Torsdagen den 8 december

EU-nämndens uppteckningar 2022/23:18

EU-nämndens uppteckningar

I EU-nämndens uppteckningar står det vad som sagts under nämndens sammanträden. Uppteckningarna publiceras ungefär två veckor efter sammanträdet.

PDF
DOCX

§ 1  Medgivande om deltagande på distans

Anf.  1  VICE ORDFÖRANDEN:

Kan vi medge deltagande på distans? Jag finner så.


§ 2  Sysselsättningsfrågor, socialpolitiska frågor samt hälso- och sjukvårdsfrågor

Statsrådet Paulina Brandberg

Information och samråd inför möte i Europeiska unionens råd för sysselsättning, socialpolitik, hälso- och sjukvård samt konsumentfrågor den 8–9 december 2022

Anf.  2  VICE ORDFÖRANDEN:

Vi går över till frågan om plattformsdirektivet. Det finns ett mandat som givits till regeringen, så det är viktigt att vi nu kan få veta hur reger­ingen vill ha mandatet denna gång. Man har redan ett mandat utifrån den redovisade ståndpunkten, som EU-nämnden överlade om i går.

Anf.  3  Statsrådet PAULINA BRANDBERG (L):

Under förmiddagen har direktivet behandlats på rådsmötet. Texten i den version som riksdagen gett mandat för fick inte stöd utan röstades ned. Det pågår nu förhandlingar och omarbetningar av texten, och vår förhoppning var att den skulle ha kommit i god tid före detta möte. Det var därför vi kallade till ett möte vid den här tiden, för att ha möjlighet att inhämta ett nytt mandat för den nya versionen. Nu har vi inte fått denna, och vi vet fortfarande inte hur den kommer att se ut. Vi pratade om huruvida vi skulle avblåsa detta sammanträde, men jag tror att det kan vara bra att ge en lägesuppdatering om hur det avlöper här.

Förhoppningsvis kommer en ny text under eftermiddagen, men bedömningen är att det finns en stor risk för att det mandat vi har inte kommer att täcka den nya texten. Vi kommer att redogöra för detta för Tjeckien och säga att vi inte har möjlighet att stödja ett förslag innan vi har inhämtat ett nytt mandat från riksdagen. Då finns det två alternativ. Om Tjeckien accepterar detta skjuts beslutspunkten på framtiden, men det finns också en risk för att Tjeckien med väldigt kort varsel säger att de kommer att ta upp den för avgörande ändå, utan att jag hinner inhämta ett nytt mandat från EU-nämnden. Jag vill därför informera nämnden om att jag i en sådan situation, om jag bedömer att det mandat jag har fått från riksdagen inte täcker den nya texten, inte ser något annat alternativ än att avstå från att rösta ja. I realiteten blir detta ett nej eftersom det behövs en majoritet för beslutet.

Detta är en lägesbeskrivning av hur jag avser att agera som jag vill förmedla till nämnden. Jag tar tacksamt emot synpunkter om sådana finns.

Anf.  4  VICE ORDFÖRANDEN:

Om jag uppfattar dig rätt, statsrådet, har ni, trots att ni inte sett texten, gjort bedömningen att förslaget kommer att gå i negativ riktning och att detta är anledningen till att ni hade tänkt att ni skulle få ett nytt mandat från EU-nämnden. Då texten inte har kommit och ni inte vet hur förslaget ser ut vill du informera nämnden om att det i en situation där Sverige måste avlägga sin röst kommer att bli en röst för att avstå, om jag har förstått rätt.

Anf.  5  Statsrådet PAULINA BRANDBERG (L):

Jag vill förtydliga. Jag bedömer att det finns en risk för att mandatet inte täcker den nya texten. Vi kommer såklart att titta på texten och göra en bedömning när vi får den, men jag bedömer att det finns en risk för att mandatet inte täcker den eftersom det finns starka viljor och länder som tycker att den är för urvattnad. Det finns en alltså risk att det kommer att gå åt fel när det gäller svenska intressen, och jag vill därför flagga för denna situation.

Anf.  6  ILONA SZATMÁRI WALDAU (V):

Ordförande! Tack, statsrådet, för informationen!

Jag vill fråga: Vad ser statsrådet för fördel med att avstå framför att säga nej, om det skulle bli försämringar utifrån regeringens ståndpunkt?

Anf.  7  Statsrådet PAULINA BRANDBERG (L):

Detta handlar helt och hållet om vår position inför det svenska ordförandeskapet. Utifrån vår position är det absolut bästa för svenska intressen helt klart att stödja förslaget. Om vi hamnar i situationen att ett mandat inte hinner inhämtas är det minst dåliga alternativet att avstå snarare än att rösta nej om vi står i en situation där vi inte har parlamentariskt stöd. Det handlar helt enkelt om Sveriges position inför EU-ordförandeskapet.

Anf.  8  VICE ORDFÖRANDEN:

Jag provar igen, så att vi är överens om vad som sägs här.

Om jag förstår rätt har statsrådet och regeringen stöd för sin redovisade ståndpunkt sedan EU-nämnden i går. Denna ståndpunkt är att regeringen, under förutsättning att förslaget inte ändras i negativ riktning för svenskt vidkommande, föreslår att Sverige ska ställa sig bakom förslaget till allmän riktlinje.

Om jag uppfattar rätt vill statsrådet vid dagens möte lägga till en ståndpunkt som innebär att regeringen, om förslaget bedöms gå i negativ riktning, avser att avstå i omröstningen. Min fråga är om det är detta mandat som statsrådet söker här nu?

Anf.  9  Statsrådet PAULINA BRANDBERG (L):

Om texten bedöms gå i negativ riktning kommer Sverige på alla sätt att verka för att inhämta ett nytt mandat från EU-nämnden, det vill säga vi kommer att be Tjeckien om så pass mycket tid att vi hinner analysera texten och inhämta ett nytt mandat. Det finns dock en risk för att det blir så snabba turer att denna möjlighet inte finns, men det absolut mest önskvärda är fortfarande att vi försöker inhämta ett mandat från EU-nämnden. Detta kommer vi att försöka göra om det bedöms finnas några som helst realistiska möjligheter till det.

Den situation som jag vill flagga för här är om det blir en text som går i negativ riktning för svenska intressen och det blir så tajta tidslinjer att det inte finns möjlighet att inhämta ett nytt mandat från EU-nämnden. Om det blir en situation där en inställning måste avges är min plan att vi kommer att behöva avstå.

Jag hade tänkt att det här skulle vara en informationspunkt, men om nämnden tycker att det behövs ett mandat för ett sådant agerande söker jag det.

Anf.  10  VICE ORDFÖRANDEN:

Vi kan försöka reda ut några saker. Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet håller fast vid den avvikande ståndpunkt som vi redovisade redan i går. För vår del har vi redan sagt att vi tycker att det är bra att man förbättrar arbetsvillkoren för plattformsarbetare men att det förslag som låg på bordet i går gick för långt och helt enkelt inte kan garantera vår kollektivavtalsmodell.

Vi har med Centern digitalt. Det borde väl vara samma för er, att ni håller fast vid er avvikande ståndpunkt?

Anf.  11  MALIN BJÖRK (C):

Jag vill förtydliga att vi håller fast vid vår avvikande ståndpunkt som jag redovisade häromdagen.

Anf.  12  VICE ORDFÖRANDEN:

Då har vi rett ut de delarna.

Anf.  13  MAGNUS BERNTSSON (KD):

I detta läge är det som ministern föreslår rimligt. Det ingår i det mandat som vi gav i går, nämligen att man har stöd att säga ja om det inte blir en förändring i negativ riktning.

Jag tycker att det förfarande som ministern föreslår är rimligt – att man försöker komma tillbaka till riksdagen när man har gått igenom texten för att försöka få ett nytt mandat. Men om det inte accepteras utan beslut fattas direkt förstår vi önskemålet om att avstå i detta läge. Så skulle jag väl tolka det hela.

Anf.  14  ARIN KARAPET (M):

Ordförande! Vi ställer oss bakom det Kristdemokraterna precis har framfört.

Anf.  15  ANN-CHRISTINE FROM UTTERSTEDT (SD):

Ordförande! Sverigedemokraterna har ingen annan åsikt i frågan än den vi framförde i går. Vi står fortfarande bakom den ståndpunkt som vi gav regeringen mandat för i går.

Anf.  16  ELIN NILSSON (L):

Ordförande! Tack, statsrådet, för dragningen! Jag vill bara framföra att det förfarande som statsrådet beskriver får anses vara rimligt. Vi står bak­om det som framförts.

Anf.  17  VICE ORDFÖRANDEN:

Då ska jag se om vi kan få ordning på detta. Vi kan konstatera att än så länge arbetar regeringen utifrån den ståndpunkt som det fanns stöd för i tidigare EU-nämndssammanträde. Men om förslaget ändras i en mer negativ riktning är önskemålet att vi kallar in EU-nämnden för en förnyad mandatgivning. Om det av tidsskäl inte skulle vara möjligt har statsrådet tydligt meddelat att man avser att avstå i omröstningen. Det verkar finnas ett stöd här i EU-nämnden för att hantera det så.

Så långt är vi överens, tror jag.

Då behöver vi bara reda ut lite praktiska saker. Då återkommer vi till statsrådet med medarbetare i Bryssel. När i tid tänker man sig att vi behöver vara redo att med kort varsel kalla in EU-nämnden igen?

Anf.  18  Statsrådet PAULINA BRANDBERG (L):

Vi hade hoppats att vi hade haft texten vid det här laget. Vi har inte fått den. Det är svårt att gissa när vi kommer att kunna få den. Tyvärr är det svårt att gissa i denna fråga, för det ligger helt utanför vår kontroll. Men så fort vi får texten och så fort vi har någon mer information att ge kommer vi att förmedla den informationen och också förmedla om vi bedömer att vi har tillräckligt mycket tid för att inhämta ett nytt mandat från EU-nämnden eller om det inte finns sådan tid. Vi har tyvärr inte något besked att ge kring tidsplanen.

Anf.  19  VICE ORDFÖRANDEN:

Jag måste ändå säga att det låter väldigt märkligt att man inte har gett någon som helst tidsangivelse om när man ska återkomma med förslag som det uppenbarligen arbetats med. Ni vet alltså inte om det blir klockan sju i kväll eller klockan sex i morgon bitti. Är det så – på riktigt? Är det för att Epsco fortsätter i morgon, eller vad beror det på?

Anf.  20  Statsrådet PAULINA BRANDBERG (L):

Det fortsätter i morgon.

En gissning här är att det kommer under eftermiddagen, men det är svårt att säga. Vi hade som sagt trott att vi skulle ha haft texten vid det här laget, så vi har gissat fel tidigare. Men vi hoppas och tror att detta kan komma under eftermiddagen.

Anf.  21  VICE ORDFÖRANDEN:

Vi får väl fortsätta att hålla kontakt med statsrådets medarbetare och med kansliet här. Vi ska naturligtvis göra vårt yttersta för att samla EU-nämnden och ge ett förnyat mandat om statsrådet önskar det. Men vi kommer från vår sida att behöva ha en eller två timmar på oss, för detta är en tid då riksdagsledamöter är på resande fot, tror jag. Det kan då ta en stund tills de kan delta i ett slutet digitalt möte, tänker jag.

Anf.  22  MARTIN KINNUNEN (SD):

Jag tänkte bara klargöra att från SD:s sida är vi inte så oroliga för en avstå-röst. Vi är inte nödvändigtvis jätteintresserade av att försöka få till en ja-röst om det blir ett sämre förslag. Vi har som sagt ställt oss bakom detta givet att det inte blir sämre. Vi tittar gärna på en sådan text om det blir ett möte men flaggar för att vi kanske inte är jätteintresserade av att ändra oss.

Anf.  23  VICE ORDFÖRANDEN:

Statsrådet får gärna reagera på detta. Jag tänker att det är viktig information när man gör bedömningen i Bryssel av om det är nödvändigt att be att EU-nämnden kallas in eller inte. Det är väl en viktig information som Sverigedemokraterna ger här med tanke på att det är svårt för er att planera och svårt för oss att planera.

Men med det sagt: Det är klart att vi bidrar så gott vi kan för att samla EU-nämnden om statsrådet önskar det.

Vad säger statsrådet med medarbetare?

Anf.  24  Statsrådet PAULINA BRANDBERG (L):

Som jag har redogjort för tidigare tror vi verkligen att det inte är bra om vi måste avstå eller rösta nej, för det kommer att få väldigt negativa konsekvenser för Sveriges ordförandeskap. Om detta direktiv antas kommer vi att gå in i en trilogfas som vi kommer att sköta under ordförandeskapet. Det är inte bra för vårt ordförandeskap om vi inte stöttar direktivet. När det gäller att bevaka svenska intressen är det min absoluta uppfattning att det är bra att försöka verka för att kunna godta direktivet. Därför kommer vi att återkomma till nämnden så fort vi vet något mer kring detta.

Anf.  25  VICE ORDFÖRANDEN:

Jag vill nog bara säga till statsrådet att det också går att stämma av detta. Statsrådet är väl medveten om att de partier som står bakom det nu­varande mandatet och handlingsutrymmet för statsrådet i Bryssel är Mode­raterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna. Det är möjligt för statsrådet att stämma av detta bilateralt, utifrån den informa­tion som nämnden och statsrådet nu fick från Sverigedemokraterna, när ni har sett texten. Det är, tycker jag, en avvägning man får göra – om man ska kalla in hela nämnden eller inte. Så tänker jag utan att vilja vara ogin. Detta är en möjlighet som jag tycker att statsrådet ska ta med sig.

Anf.  26  MARTIN KINNUNEN (SD):

Det är en jättebra idé, det vill säga att samråda med SD innan man kallar in hela maskineriet. Statsrådet är välkommen att kontakta vår ansvariga ledamot kring detta när som helst – ledamoten kommer att vara vaken hela dagen.

Anf.  27  VICE ORDFÖRANDEN:

Detta är bara ett medskick. EU-nämnden står, som sagt, redo om statsrådet bedömer att det ska vara så. Men med tanke på hur majoritetsförhållandena ser ut och de samarbeten som finns på regeringssidan kan ett bilateralt samtal också reda ut saker. Man får bedöma om man behöver kalla in EU-nämnden eller inte.

Men vi behöver kanske någon timme eller ett par timmar på oss för att få ihop gänget, för jag tror att riksdagsledamöterna kan vara på resande fot.

Jag ger gärna ordet till statsrådet om statsrådet vill säga något ytterligare. Annars tänkte jag nu tacka för den här informationen, för det blev en information från statsrådet. Vi får eventuellt återkomma i ärendet, eller så går det att reda ut på annat sätt, så att Sverige vet hur man kan rösta.

Vill statsrådet ha ordet?

Anf.  28  Statsrådet PAULINA BRANDBERG (L):

Nej tack, jag tror att jag har framfört det som jag hade tänkt framföra.

Anf.  29  VICE ORDFÖRANDEN:

Då tackar vi för informationen. Om EU-nämnden behöver kallas samman för en ny mandatgivning står EU-nämnden redo, men med viss framförhållning, en eller ett par timmar. Om inte har statsrådet den ståndpunkt som är överlagd och som det fanns stöd för redan i går. Det har också framförts här att om det går i mer negativ riktning och man inte har kunnat samråda med EU-nämnden avser man att avstå i omröstningen. Och när det gäller ståndpunkten har vi redan aviserat avvikande ståndpunkter från S, V, MP och Centern.

Med det tackar jag för informationen för denna gång. Vi ses igen.

 

 

 


Innehållsförteckning


§ 1  Medgivande om deltagande på distans

Anf.  1  VICE ORDFÖRANDEN

§ 2  Sysselsättningsfrågor, socialpolitiska frågor samt hälso‑ och sjukvårdsfrågor

Anf.  2  VICE ORDFÖRANDEN

Anf.  3  Statsrådet PAULINA BRANDBERG (L)

Anf.  4  VICE ORDFÖRANDEN

Anf.  5  Statsrådet PAULINA BRANDBERG (L)

Anf.  6  ILONA SZATMÁRI WALDAU (V)

Anf.  7  Statsrådet PAULINA BRANDBERG (L)

Anf.  8  VICE ORDFÖRANDEN

Anf.  9  Statsrådet PAULINA BRANDBERG (L)

Anf.  10  VICE ORDFÖRANDEN

Anf.  11  MALIN BJÖRK (C)

Anf.  12  VICE ORDFÖRANDEN

Anf.  13  MAGNUS BERNTSSON (KD)

Anf.  14  ARIN KARAPET (M)

Anf.  15  ANN-CHRISTINE FROM UTTERSTEDT (SD)

Anf.  16  ELIN NILSSON (L)

Anf.  17  VICE ORDFÖRANDEN

Anf.  18  Statsrådet PAULINA BRANDBERG (L)

Anf.  19  VICE ORDFÖRANDEN

Anf.  20  Statsrådet PAULINA BRANDBERG (L)

Anf.  21  VICE ORDFÖRANDEN

Anf.  22  MARTIN KINNUNEN (SD)

Anf.  23  VICE ORDFÖRANDEN

Anf.  24  Statsrådet PAULINA BRANDBERG (L)

Anf.  25  VICE ORDFÖRANDEN

Anf.  26  MARTIN KINNUNEN (SD)

Anf.  27  VICE ORDFÖRANDEN

Anf.  28  Statsrådet PAULINA BRANDBERG (L)

Anf.  29  VICE ORDFÖRANDEN

EU-nämndens uppteckningar

I EU-nämndens uppteckningar står det vad som sagts under nämndens sammanträden. Uppteckningarna publiceras ungefär två veckor efter sammanträdet.