Till innehåll på sidan

Ny förordning om rättigheter för resenärer vid resor med kombinerade trafikslag och nya regler om tillsyn av resenärsrättigheter

Fakta-pm om EU-förslag 2023/24:FPM31 : COM(2023) 752

Fakta-PM om EU-förslag

En faktapromemoria, fakta-PM, är en redogörelse från regeringen till riksdagen om ett förslag från EU-kommissionen. Där framgår vad förslaget går ut på, hur det kan påverka svenska regler och vad regeringen anser om förslaget.

PDF
DOC

Regeringskansliet

Faktapromemoria  2023/24:FPM31

 

Ny förordning om rättigheter för resenärer vid resor med kombinerade trafikslag och nya regler om tillsyn av resenärsrättigheter

2023/24:FPM31

Justitiedepartementet

2024-01-23

Dokumentbeteckning

COM(2023) 752

Proposal for a regulation of the European Parliament and of the Council on passenger rights in the context of multimodal journeys

COM(2023) 753

Proposal for a regulation of the European Parliament and of the Council amending Regulations (EC) No 261/2004, (EC) No 1107/2006, (EU) No 1177/2010, (EU) No 181/2011 and (EU) 2021/782 as regards enforcement of passenger rights in the Union

Sammanfattning

Kommissionen föreslår en ny förordning om rättigheter för resenärer i sam­band med så kallade multimodala resor, det vill säga resor där man kombinerar minst två typer av trafikslag för att komma fram till resmålet. Förordningen innehåller regler om information till resenärerna, ersättning och assistans vid missade anslutningar, rätt till assistans för personer med funktions­ned­sättning eller nedsatt rörlighet och regler om tillsyn och sanktioner.

Kommissionen föreslår också ändringar i redan gällande EU-förordningar om resenärs­rättigheter för resor med flyg, tåg, buss och fartyg som syftar till att åt­gärda brister i efterlevnaden av förordningarna. Exempelvis ska transportörer och andra aktörer fastställa kvalitets­norm­er för sin verksamhet och tillsyns­myn­dig­heterna ska utveck­la metoder för att övervaka tillämpningen av förordningarna. Det föreslås också en ändring som gäller rätten till ersättning för en flygbiljett när en flygresa inte genomförs som planerat.

Regeringen välkomnar att det införs ett nytt regelverk om rese­närs­rättig­heter för multimodala resor. Regeringen välkomnar också målsättningen att efter­lev­nad­en av resenärsrättig­heterna ska stärkas. Regeringen avser att verka för att den nya förordningen om resor med flera trafikslag blir så tydlig och lätt att tillämpa som möjligt. Regeringen avser också att verka för att de åtgärder som vidtas för att säkerställa efterlevnaden av resenärsrättigheterna är ända­måls­enliga och att det finns ett starkt skydd för resenärer samtidigt som närings­idkarnas intressen beaktas. Ytterligare analys av förslagen behövs, också i ljuset av remiss­instansernas syn­punkt­er, innan regeringen kan ta ställ­ning till de enskilda delarna i förslagen.

1                 Förslaget

1.1           Ärendets bakgrund

I EU:s förordningar om resenärsrättigheter får resenärer vissa rättigheter och transportörer vissa skyldigheter i samband med resor som genomförs med flyg, tåg, buss och fartyg.[1] Det handlar bland annat om rätt till ersättning och infor­ma­tion vid trafikstörningar och krav på åtgärder för att underlätta resan­­det för personer med funktionsnedsättning eller nedsatt rörlighet.

I linje med kommissionens initiativ den europeiska gröna given har kommissionen utvecklat en strategi för hållbar och smart mobilitet med ambitionen att minska utsläppen från transportsektorn.[2] Enligt kom­mis­sion­en är möjligheten att kombinera olika trafikslag på ett effektivt sätt en grundför­utsättning för att resandet ska bli mer hållbart. Att säkerställa rese­närernas rättigheter är ett sätt att göra multimodala resor mer attraktivt. Samtidigt saknas det regler inom EU om resenärs­rättig­heter för sådana resor.

Resenärs­rättig­heter har blivit en viktig fråga för EU. Varje år genomförs mer än 13 miljarder resor inom unionen. I flera studier har kommis­sion­en kunnat konstatera att det finns brister i efterlevnaden och tillsynen av rättig­het­erna, vilket hindrar resenärerna från att nyttja sina rättigheter fullt ut.[3] Det handlar bland annat om att resenärer inte känner till vilka rättigheter de har. Det kan också kan vara svårt för resenärerna att göra sina rättig­heter gällande gente­mot transportörerna. En särskild fråga som kommissionen har upp­märk­sam­mat gäller rätten till ersättning när en flygning inte genomförts som planerat, något som blev särskilt påtagligt under pandemin.

Mot den bak­grunden före­­slog kommissionen den 29 november en ny förord­ning om multimodala resor och vissa ändringar i EU:s förord­ningar om rese­närs­rät­tig­heter.

1.2           Förslagets innehåll

1.2.1        Förordningen om rättigheter för resenärer i samband med multimodala resor

Förordningens syfte och tillämpningsområde

Syftet med förordningen är att stärka rättigheterna för resenärer som genom­för multimodala resor. Förordningen kompletterar därmed de EU-förord­ningar om resenärs­rättig­heter som redan finns för resor med flyg, tåg, buss och fartyg. En förutsättning för att förordningen ska tillämpas är att de transport­tjänster som utnyttjas för resan omfattas av dessa förordningar.

Den nya förordningen ska inte påverka tillämpningen av de förordningar som gäller för de särskilda trafikslagen och inte heller vissa andra förord­ning­ar på konsumentområdet.

Förordningens innehåll i korthet

Den nya förordningen reglerar i stort sett samma områden som för­ord­ning­arna om resenärsrättigheter för de särskilda trafikslagen. Den in­ne­håller alltså regler om transportavtalet, om information till resenärerna, om ersätt­ning och assistans vid trafikstörningar, om assistans till personer med funktions­ned­sättning eller nedsatt rörlighet och om tillsyn och sank­tioner.

Transportavtal för multi­modala resor ska erbjudas till allmänheten på samma villkor oavsett resenärens nationalitet eller bostadsort. Transportörer och så kallade mellanhänder, till exempel en biljettförsäljare, är skyldiga att tillhandahålla viss närmare an­given information till resenärerna före och under resan, bland annat om vilket ansvar transportören har om det uppstår en trafikstörning. Informationen ska tillhandahållas i elektronisk form när det är tekniskt möjligt. Trans­portörer och mellanhänder ska försäkra sig om att resenärerna kan spara all skriftlig korrespondens på ett varaktigt medium. Resenärerna ska kunna kontakta transportörer och mellanhänder snabbt och effektivt. 

Reglerna om ersättning vid trafikstörningar tar sikte på missade anslutningar under resan. Om en försening eller en inställd av­gång leder till att resenären missar en anslutning, ska resenären ha rätt att avbryta resan. Resenären ska också kunna välja att fullfölja resan med en senare avgång eller en alternativ res­väg, antingen så snart som möjligt eller vid en senare tidpunkt. Om rese­när­en väljer att avbryta resan ska denne ha rätt till återbetalning av biljett­priset såvitt avser den del av resan som inte har genomförts eller som inte längre tjänar något syfte för resenären. I före­kom­mande fall ansvarar trans­portören också för att resenären kan återvända till resans utgångspunkt.

I likhet med regleringen i den nyligen reviderade tågpassagerarförordningen ska kom­mis­sion­en ta fram ett standard­formulär för ansökan om ersättning som resenärerna kan an­vän­da sig av. Ersättningen ska betalas inom 14 dagar. I stället för kontant ersättning kan resenären få ett värdebevis, under förutsättning att resenären godtar det. Om resan har bokats genom en mellanhand kan åter­betal­ningen göras av mellanhanden. Transportören ska i sådana fall ersätta mellan­handen för återbetalningen inom sju dagar. Om mellanhanden underlåter att betala ersättningen till resenären, inträder en skyldighet för transportören att göra det.

Vid en missad anslutning ska resenären dessutom, i likhet med vad som gäller enligt de befintliga förordningarna om resenärsrättigheter, ha rätt till assistans i form av måltider och förfriskningar i den mån det rimligen kan tillhandahållas. Om resan inte kan fortsätta samma dag, ska resenären ha rätt till logi. Liksom enligt tåg­passagerarförordningen får transportören begränsa ansvar­et för logi till tre nätter om den händelse som har lett till förseningen beror på extra­ordi­nära omständigheter, till exempel extrema väderleksförhållanden.

Förordningen innehåller en särskild regel om ansvar för en transportör eller en mellanhand som sätter ihop en resa med kombinerade trafikslag på eget initiativ. I sådana fall har den som erbjuder resan en skyldighet att informera resenären om att biljetten inte erbjuder den rätt till ersättning eller assistans som följer av för­ordningen. Om transportören eller mellanhanden underlåter att göra det och resenären missar en anslutning, har resenären rätt till återbetalning av hela biljettpriset och dessutom ytterligare en ersättning som motsvarar 75 procent av biljettpriset. En motsvarande regel finns i tåg­passa­gerar­för­ord­ningen som gäller när en biljett­utfärdare eller researrangör på eget ini­tia­tiv kombi­nerar en direktbiljett med byten.

Reglerna i förordningen om assistans till personer med funktionsnedsättning eller nedsatt rörlighet överensstämmer i stort sett med de regler som gäller för de särskilda trafikslagen. Utformningen av reglerna följer i huvudsak mot­svarande regler i tågpassagerarförordningen. Bland annat ska trans­por­tör­er, ter­mi­nal­operatörer och mellanhänder samarbeta i syfte att till­handa­hålla kost­nadsfri assistans. Behov av assistans ska anmälas åtmin­stone 48 timmar i för­väg, vilket är en längre frist än de 24 timmar som gäller enligt tåg­passa­gerar­förordningen.

Liksom förordningarna om resenärsrättigheter för de särskilda trafikslagen innehåller den nya förordningen regler om tillsyn, sanktioner och hantering av klagomål. Den som tillhandahåller biljetter för en multimodal resa ska in­for­mera resenärerna om deras rättigheter och skyldigheter enligt för­ordningen. Medlemsstaterna ska utse en eller flera myndigheter som ska ansvara för tillsyn, sanktioner och hantering av klagomål.

Enligt förordningen ska transportörer och förvaltare av s.k. multimodala knut­punkter fastställa kvalitetsnormer för verksamheten och införa ett system för kvalitets­styrning för att upprätthålla kvaliteten på sina tjänster. De ska övervaka sin verk­sam­het mot bakgrund av dessa normer och med jämna mellan­rum publicera rapp­orter om verksamhetens kvalitet. En skyldighet att fastställa kvalitetsnormer finns redan för järnvägsföretag och stationsförvaltare i tåg­passa­gerar­förord­ningen.

Tillsyns­myn­dig­het­erna ska utveckla metoder för att kontrollera efter­levnaden av för­ord­ning­en. En riskbedömning ska göras som beaktar klagomål från resenärerna och som ska kommuniceras med kommissionen. Medlemsstaterna ska med jämna mellan­rum skicka relevant information om tillämpningen av för­ordningen till kommissionen. På begäran av kom­mis­sionen ska tillsyns­myn­dig­heterna också utreda förhållandena om de misstänker att transportörer, terminalförvaltare eller mellanhänder inte efterlever förordningens regler.

Liksom enligt förordningarna om resenärsrättigheter för de särskilda trafik­slagen ska medlemsstaterna fastställa regler om sanktioner vid över­träd­elser av förordningen. Medlemsstaterna ska vidta alla nödvändiga åtgärder för att säkerställa att reglerna efterlevs.

1.2.2        Ändringar i nu gällande förordningar om resenärsrättigheter avseende tillsyn

Förordningens syfte och tillämpningsområde

Syftet med ändringarna i de förordningar om resenärs­rättig­heter som gäller för resor med tåg, buss, flyg och fartyg är att stärka resenärernas kunskap om sina rättigheter och att öka kontrollen av efterlevnaden av förordningarna. För resor med flyg införs det även regler om återbetalning av flygbiljetter som bokats via en mellan­hand.

Förordningens innehåll i korthet

Förslaget innebär att förordningarna om resenärsrättigheter kompletteras med flera av de regler som förslås i den nya förordningen om multimodala resor. För alla trafikslag ska det finnas en skyldig­het för transportörer och andra aktörer, exempelvis flygplatser, att fastställa kvalitetsnormer för verksamheten. Som också föreslås i den nya förordningen ska till­­syns­myndigheterna ut­veckla risk­baserade metoder för att kontrollera efter­levnaden av regelverken. Med­lems­staterna ska informera kommissionen om tillämp­ningen av förordningen och på begäran av kommissionen ska tillsyns­myn­dig­heterna utreda misstankar om att för­ordningarna inte följs.

Liksom enligt förordningen om multimodala resor ska information till resenärerna lämnas i elektroniskt format när det är tekniskt möjligt. Det ska vara möjligt för resenären att spara skriftlig korrespondens på ett varaktigt medium och resenären ska kunna kontakta transportörer och mellan­händer snabbt och effektivt. I likhet med tågpassagerarförordningen ska tillsyns­myn­dig­heterna in­for­mera resenärer om rätten att vända sig till alternativa tvist­lös­ningsorgan.

Som också föreslås för multimodala resor, och som redan gäller enligt tåg­passagerar­förord­ning­en, ska kommissionen ta fram ett standardformulär för ansökan om ersätt­ning som resenärerna kan an­vän­da sig av. Formuläret ska fastställas i ett format som är tillgängligt för personer med funktionsnedsättning eller nedsatt rörlighet.

För resor med flyg föreslås det en ny regel om återbetalning av flygbiljetter som bokats via en mellanhand. Regeln överensstämmer med den regel om åter­betal­ning via mellanhand som föreslås i den nya förordningen om multimodala resor. Flygbolaget ska alltså ersätta mellanhanden för åter­betalningen inom sju dagar och resenären ska få sina pengar inom 14 dagar. Liksom för resor med kombinerade trafikslag gäller att om mellanhanden inte betalar resenären inom tidsfristen, är flygbolaget skyldigt att betala ersättningen.

1.3           Gällande svenska regler och förslagets effekt på dessa

Lagen (2014:1344) med kompletterande bestämmelser till EU:s tåg-, fartygs- och busspassagerarförordningar innehåller regler om tillsyn över att nämnda förordningar följs och om sanktioner vid bristande uppfyllelse av skyldigheterna enligt respektive förordning.

I luftfartslagen (2010:500) och lagen (2010:510) om lufttransporter finns bestämmelser om bl.a. tillsyn över förordningarna om resenärsrättigheter för flyg.

I lagen (2015:953) om kollektivtrafikresenärers rättigheter finns det särskilda regler om resenärsrättigheter, bland annat reseinformation och ersättning, som ska tillämpas för kortväga kollektivtrafik med tåg, spårvagn, tunnelbanetåg, buss och personbil. För resor med tåg på sträckor som är kortare än 150 km gäller lagen i stället för motsvarande regler i tågpassagerarförordningen.

Den nya förordningen om multimodala resor kommer att vara direkt tillämplig i Sverige. Detsamma gäller för ändringarna i förordningarna om resenärs­rätt­ig­heter för flyg, tåg, buss och fartyg. De nya reglerna bedöms inte påverka rättig­heterna för kortare kollektiv­trafik­resor enligt lagen om kollektivtrafik­resenärers rättigheter. Övriga regler som kompletterar EU:s förordningar om rese­närs­rätt­ig­heter kommer emellertid att behöva ses över med anledning av förslaget om ändringar i dessa förord­ning­­ar. Det kommer också att behövas regler om bl.a. tillsyn och sanktioner med anledning av den nya förordningen om multi­modala resor.

1.4           Budgetära konsekvenser / konsekvensanalys

Kommissionen har genomfört en konsekvensanalys av förslagen, (SWD(2023) 386).

När det gäller förordningen om multimodala resor bedömer kommissionen att förslaget försäkrar en balans mellan skyddet för resenärsrättigheter och kost­nadseffektivitet för företagen.

Kommissionen bedömer att reglerna som avser att stärka efterlevnaden av resenärsrättigheterna kommer att leda till ökade kostnader för transportörer, terminalförvaltare och nationella tillsynsmyndigheter. Kommissionen bedömer dock att det uppvägs av att efterlevnaden av reglerna blir mer effektiv. När det gäller förslaget om återbetalning av flygbiljetter som bokats via en mellanhand bedömer kommissionen att förslaget kommer att leda till att administrativa kostnader ökar för flygbolag och mellanhänder. Enligt kommissionen kommer det samtidigt att leda till kostnadsbesparingar för konsumenter.

Inget av förslagen bedöms påverka EU:s budget.

För svensk del bedöms företagen få något ökade kostnader till följd av reglerna om t.ex. ersättningsskyldighet och upprättande av kvalitetsnormer. Förslagen kan komma att innebära kostnader för myndigheter när det gäller tillsyn och kontroller. Eventuella nya uppgifter och åtaganden som innebär kostnader för statsbudgeten ska finansieras i linje med de principer om neutralitet för statens budget som riksdagen har beslutat om (prop. 1994/95:40, bet. 1994/95:FiU5, rskr. 1994/95:67).

Kommissionen har inte presenterat någon jämställdhetsanalys av förslagen.

2                 Ståndpunkter

2.1           Preliminär svensk ståndpunkt

Regeringens övergripande mål inom transportpolitiken är att säkerställa en samhällsekonomiskt effektiv och långsiktigt hållbar transportförsörjning för medborgarna och näringslivet i hela landet. Inom ramen för det övergripande målet har regeringen angett preciseringar, bland annat att transportsystemet ska utformas så att det är användbart för personer med funktionsnedsättning.

Regeringen välkomnar mot den bakgrunden förslaget att det införs ett nytt regelverk om resenärsrättigheter för resor med kombinerade trafikslag. Ytterligare analys av de enskilda delarna i förslaget behövs, också i ljuset av remiss­­­­in­stans­ernas syn­punkt­er. Regeringen ser dock redan nu att det finns behov av förtydligan­den i den nya förordningen. Det gäller bland annat tillämpnings­om­rådet, särskilt när det gäller förhållandet till redan gällande EU-förordningar om resenärs­rättig­heter och den svenska lagstiftningen på området. Regeringen kommer att verka för att den nya regleringen blir så tydlig och lätt att tillämpa som möjligt.

Regeringen välkomnar också målsättningen att efterlevnaden av EU:s resenärs­rättigheter ska stärkas. Det är viktigt att de åtgärder som vidtas för att uppnå detta är proportionerliga och även i den här delen behövs ytterligare analys av förslaget. Regeringen anser att de föreslagna reglerna om hur tillsyns­myndig­heterna ska bedriva sin verksamhet – något som också föreslås för multimodala resor – kräver närmare överväganden. Regeringen avser att verka för ända­måls­enliga regler som säkerställer ett starkt skydd för resenärer samtidigt som näringsidkarnas intressen beaktas. Regeringen kommer också att verka för att eventuellt ökade kostnader för myndigheternas tillsyn begränsas.

Regeringen kan i det här sammanhanget konstatera att det föreslås ändringar i förord­ning­arna om resenärsrättigheter vid flygresor samtidigt som det finns förslag till änd­ring­ar i dessa förordningar som ännu inte har färdig­be­handlats. Regeringen anser att för­handlingarna om flygresenär­ers rättigheter bör återupptas så snart som möjligt.

Regeringen anser att den föreslagna regleringen ska utformas på ett sätt som främjar europeiska konkurrenskraft och tillväxt.

2.2           Medlemsstaternas ståndpunkter

Det är ännu inte känt vilka ståndpunkter medlemsstaterna har avseende de enskilda förslagen.

2.3           Institutionernas ståndpunkter

Institutionernas inställning till förslagen är ännu inte kända.

2.4           Remissinstansernas ståndpunkter

Förslagen kommer att remitteras för synpunkter under början av året 2024.

3                 Förslagets förutsättningar

3.1           Rättslig grund och beslutsförfarande

Den rättsliga grunden är artiklarna 91.1 och 100.2 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt. Det innebär att förordningen ska antas i enlighet med det ordinarie lagstiftningsförfarandet, vilket innebär att Europaparlamentet och rådet gemensamt på förslag av kommissionen och efter att ha hört Ekonomiska och sociala kommittén och Regionkommittén antar direktivet. Beslut fattas i rådet med kvalificerad majoritet.

3.2           Subsidiaritets- och proportionalitetsprincipen

Enligt kommissionen är det viktigt att harmonisera regelverket kring multi­modala resor eftersom resenärer annars riskerar att bli föremål för flera olika regelverk och ha svårt att känna till sina rättigheter. Kommissionen anser att även om nationella regler skulle kunna ge resenärer ett starkt skydd, skulle en reglering enbart på nationell nivå riskera att inte uppnå ett av unionens syften och skapa snedvridningar. Enligt kommissionen är förslaget förenligt med subsidiaritetsprincipen.

Kommissionen bedömer även att ändringarna i de befintliga förordningarna om resenärsrättigheter behöver harmoniseras eftersom många transportörer är verksamma i flera medlemsstater. Effektiv tillsyn kräver samarbete mellan nationella tillsynsmyndigheter men tillsynen ska ske på nationell nivå. Kom­mis­sionen bedömer därmed att förslaget är förenligt med subsidiaritetsprincipen.

Eftersom förslagen inte går utöver vad som är nödvändigt för att uppnå dess syften anser kommissionen att förslagen är förenligt med propor­tionalitets­prin­cipen.

Regeringen har i huvudsak inga invändningar emot kommissionens bedömning när det gäller förslagens förenlighet med subsidiaritets- och proportionalitets­principerna. Det kan dock ifrågasättas om den föreslagna regleringen om tillsyn står i proportion till syftet med regleringen. Enligt regeringens be­döm­ning bör utgångspunkten vara att de nationella tillsynsmyndigheterna själv­stän­digt ansvarar för tillsynen i enlighet med de regler om tillsyn och sanktioner som gäller i medlemsstaterna. Det framstår inte heller som tydligt att förslaget att ge kom­missionen en aktiv roll i tillsyns­verksamheten leder till en bättre efterlevnad av regelverket.

4                 Övrigt

4.1           Fortsatt behandling av ärendet

Förslaget kommer att behandlas i rådsarbetsgruppen för intermodala frågor med början i januari 2024.

4.2           Fackuttryck och termer

Multimodala resor: resor där man kombinerar minst två typer av trafikslag (till exempel buss och tåg) för att komma fram till resmålet.

 

[1] Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 261/2004 av den 11 februari 2004 om fastställande av gemensamma regler om kompensation och assistans till passagerare vid nekad ombordstigning och inställda eller kraftigt försenade flygningar och om upphävande av förordning (EEG) nr 295/91; Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1107/2006 av den 5 juli 2006 om rättigheter i samband med flygresor för personer med funktionshinder och personer med nedsatt rörlighet; Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2021/782 av den 29 april 2021 om rättigheter och skyldigheter för tågresenärer; Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 181/2011 av den 16 februari 2011 om passagerares rättigheter vid busstransport och om ändring av förordning (EG) nr 2006/2004; Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1177/2010 av den 24 november 2010 om passagerares rättigheter vid resor till sjöss och på inre vattenvägar och om ändring av förordning (EG) nr 2006/2004.

[2] Meddelande från kommissionen till Europaparlamentet, rådet, europeiska ekonomiska och sociala kommittén samt regionkommittén – Strategi för hållbar och smart mobilitet, COM(2020) 789 final, 9.12.2020. 

[3] Less than half of EU travellers are aware of EU Passenger Rights, Eurobarometer survey, 1.13.2020.

Fakta-PM om EU-förslag

En faktapromemoria, fakta-PM, är en redogörelse från regeringen till riksdagen om ett förslag från EU-kommissionen. Där framgår vad förslaget går ut på, hur det kan påverka svenska regler och vad regeringen anser om förslaget.