A-kassan

Interpellation 2023/24:463 av Patrik Björck (S)

Interpellationen är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2024-02-08
Överlämnad
2024-02-09
Anmäld
2024-02-13
Sista svarsdatum
2024-03-01
Svarsdatum
2024-03-05
Besvarad
2024-03-05

Interpellationer

Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.

PDF

Interpellationen

till Arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L)

 

Det är svåra ekonomiska tider nu som bland annat leder till konkurser och ökande arbetslöshet. I tider som dessa är en välfungerande arbetslöshetsförsäkring viktig. Det är avgörande att den som förlorar arbetet kan vara trygg med att man trots allt kan betala hyra och ställa mat på bordet. Ett besked från regeringen om att arbetslöshetsförsäkringen ska förbättras och motsvara de förväntningar som de som drabbas av arbetslöshet har är viktig av många skäl. En proposition om arbetslöshetsförsäkringen är utlovad till i vår.

Jag vill med anledning av ovanstående fråga arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson:

 

  1. Tänker ministern och regeringen lägga fram förslag som förbättrar arbetslöshetsförsäkringen så att de som drabbas av arbetslöshet kan känna sig trygga? 
  2. Är en stark arbetslöshetsförsäkring en del av regeringens arbetsmarknadspolitik?

Debatt

(7 Anföranden)
Stillbild från Interpellationsdebatt 2023/24:463, A-kassan

Interpellationsdebatt 2023/24:463

Webb-tv: A-kassan

Dokument från debatten

Protokoll från debatten

Anf. 22 Arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L)

Fru talman! Patrik Björck har frågat mig om jag och regeringen tänker lägga fram förslag som förbättrar arbetslöshetsförsäkringen så att de som drabbas av arbetslöshet kan känna sig trygga. Patrik Björck har också frågat om en stark arbetslöshetsförsäkring är en del av regeringens arbetsmarknadspolitik.

Jag vill inledningsvis framföra att jag delar Patrik Björcks åsikt om att en väl fungerande arbetslöshetsförsäkring är viktig. Arbetslöshetsförsäkringen har en central roll i arbetsmarknadspolitiken som omställningsförsäkring. Arbetslöshetsförsäkringen ska ge ekonomiskt stöd under en begränsad tid till den som har förlorat sitt arbete och ställer om till ett annat arbete.

En fungerande arbetslöshetsförsäkring verkar också som en automatisk stabilisator som upprätthåller enskildas konsumtionsförmåga och den inhemska köpkraften vid konjunkturnedgångar.

Det är ingen hemlighet att jag och den övriga regeringen anser att dagens arbetslöshetsförsäkring behöver bli mer ändamålsenlig och på ett bättre sätt behöver bidra till omställning mellan arbeten. Administrationen behöver också förenklas. Arbetslöshetsförsäkringen behöver också på ett effektivt sätt motverka felaktiga utbetalningar. Därför har regeringen nyligen beslutat om en lagrådsremiss om en arbetslöshetsförsäkring baserad på inkomst. Genom en inkomstbaserad arbetslöshetsförsäkring stärker vi arbetslinjen. Alla som kan jobba ska jobba. Det är grunden för vår gemensamma välfärd och individens egenmakt.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Med den nya arbetslöshetsförsäkringen möjliggörs en ekonomisk trygghet för fler människor, vilket gör mig både stolt och glad. Förslagen i lagrådsremissen innebär en mer modern, förenklad och effektiv arbetslöshetsförsäkring, vilket underlättar för både enskilda, företagare och akassor.

Arbetslöshetsförsäkringen är och ska fortsätta vara en omställningsförsäkring som lämnar ekonomisk ersättning under omställning mellan arbeten. Som arbetssökande har man ett ansvar för att inte fastna i arbetslöshet under för lång tid. Av denna anledning är det viktigt att arbetslöshetsförsäkringen faktiskt fungerar som den omställningsförsäkring den är avsedd att vara. Med den tydligare och mer enhetliga nedtrappning som föreslås i lagrådsremissen stärks incitamenten för arbetssökande att hitta ett nytt arbete. På så sätt kan fler gå från arbetslöshet till sysselsättning.

En proposition om en ny lag om arbetslöshetsförsäkring planeras lämnas till riksdagen under 2024, och det nya regelverket föreslås införas den 1 oktober 2025. Därutöver avser regeringen att också besluta om förordningsändringar. Det gäller bland annat aktivitetsstödet, där regeringen också har för avsikt att förstärka omställningsprincipen och höja den lägsta nivån på ersättningen.


Anf. 23 Patrik Björck (S)

Fru talman! Johan Pehrson har gjort sig känd för ett uttalande om arbetsmarknadspolitik och arbetslöshetsförsäkring som går ut på att det är för "fett" att vara arbetslös. Den gången Johan Pehrson gav uttryck för detta var det kopplat till bristen på lokförare. Johan Pehrson hade fått reda på att det var brist på lokförare och kopplade detta till att det var för fett att vara arbetslös. Det är, även för den som inte är så insatt i arbetsmarknadspolitik och orsakssamband, en väldigt märklig koppling.

Johan Pehrson fick, fru talman, berättigad kritik för detta mycket märkliga och även nedvärderande uttalande om dem som är arbetslösa. Som svar på detta skickade Johan Pehrson en länk till Arbetsförmedlingen för den som vill söka jobb. Som svar på den tweeten upplystes Johan Pehrson om att det inte är för få som söker jobb, utan det har varit upp till 1 000 sökande till ett trettiotal platser på lokförarutbildningen. Då funderar man på hur det för den som är ansvarig för arbetsmarknadspolitiken går ihop att det är för fett att vara arbetslös när över 1 000 personer sökte till 30 platser.

Här är det, fru talman, viktigt att förstå att det går en skiljelinje mellan borgerlig och socialdemokratisk arbetsmarknadspolitik. Johan Pehrson, som nu för andra året är ansvarig för denna politik, har i princip inte gjort någonting för att göra det lättare för människor att utbilda sig för de arbeten som finns på arbetsmarknaden, trots att vi har en stor arbetslöshet.

När Johan Pehrson nu vaknar upp på Arbetsmarknadsdepartementet och lyckas få iväg en lagrådsremiss, som eventuellt leder till en proposition, handlar den inte om hur man ska utbilda fler eller ge fler arbetslösa chansen att söka ett jobb. I stället handlar den - måste jag ändå tolka det som och tror jag att vi kan vara överens om, Johan Pehrson - om att det ska vara mindre fett att vara arbetslös. Om lagrådsremissen utmynnar i en proposition och den, gud förbjude, klubbas här i riksdagen kommer det nämligen att bli mindre fett att vara arbetslös. Johan Pehrson skulle nu i sitt svar till mig möjligen kunna förklara hur orsakssambandet ser ut mellan sänkt arbetslöshetsförsäkring och minskad arbetslöshet.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Det blir dessutom ett väldigt märkligt resonemang eftersom Johan Pehrson i sitt svar mycket riktigt hävdar att arbetslöshetsförsäkringen också spelar roll som automatisk stabilisator. Men om Johan Pehrson då i en lågkonjunktur förstör - sänker och försämrar - arbetslöshetsförsäkringen och gör det mindre fett att vara arbetslös förstör han ju också den automatiska stabilisator som han hänvisar till i sitt svar.


Anf. 24 Arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L)

Fru talman! Det är viktigt att ha god tillgång till utbildning om man hamnar i arbetslöshet. Regeringen tillför nu ett historiskt stort antal platser.

Jag säger det igen: Postpandemin har debatterats förut. Med pandemi är det kaos och katastrof ibland. Nu har vi ett läge då vi tack och lov inte har pandemi. Vi tillför nu mängder av nya utbildningsplatser till yrkeshögskolan och yrkesvuxutbildningen. Det är viktigt. Vi måste se till att människor utbildar sig till de arbeten som faktiskt finns. Dit kan det mycket viktiga och svåra uppdraget som lokförare höra.

Det finns fler platser än de Patrik Björck hänvisar till. Det framgår tydligt om man pratar med yrkeshögskolan. Dessutom finns det mängder av företag som erbjuder utbildning mot lön för att de ser de här behoven.

Arbetsmarknadspolitiken består inte enbart av det som Patrik Björck tänker på, eller det som Johan Pehrson tänker på, för den delen. Det handlar också om det företagen själva gör för att öka attraktionen och få människor till deras viktiga verksamheter. Det finns en stor mängd olika företag som med betald utbildning erbjuder människor nya arbeten.

Vi har byggt ut, så det finns nu fler lokförarutbildningar. Vid en tidpunkt var det en diskussion om att det var brist på lokförare, men det fanns faktiskt just då fortfarande ett fåtal lediga platser, vilket man kan se om man går tillbaka och tittar. Sedan påstods det saker, om nu Patrik Björck ägnar sitt liv åt att titta på Twitter. Det ska man nog inte göra för mycket, för då kan man drabbas av alla möjliga problem. Det har jag kommit till insikt om genom olika läkare och psykologer. Inte ens politiker bör titta för mycket på Twitter, faktiskt. Det om detta!

Vi bygger ut yrkesutbildningen centralt, vi har företagen som själva attraherar nya medarbetare med betald utbildning och nu reformerar vi arbetslöshetsförsäkringen. Man ska komma ihåg att detta var en utredning som tillsattes av Socialdemokraterna med en rejält framåtlutad attityd. Man tyckte att detta var viktigt och riktigt och att vi behöver ha en stark akassa på en hög ingång, att det ska vara en rättvis och rak nedtrappning som är lika för alla och att det inte heller skadar att man höjer den lägsta nivån för den som kommer in i garantierna - en tid då personen kan komma in och få ersättning mot aktivitet den dag då arbetslöshetsförsäkringen tar slut.

Den nedtrappning som finns är ju något som utredningen som Socialdemokraterna tillsatte kom fram till och som man applåderade och tyckte var mycket välkommet. Det förvånar mig att Socialdemokraterna tycker att den nedtrappning som finns i nu gällande arbetslöshetsförsäkring är fel på något sätt. Det är välbeforskat att det är viktigt att det är en hög ersättning i början och att man ser till att människor får tid att ställa om. Sedan sker en successiv nedtrappning under den period personen har a-kassa.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

En viktig del i den här nya och starka a-kassan är också att fler omfattas, så att inte människor som har jobbat intensivt under kortare tid exkluderas. Fler människor får rätt till a-kassa. Det tycker jag är en väldigt bra politik.


Anf. 25 Patrik Björck (S)

Fru talman! För den som lyssnar ska jag förklara att jag skrev interpellationen innan Johan Pehrson hade sin presskonferens där han presenterade den här lagrådsremissen, men jag kan inte påstå att interpellationen blir mindre aktuell och viktig för det.

Det jag frågar Johan Pehrson om är synen på arbetslöshetsförsäkringens roll på arbetsmarknaden. Johan Pehrson har ju väldigt starkt gett uttryck för att det finns för få lokförare för att det är för fett att vara arbetslös. Denna uppfattning, som speglar en klassisk borgerlig politik och som speglar regeringens och Sverigedemokraternas politik, gav Johan Pehrson väldigt starkt uttryck för. Därför frågar jag Johan Pehrson om vi kan vara överens: Gör de förslag som läggs fram i lagrådsremissen - som vi hoppas inte ska godtas av den här kammaren - det mindre fett eller mer fett att vara arbetslös?

Fru talman! Jag har tolkat förslaget från Johan Pehrson som att han går vidare på sin linje att göra det mindre fett att vara arbetslös för att därigenom lösa de arbetsmarknadspolitiska utmaningarna. Här är jag och Johan Pehrson inte överens.

Det är lite spännande att Johan Pehrson plötsligt börjar tala om utbildningsplatser. Det nämndes inte ett ord om detta när Johan Pehrson gjorde det här uttalandet. Det är oerhört viktigt att komma ihåg.

Fru talman! Då kommer en följdfråga. Johan Pehrson gav uttryck för sin borgerliga uppfattning att arbetslöshetens storlek är kopplad till arbetslöshetsförsäkringens utformning såtillvida att om man har en stark och välfungerande a-kassa är arbetslösheten hög, och om man försämrar a-kassan sjunker arbetslösheten. Detta är logiken i Johan Pehrsons argument. Då blir min fråga till Johan Pehrson: Nu när regeringens politik har gjort att vårdanställda, byggnadsarbetare och träindustriarbetare blir arbetslösa, betyder det då att också detta beror på den alldeles för feta arbetslöshetsförsäkringen? Vi har nämligen i dag samma arbetslöshetsförsäkring som när det fanns brist på lokförare.

I dag sägs det upp vårdpersonal och byggnadsarbetare, och småföretagare i byggbranschen går i konkurs och anmäler sig till småföretagarnas arbetslöshetsförsäkring. Är den också för fet? Är det därför småföretagen gör konkurs?

Hur ser Johan Pehrson på kopplingen mellan en väl fungerande a-kassa och arbetslösheten? Det är detta som är den springande punkten, och det är detta som ligger bakom den här interpellationen. När Johan Pehrson sedan på en presskonferens lägger fram förslagen i lagrådsremissen bär han ju bara syn för sägen, fru talman - han försämrar a-kassan.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Med Johan Pehrsons borgerliga utgångspunkt är detta naturligtvis logiskt. Men för en socialdemokrat är det helt ologiskt. En socialdemokrat vet att arbetslöshet inte är något som man väljer utan något man drabbas av. Johan Pehrson och hans kamrater i borgerligheten tror att man väljer att vara sjuk för att sjukförsäkringen är för fet. Vi socialdemokrater vet att sjukdom är något man drabbas av, och då ska man också få stöd när man blir sjuk. Det är den bärande skillnaden i politiken.

Johan Pehrson, hans regering och Sverigedemokraterna går rakt emot sjuka och arbetslösa - i det här fallet gäller det arbetslöshetsförsäkringen.


Anf. 26 Arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L)

Fru talman! Det går ju bra att prata, men hur är det egentligen med det man står för? Socialdemokraterna tillsätter en utredning. Man konstaterar att man hela tiden står bakom utredningens förslag, och man lägger lika mycket i sin egen budget som regeringen på arbetslöshetsförsäkringen. Man refererar dessutom till den här utredningen och skriver att man vill reformera försäkringen, denna viktiga omställningsförsäkring, i enlighet med utredningen.

Detta skriver man ju för att det är bra; det är ju för att det är en bra utredning som har fått väldigt starkt stöd hos remissinstanserna, som har ett starkt stöd i forskningen och som har ett starkt stöd i empirin. I hela den utvecklade västvärlden ser det ut så att man har en stark a-kassa som omfattar många, med en hög ersättning i början som sedan trappas ned något, precis som den gör i dag.

Socialdemokraterna skriver att detta är bra, att utredningen är bra och att de vill genomföra den. Men när det sedan kommer ett förslag ska de ändå vara emot.

Regeringen tycker att det är en viktig reform som gör att fler kommer in i a-kassan och fler omfattas. Den blir också lättare att hantera. A-kassorna jublar, och företagarna jublar. Det blir enklare att motverka fusk och fel. Det är ett tydligt stöd för en viktig omställningsförsäkring som stöttar människor. Vi höjer taket, och vi höjer golvet också om man har hamnat i garantierna. Varför då? Jo, för att det är en viktig del av den svenska arbetsmarknadspolitiken.

Men det är inte den enda. De absolut viktigaste arbetsmarknadspolitiska instrumenten är att få ned inflationen, bygga upp ett energisystem, rusta Sverige och se till att vi har bra villkor för Sveriges, små, mellanstora och stora företag så att människor kommer i jobb, skatteintäkterna ökar och fler människor kan anställas i vård och skola. Det är så Sverige blir starkt. Det är den viktigaste politiken.

Det handlar också om att hålla i när det är svåra tider. Det är inget snack om att det är svårt för den människa som drabbas av beskedet att man är del av ett varsel eller blir arbetslös för att företaget inte orkade med de uppskjutna skatter det fick anstånd med under pandemin. Det gick inte längre när konjunkturen vek och energipriserna sköt i höjden. Det är givetvis svårt. Men då har vi och ska ha en stark arbetslöshetsförsäkring där fler får rätt till a-kassa.

Detta tyckte Socialdemokraterna till nyligen var bra, men nu tycker de att det är dåligt. Det är bra med en stark opposition, men det vore bra om den höll fast vid sina till och från mycket kloka åsikter och inte bytte för att regeringen intar samma.


Anf. 27 Patrik Björck (S)

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Fru talman! Det är verkligen ord och åter ord men inga svar på frågor. Frågan är om de förslag till a-kassa som regeringen lägger fram gör akassan fetare eller magrare. Blir den bättre eller sämre? Regeringens uppfattning är att en sämre a-kassa är bra arbetsmarknadspolitik; det har Johan Pehrson tydligt gett uttryck för. Det är viktigt att komma ihåg.

Johan Pehrson diskuterar utredningen, men min interpellation handlar inte om den. Det finns många förslag i utredningen som är jättebra och som jag absolut skulle ställa mig bakom. Men jag diskuterar om regeringens arbetsmarknadspolitik bygger på en stark eller svag a-kassa. Johan Pehrson har gång på gång gett uttryck för att regeringens politik ska bygga på en svagare a-kassa. Det är incitamenten som ska få folk att söka jobb, säger Johan Pehrson.

Johan Pehrsons resonemang är totalt ologiskt och håller inte ihop. Nu har Johan Pehrson en sista möjlighet att svara på om det är riktigt att uppfatta Johan Pehrsons politik så att om folk får sämre ersättning vid arbetslöshet minskar arbetslösheten. Johan Pehrson hävdar helt ologiskt att detta skulle vara välbeforskat. Det är inte sant; det är definitivt inte välbeforskat. Forskning pekar snarare på att det ger svagt positiva resultat med en stark kassa och definitivt inte sämre arbetsmarknadspolitiska resultat. Detta är dock inte det märkliga utan att Johan Pehrson säger emot sig själv. Om det är välbeforskat att borgerlig arbetsmarknadspolitik och dålig a-kassa sänker arbetslösheten, är det då den politiken som Sverigedemokraterna och Johan Pehrson kommer att driva?


Anf. 28 Arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L)

Fru talman! Vi genomför nu en reform som är beställd och utredd av Socialdemokraterna. I sina motioner hänvisar Socialdemokraterna till att det är bra och rätt politik att höja taket, se till att fler kommer in i a-kassan och höja golvet för dem som av olika skäl varit arbetslösa jättelänge. Jag anser att det är en stark och bra a-kassa. Vad Patrik Björck nu tycker om den jämfört med då Socialdemokraterna skrev sina motioner i ämnet för inte så länge sedan måste han svara på. Jag kan inte reda ut det.

Det Patrik Björck kanske tycker är besvärande är att min arbetsmarknadspolitik bygger på att man måste vara beredd att ta de lediga jobb som finns. A-kassorna säger inte att du som arbetslös inte behöver göra något om det finns lediga jobb. Man måste vara beredd att ta ett ledigt jobb i grannkommunen. Man måste vara beredd att flytta inom Sverige, något vi svenskar har gjort i tusentals år. Man måste vara beredd att ta ett jobb någon annanstans i landet, om det är möjligt av familjeskäl. Man måste också vara beredd att vidga sitt kompetensområde. Om en verksamhet är smal och har förvunnit från den ort där man bor måste man vara beredd att utbilda sig och ta ett annat arbete. Dessa krav har min regering gett till Arbetsförmedlingen på uppdrag av inte minst dem som inspekterar och kontrollerar hur arbetsmarknadspolitiken och a-kassorna fungerar.

Arbetslöshetsförsäkringen är till för när det inte finns några arbeten. Den är inte till för att människor inte ska arbeta när det finns arbeten.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Interpellationsdebatten var härmed avslutad.

Interpellationer

Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.