdet ska fördelas.

Mest pengar, cirka 8,6 miljarder kronor, går till Skatteverket. Cirka 2,9 miljarder kronor går till Tullverket och cirka 2,2 miljarder kronor till Kronofogdemyndigheten. Därtill avsätts 3,2 miljarder kronor som kompensation för utebliven skattesänkning för personer födda 1957.

Riksdagen sa nej till alternativa budgetförslag i motioner.

Riksdagen beslutar om statens budget i två steg. Först beslutas om ramarna för de 27 utgiftsområdena i budgeten. Det beslutade riksdagen om den 29 november 2023. Därefter bestämmer riksdagen i ett andra steg hur pengarna ska fördelas inom varje utgiftsområde. Det här beslutet avser steg två i beslutsprocessen.

Utskottets förslag till beslut
Bifall till propositionen. Avslag på motionerna.
Riksdagens beslut
Kammaren biföll utskottets förslag.

Ärendets gång

Beredning, Genomförd

Senaste beredning i utskottet: 2023-11-16
Justering: 2023-11-30
Trycklov: 2023-11-30
Betänkande 2023/24:SkU1

Alla beredningar i utskottet

2023-10-26, 2023-11-16

16,8 miljarder till Skatteverket, Tullverket och Kronofogdemyndigheten (SkU1)

Totalt drygt 16,8 miljarder kronor ur statens budget för 2024 går till utgiftsområdet Skatt, tull och exekution. Skatteutskottet föreslår att riksdagen röstar ja till regeringens förslag i budgetpropositionen för 2024 om hur pengarna inom utgiftsområdet ska fördelas.

Mest pengar, cirka 8,6 miljarder kronor, går till Skatteverket. Cirka 2,9 miljarder kronor går till Tullverket och cirka 2,2 miljarder kronor till Kronofogdemyndigheten. Därtill avsätts 3,2 miljarder kronor som kompensation för utebliven skattesänkning för personer födda 1957.

Skatteutskottet föreslår att riksdagen säger nej till alternativa budgetförslag i motioner.

Riksdagen beslutar om statens budget i två steg. Först beslutas om ramarna för de 27 utgiftsområdena i budgeten. Det beslutade riksdagen om den 29 november 2023. Därefter bestämmer riksdagen i ett andra steg hur pengarna ska fördelas inom varje utgiftsområde. Det här förslaget avser steg två i beslutsprocessen.

Beslut är fattat. Se steg 4 för fullständiga förslagspunkter.

Debatt, Genomförd

Bordläggning: 2023-12-05
Debatt i kammaren: 2023-12-06
Stillbild från Debatt om förslag 2023/24:SkU1, Utgiftsområde 3 Skatt, tull och exekution

Debatt om förslag 2023/24:SkU1

Webb-tv: Utgiftsområde 3 Skatt, tull och exekution

Dokument från debatten

Protokoll från debatten

Anf. 158 Eric Westroth (SD)

Herr talman! I kväll ska vi debattera utgiftsområde 3 och de förutsättningar vi ska ge de myndigheter som ligger under detsamma: Skatteverket, Tullverket och Kronofogdemyndigheten.

Jag vill inleda med att konstatera att vi tyvärr under lång tid har sett samhällsutvecklingen gå åt fel håll. Visst har många i Sverige fått det materiellt bättre, men vi har också sett hur otrygghet och brottslighet snabbt breder ut sig i landet. Det är nu inte enbart i de så kallade utanförskapsområdena som den organiserade kriminaliteten håller till, utan den kryper allt närmare i människors vardag på gator, torg, skolor och arbetsplatser. Det går knappt en dag utan att vi kan läsa i tidningarna om avrättningar på öppen gata, om bombdåd och om hur även blåljuspersonal blir oskyldiga offer i de kriminella gängens jakt på status och våldskapital.

De myndigheter som ligger under utgiftsområde 3 kanske vid en första anblick inte tycks ha så mycket med brottsbekämpningen att göra. Jag vill belysa att det är tvärtom. Alla dessa tre myndigheter har som huvuduppgift att säkra finansieringen av den offentliga sektorn, bidra till ett väl fungerande samhälle för allmänhet och företag samt motverka brottslighet. De ska alltså, förutom att se till att rätt skatt, tull, avgifter och skulder betalas, också vara en viktig kugge i samhällets brottsbekämpning och arbetet med att förhindra brott och kriminalitet.

Herr talman! I 2024 års budget föreslår regeringen tillsammans med Sverigedemokraterna ett anslag för det aktuella utgiftsområdet på drygt 16,8 miljarder kronor. Det innebär för de aktuella myndigheterna en förstärkning med drygt 750 miljoner kronor.

Utöver detta kompenserar vi även de födda 1957 med 3,2 miljarder kronor för det förhöjda grundavdraget som den tidigare rödgröna regeringen lyckades att missa för den gruppen.

Beträffande myndigheterna inom utgiftsområde 3 har de som sagt en övergripande målsättning att säkerställa finansieringen av den offentliga sektorn. Skatteverket fastställer och redovisar merparten av de skatter som betalas i Sverige. Tullverket fastställer och tar ut tull, skatter och avgifter i samband med export och import. Kronofogden ska driva in skulder såväl åt det offentliga som åt privata borgenärer.

Herr talman! Skatteverket har förutom sin uppgift att fastställa och redovisa skatter även flera viktiga och brottsbekämpande funktioner. Man ska självklart granska och tillse att rätt skatt betalas in. Skattefusk och skatteundandragande är en företeelse som ska bekämpas på alla nivåer såväl internationellt som nationellt. Men då måste man även se till att utbetalningar ur välfärdssystemet är korrekta, då fusk med välfärdssystemet är minst lika allvarligt som skattefusk.

Skatteverket har i dag flera system som antingen automatiskt eller på begäran delar information med utländska skattemyndigheter i syfte att komma åt skatteundandragande och gränsöverskridande skattefusk. Men då kan man också fråga sig, när man byter integritetskänsliga uppgifter med utländska myndigheter, varför man inte ens får utbyta uppgifter mellan andra svenska myndigheter eller ens mellan olika avdelningar på Skatteverket.

Självklart måste sekretessen mellan svenska myndigheter luckras upp för att förhindra brottslig verksamhet som hotar vårt välfärdssystem. Detta är något som regeringen tillsammans med Sverigedemokraterna håller på att se över.

En annan viktig uppgift som åligger Skatteverket är att sköta folkbokföringen. Ordning och reda i folkbokföringen är en förutsättning för ett välfungerande samhälle. Det är för att intjänad skatt ska betalas i rätt kommun men också för att förhindra ett otillbörligt nyttjande av välfärdssystemet.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Skatt, tull och exekution

Vi behöver inte bara veta vilka som bor i Sverige, var de bor, utan också vilka som inte ska vara i Sverige. Det kan vara personer som befinner sig här illegalt, antingen för att jobba utan tillstånd eller för att de fått avslag på sin asylansökan och ska utvisas.

Men vi behöver också veta vilka som är folkbokförda i Sverige men som egentligen inte bor här. Vi har väl alla läst om de kända exemplen Iraks tidigare försvarsminister och även en tjänsteman i den tidigare afghanska regeringen, vilka båda var folkbokförda i Sverige och lyfte ersättningar ur välfärdssystemet men som i själva verket bodde och arbetade i sina respektive hemländer.

Vi har också kunnat läsa om personer som lyckats få flera identiteter, vilket kan vara synnerligen praktiskt om man vill begå brott eller maximera bidragsutbetalningar.

Skatteverket självt uppskattar att cirka 200 000 personer är felaktigt folkbokförda i Sverige. Många är det visserligen av rent misstag. Men tyvärr är felaktigheterna även uppsåtliga, många gånger med syfte att få ut mer bidrag ur välfärdssystemet eller att leva i ett skuggsamhälle där människor riskerar att utnyttjas för svartarbete eller annan brottslighet.

Att ha kontroll på vilka som bor i Sverige och vilka som inte bor i Sverige borde ligga i vår nations intresse. I Tidöavtalet finns det en punkt om en nationell folkräkning. Vi skjuter till ytterligare 95 miljoner kronor till detta, och satsningen omfattar nu totalt 170 miljoner kronor.

Redan nu har Skatteverket aviserat en uppskalning av antalet bosättningskontroller, och man bygger en kapacitet för cirka 100 kontrollbesök i veckan nästa år. Att det förra månaden fanns 733 lägenheter i Sverige där det var fler än tio personer folkbokförda är ett tydligt tecken på att detta är en helt nödvändig åtgärd.

Herr talman! Tullverket har som primär uppgift att se till att rätt uppbörd och tull betalas vid gränsöverskridande handel med varor. Men tullen är den myndighet som står längst ut vid Sveriges gränsövergångar och som vi förlitar oss på ska stoppa försök till narkotikasmuggling och illegal införsel av vapen, vilka göder de gängkriminellas kassor och ökar deras våldskapital.

Vi har senaste tiden i medierna sett ett utbrett missnöje hos Tullverkets personal. Primärt handlar det om att låta tulltjänstemän i yttre tjänst få vara beväpnade på samma sätt som en polisman. Det är inget orimligt krav, kan man tycka, då de inte vet vilka som sitter i bilarna de stoppar för kontroll och att våldet generellt i samhället har blivit allt råare.

Det har nu gått så långt att de av arbetsmiljöskäl ej längre kommer att stoppa fordon där de misstänker att passagerarna är farliga, utan de kommer att överlåta detta till en redan överbelastad polismyndighet. Det pågår just nu en utredning om tulltjänstemännen och deras utrustning och befogenheter, så vi får säkert anledning att återkomma till denna fråga i utskottet.

Om vi tittar på Tullverket ser vi att det finns ett annat problem som Sverigedemokraterna under lång tid har lyft fram, nämligen myndighetens begränsade möjligheter att stoppa stöldgods i det utgående flödet. Tullverket har fått utökade befogenheter beträffande detta, men uppenbarligen är det inte tillräckligt.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Skatt, tull och exekution

Enligt tullen själv har denna möjlighet en förhållandevis liten inverkan på trafiken av stöldgods, då den varken fått ett utökat uppdrag att söka efter stöldgods eller fått mer resurser för att utföra detta. Vi har från Tullverket självt fått reda på att endast 2 procent av kontrolltiden läggs på kontroll av utgående gods, vilket ofta landsbygdsbor i södra Sverige fått betala priset för i form av stulna båtmotorer, fyrhjulingar, gräsklippare, motorsågar och hästtillbehör.

Nu är det så att i Tidöavtalet finns det en punkt om att utförsel av stöldgods ska kriminaliseras, vilket kommer att ge Tullverket de befogenheter som behövs för att aktivt kunna eftersöka stöldgods på väg ut ur landet. Det kommer dessutom att ha en brottspreventiv effekt genom att risken att åka fast ökar.

Herr talman! När det gäller Kronofogdemyndigheten har den en uppgift att arbeta så att alla betalar och ingen blir överskuldsatt. Men den har också en viktig uppgift i brottsbekämpningen. När man arbetar tillsammans med andra myndigheter i så kallad myndighetssamverkan har vi sett ett framgångsrikt arbete.

Kronofogden har med sin utökade möjlighet till distansutmätning framgångsrikt kunnat beslagta exklusiva kläder, dyrbara accessoarer och bilar från personer som på papperet inte har några tillgångar men som har skulder och inte sällan till brottsoffer.

Detta är dessutom ett effektivt sätt att minska incitamenten för de kriminella att visa sig med liknande lyxiga produkter och därmed även minska den attraktionskraft det kan ha för att locka in nya yngre personer i kriminalitet och för rekrytering till gängen.

Fru talman! Sammanfattningsvis är myndigheterna under utgiftsområde 3 förhållandevis små, men ack så viktiga för att samhället ska fungera. Allmänhetens förtroende för dessa myndigheter är i undersökningar högt, och alla tre presterade över snittet i Kantar Publics anseendeindex för myndigheter 2023. Nu tar vi steg framåt för att än mer höja nivån och förmågan i dessa myndigheters viktiga arbete.

Härmed yrkar jag bifall till utskottets förslag i betänkandet i sin helhet.


Anf. 159 Patrik Björck (S)

Fru talman! Jag vill bara inledningsvis klargöra att vi socialdemokrater avstår från ställningstagande när det gäller budgetbeslutet och redovisar i stället våra överväganden i vårt särskilda yttrande. Men så lätt slipper ni inte undan. Jag tänker också från talarstolen ge vår syn på utgiftsområde 3 Skatt, tull och exekution.

Vi lever i dag i en tuff tid. Den ekonomiska nedgången och krisen slår med full kraft mot hushåll, välfärd och sysselsättning. Bostadsbyggandet tvärbromsar, arbetslösheten ökar och tillväxten är negativ. Samtidigt fortsätter det brutala gängvåldet och otryggheten att breda ut sig i vårt land. Sverige blir både fattigare och farligare.

I Sverige finansierar vi vår välfärd och trygghet gemensamt. En grundläggande förutsättning för detta är att de myndigheter som har till uppgift att säkerställa finansieringen av det offentliga präglas av effektivitet och noggrannhet och att de åtnjuter ett högt förtroende bland allmänheten och företag.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Skatt, tull och exekution

Skatteverket, Tullverket och Kronofogdemyndigheten utför centrala uppgifter för staten. Socialdemokraterna vill därför stärka myndigheternas arbete med att skapa ordning och reda, med att motverka fusk och kriminalitet och med att värna en stabil och solidarisk finansiering av våra gemensamma åtaganden.

Att allmänhet och företag känner ett högt förtroende för skattesystemet är centralt för den svenska välfärdsmodellen. Det är viktigt att myndigheterna tydligt styrs mot att fortsätta förenklingsarbetet. Skattefusk och skattebrott hotar vår samhällsgemenskap och urholkar finansieringen av vår gemensamma välfärd och trygghet. Det riskerar också att utmana legitimiteten i hela skattesystemet.

Fru talman! Hela samhället behöver mobilisera för att bekämpa den organiserade brottsligheten. Den kriminella ekonomin och flödet av pengar till den organiserade brottsligheten måste strypas. Skatteverket, Tullverket och Kronofogdemyndigheten har en mycket viktig roll i detta arbete. Myndigheterna behöver samverka mer med varandra och med andra myndigheter för att bekämpa alla typer av brottslighet.

Socialdemokraterna vill därför förbättra informationsutbytet mellan myndigheter för att underlätta arbetet. Vi vill genomföra nödvändiga reformer för att detta ska kunna genomföras med full effektivitet.

Skatteverkets och flera andra berörda myndigheters arbete med att bekämpa arbetslivskriminalitet behöver förstärkas. Arbetslivskriminaliteten drabbar den enskilda arbetstagaren, som utnyttjas under fruktansvärda villkor. Den drabbar hela arbetsmarknaden, och den snedvrider konkurrensen till nackdel för seriösa företag. Arbetslivskriminaliteten är en del av den organiserade brottsligheten.

Tullverket har en avgörande roll i att stoppa narkotika och skjutvapen från att föras in i landet. Det är mycket viktigt att Tullverket kan fortsätta att förstärka det brottsbekämpande arbetet.

För att på allvar komma åt de kriminella gängen behöver flödet av narkotika, vapen och andra illegala varor strypas. Tullverket behöver få nödvändiga resurser för arbetet. Vi socialdemokrater anser därför att Tullverkets anslag bör förstärkas och att förslagen i tullbefogenhetsutredningen skyndsamt bör underställas riksdagen för beslut så att Tullverket får alla nödvändiga befogenheter för att fullgöra sitt viktiga uppdrag.

Det är anmärkningsvärt, fru talman, att regeringen inte håller en högre takt i detta mycket angelägna arbete.

Det ska vara ordning och reda i våra register. Felaktigheter i folkbokföringen skapar stora problem för hela samhället. Uppgifterna i folkbokföringen ligger till grund för andra myndigheters beslut. De socialdemokratiska regeringarna genomförde en kursändring i arbetet med folkbokföringen. Den tog sin början med återinförandet av folkbokföringsbrottet, som togs bort av den tidigare moderatledda regeringen.

Detta arbete, fru talman, fortsatte sedan med nya verktyg och befogenheter till Skatteverket för att kunna skapa ordning och reda. Vi socialdemokrater tog ansvar i regeringsställning, till skillnad mot den SD-ledda regeringen som helt saknar politik på området.

Kronofogdemyndigheten har likaledes viktig kompetens och viktiga uppgifter för att tidigt hitta tecken på överskuldsättning. Detta arbete är särskilt prioriterat i tider av ekonomisk kris, när många hushåll riskerar att hamna i skuld som skapar långvariga problem för den egna individen och för samhället. Arbetet måste fortsätta.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Skatt, tull och exekution

Socialdemokraterna välkomnar att regeringen har lagt fram ett förslag till lösning för dem som är födda 1957 och 1959 och som har drabbats av skatterättsliga förändringar i pensionssystemet.

Detta var vad jag ville säga om själva budgetdelen. Men jag vill också påpeka, fru talman, att det naturligtvis är viktigt i en budgetdebatt att diskutera resurser och att redovisa hur man finansierar de förslag och reformer som läggs fram. Men det är lika viktigt att förstå att även om pengar är viktiga är regeringsduglighet helt avgörande för att man ska lyckas genomföra sin politik.

Fru talman! Jag har två exempel. Vi lägger 100 miljoner mer än regeringen på att förstärka tullens viktiga arbete, men vi är också beredda att ge tullen befogenheter och verktyg för att kunna göra ett bättre jobb. Regeringen gör varken eller.

Tidöpartierna gick till val på att genomföra en fullskalig folkräkning. Det är ett vallöfte som de efter valet har glömt. Det är i och för sig så med alla vallöften utställda av Tidöpartierna; de glömmer dem när valet är över. Det har de också gjort när det gäller att genomföra en folkräkning.

I våras gick regeringen så ut med ett förslag om att man skulle genomföra något slags förstärkning av folkbokföringen - oklart hur. Nu visar det sig att den SD-ledda regeringen i själva verket drar ned på arbetet med att motverka folkbokföringsfusk. Mer än 100 personer på Skatteverket som jobbar med att motverka fusk i folkbokföringen sägs upp på grund av Tidöpartiernas oförmåga att regera landet.

Fru talman! Pengar är viktiga - det är det en budgetdebatt handlar om. Men vi måste också konstatera att utan regeringsduglighet blir ingenting gjort.

(Applåder)


Anf. 160 Eric Westroth (SD)

Fru talman! Jag hade inte tänkt begära replik, men jag vill ändå reflektera lite grann över vad Patrik Björck säger när han talar om regeringsduglighet.

Under Socialdemokraternas två senaste mandatperioder i regeringsställning har de lagt fram sju budgetar som har gått igenom. Där har de i genomsnitt lagt 4,5 procent extra på Tullverket. Nu, när de sitter i opposition, vill de lägga hela 14 procent på Tullverket. Så mycket har Socialdemokraterna aldrig lagt på Tullverket när de har suttit i regeringsställning.

Jag skulle därför bara vilja fråga Patrik Björck om han anser att Socialdemokraterna bedriver en bättre politik för Tullverket i opposition än i regeringsställning. Då har de ju inte med sig sina övriga regeringskollegor i förslagen när de tillskjuter medel till Tullverket.


Anf. 161 Patrik Björck (S)

Fru talman! Vi socialdemokrater excellerar i regeringsduglighet. Det är det som har byggt det här landet så starkt som det är. De problem som har uppstått i Sverige har uppstått när vi inte har haft möjlighet att regera. Det är den korta sammanfattningen av 100 års historia.

När det gäller olika budgetposter varierar de naturligtvis under åren i olika budgetar. Men, fru talman, att vi har förstärkt tullen under den tid vi har regerat har Eric Westroth från Sverigedemokraterna redan berättat, så det behöver jag inte berätta för publiken.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Skatt, tull och exekution

När jag ändå har Eric Westroth framför mig vill jag säga något om folkbokföringen. Han tog upp den i sitt anförande. Nu verkar det som att detta arbete håller på att försvinna totalt från myndigheternas bord under den tid som den SD-ledda regeringen agerar. Och den agerar med budgetar som Eric Westroth har haft en möjlighet att påverka.

Hur kommer det sig att vallöftet att genomföra en fullskalig folkräkning är fullständigt bortsopat från jordens yta? Det, fru talman, skulle vara intressant att höra.

(Applåder)


Anf. 162 Eric Westroth (SD)

Fru talman! Jag har inte haft tid att regera, höll jag på att säga. Av de senaste 40 åren har 27 styrts av Socialdemokraterna i olika konstellationer.

När det gäller folkbokföringen är det ett arbete som pågår i Regeringskansliet. Som jag sa i mitt anförande skjuter vi till 95 miljoner kronor i ytterligare resurser till den folkräkning som ska genomföras. Den utredning som gjordes av Skatteverket om åtgärder för att säkra folkbokföringen bereds inom Regeringskansliet. Där föreslås bland annat att man ska kunna bekräfta sin folkbokföringsadress genom sin deklaration. Det är en räkning av folket.

Tvärtemot vad Patrik Björck säger pågår det alltså ett arbete. Vi skjuter till resurser, och det pågår ett arbete med att utreda vad man ska göra på bästa sätt. Arbetet måste naturligtvis göras där man får bäst utväxling av det. Som jag sa kommer antalet bosättningskontroller att öka med upp till 100 i veckan nästa år.

Det pågår alltså ett arbete, och Skatteverket kommer att få de resurser som behövs för att slutföra en nationell folkräkning. Det är inget sviket vallöfte, och detta kommer att genomföras. Det kan jag lova Patrik Björck.

(Applåder)


Anf. 163 Patrik Björck (S)

Fru talman! När vi hade makten genomförde vi dramatiska skärpningar av folkbokföringslagen. Vi återinförde folkbokföringsbrottet, och vi gav Skatteverket kraftfullt utökade möjligheter att göra kontrollbesök.

För att komma till rätta med problemet att folk skriver sig där någon annan redan bor gav vi Skatteverket möjlighet att tvångsomskriva någon redan under den tid man utreder frågan. Vi genomförde också historiska skärpningar av identitetskontrollerna i folkbokföringen. Om en person flyttar till Sverige måste den personligen inställa sig hos Skatteverket för identitetskontroll och kontroll av biometriska data.

Det är verkstad. Det är socialdemokrati. Det som Eric Westroth pratar om, fru talman, är någon sorts drömmar och fantasier.

I själva verket har Eric Westroths politik lett till att Skatteverket precis i dagarna varslar hundra personer som ska syssla med att stärka folkbokföringen. Det finns väl ingen som tror att hundra tjänstemän som lämnar sina uppgifter stärker arbetet med folkbokföringen.

Vi gjorde verkstad. Ni pratar och pratar, men det hjälper inte om ingenting blir gjort. Man behöver pengar, och man behöver regeringsduglighet. Vi är beredda att tillföra båda delarna.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Skatt, tull och exekution

När Magdalena Andersson var finansminister ökade resurserna till tullen, precis som Eric Westroth här har bekräftat. Men det räcker inte. Vi står inför en ny situation som kräver nya och skarpare åtgärder. Tullen måste bli starkare. Svensk gräns måste bevakas hårdare så att svenska folket blir tryggare. Varje vapen som stoppas vid gränsen kan betyda ett räddat liv. Varje gram narkotika som beslagtas är en tappad intäkt i den kriminella ekonomin.

Vi kommer att föreslå ytterligare förstärkningar i vårt fortsatta budgetarbete. I år lägger vi 100 miljoner mer än Eric Westroth och Tidöpartierna. Vi är också beredda att skyndsamt se till att tullen får större befogenheter. Det är socialdemokrati. Det är verkstad. Det är på riktigt.

(Applåder)


Anf. 164 Marie Nicholson (M)

Fru talman! Jag vill börja med att yrka bifall till utskottets förslag.

Jag vill också börja med att konstatera att vi i utgiftsområde 3 hittar myndigheter med högt anseende och gott förtroende hos allmänheten. Det är myndigheter som både regeringen och Riksrevisionen anser ha en tillfredsställande måluppfyllelse.

Jag började här eftersom det är viktigt med ordning och reda - kanske framför allt i det här utgiftsområdet, vars främsta mål är att säkerställa finansieringen av den offentliga sektorn. Och om vi håller oss kvar vid just ordning och reda en stund är det i skattefelet vi bör stanna upp, alltså skillnaden mellan vad som är teoretiskt möjligt och verkligheten.

Beräkning av skattefelet är inte någon exakt vetenskap utan den bygger mycket på uppskattningar, men vi kan ändå på goda grunder säga att skattefelet i Sverige förmodligen inte är på någon anmärkningsvärd nivå. Attitydundersökningar bland privatpersoner visar att allt färre känner till personer som arbetar svart eller anlitar svart arbetskraft. Företagares upplevelse av illojal konkurrens eller skattefusk bland andra företagare minskar också. Det är en bra utveckling.

Likväl måste arbetet med att både förenkla och kontrollera fortgå. Det ska vara lätt att göra rätt. Regelbördan och de administrativa kostnaderna för våra företag måste minska. Goda villkor för företagande är ett måste och viktigt för vår ekonomiska tillväxt.

Digitala tjänster används alltmer, och fler digitala tjänster behöver också bli tillgängliga. 92 procent av svenskarna tar till exempel emot deklarationen via digitala brevlådor. Det har gjort hanteringen lättare och snabbare, och uppgifterna är oftare korrekta. Behovet av manuell hantering av inkomstskatter, moms och arbetsgivaravgifter har inte ökat trots att antalet ärenden ökar. Sverige är helt enkelt bra på att få in skatt. Däremot finns det arbete att göra inom kontrollverksamheten, både på inkomstsidan för att upptäcka skattefusk och på utbetalningssidan.

År 2024 startar Utbetalningsmyndigheten sin verksamhet. Skatteverket och Kronofogdemyndigheten kommer att behöva anpassa sin verksamhet för att bidra till arbetet med att förebygga, förhindra och upptäcka felaktiga utbetalningar. Med anledning av det höjs anslagen till de här två myndigheterna med 6 miljoner respektive 1 miljon.

Fru talman! Bakom en felaktig utbetalning ligger inte alltid ett ont uppsåt. Men tyvärr har vi alltför länge varit alltför naiva, och brottslingar utnyttjar svenska välfärdssystem. De stjäl från svenska staten och från svenska skattebetalare. Det här måste och ska stoppas.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Skatt, tull och exekution

Organiserad brottslighet är ett allvarligt hot mot vårt öppna samhälle. Skatteverket, Kronofogdemyndigheten och Tullverket är viktiga aktörer i arbetet med att motverka och stoppa brottslighet. I samverkan med andra myndigheter behöver detta arbete intensifieras. Skatteverket har möjlighet att öka kontrollerna, sätta stopp för företag som används som brottsverktyg och med hjälp av fler digitala verktyg upptäcka och stoppa skattebedrägerier. Tullverket behöver öka sitt brottsbekämpande arbete för att stoppa illegala skjutvapen och narkotika redan vid gränsen och stoppa systematisk utförsel av stöldgods ur landet. Kronofogden är länken som kan se till att förebygga och stoppa ekonomisk brottslighet.

Jag har sagt "stoppa" många gånger nu. Jag tror att det är precis så alla känner inför den organiserade och grova brottsligheten i Sverige: Stopp! Det räcker nu!

För att motverka och bekämpa brottsligheten föreslås anslaget till Skatteverket öka med 100 miljoner. Det är 100 miljoner utöver de sedan tidigare beslutade ökningarna, med bland annat 170 miljoner för att förbättra folkbokföringen genom folkräkning samt ytterligare 9 miljoner för utökade möjligheter att använda hemliga tvångsmedel.

100 miljoner föreslås anslaget ökas med även till Tullverket. Sedan tidigare har 200 miljoner beslutats för förstärkning av Tullverkets brottsbekämpande arbete. 65 miljoner har tidigare anslagits för utökade möjligheter att använda hemliga tvångsmedel och 105 miljoner för att förstärka det operativa arbetet, it-utveckling och bekämpning av avfallsbrottslighet.

67,5 miljoner föreslås anslaget för Kronofogdemyndigheten ökas med, med ytterligare 100 miljoner i plan för 2025.

Slutligen får även Skatteverket uppdraget att ersätta dem som är födda 1957 och som inte omfattades av det förhöjda grundavdraget. Här hittar vi många som nog haft ett extra tungt år och vars ekonomiska förutsättningar inte kunde planeras ordentligt på grund av brist på information. Jag är glad att vi i denna budget har kunnat prioritera kompensationen till dem.

(Applåder)


Anf. 165 Ilona Szatmári Waldau (V)

Fru talman! Knarket flödar över våra gränser, trots stora beslag, och Sverige har blivit Europas nya transitland för narkotika. Antalet personer med skyddade personuppgifter ökar kraftigt, samtidigt som tre av fyra gömda kvinnor uppger att de fått sina uppgifter röjda. Fler och fler hamnar hos kronofogden för obetalda skulder, och aldrig någonsin har det samlade skuldbeloppet varit så högt. Antalet ansökningar om skuldsanering är också rekordhögt, och det är åldersgruppen 18-30 som ökar mest.

I det läget väljer riksdagens majoritet att lägga ett effektiviseringskrav på Tullverket, Kronofogdemyndigheten och Skatteverket på sammanlagt över 135 miljoner kronor. Skatteverket har redan aviserat att 180 av de provanställda får lämna myndigheten i år.

Det är uppenbart att majoriteten ger med ena handen och tar med den andra. För att ytterligare öka ambitionen i det brottsbekämpande och brottsförebyggande arbetet gav man förstärkningar till Skatteverket, Tullverket och Kronofogdemyndigheten. I Göteborgs hamn berättade statsministern och finansministern nyligen hur mycket bättre det skulle bli med regeringens satsning - utan att nämna att effektiviseringarna och kostnadsökningarna innebär att myndigheterna snarare måste avskeda än anställa. De tre generaldirektörerna har alla varit tydliga med att pengarna inte räcker till.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Skatt, tull och exekution

När jag besökt Tullverkets verksamheter i olika delar av landet är den samstämmiga bilden att de inte räcker till. De är för få för att kunna göra de kontroller som de skulle behöva göra. Samtidigt smugglas knark, vapen och mycket annat över gränsen i en omfattning som fått även EU att reagera på hur Sverige sköter sin yttre gräns, det vill säga våra hamnar. Det är inte tullarnas eller Tullverkets fel, utan det är regeringen och riksdagens majoritet som kan beskyllas när tullen inte får de resurser som man behöver för att kunna utföra sitt arbete.

Vänsterpartiet föreslog i budgeten för 2023 ett stort tillskott till Tullverket, och i vårt budgetförslag för 2024 föreslog vi 28 miljoner mer till Tullverket än majoriteten.

Fru talman! Vi kan se hur hushållen pressas av fallande realinkomster, höga matpriser och kraftigt stigande bolåneräntor, samtidigt som bank- och matjättar gör rekordvinster på konsumenternas bekostnad. Det är regeringens och Sverigedemokraternas ansvar att se till att vi som samhälle tillsammans tar oss igenom krisen, att fördela krisens bördor rättvist. I stället bidrar de till att hushållen går på knäna genom sin chockerande passivitet och att fler och fler människor hamnar hos kronofogden.

När antalet skuldsatta hos kronofogden ökar ökar också risken för självmord. En ganska ny forskningsrapport visar att självmord är mer än dubbelt så vanligt bland personer som har obetalda skulder hos kronofogden. Hushållen pressas nu alltmer och hamnar hos kronofogden för små belopp, för obetalda hyror och elräkningar. När de väl hamnat där ökar skulderna snabbt och ekonomin blir ännu sämre. Med fler och fler skuldsatta hos kronofogden finns det också en uppenbar risk för fler självmord. Vad är majoritetens åtgärder för att minska skulderna och självmordsrisken, förutom en utredning som inte ens nämner de skuldsatta?

Var är åtgärderna för att barn till skuldsatta inte ska få fira jul utan julmat och utan julklappar? De har kanske dessutom blivit hemlösa för att de blivit vräkta från sin bostad? Var är åtgärderna?

Vi kunde se hur väntetiderna för handläggning för skuldsanering i början av hösten hade ökat med 25 procent från 75 dagar till 96 dagar i genomsnitt. Med regeringens budget kommer inte handläggningsdagarna att minska. Fler kommer att få vänta på skuldsanering, om de ens kommer att få någon.

Kronofogdens arbete är alltså viktigt för att förhindra överskuldsättning, men det är också en viktig instans i det brottsmotverkande och brottsförebyggande arbetet. Var är åtgärderna för att Kronofogden ska kunna utföra sitt viktiga arbete med att beslagta kriminellas ägodelar? Precis som för övriga myndigheter försvinner regeringens så kallade satsning i generella besparingar och kostnadsökningar. I Vänsterpartiets förslag till budget har vi inte några generella besparingar. Det innebär att Kronofogdemyndigheten skulle få ungefär 21,5 miljoner extra för det viktiga brottsförebyggande arbetet.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Skatt, tull och exekution

Slutligen har vi Skattemyndigheten. När tre av fyra gömda kvinnor upplever att deras personuppgifter röjs tyder det på att Skatteverket behöver arbeta med sekretessen. Det vet jag att myndigheten gör, men när man arbetar under stress och är underbemannad ökar risken för att göra fel. Regeringens effektiviseringskrav kommer att öka stressmisstagen och handläggningstiderna för redan utsatta.

Skatteverket är också den myndighet av de tre myndigheterna som har högst effektiviseringskrav, så regeringens så kallade satsning för att motverka och förebygga brottslighet äts upp av nedskärningar och kostnadsökningar, vilket även drabbar arbetet mot skattefusk och skatteflykt. Med Vänsterpartiets förslag till budget hade Skatteverket fått närmare 86 miljoner mer samt ytterligare 10 miljoner för ett nytt regelverk för sjukpenninggrundande inkomster. Från Vänsterpartiets sida anser vi inte att regeringens tänkta folkräkning är rätt prioritering. Men vi tycker att det är viktigt med förbättrad kontroll av folkbokföring och skydd av personuppgifter. Därför låter vi pengarna för detta ligga kvar hos myndigheten.

Fru talman! Riksdagen har fattat beslut om ramarna för utgiftsområdet och väljer nedskärningar på dessa tre viktiga myndigheter. Vänsterpartiet avstår därför från att delta i beslutet om utgiftsområde 3 och hänvisar till vårt särskilda yttrande i utskottet.

(Applåder)


Anf. 166 Cecilia Engström (KD)

Fru talman! Vi debatterar som sagt anslagen till Skatteverket, Tullverket och Kronofogdemyndigheten. De är alla tre myndigheter som har stort förtroende hos våra invånare. De ska säkerställa finansieringen av den offentliga sektorn och välfärden, bidra till ett välfungerande samhälle för allmänhet och företag och motverka brottslighet.

För oss kristdemokrater är Sveriges företag viktiga. För dem behöver regelbördan och de administrativa kostnaderna minska. De regelverk och rutiner som myndigheterna själva förfogar över ska därför vara så enkla som möjligt och gärna digitala för att vara lättillgängliga för många.

Skattefusk och skatteundandragande skadar en fri och rättvis konkurrens och undandrar samhället stora inkomster. Det minskar resurserna till vår gemensamma välfärd.

Fru talman! Myndigheternas arbete med att minska de felaktiga utbetalningarna från offentliga bidrag och motverka skattefusk ska stärkas. Den nya Utbetalningsmyndigheten kommer att starta under 2024. Skatteverket och Kronofogdemyndigheten har i uppdrag att förebygga, förhindra och upptäcka felaktiga utbetalningar och arbeta tillsammans med den nya myndigheten när den är på plats.

Fru talman! Skatteverket, Tullverket och Kronofogdemyndigheten har ett viktigt uppdrag att motverka brottslighet, särskilt den organiserade brottsligheten. Den är ett allvarligt hot mot det öppna samhället, rättvisa konkurrensförhållanden för företag, den enskilda människans frihet och grunderna för vår rättsstat. Det är positivt hur dessa myndigheter har bidragit till arbetet inom den myndighetsgemensamma satsningen mot organiserad brottslighet som genomförts för att knäcka gängens ekonomi.

Fru talman! Skatteverket har utrett och lagfört flera brott med koppling till organiserad brottslighet. Tullverket har stoppat stora mängder narkotika och vapen vid vår gräns, och Kronofogden utmäter tillgångar från dem som har samröre med organiserad brottslighet. Det är alla viktiga insatser som förebygger och motverkar brott.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Skatt, tull och exekution

Svartarbete, smuggling, skatteundandragande och penningtvätt är allvarliga brott som måste stoppas. Regeringen har fortsatt en hög ambition i det brottsbekämpande arbetet. Därför får myndigheterna förstärkning i sina budgetar just för detta arbete.

Fru talman! Uppgifterna i folkbokföringen ska spegla befolkningens bosättning, identitet och familjerättsliga förhållande. Det är en förutsättning för att samhällsfunktioner ska ha ett korrekt underlag för beslut och åtgärder. Felaktigheter i folkbokföringen skapar problem för hela samhället. En stärkt folkbokföring ger staten bättre förutsättningar att bekämpa brott.

Skatteverket har genomfört många insatser för att få bättre kontroll över vilka som befinner sig olagligt i Sverige och för att bekämpa välfärdsbrottsligheten och den organiserade kriminaliteten. Många regelförändringar har genomförts som har hjälpt till att skapa ordning och reda i folkbokföringen. Men arbetet behöver fortsätta, och därför får de fortsatt höjt anslag för det. Sedan gör Skatteverket egna bedömningar av hur de bäst gör detta arbete. Där går inte regeringen in och styr just hur det ska utföras.

Fru talman! Flera före mig har pratat om anslagen till de olika myndigheterna. Skatteverket får ökade anslag, bland annat för att motverka och förebygga brottslighet.

Vi kristdemokrater är också särskilt glada för ett tillskott till Skatteverket för att kompensera dem som är födda 1957 och som fick för hög skatt när åldersgränsen för det förhöjda grundavdraget höjdes. Det är ett fel som vi har påtalat många gånger och som nu kommer att rättas till.

Tullverkets anslag ökas för att öka ambitionen i det brottsbekämpande och brottsförebyggande arbetet. De får också ökat anslag för utökade möjligheter att använda hemliga och preventiva tvångsmedel och på så sätt komma åt brottsligheten.

Kronofogdemyndigheten får även de ökade anslag för att öka ambitionen i det brottsförebyggande arbetet, samtidigt som de får del av den generella besparing som också andra myndigheter får. Det är på något sätt rätt att även de får spara när hushåll i vårt land tvingas göra det.

Fru talman! Sverige står inför flera utmaningar. Hög inflation och räntor pressar fortsatt hushåll och företag. Det är därför viktigt att statens budget inte ökar på inflationen, som minskar värdet av löner och sparande för våra invånare.

Kronofogdemyndigheten har väldigt god kompetens att tidigt identifiera dem som kan hamna i överskuldsättning. De vidtar de förebyggande åtgärder som kan stödja parterna när det gäller att lösa konflikter och mellanhavanden på frivillig väg.

Men de kan också hjälpa dem som riskerar att hamna i ohälsa när ekonomin rasar. Därför är det förebyggande arbetet väldigt viktigt, och där har myndigheten god kompetens. Kristdemokraterna ser gärna att vi jobbar vidare med detta och att man också har kontakt med vården, där suicid kan förebyggas - något som ofta förekommer när människor hamnar i en ekonomisk kris.

Fru talman! Vi kristdemokrater är glada att vi i budgeten också har lyckats göra satsningar på dem som har det svårast i dag. Förlängningen av höjningen av bostadsbidraget genom ett tilläggsbidrag som går till ensamstående med barn är en prioritering som vi ser att det är viktigt att göra i dessa tider.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Skatt, tull och exekution

Dessutom kommer fritidskortet att införas under nästa år, vilket innebär pengar till barns och ungas fritidsaktiviteter. De ska kunna fortsätta med sina aktiviteter trots att familjens ekonomi är tuff. Barnen ska inte behöva sluta med fotboll eller piano när familjen måste prioritera annat.

Fru talman! Skatteverket, Tullverket och Kronofogdemyndigheten har viktiga uppdrag. De ska säkerställa finansieringen av den offentliga sektorn, bidra till ett väl fungerande samhälle och motverka brottslighet. Dessa uppdrag förstärks genom denna budget.

Jag yrkar bifall till utskottets förslag.

(Applåder)


Anf. 167 Helena Lindahl (C)

Fru talman! Jag gör som några av mina kollegor och börjar med det jag brukar glömma på slutet. Eftersom riksdagsmajoriteten i det första steget av budgetprocessen har gett budgetpolitiken en annan inriktning än den vi i Centerpartiet önskar avstår jag från ställningstagande när det gäller anslagsfördelningen inom utgiftsområde 3 och hänvisar till vårt särskilda yttrande.

I Centerpartiets skuggbudget skulle vi vilja lägga nästan 37 miljoner extra till Tullverket eftersom vi ser att myndigheten behöver stärkas upp, inte minst med fler arbetande personer i hela landet och fler verktyg som AI och andra digitala verktyg.

Tullverket gör ett otroligt viktigt arbete när det gäller att kontrollera att inte vapen, narkotika och andra förbjudna varor förs in i landet. Tyvärr ökar införseln till Sverige av inte minst narkotika ganska kraftigt. Under första halvåret i år har tullen beslagtagit lika mycket kokain och cannabis som under hela förra året. Dessutom har beslagen av amfetamin och heroin ökat väldigt kraftigt.

Detta visar två saker: att Tullverket gör ett väldigt bra arbete och att handeln med och införseln av knark i vårt land är enorm, kanske större än vi någonsin anat.

Fru talman! Narkotikahandeln finns i dag inte bara i städerna utan i hela landet. Nyligen beslagtog Tullverkets tjänstemän i Haparanda två kilo amfetamin, inslaget som en julklapp, från en man som hade åkt tåg från Örebro. Detta var upprinnelsen till att ett kriminellt nätverk avslöjades i norra Sverige. I mannens telefon och dator fann tulltjänstemännen information, foton och ljudfiler som har lett till att fler nu misstänks ingå i nätverket. Fem personer åtalas nu dessutom i ärendet vid Haparanda tingsrätt. Det är väldigt bra.

Vidare vill jag även nämna att det finns önskemål från tullpersonal om bättre beväpning, som några av mina kollegor här har varit inne på. Fler i personalen behöver beväpnas, helt enkelt, något som jag vet att regeringen också ser över just nu; det är bra. I dag får tulltjänstemän bära pistol vid målinriktad spaning mot grov brottslighet, men inte på platser som färjeterminaler, flygplatser och liknande. Om tulltjänstemän exempelvis ska bevaka ett stort narkotikaparti, som kanske har försetts med gps av kriminella som vill veta var sändningen är, är det inte så konstigt om man känner otroligt stor osäkerhet och ett stort obehag om man vid ett sådant tillfälle är helt obeväpnad som tulltjänsteman. Så ska det absolut inte vara.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Skatt, tull och exekution

Tyvärr, fru talman, går ganska mycket av vissa myndigheters, inte minst Skatteverkets, tid åt till att försöka stävja välfärdsbrott, skattefusk och annan kriminalitet. En del försöker dölja sin identitet, och andra har flera olika identiteter och även adresser. Detta fusk och denna brottslighet urholkar vår gemensamma välfärd.

För att få bukt med detta finns det olika sätt för myndigheterna att arbeta på. Ett förslag som har kommit från Skatteverket och som ni säkert alla har hört talas om är att man ska göra mer noggranna kontroller av adressändringar, som hittills har fått göras ganska lättvindigt och utan uppföljning. Förslaget innebär att den som bor på en adress som berörs av en olovlig adressändring ska få en upplysning om detta från Skatteverket och sedan möjlighet att reagera innan Skatteverket fattar beslut om ändrad folkbokföring för den som har anmält flytten.

Det är en bra början, men jag tror att detta är något som bara skulle kunna användas i det kortare perspektivet, innan man har hittat bättre sätt än att lägga problemet på den enskilde, som ska återrapportera till Skatteverket. Ni förstår ju också vad det innebär, särskilt om den person som anmäler flytt är kriminell och olovligen vill skriva sig på din adress. Det sätter den enskilde i ett läge där man i värsta fall kan råka ut för vedergällningar, om det vill sig illa. Det bästa vore att hitta ett sätt för boende att själva, i förväg, blockera främmande personer från att skriva sig på adressen.

Det finns som sagt massor av tråkiga exempel på missbruket av den i dag enkla adressändringen. Om detta vittnar till exempel alla sprängningar som gjorts på adresser där kriminella är skrivna men inte bor.

Fru talman! Ni kanske har sett att Centerpartiet föreslår att vi ska minska anslaget till Skatteverket ganska kraftigt, närmare bestämt med ungefär 184 miljoner kronor 2024. Varför, kan man undra.

Den största neddragningen handlar egentligen om folkräkningsdelen, som ni förmodligen har listat ut. Det beror inte på att vi inte tycker att det finns problem med folkbokföringen och brotten och skuggsamhället i dess kölvatten, men vi funderar på hur en folkräkning ska gå till. Självklart ska vi stävja de här brotten, men hur ska det genomföras i praktiken?

En folkräkning av alla som befinner sig i Sverige kommer nog tyvärr att vara ett slöseri med skattepengar och inte ge några egentliga svar. Kriminella kommer ju knappast, fru talman, att fylla i blanketter, öppna dörren när myndigheten knackar på eller ens vara på plats. Tiotusentals studenter bor inte på sin ursprungliga adress. Många papperslösa har inte ens något boende.

Alla de som saknar uppehållstillstånd, har fått utvisningsbeslut, har smugglats in i landet av skrupelfria människohandlare för prostitution eller används som svart arbetskraft i restaurangkök, i städfirmor eller på byggen kommer inte att svara på någon folkräkning. Och de som har flera personnummer och håller på med bidragsfusk kommer att svara flera gånger, en gång per personnummer.

Ingen vet riktigt hur denna folkräkning ska gå till. Till och med Skatteverket själva säger att de har svårt att se hur detta ska göras i praktiken. I stället efterfrågar man större lagutrymme, exempelvis rätt att slå på eller leta efter kriminella i befintliga register.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Skatt, tull och exekution

Avslutningsvis: En folkräkning skulle kosta väldigt mycket pengar men skulle kanske inte tala om mycket mer än vad personer med personnummer har för levnadsomständigheter. Centerpartiet tror att problem med bidragsfusk och personer som vistas illegalt i Sverige etcetera kan lösas bättre genom ökade anslag till rättsväsen och berörda myndigheter.


Anf. 168 Martin Melin (L)

Fru talman! Ärendet för dagen är utgiftsområde 3 Skatt, tull och exekution, det vill säga budgetanslagen till Skatteverket, Tullverket och Kronofogdemyndigheten och hur pengarna ska fördelas mellan dessa myndigheter.

Vi har i kväll hört många kloka saker, och jag tänker inte upprepa vad som tidigare har sagts utan i stället lägga några minuter på att tala om tullen, en verksamhet som när det kommer till brottsbekämpning får alldeles för lite utrymme i det offentliga rummet.

Brottsbekämpning kan bedrivas på många olika sätt, och det är viktigt att hela rättskedjan fungerar och håller ihop. Tullen är en del i denna kedja. Om våra gränser inte bevakas och kontrolleras kan vapen och droger fritt komma in i landet. Tullens stora bidrag till att bekämpa den organiserade brottsligheten är bland annat att beslagta narkotika. Bara i år har man vid 26 olika tillslag beslagtagit över 100 kilo narkotiska preparat.

Tullen bidrar även effektivt, inte sällan ihop med Skatteverket, till att försvåra för den organiserade brottsligheten att begå brott genom företag, till exempel momsbedrägerier. En stor del av de kriminella nätverkens ekonomi kommer genom brottslighet begången via företag.

Jag har under hösten besökt tullare i Göteborg och Stockholm, och så mycket kan jag säga att Sveriges tullare kan sträcka på sig och vara stolta över att de är tullare. Sällan har jag träffat på så många hängivna och hungriga tjänstemän som inom tullen. Detta gäller på alla positioner, från dem som spanar och dem som utreder de grova brotten till gränsskyddet och dem som kontrollerar den legala införseln. Det har varit en fröjd att få se och uppleva detta.

Men precis som om vi hade diskuterat sjukvården, polisen, skolan eller socialtjänsten saknas det resurser. När det kommer till tullen har det tyvärr inte gjorts några större satsningar de senaste 20 åren. Ingen företrädare för något parti kan alltså slå sig för bröstet eller skylla ifrån sig. Vi bär alla den skulden. I dag står vi här med lågkonjunktur, hög inflation, höga räntor, svag krona och en befolkning som har det tufft, så även om jag skulle vilja kan vi inte ge tullen mer pengar. Jag är ändå glad över att anslagen till tullen ökar och inte minskar i dessa tuffa tider.

Genom att lyssna till ledamöterna i skatteutskottet har jag förstått att det finns en samsyn om att tullen har en viktig uppgift i brottsbekämpningen och att det behöver satsas mer på den. Det är ju ett bra första steg, men låt oss inte stanna där.

Att låta Kronofogden vara en alltmer aktiv part i bekämpandet av de kriminella nätverken vet vi ger resultat. Vill man dra paralleller kan man nämna att Al Capone till slut hamnade bakom lås och bom för skattebrott. De flesta som arbetar med brottsbekämpning vet att om man tar pengar och statusprylar som bilar, smycken och klockor från de kriminella gör det rätt ont i dem. Då träffar man rätt. Kan man dessutom beslagta kontanter försvårar man för gängen att investera i narkotika eller köpa in sig i företag. Här har Kronofogden en stor och viktig funktion, och jag tror att Kronofogdens del i det brottsbekämpande arbetet kommer få en allt större betydelse framöver. Jag hoppas att vi framtiden, när ekonomin blir bättre, kan ge dem mer resurser. Jag tror att det kommer att betala tillbaka sig.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Skatt, tull och exekution

I skatteutskottet verkar det också finnas en någorlunda stor samsyn i frågan om tullens beväpning. Denna fråga brukar aktualiseras någon gång om året för att sedan rinna ut i sanden; det händer ingenting. Men nu har regeringen gjort slag i saken och gett Tullmyndigheten i uppdrag att till den 15 januari presentera sin syn på saken, och myndigheten utreder nu sin utrustning. Det är i slutändan Tullmyndigheten som avgör frågan om det ska bli en beväpning eller inte, men undersökningar bland tullpersonal visar att majoriteten vill se en beväpning.

Fru talman! Jag ser det som en självklarhet att tulltjänstemän ska vara beväpnade så att de kan göra ett bra jobb och att arbetsmiljön kan tryggas. I dag är det endast de tulltjänstemän som arbetar direkt eller indirekt mot den grova organiserade brottsligheten som får bära vapen. Det gäller såväl civil som uniformerad personal. Jag anser att tulltjänstemän som jobbar i uniform med gränsskydd också ska vara beväpnade. Jag säger inte bör vara beväpnade, utan jag säger ska vara beväpnade. För tulltjänstemän som arbetar med den legala införseln bör bärandet av vapen avgöras av plats, funktion och arbetsuppgift. Finns inte behovet ska det inte heller vara tvingande. Det är ett liknande upplägg som polisen har.

Det är viktigt att ha i åtanke att beväpningen finns där för att man ska kunna försvara sig. Tullpersonal får med dagens lagstiftning endast använda tjänstevapnet i nödvärn, till skillnad från polisen som även får skjuta i laga befogenhet. I dag arbetar obeväpnade tullare med att stoppa och kontrollera fordon i vilka det kan färdas tungt kriminella individer med vapen. Med tanke på straffskärpningen för grovt olaga vapeninnehav där minimistraffet kommer att öka från två till fyra år är det inte otänkbart att en individ inte drar sig för att använda vapen mot en tulltjänsteman.

Jag är medveten om att en full beväpning av tullens personal kräver pengar. Det krävs vapen, vapenskåp, skyddsvästar, möjlighet till övningsskjutning och utbildningsdagar. Men en trygg arbetsmiljö måste få kosta pengar. Vill vi verkligen vänta tills det värsta händer? Jag vill inte det, utan jag vill se att tullen får adekvat utrustning så att den kan genomföra sitt uppdrag på bästa och säkraste sätt.

Fru talman! Avslutningsvis vill jag understryka att jag är glad över att regeringen ser nyttan hos dessa tre myndigheter, inte minst i det brottsbekämpande arbetet, och att man inte skär ned på anslagen utan ökar dem.

(Applåder)


Anf. 169 Jan Riise (MP)

Fru talman! Miljöpartiet har inget ställningstagande med tanke på det budgetbeslut som har fattats, utan jag hänvisar till vårt särskilda yttrande.

Det är viktigt att allmänheten har högt förtroende för våra myndigheter och för hur vi finansierar våra gemensamma åtaganden. Att staten klarar av dem och att beskattning sker på ett effektivt och rättssäkert sätt är en förutsättning. Skattefusk och skatteundandragande skadar förtroendet för vårt system och urholkar vår gemensamma välfärd. Därför gör Miljöpartiet inte några generella besparingar på området.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Skatt, tull och exekution

Tillit är ett vackert ord och centralt för att en demokrati ska fungera väl. Hela statens budget bygger på att människor på olika sätt betalar skatt. Att skatt samlas in på ett effektivt och rättssäkert sätt möjliggör att vi i denna kammare kan fatta beslut om landets inriktning, göra livet bättre för våra medmänniskor och vårda den natur vi är beroende av. Vi måste dock se till att fokusera på rätt saker.

Vi ska alltid motarbeta bidragsfusk för att försäkra oss om att inget bidrag ges oberättigat. Det finns olika uppfattningar om storleksordningen på det, men det handlar om 15-18 miljarder om året. Det är en rejäl summa, men den är liten i förhållande till de uppskattningar som finns när det gäller skatteundandragande. Det hamnar på runt 130 miljarder, om man ska tro Skatteverkets bedömning.

Vi anser att Skatteverket har en viktig uppgift i att löpande se till att människor är korrekt folkbokförda, men vi menar att det ska ske i den ordinarie verksamheten och inte genom en kostsam folkräkning.

Tullen och Skatteverket spelar en viktig roll i kampen mot organiserad brottslighet. Brottsbekämpande byråkrater är helt avgörande för att sätta dit de kriminella gängen. Kan vi komma åt de ekonomiska flödena och de pengar som lockar in folk i kriminalitet och som möjliggör kriminell verksamhet kommer det att göra stor skillnad. När Skatteverket senast gjorde en särskild insats fick de nästan 30 gånger pengarna tillbaka i arbetet med att stoppa skattefusk. Det är av allra största vikt att samarbetet mellan våra olika myndigheter fortsätter att utvecklas.

Fru talman! Tullverket får mer pengar i Miljöpartiets budget. Att stoppa kriminalitet och införsel vid Sveriges gränser är samhällsekonomiskt effektivt.

Tullverket har en viktig roll vad gäller smuggling av droger, vapen och farligt gods, men även en viktig roll när det gäller att upprätthålla Cites, som alla givetvis vet vad det är: konventionen om internationell handel av hotade arter av djur och växter. Det lär vara den fjärde största illegala internationella handeln globalt sett. Man granskar dock bara införseln från utomeuropeiska länder. Inte sällan går dessa ekonomiska flöden till de stora kriminella nätverken. Det är mycket pengar, och det är viktigt att vi arbetar med detta.

Den tredje myndigheten under skatteutskottet är Kronofogdemyndigheten, som även den får ökade anslag i Miljöpartiets budget. Myndigheten deltar i samordningsfunktionen mot penningtvätt tillsammans med bland annat polisen. Kronofogden spelar en viktig roll i att göra det svårare för hänsynslösa människor att tjäna pengar på brottslig verksamhet.

När dessa myndigheter fungerar väl blir det lättare för oss politiker att genomföra de förändringar vi vill se och att stärka tilliten.

Miljöpartiet föreslår alltså en minskning av anslaget till Skatteverket och ökningar av anslagen till Tullverket och Kronofogdemyndigheten.

Jag önskar alla här i kammaren en riktigt trevlig fortsättning på kvällen.

(Applåder)

Överläggningen var härmed avslutad.

(Beslut skulle fattas den 7 december.)

Beslut, Genomförd

Beslut: 2023-12-07
Förslagspunkter: 1, Acklamationer: 1

Protokoll med beslut

Förslagspunkter och beslut i kammaren

  1. Statens budget inom utgiftsområde 3

    Kammaren biföll utskottets förslagBeslut fattat med acklamation

    Beslut:

    Kammaren biföll utskottets förslagBeslut fattat med acklamation

    Utskottets förslag:
    Riksdagen anvisar anslagen för 2024 inom utgiftsområde 3 enligt regeringens förslag.Därmed bifaller riksdagen proposition 2023/24:1 utgiftsområde 3 punkt 1 och avslår motionerna

    2023/24:2336 av Nooshi Dadgostar m.fl. (V),

    2023/24:2644 av Niklas Karlsson m.fl. (S),

    2023/24:2711 av Linus Lakso m.fl. (MP) och

    2023/24:2721 av Helena Lindahl m.fl. (C).