3R-centers framtid

Interpellation 2023/24:637 av Lorena Delgado Varas (V)

Interpellationen är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2024-03-19
Överlämnad
2024-03-19
Anmäld
2024-03-20
Sista svarsdatum
2024-04-09
Svarsdatum
2024-04-19
Besvarad
2024-04-19

Interpellationer

Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.

PDF

Interpellationen

till Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD)

 

Sveriges 3R-center arbetar med de tre R:en – att ersätta (replace), minska (reduce) och förfina (refine) djurförsök. I dag genomsyrar 3R både svensk och europeisk lagstiftning som handlar om djurförsök. Europaparlamentets och rådets försöksdjursdirektiv (direktiv 2010/63/EU om skydd av djur som används för vetenskapliga ändamål) har införlivats i den svenska lagstiftningen. Det innebär att alla som arbetar med försöksdjur ska tillämpa 3R-principen i sitt arbete, så att vi går bort från forskning som baseras på djurförsök. Den här frågan har det rått bred enighet kring. Men nu fick 3R-center sin öronmärkta finansiering på 15 miljoner årligen indragen i budgetpropositionen, vilket har lett till stor osäkerhet kring 3R-centers framtid och om Sverige kommer att kunna uppfylla målen kring djurförsök, det vill säga att ersätta djurförsök så fort det är vetenskapligt möjligt. Sveriges 3R-center har tidigare fungerat som en etablerad kontaktpunkt för 3R-frågor i Sverige, men redan den 16 oktober 2023, kort efter det att regeringen presenterat sin budget, kom nyheten att Jordbruksverket anmält varsel för nio tjänster på centret vilket innebär att endast tre tjänster sedan återstår.

3R-center är en framgångsrik verksamhet som snarare behöver mer resurser än mindre för att stötta oss på vägen till att nå mål kring djurrätt. Och vi i Vänsterpartiet är överlag mycket oroliga över den nedprioritering som forskning har fått. Vi anser att det kommer att ge allvarliga konsekvenser i en hel del områden, och att Sverige halkar efter i bland annat arbetet med att få bort djurförsök.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga landsbygdsminister Peter Kullgren:

 

  1. Avser ministern att verka för fortsatt finansiering av Sveriges 3R-center för att det ska kunna bedriva sin verksamhet i samma omfattning som det gjort de senaste åren?
  2. Om inte, hur kommer ministern och regeringen att säkerhetsställa att vi når målet om att ersätta djurförsök?
  3. Avser ministern och regeringen att gå vidare, och i så fall hur, med de åtgärder som framkommer i Jordbruksverkets rapport Återrapportering av ytterligare åtgärder för att begränsa användningen av försöksdjur (dnr 5.2.17-22051/2021)?

Debatt

(11 Anföranden)
Stillbild från Interpellationsdebatt 2023/24:637, 3R-centers framtid

Interpellationsdebatt 2023/24:637

Webb-tv: 3R-centers framtid

Dokument från debatten

Protokoll från debatten

Anf. 112 Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD)

Fru talman! Lorena Delgado Varas har frågat mig om jag avser att verka för fortsatt finansiering av Sveriges 3R-center för att det ska kunna bedriva sin verksamhet i samma omfattning som det gjort de senaste åren och, om inte, hur jag och regeringen kommer att säkerhetsställa att vi når målet om att ersätta djurförsök. Ledamoten har vidare frågat mig om jag och regeringen avser att gå vidare, och i så fall hur, med de åtgärder som framkommer i Jordbruksverkets rapport Återrapportering av ytterligare åtgärder för att begränsa användningen av försöksdjur (dnr 5.2.17-22051/2021).

EU:s försöksdjursdirektiv är införlivat i svensk lagstiftning. Det innebär, precis som ledamoten nämner, att de så kallade 3R-principerna ska genomsyra all försöksdjursverksamhet och att samtliga som arbetar med försöksdjur ska ha målsättningen att djurförsök i den mån det är möjligt ska förfinas, reduceras och om möjligt ersättas.

Sverige står bakom försöksdjursdirektivets slutliga mål om att ersätta alla försök på levande djur i vetenskapliga syften och i undervisningssyfte så snart det är vetenskapligt möjligt att göra det. För att uppnå det målet är det en förutsättning att det finns och tas fram nya djurförsöksfria alternativ och att användningen av dessa metoder främjas och underlättas.

I Sverige sker detta arbete bland annat vid Statens jordbruksverk, som i enlighet med sin instruktion har ett kompetenscentrum för 3R-frågor med syfte att främja och samordna arbetet med att ersätta, begränsa och förfina djurförsök. 3R-centrets arbete är viktigt, inte minst för den övergripande kunskapssamordningen och informationsspridningen.

Sveriges 3R-arbete sker även i en rad andra verksamheter, till exempel genom djurskyddsorganen, lokalt på våra lärosäten och genom Sveriges nationella kommitté för skydd av djur som används för vetenskapliga ändamål. Centrala djurförsöksetiska nämnden gör utvärderingar i efterhand av vissa djurförsök. Även forskarnas eget arbete i planeringen och genomförandet av sina djurförsök ska vara en del i arbetet.

Sverige har även en lång tradition av att stödja forskning för utveckling av djurförsöksfria alternativ. Via Vetenskapsrådet finansieras forskning om och utveckling av alternativa metoder till djurförsök. Utöver det avsätts öronmärkta medel till svenska laboratoriers medverkan i projekt om validering av alternativa metoder på EU-nivå. Det finns fler exempel, och alla delar av Sveriges arbete för 3R är viktiga och bidrar till att nå EU-direktivets slutliga mål.

Nu går vi in i budgetprocessen för nästa år. Jag kan givetvis inte föregå den processen eller uttala mig om enskilda budgetförslag. Detsamma gäller hanteringen av Jordbruksverkets rapport och vilka åtgärder regeringen avser att gå vidare med.

Däremot kan jag säga att både djurskydd och djurvälfärd är viktiga frågor för mig och regeringen, och det gäller alla djur.


Anf. 113 Andre vice talman Julia Kronlid

Jag noterar att ledamoten Lorena Delgado Varas trots upprepade påminnelser fortfarande inte respekterar de ordningsregler som talmannen och samtliga gruppledare har kommit överens om. Kläder med politiska budskap ska inte bäras i kammaren. Detta är någonting som är lika för alla ledamöter. Jag vädjar till ledamoten att respektera ordningsreglerna.


Anf. 114 Lorena Delgado Varas (V)

Fru talman! Jag tackar ministern för svaret. Jag kan konstatera att det för närvarande inte finns något svar på om 3R-center kommer att få fortsatt finansiering. De kommer inte heller att få tillbaka den finansiering de en gång hade, vilket i sig innebär att den svenska regeringen prioriterar försöksdjursfrågan så pass lite att man är villig att låta kompetensen i 3R-centret försvinna.

Regeringen är också villig att göra ett avbrott i ett arbete som redan är försenat, med konsekvenser som kommer att göra det svårt att kunna återuppta arbetet. Det kommer att leda till att Sverige som land hamnar ännu längre bort från att ta ansvar för att minska djurförsöken.

Jag tror att regeringen har glömt, eller tror att vi har glömt, varför vi gör det här. I dag är vi inte i en position där vi kan ta bort djurförsöken i ett nafs, men det måste verkligen vara vårt mål. Det är svårt att tänka sig, men redan från start var det här ett feltänk. Om man väljer att fantisera lite kan man ibland undra hur avancerade våra analysmetoder egentligen hade varit om vi redan från början hade sett andra djur som levande varelser som har rätt till ett värdigt liv.

Jag tror att regeringen gör ett misstag när man nedprioriterar detta. Vi som snarare vill se ett mer omfattande arbete har ett ganska stort stöd hos folket i frågan.

Jag brukar inte ta upp personliga exempel, men i det här fallet tänker jag göra det. Jag hade en hund, en beagle. Lisa hette hon - en stolt, bestämd och lite skygg dam. När hon föddes fick hon namnet Icca av avelsföretaget där hon växte upp. Hennes uppgift blev att avla valpar till djurförsök, fram till dess att företaget bestämde sig för att flytta verksamheten utanför Sverige.

Jag fick möjligheten att adoptera Lisa eftersom jag jobbade i ett företag som använde sig av detta företags tjänster. När jag hämtade henne var jag ingen engagerad djurvän. Jag tyckte synd om djuren, men inte så mycket mer än så. Så var det tills jag kom till företaget där Lisa levde. Lisa, eller Icca som hon hette, hade aldrig fått kallas för sitt namn, för företaget var mån om att personalen inte skulle bygga en relation till henne eller till de andra avelshundarna. Hon kallades för en siffra i stället. Ingen hade någonsin lekt med henne - återigen för att personalen inte skulle bygga en relation till henne. Hon levde i ett litet utrymme av betong och galler, och en gång om dagen släppte de ut henne och resten av avelshundarna i ett utrymme som fanns mellan två murar med taggtråd som omringade anläggningen.

Ett sista farväl från företaget till Lisa innan hon lämnades över till mig var att de kastrerade henne. Jag vet inte hur många valpar hon födde till djurförsöksindustrin, men jag vet att hon aldrig fick behålla dem och att de inte lever i dag. Det här är inte värdigt ett modernt samhälle, och vi behöver förändra detta så snart som möjligt.


Anf. 115 Kajsa Fredholm (V)

Fru talman! Jag skulle vilja prata lite om att Sveriges 3R-center fungerar som ett paraply och en samlande arena för att minska antalet djurförsök. Detta är en kunskapsförmedlande organisation; den finansierar alltså inte forskning. Ministern vet säkert det här, men de som lyssnar kanske inte riktigt har koll på det.

EU:s mål, som Sverige jobbar efter, är att alla djurförsök ska ersättas när det är vetenskapligt möjligt. I dag utförs djurförsök på cirka 250 000 djur om året. Jag har då räknat bort provfiske, som ingår i det svenska sättet att mäta.

Frågan om 3R-centers fortsatta finansiering är viktig. Resultatet av att regeringen tog bort de öronmärkta 15 miljonerna i den senaste budgeten visar sig nu.

Det fanns tolv kompetenta medarbetare på Sveriges 3R-center, men endast tre blir kvar med nuvarande icke-finansiering. Det innebär en stor kompetensförlust som yttrar sig i en kraftigt minskad kapacitet att samla in, bearbeta och sprida kunskap och nya erfarenheter. Det blir minskad kapacitet att ge stöd till bland annat myndigheter och djurskyddsorgan. Det blir också minskad kapacitet att delta i europeiska samarbeten. Det är nu, när EU skalar upp sitt arbete inom 3R, som det krävs en ökad nationell samordning, inte en minskad.

Sveriges 3R-center behöver verkligen finansieras fullt ut. Centrets verksamhet är mycket viktig både för djurskyddet och för att ha en hög kvalitet på den forskning som utförs.

Vad gör då Sveriges 3R-center? Jo, förutom att vara en samlande arena för kunskap och samarbete i 3R-frågor utformar de även råd och rekommendationer. De ger stöd till myndigheter i 3R-frågor, bland annat till Livsmedelsverket och Läkemedelsverket som är ålagda av regeringen att ha 3R-strategier. De samarbetar med forskningsfinansiärer, exempelvis Vetenskapsrådet, Formas och flera av de stora insamlingsorganisationerna. De samarbetar även med andra center i Europa.

Fru talman! I ministerns svar på interpellationen tycker jag inte riktigt att det framgår hur central 3R-centers roll är. Ministern hänvisar till att det pågår en rad andra verksamheter, vilket är sant, men ministern verkar inte uppfatta att 3R-center har en viktig roll att spela som samlande arena. Ministern nämner till exempel Sveriges nationella kommitté, men Sveriges nationella kommitté har 3R-center som sitt verkställande organ. Eller är det så att ministern vill spela ned 3R-centers betydelse för att finansieringen i år har försvunnit?

Den viktiga frågan här tycker jag är om ministern kommer att verka för en fortsatt finansiering av Sveriges 3R-center för att de ska kunna fortsätta sin verksamhet som de har gjort de senaste åren.


Anf. 116 Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD)

Fru talman! Jag tackar för båda ledamöternas inspel i den här viktiga frågan. Jag tror att alla som har en koppling till eller en känsla för djur, vilket är de allra flesta människor, känner stort deltagande i det Lorena Delgado Varas berättar. Tack för att du tog hand om Lisa den sista tiden i alla fall!

Men åter till de mer konkreta frågorna. Ett högt djurskydd är en viktig fråga för regeringen. Sverige har också en stark djurskyddslagstiftning som syftar till att säkerställa ett gott djurskydd och främja en god djurvälfärd med stor respekt för djuren. Detta är viktigt inte minst när det handlar om försöksdjur, som ibland behöver utsättas för avsiktligt lidande.

Sverige står som sagt bakom försöksdjursdirektivets slutliga mål att ersätta alla försök på levande djur i vetenskapligt syfte och i undervisningssyfte så snart det är vetenskapligt möjligt att göra det. För att ersätta djurförsök är en förutsättning att det finns och tas fram nya alternativ och att användningen av de metoderna verkligen främjas och underlättas. Därför finansierar som sagt Vetenskapsrådet årligen forskning om och utveckling av sådana alternativa metoder. Det avsätts även öronmärkta medel till svenska laboratoriers medverkan i projekt och så vidare.

Jag vill ändå påminna om att finansieringen till 3R-center har varit tidsbegränsade särskilda satsningar.

Att främja alternativa metoder och se till att information om dessa sprids är vi skyldiga att göra enligt EU-direktivet. Även om det inte gjorts någon särskild satsning på 3R-center i budgetpropositionen för 2024 innebär inte det att verksamheten ska upphöra. Det finns inskrivet i Jordbruksverkets instruktion att det inom myndigheten ska finnas ett kompetenscentrum för 3R-frågor med syfte att främja och samordna arbetet med att ersätta, begränsa och förfina djurförsök.

Jag kan tillägga att regeringen i årets regleringsbrev beslutade om öronmärkta pengar till just den här verksamheten. Men med det sagt kan jag inte, som jag sa i min inledning, föregripa pågående budgetprocess.


Anf. 117 Lorena Delgado Varas (V)

Fru talman! Om den här regeringen hade varit angelägen om att nå målen om att ersätta djurförsöken hade man försökt behålla kompetensen i 3R-center. Nu är det praktiskt taget en nedläggning. Man kanske även hade sett över utbildningarna för att minska användandet inom universiteten och uppmuntrat grundforskningen att hitta ersättningsmetoder. Kanske hade man helt enkelt också satsat mer på forskning. Tyvärr ser vi att det går åt andra hållet på alla områden. Man nämner vissa punktsummor, men om vi tittar generellt på tillgängliga resurser till alla områden där djurförsök förekommer och där man försöker hitta andra metoder ser vi att det har gått bakåt. Jag tror dock att detta skulle vara en central del i att utveckla en modern forskning.

Jag hade varit mycket lugnare om jag hade sett en avsikt från regeringen att jobba mycket mer för att utveckla forskningen mot en bättre kvalitet och på så sätt ersätta djurförsöken. Tyvärr ser jag dock inte att man satsar på något av områdena, som sagt, och då blir det ganska svårt att få det resultatet.

Jag undrar också hur regeringen egentligen värnar om att svara upp mot EU-direktivens mål. Som ministern påpekar är ju detta inte en fråga tagen ur luften, utan vi har ett ansvar att följa de här målen. Vi har förbundit oss att fasa ut djurförsöken så snart det bara går. När man ser helheten och avsaknaden av angelägenhet för 3R-center kan man tro att regeringen handplockar vilka direktiv man ska prioritera och vilka man ska ignorera. Det tycker jag inte är så ansvarsfullt.


Anf. 118 Kajsa Fredholm (V)

Fru talman! Tack så mycket för svaret, ministern!

Om jag har förstått det rätt ska verksamheten inte upphöra även om den inte finansieras direkt, och i årets regleringsbrev finns det öronmärkta pengar - jag kanske har missförstått något, men då får ministern gärna förklara det. Det låter ju bra i så fall. Betyder det då att man slipper säga upp de anställda, alltså gå från tolv till tre anställda, som man nu behöver göra på 3R-center? Kan det stoppas?

Sedan förstår jag att ministern inte vill föregripa en kommande budgetprocess. Men ministern kanske skulle kunna yttra sig om huruvida det finns en ambition att ta med sig önskemålet om en fortsatt men även långsiktig finansiering.

Vi i Vänsterpartiet budgeterade i vår höstbudget för att fortsatt öronmärka 20 miljoner kronor till Sveriges 3R-center.


Anf. 119 Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD)

Fru talman! Det är som sagt inskrivet i Jordbruksverkets instruktion att man ska arbeta med 3R-frågorna.

Jag tror faktiskt att ni i Vänsterpartiet är de enda i riksdagen som efter den här tillfälliga projektfinansieringen har med extra medel i ert budgetalternativ. Mig veterligen har varken Socialdemokraterna, Miljöpartiet eller Centerpartiet det. Jag tror att det bara är ni som har pekat på det.

Detta är inte på något sätt ett försök att komma bort från frågan, men det var som sagt en tillfällig finansiering för att bygga upp verksamhet. Det ligger i instruktionen till ett stort verk, som har en stor pengapåse, att verket har ansvar för att driva de här frågorna. Det stämmer dock att vi i regleringsbrevet och med en viss styrning av medel, för tydlighetens skull, förtydligade att man ska prioritera det här arbetet.

Men generellt sett kan vi inte ha ett system - nu pratar jag inte om bara det här - där tillfälliga satsningar för att bygga upp verksamheter för att ta ett kliv per definition blir permanenta verksamheter. I så fall ska det in i det ordinarie anslaget för en verksamhet. Det är alltså inte en praxis som jag tror är vettig.

Det ligger som sagt något i att Vänsterpartiet brinner för de här frågorna och har pekat på just 3R-center som en viktig del. Då är det också klädsamt att ni de facto har lagt pengar i budgeten till det. Det hedrar er.

Men att tillfällig finansiering inte längre finns betyder inte att man inte arbetar med frågorna. Det åligger Jordbruksverket att följa upp de direktiv som Sverige har anslutit sig till att fortsätta med.

Sverige står som sagt också bakom att det ska fasas ut så snabbt det bara är vetenskapligt möjligt. Vi ska inte ha försök på djur där det finns säkra alternativ.


Anf. 120 Lorena Delgado Varas (V)

Fru talman! Det framgick inte av ministerns svar hur mycket man hade öronmärkt i direktivet till Jordbruksverket. Jag skulle gärna vilja höra den siffran.

Självklart ska tillfälliga verksamheter antingen övergå till att bli permanenta eller på något sätt integreras i det permanenta arbetet. Men mig veterligen har det inte gjorts, utan man har helt enkelt kapat av 3R-center. Jag tänker att det ger ett ganska allvarligt avbrott, och vi förlorar otroligt viktig kompetens.

Vi behöver diskutera varför vi behöver få bort djurförsöken. Det handlar inte enbart om det etiska och moraliska, om att få bort lidandet och dödandet eller den avhumaniserande process som personal som jobbar med djurförsök eller djuren i det här faktiskt måste genomgå. Man behöver se också andra delar.

Eftersom vi har lite olika ideologiska positioner här tänker jag att andra frågor kanske kan vara mer intressanta för regeringen för att få dem att lyfta frågan. Det ligger också delvis ekonomiska intressen i det här. Forskarvärlden och företagen vill gå ifrån djurförsök eftersom det är dyrt, osäkert och opraktiskt och inte hör till en modern tid. Jag tänker att regeringen måste vara mer inlyssnande åtminstone från det hållet när det gäller vad vi behöver i framtiden.


Anf. 121 Andre vice talman Julia Kronlid

Jag vill vädja till ledamoten att fortsättningsvis följa kammarens ordningsregler vad gäller att inte bära kläder med politiska budskap.


Anf. 122 Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD)

Fru talman! För tydlighetens skull vill jag säga att EU:s försöksdjursdirektiv är införlivat i svensk lagstiftning. Det innebär att de så kallade 3R-principerna ska genomsyra all försöksdjursverksamhet.

I Jordbruksverkets instruktion är det tydligt att man ska arbeta med de här frågorna. Regeringen har ingen annan uppfattning än det jag har nämnt här i dag. Vi står bakom att detta ska fasas ut när alternativen finns på plats, så att vi så snart det är vetenskapligt möjligt ska kunna nå det slutgiltiga målet, att ha fasat ut djurförsök.

I regleringsbrevet har vi pekat på 3 miljoner som Jordbruksverket ska prioritera till detta. Det är helt öppet. Regleringsbrevet kan alla ta del av. Men det är som sagt inte det centrala i detta, utan det är en verksamhet där man också ska arbeta med de här frågorna. Det står inskrivet i instruktionen till Jordbruksverket.

Interpellationsdebatten var härmed avslutad.

Interpellationer

Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.