Till innehåll på sidan

Åtgärder mot ökande arbetslöshet i Örebro län och i övriga Sverige

Interpellation 2023/24:457 av Matilda Ernkrans (S)

Interpellationen är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2024-02-08
Överlämnad
2024-02-09
Anmäld
2024-02-13
Sista svarsdatum
2024-03-01
Svarsdatum
2024-03-05
Besvarad
2024-03-05

Interpellationer

Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.

PDF

Interpellationen

till Arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L)

 

Under örebroaren Johan Pehrsons ansvar som statsråd i regeringen för svensk arbetsmarknad ökar nu arbetslösheten. Både i Sverige som helhet och i Örebro län. Sedan mitten av förra året har nedåtgående arbetslöshetskurvor vänt stadigt uppåt. Det visar Arbetsförmedlingens statistik. 

Om man till detta lägger antalet varsel blir bilden ännu mörkare. Varsel innebär att arbetsgivare förvarnar sina anställda om att de kan komma att bli uppsagda. Arbetsgivaren är skyldig att varsla om minst fem personer i samma län riskerar att bli uppsagda på grund av arbetsbrist. 

Enligt Arbetsförmedlingens statistik varslades 72 459 personer i Sverige år 2023, att jämföra med 30 723 personer år 2022. I Örebro län, ministerns eget hemlän, varslades 11 978 personer 2023, att jämföra med 725 personer 2022. 

Detta är en markant skillnad för många människor. Många har redan blivit arbetslösa och med det fått en sämre ekonomi och en tuffare vardag. Ännu fler har gått och går med oron över att man kan komma att bli arbetslös. 

Arbetslösheten och varslen slår mot flera branscher, men hårdast drabbade är bygg, tillverkning, handel samt vård och omsorg. 

Det är ett fattigare Sverige och ett fattigare län som nu växer fram med Johan Pehrson som arbetsmarknadsminister och ytterst ansvarig i regeringen. När i stället Sverige som helhet och Örebro län skulle behöva fler som arbetar, inte färre. 

Jag vill därför ställa följande frågor till arbetsmarknadsminister Johan Pehrson:  

 

  1. Vilka åtgärder har vidtagits av ministern för att pressa tillbaka arbetslösheten i Sverige och i Örebro län? 
  2. Vilka specifika åtgärder har ministern vidtagit för att tillse att de specifika branscher som drabbats hårdast kan vända sin utveckling? 
  3. Vad har ministern tagit för nya initiativ för att stärka möjligheten för individer att bygga på sin kompetens för att kunna behålla eller få ett nytt jobb?

Debatt

(10 Anföranden)

Dokument från debatten

Protokoll från debatten

Anf. 1 Arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L)

Fru talman! Åsa Eriksson har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att de personer, i Norberg och på andra orter, som drabbas av uppsägningar i lågkonjunkturen ska kunna få andra möjligheter att arbeta och försörja sig själva.

Matilda Ernkrans har frågat mig vilka åtgärder jag har vidtagit för att pressa tillbaka arbetslösheten i Sverige och i Örebro län. Hon har vidare frågat vilka specifika åtgärder jag har vidtagit för att tillse att de specifika branscher som drabbats hårdast kan vända sin utveckling. Avslutningsvis har hon frågat vad jag har tagit för nya initiativ för att stärka möjligheterna för individer att bygga på sin kompetens för att kunna behålla eller få ett nytt jobb.

Regeringen har vidtagit en rad åtgärder och har fokus på att pressa tillbaka arbetslösheten. Den viktigaste åtgärden är att prioritera bekämpningen av inflationen genom en återhållsam finanspolitik.

Inflationen är till stor del roten till det ekonomiska läge som Sverige befinner sig i, och en effektiv inflationsbekämpning är ett nödvändigt steg för att stärka Sveriges ekonomi. Det är en förutsättning för en gynnsam ekonomisk utveckling både för hushåll och företag.

Alla som kan arbeta ska göra det. Regeringen fortsätter arbetet för att återupprätta arbetslinjen. Det ska löna sig att gå från bidrag till jobb, och som ett led i detta har bland annat jobbskatteavdraget för låg- och medelinkomsttagare förstärkts. Höga krav ska ställas på den som söker jobb kombinerat med att arbetslösa erbjuds rätt stöd och insatser. Dessutom ska det finnas tydliga aktivitetskrav för att få bidrag.

Läget på arbetsmarknaden har försämrats, och arbetslösheten väntas öka under 2024. Därför har Arbetsförmedlingens förvaltningsanslag förstärkts med 200 miljoner kronor för att möta en ökad arbetslöshet och stärka myndighetens kontrollarbete. Samtidigt är anslaget för arbetsmarknadspolitiska program och insatser 2024 högre än Arbetsförmedlingens förbrukning av dessa medel under 2023.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Regeringen bedömer att det fortsatt finns utrymme för effektiviseringar inom arbetsmarknadspolitiken och avser att prioritera kostnadseffektiva insatser som är arbetsplatsnära och som bidrar till en hög sökaktivitet och övergångar till reguljärt arbete.

Arbetsförmedlingen har också i årets regleringsbrev fått ett fortsatt uppdrag att öka den geografiska och yrkesmässiga rörligheten bland arbetslösa. Den som står utan arbete måste vara beredd att omskola sig eller söka jobb i en annan kommun.

Avslutningsvis ska satsningar på fler platser inom både yrkeshögskolan och den yrkesinriktade vuxenutbildningen förbättra tillgången till sådan utbildning så att fler snabbt kan komma i arbete. Satsningarna är avgörande både för Sveriges konkurrenskraft och för individer som får en bättre möjlighet att komma i arbete.

Omställnings- och kompetensstödet och omställningsstudiestödet ökar också individernas möjligheter att få eller behålla ett arbete. En effektiv arbetsmarknadspolitik och en väl fungerande utbildning stärker arbetslinjen och skapar förutsättningar för dem som tvingas lämna sina jobb att komma vidare till studier eller andra arbeten.


Anf. 2 Åsa Eriksson (S)

Fru talman! Tack, statsrådet, för svaret! Norberg är en liten kommun i norra Västmanland. Vi är bara 5 600 invånare, men vi är stolta och envisa, och vi slåss för en levande by.

Fram till nyligen var Norberg lite av ett trappcenter i Sverige. Inte mindre än två av landets ledande producenter av prefabricerade betongtrappor har haft produktion hos oss: Norbergstrappan och Forssellstrappan. De har varit två av kommunens största privata arbetsgivare. De har sysselsatt mängder av underleverantörer och möjliggjort för män och kvinnor att ha meningsfulla och utvecklande jobb på hemorten. När statsrådet och andra går i trapporna på till exempel Friends Arena går ni i trappor som är producerade i Norberg.

Fru talman! När beskedet kom under hösten från Strängbetong att deras produktion i Norberg upphör som en effekt av krisen i byggbranschen med uteblivna byggprojekt var det ett dråpslag för vår bygd. Det är inte bara jobb som går förlorade. Det är också utvecklingskraft som försvinner, självkänsla som stukas och ilska som pyr över att staten inte hjälper företagen att övervintra krisen. Det är 48 personer som är uppsagda från Strängbetong och 7 personer från Smidesbolaget i Norberg. För statsrådets kännedom motsvarar detta ungefär 1 500 uppsagda i Örebro kommun - bara så att vi förstår proportionerna.

Fru talman! Jag bad Jimmy Fredriksson, ombudsman på IF Metall Bergslagen, att beskriva vilka konsekvenser detta får. Han väljer att ta ett nationellt perspektiv och påminner om att det är tusentals människor inom byggbranschen i Sverige som har förlorat sin försörjning. Och regeringen står handfallen. Han menar att det är obegripligt att regeringen inte har gått in med kraftiga stödpaket eller subventioner när byggandet av bostäder tvärnitat.

I sitt svar nämnde statsrådet omställningsstudiestödet. Det är en mycket bra reform, som vi socialdemokrater såg till att införa. Men handläggningen tar alldeles för lång tid, och stödet behöver byggas ut. Så säger alltså Jimmy Fredriksson.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Fru talman! Jag kan inte annat än att hålla med. Trots utbredd bostadsbrist har byggtakten i Sverige tvärnitat. Enligt Boverkets prognos kommer färre än 20 000 bostäder att påbörjas under året, vilket kan jämföras med 59 000 år 2022. Samtidigt ser vi att varsel och konkurser ökar i byggbranschen. Enligt Byggnads a-kassa är arbetslösheten högre än under covidpandemin, och kurvan pekar brant åt fel håll.

Fru talman! Statsrådet tog i sitt svar också upp regeringens ambition att det ska löna sig att gå från bidrag till jobb. Det är en bra ambition, men den hjälper sannerligen inte de människor som nu har förlorat sina jobb i Norberg. Det är medelinkomsttagare, som inte vill något annat än att vara kvar på jobbet.

Fru talman! Jag vill därför fråga statsrådet Johan Pehrson vad han vill framföra till norbergarna. Här har statsrådet chans att klart och tydligt berätta för dem vad regeringen gör för de 55 personer som nyss har förlorat jobbet för att byggandet har avstannat. Och vilka åtgärder tänker statsrådet vidta för att fler inte ska behöva gå samma öde till mötes?


Anf. 3 Matilda Ernkrans (S)

Fru talman! Man kan ju tycka att landets arbetsmarknadsminister borde ha intresse av att se till att vårdpersonal och byggnadsarbetare får gå till jobbet i stället för till Arbetsförmedlingen, men så verkar inte riktigt vara fallet. Arbetslösheten och varslen ökar i Sverige och i vårt gemensamma hemlän Örebro.

Vad gör arbetsmarknadsminister Johan Pehrson när arbetslösheten ökar både i Sverige som helhet och i Örebro län? Ministern gör säkert viktiga insatser, men hemma i Örebro län har han lyst med sin frånvaro. De gånger vi sett honom har det varit med inställda tal eller som hockeyspelare tillsammans med sin svärson. Det är säkerligen väl avvägt, men provocerande när vi ser en ökande arbetslöshet och massiva varselsiffror. Det gäller inte bara i Örebro län utan i stora delar av Sverige.

Sedan mitten av förra året har den nedåtgående arbetslöshetskurvan vänt stadigt uppåt. Det visar Arbetsförmedlingens statistik. Om man till den lägger antalet varsel blir bilden ännu mörkare. Varsel innebär att arbetsgivare förvarnar sina anställda om att de kan komma att bli uppsagda. Enligt Arbetsförmedlingen varslades 72 400 personer i Sverige 2023. Det kan jämföras med 30 723 personer 2022. I Örebro län, vårt gemensamma hemlän, varslades 11 978 personer 2023. År 2022 var det 725 personer. Och det här är 2023 års siffror! Till dem ska nu läggas varselvågen som sveper över vårdkrisens Sverige.

Många har redan blivit arbetslösa och fått sämre ekonomi och en tuffare vardag, och många går med oron över att man kan komma att bli arbetslös. Arbetslösheten och varslen slår mot flera branscher, men hårdast drabbade är bygg och tillverkning liksom vård och omsorg.

Vi kan dröja oss kvar vid sjukvården hemma i Örebro län. Där har stora åtgärder vidtagits av de regionalt ansvariga politikerna eftersom pengarna helt enkelt inte räcker till nu när regeringens hemmasnickrade vårdkris har dragit in över Sverige och Örebro län.

Regeringen tillsammans med SD valde att avstå från att tillföra de pengar som försvann från sjukvården när inflationen slog till. Bara i Region Örebro län saknas i år 1,2 miljarder. Stora åtgärder har vidtagits. Man har försökt öka intäkterna genom att höja avgifterna och skatten, men man lägger också ut stora besparingar. Läget har ändå ytterligare förvärrats på grund av den ökande inflationen. Trots skattehöjningar saknas fortfarande 1 miljard. De 160 miljoner till Region Örebro län som regeringen och SD aviserade i går i tillfälliga pengar i år kommer alltså inte att stoppa nedskärningarna. När medarbetare slutar kommer det ingen ny. Patienter kommer att få vänta och vårdpersonal slita hårdare. Detta är en verklighet som Örebro län delar med Östergötland, Södermanland, Göteborg, Skåne, Värmland - ja, hela Sverige.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Jag vet inte om ministern har besökt någon vårdcentral hemma i Örebro län eller kanske någon av våra byggarbetsplatser. Byggkrisen har också slagit hårt i Örebro län. Det rapporteras om att bostadsbyggandet helt kommer att slå stopp i år om inte regeringen tar ansvar och vidtar nya åtgärder. Av den anledningen ställde jag frågor till arbetsmarknadsministern.

Återigen: Man kan ju tycka att landets arbetsmarknadsminister borde ha intresse av att se till att vårdpersonal och byggnadsarbetare får gå till jobbet i stället för till Arbetsförmedlingen.


Anf. 4 Arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L)

Fru talman! Jag vill försäkra interpellanten om att jag känner mitt älskade Örebro väl. Jag känner också till Norberg. Jag vet att människor som där går till jobbet och sliter nu drabbas hårt i den lågkonjunktur som Sverige befinner sig i. Det är en lågkonjunktur som har mängder av orsaker. Det är en lågkonjunktur som det inte finns en enda socialdemokrat som har önskat. Men jag önskar att riksdagens socialdemokrater lärde lite av historien och till exempel tog upp en bok av Kjell-Olof Feldt och läste om hur svår inflationsbekämpningen är, hur jobbig den är och hur den är en tunnel som man måste igenom. Han skriver att det är viktigt att man behåller en stram finanspolitik. Det är alla, inte minst i byggbranschen, överens om.

Vägen till ökat byggande och nya investeringar i hela Sverige - så att Norberg kan leverera fantastiskt smide och världsberömda trappor och industrierna och företagen i Örebro kan växa och eftersöka nya medborgare - innebär att inflationen måste ned eftersom det gör att räntan kommer ned. Det är så man får igång investeringarna igen. Det är ett svårt uppdrag, för det är alltid många som säger att man med mer pengar kan lösa allting.

Den här regeringen har valt att stötta allt från studenter till föräldralediga och personer som kanske har behov av bostadstillägg för att ge dem som är mest utsatta en lättnad i en svår tid. Men inflationen kan man inte prata, tänka eller önska bort. Inflationen måste pressas bort. Det kan se ut som om vi är på god väg, men betyget märks först om och när Riksbanken väljer att sänka räntan. Då kommer de här förbättringarna att ske.

Specifikt för byggbranschen ska man komma ihåg att det görs stora investeringar i offentlig byggnation just nu. Inte minst för att stärka vår inre och yttre säkerhet genomförs stora byggprojekt som också till exempel kräver trappor. Men jag förstår att det inte räcker. Byggnationer av privata småhus, radhus, låghus, hyresrätter och bostadsrätter är väldigt pressade i dag beroende på de relativt sett ganska höga räntorna, jämfört med det som man vant sig vid de senaste åren. Det är alltså budskapet. Vi förstärker rotavdraget för att göra det möjligt för fler inom bygg att jobba med renoveringar hemma hos personer. Det ger en viss stöttning. Det är en väg.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Människor som hamnar i arbetslöshet ska ha möjlighet till vidareutbildning. Därför är omställningsstudiestödet viktigt. Jag kan meddela att det har hållit på en tid och att man nu går in i en situation där man betar av kön. Det är fler som får besked om de får rätt till utbildning än vad det kommer in nya ansökningar. Det här är ett otroligt starkt och bra stöd till människor som vill ställa om i livet, antingen för att de blivit arbetslösa eller för att de vill göra någonting annat. Det är en fantastisk möjlighet som regeringen är väldigt glad att kunna leverera.

Svaret är att vi ska satsa ännu mer på reguljär utbildning. Man ska inte behöva gå passivt arbetslös för länge. Det är därför vi gör stora satsningar på yrkesutbildning, vilket jag återkommer till.


Anf. 5 Åsa Eriksson (S)

Fru talman! Tack, statsrådet, för den långa utläggningen om hur skadlig inflationen är! Så långt är vi överens. Men jag tror tyvärr inte att norbergarna blir särskilt imponerade när jag åker hem och säger att man får stå ut med att bli av med jobbet, för regeringen tänker inte göra någonting mer än att passivt vänta på att inflationen sjunker. Det går inte hem hemma hos mig.

Arbetsmarknadsministern brukar bedyra att de nedskärningar som regeringen gör av de aktiva jobbinsatserna inte ska påverka till exempel volymerna av arbetsmarknadsutbildningar. Men vi har sett att så ändå har blivit fallet.

Statsrådet brukar också framhålla att regeringen satsar en massa miljoner på det här området, men det som norbergarna ser nu är att den som ansöker om omställningsstudiestöd får vänta månadsvis på att ens få sin ansökan handlagd. Det är väldigt få i Västmanland som har beviljats omställningsstudiestöd. Här behöver regeringen göra mer för att människor inte passivt ska gå arbetslösa, vilket inte heller statsrådet vill att de ska. Det gagnar ingen.

Under den förra lågkonjunkturen, när bostadsbyggandet sjönk, hade vi en S-ledd regering. För kännedom göt man då betongtrappor i Norberg till Norra länken. Det var inte världens roligaste trappjobb, säger de som i vanliga fall tycker att det är mycket roligare att gjuta specialtrappor, men det höll produktionen flytande och gjorde att företagen finns kvar och att människor fick behålla jobbet. Lite större investeringar i annat än fängelser vore att önska, arbetsmarknadsministern.

Fru talman! Eftersom statsrådet inte har så många idéer på åtgärder vill jag gärna skicka med några förslag från oss socialdemokrater. Man skulle till exempel kunna plocka upp vårt förslag om byggstimulanser till växande kommuner. Det skulle vara väldigt bra på många olika sätt. Dels får det fart på byggandet där, vilket skulle ge underleverantörer i hela landet jobb, dels skulle det underlätta för de arbetslösa som statsrådet väldigt gärna vill ska flytta till de här framväxande jobben i norr.

Jag uppmanar även regeringen att återinföra investeringsstödet för lägenheter, vilket bevisligen var bra. Vi hade ett högt bostadsbyggande när det fanns. Vi kan också införa statliga byggkrediter som skulle underlätta att få igång delar av byggbranschen igen. Det vore dessutom himla bra om regeringen ville fundera på en av de saker som statsrådet och jag diskuterade i den förra debatten vi hade om att hålla ihop samhället, nämligen att tvinga rika kommuner att bygga billiga hyresrätter, så att människor kan flytta dit och vi kan bo lite mer blandat.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Fru talman! Jag tycker att det är hög tid för regeringen att agera för att rädda jobben och Sveriges ekonomi. Ja, vi ska bekämpa inflationen, men vi kan inte stillasittande vänta. Se till att den som vill använda omställningsstudiestödet kan göra det, och få fart på byggandet!

Om jag till äventyrs har missat någonting i statsrådets svar ger jag Johan Pehrson en chans till: Finns det någonting konkret som Johan Pehrson vill skicka med till norbergarna?


Anf. 6 Matilda Ernkrans (S)

Fru talman! Landets arbetsmarknadsminister borde ha ett intresse av att se till att vårdpersonal och byggnadsarbetare får gå till jobbet i stället för till Arbetsförmedlingen. Ministern borde vilja ha färre arbetslösa och inte fler. Ministern räknar upp ett antal insatser som han menar att hans regering tillsammans med Sverigedemokraterna har levererat, men ministern vet själv hur ihåligt detta är.

Omställningsstudiestödet är något som jag själv förhandlade om och levererade när jag var högskole- och forskningsminister. Stödet är mycket efterlängtat och viktigt, inte minst för arbetsmarknadens parter men också för alla de människor som mitt i arbetslivet på grund av yttre faktorer kommer att behöva bygga på eller bygga om sin utbildning för att stå starkare på arbetsmarknaden. Ministern vet att inte minst arbetsmarknadens parter har larmat om att SD-regeringen inte tar ansvar för omställningsstudiestödet och att efterfrågan på omställningsstudiestöd är mycket högre än vad regeringen har levererat i budget. Det här var före vårdkrisens Sverige.

Ministern vet själv att regeringen tillsammans med Sverigedemokraterna inledde sin tid genom att dra ned på arbetsmarknadspolitiska åtgärder och på studieplatser inom vuxenutbildningen. Högskolor och universitet fick också sin släng av sleven. Ministern kanske är stolt över det han tycker att han har levererat, men verkligheten ser helt annorlunda ut.

Några saker kan vi vara överens om. Mer behöver göras för att bryta den förödande långtidsarbetslösheten, och mer behöver göras för att se till att de arbetsgivare som söker arbetskraft får tag i den arbetskraften. Men det är ju något mycket större än att en outbildad ensamstående kvinna med barn utan full tillgång till svenska språket ska flytta till norra Sverige för att lösa en arbetsgivares behov av ingenjörer. Det borde också arbetsmarknadsministern förstå.

I byggkrisens och vårdkrisens Sverige borde arbetsmarknadsministern med tanke på de utmaningar som redan fanns på svensk arbetsmarknad ha varit mån om att hålla i den nedåtgående kurva av arbetslöshet som fanns fram till mitten av förra året. Men i stället driver ministern i regering tillsammans med Sverigedemokraterna en politik som nu skickar byggnadsarbetare och vårdpersonal ut i arbetslöshet.

Ministern får en chans till att svara på frågan: Vilka är regeringens nya initiativ och prioriteringar för att stoppa byggkrisen, vårdkrisen och den ökande arbetslöshet som följer i spåren?


Anf. 7 Arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L)

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Fru talman! Jag är glad över att ledamöterna från Socialdemokraterna kvitterar att inflationsbekämpningen är central. Inflationen äter upp era besparingar. Inflationen äter upp alla satsningar. Inflationen driver ut investeringar från Sverige; vi ska ha mer investeringar i Sverige. Men det är en tuff och svår väg.

Det har skrivits kilometervis med litteratur, avhandlingar och utredningar om hur viktigt det är att bekämpa inflationen. Kjell-Olof Feldt beskrev detta i sin bok. Det är jätteviktigt att man tar det till sig. Det finns ingen genväg, inte heller genom stora statliga satsningar på allt möjligt och stora statliga bostadsbolag som ska växa fram i en tid när vi måste få ned inflationen och därmed räntorna. När vi får ned den kommer byggandet att ta fart. Men under tiden vill jag understryka att det byggs nya försvarsanläggningar, polishus och rättscentrum. Det byggs också fängelser, tyvärr. Det är väldigt tråkigt att det behöver göras, men ska man få ordning och reda i landet Sverige måste grovt kriminella låsas in. Jag utgår från att Socialdemokraterna numera står bakom den politiken.

Det var tänkt att det skulle vara full rulle i omställningsstudiestödet 2025-2026. Vi är inte riktigt där än. Men regeringen skjuter till pengar till CSN för att korta köerna, vilket också sker just nu. När det gäller dessa utbildningar kommer det i början in alla möjliga ansökningar som inte är inom ramen för det som avsetts. Men bland dem som söker utbildningar ser vi nu många människor som vill bli till exempel poliser eller sjuksköterskor mitt i livet, så det fyller en viktig funktion. Ingen vill hellre än regeringen att det här ska sättas igång, vara fullt ut på plats och fungera tidigare än vad den förra regeringen hade som ambition. Men det tar tid att få en praxis, och det tar tid att bygga upp detta hos CSN. Nu kortas köerna.

Jag skulle önska att det var lite mer diskussion om företagandets villkor. Alla de förslag som nu gavs som små tips till mig som arbetsmarknads- och integrationsminister är jag väldigt glad för - tack för dem! Men det var fråga om statliga pengar och statliga investeringar. Det var staten, staten, staten, staten. Ja, staten ska göra sitt. Ett exempel på att staten gör sitt är att vi i går gav besked om stöd till Sveriges regioner, stöd som vi dessutom följer upp med möjligheter till stöd och hjälp för att få ordning i våra regioner, så att man får bättre effektivitet och får ut mer vård och mer kvalitet närmare medborgarna i god tid. Det är fråga om 6 miljarder i substantiella medel för att stötta regionerna i en svår tid. Men reformarbetet för en effektivare vård måste fortgå. Oavsett om det gäller Västmanlands eller Örebro län är det regionalpolitiker som är ansvariga med egen beskattningsrätt. Det är ju ingen annan som är ansvarig för den vården. Men staten kan stötta, och nu har vi gett besked om detta.

Vi bygger också ut yrkesutbildningar, yrkeshögskolan och yrkesvux på ett sätt som vi inte har sett tidigare. Det är korrekt att det under pandemin var helt andra nivåer. Men sedan har pandemin tagit slut. Då avslutade också den förra regeringen de satsningarna i sin sista budget. Vi lägger nu på rejäla satsningar "post pandemi". Människor ska utbilda sig, och sedan ska människor gå till ett jobb.


Anf. 8 Åsa Eriksson (S)

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Fru talman! I förra veckan debatterade jag företagares villkor med näringsminister Ebba Busch och också då med ett perspektiv från norra Västmanland. Det handlade om alla de företag inom besöksnäring, skog och jordbruk som i praktiken har belagts med näringsförbud av svinpestrestriktionerna. De förlorar affärer och intäkter, men de kan ändå inte söka statlig ersättning för det.

Till det lägger vi också företag inom byggbranschen som nu förlorar affärer för att bostadsbyggandet bromsar in. Det är inte någon het arbetsmarknad för företagande i norra Västmanland just nu, kan jag informera arbetsmarknadsministern om.

Vill ministern veta mer om detta är han varmt välkommen till Norberg. Det är inte så lång resa från Örebro. Jag kan personligen guida runt och låta arbetsmarknadsministern träffa dessa företag så att de själva kan utveckla det. Det vore trevligt.

Jag ska inte förlänga debatten. Men jag vill ändå som ett sista halmstrå fråga statsrådet: Kan norbergarna som har förlorat sina jobb på grund av byggkrisen, och de som nu är oroliga för att förlora sina jobb på grund av byggkrisen, hoppas på någonting i vårändringsbudgeten?


Anf. 9 Matilda Ernkrans (S)

Fru talman! Det går inte att avsluta debatten på annat sätt än på det jag inledde den. Landets arbetsmarknadsminister borde känna som sitt ansvar att se till att vårdpersonal och byggnadsarbetare får gå till jobbet i stället för till Arbetsförmedlingen.

Det handlar om att ta ansvar för den verklighet som han och hans regering själva har skapat. Allt annat är ett svek mot människor hemma i Örebro län och i Sverige.

Liberaler och sverigedemokrater verkar helt enkelt vara en dålig kombination för vanligt folk. Jag hävdar med bestämdhet att rättvisa, respekt och gemensamt ansvar hade varit bättre för Sverige och för vanligt folk.


Anf. 10 Arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L)

Fru talman! Jag vill först och främst tacka för inbjudan till Norberg. Jag finner ett stort värde i att träffa människor från små, medelstora och stora företag. Det är de hjältar som under hård press ser till att man behåller medarbetare, för de vet att utvecklingen kommer att kunna vända.

De satsar på internutbildning och gör saker i företaget för att investera på andra sätt i medarbetarna. De vet att på vägen framåt för nya investeringar gäller det att banka ut inflationen och få ned räntan. Detta visste Kjell-Olof Feldt. Det vädjar jag till socialdemokraterna att ta med sig hem till sin kammare och till sin riksdagsgrupp.

Det man hör om nu är nya skatter på företag. Man vill höja olika skatter som kommer att få effekter direkt för småföretagarna på deras ränteläge i förlängningen. Det är inte rätt väg. Det gäller till exempel bankskatten. Tror ni att Sveriges småföretagare inte har lån? De kommer att drabbas hårt av er politik.

Vi ser framför oss ett läge där regionerna under en tid fortsatt kommer att ha det svårt, vilket beror på saker som är lite utanför deras egen kontroll med pensionsavtalen. Under innevarande år och under nästa år kommer det att vara en kostnadsökning utöver det normala. Därför stöttar vi nu regionerna med resurser.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Det talas om respekt och ansvar. Jag vänder mig till min mångåriga och värderade kollega Matilda Ernkrans. Vi måste ändå erkänna att Socialdemokraterna har styrt denna region i ganska många år. Det har de gjort i 10, 20, 30, 40, 50 och 60 år. Nu levererar den dessa underskott.

Regionen har beskattningsrätt. Regionen är ansvarig för hur sjukvården är organiserad. Den går tyvärr med blödande underskott i Socialdemokraternas Örebro län.

Interpellationsdebatten var härmed avslutad.

Interpellationer

Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.