Till innehåll på sidan

Batterier med grönt avdrag för stabilisering av elnätet

Interpellation 2023/24:388 av Linus Lakso (MP)

Interpellationen är besvarad

Händelser

Inlämnad
2024-01-25
Överlämnad
2024-01-26
Anmäld
2024-01-30
Svarsdatum
2024-02-06
Besvarad
2024-02-06
Sista svarsdatum
2024-02-09

Interpellationer

Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.

PDF

Interpellationen

till Finansminister Elisabeth Svantesson (M)

 

Nyligen fastställde Skatteverket en ny tolkning gällande det gröna teknikavdraget för batterier. För att skattereduktion ska kunna medges för installation av batteri krävs att de installerade batterierna uteslutande eller så gott som uteslutande används för att lagra egenproducerad el. 

https://www4.skatteverket.se/rattsligvagledning/443012.html?date=2024-01-25&fbclid=IwAR35Nf6QLW1za_OYzBGJxvgAQqFtix7a2TwHb0ZCSmSW7CeFnX-wpSZ4kmA

Det var inte det önskade svaret för alla som vill se ett stabilare och smartare elsystem samt värnar resurseffektivitet i hur skattemedel används.

Detta riskerar att leda till att viljan att köpa batterier till solanläggning faller ned i golvet samt att batterier inte nyttjas på ett resurseffektivt sätt, något som borde bejakas. Konkret säger Skatteverket att den som exempelvis laddar batteriet en blåsig natt när det är gott om el, för att inte behöva belasta nätet på maxtimmen, eller bidrar till att stabilisera elnätet genom att sälja stödtjänster förlorar rätten till stöd. Detta är olyckligt. Det är ett ineffektivt resursutnyttjande att bara använda batterier för en nytta när det finns flera. Dessutom behövs stödtjänster för att bidra till ett robust elsystem. Här behöver regeringen agera och ta initiativ till att förtydliga lagen så att batterier kan användas på ett resurseffektivt sätt med det gröna avdraget.

Mot denna bakgrund vill jag fråga finansminister Elisabeth Svantesson följande:

 

Avser ministern att ta initiativ till ändring i inkomstskattelagen så att villabatterier även kan användas till stödtjänster, effekttoppskapning och andra nyttiga ändamål som att stabilisera elsystemet?

Debatt

(7 Anföranden)
Stillbild från Interpellationsdebatt 2023/24:388, Batterier med grönt avdrag för stabilisering av elnätet

Interpellationsdebatt 2023/24:388

Webb-tv: Batterier med grönt avdrag för stabilisering av elnätet

Dokument från debatten

Protokoll från debatten

Anf. 75 Finansminister Elisabeth Svantesson (M)

Fru talman! Linus Lakso har frågat mig om jag avser att ta initiativ till ändring i inkomstskattelagen, så att villabatterier även kan användas till stödtjänster, effekttoppskapning och andra nyttiga ändamål, som att stabilisera elsystemet.

Frågan är ställd mot bakgrund av att Skatteverket den 25 januari har publicerat ett ställningstagande som rör myndighetens tolkning av bestämmelserna om skattereduktion för installation av system för lagring av egenproducerad elenergi inom ramen för skattereduktionen för grön teknik. Skatteverkets uppfattning är att det krävs att ett batteri uteslutande eller så gott som uteslutande ska användas till att lagra egenproducerad el för att skattereduktion för grön teknik ska kunna medges. Ställningstagandet tillämpas på preliminära skattereduktioner som begärs för inkomståret 2024 eller senare.

Som jag konstaterat i tidigare svar till Linus Lakso är det Skatteverket, som tillämpande myndighet, och i slutändan förvaltningsdomstolarna som tolkar innebörden av gällande lagstiftning. Finansdepartementet analyserar nu konsekvenserna av Skatteverkets ställningstagande.


Anf. 76 Linus Lakso (MP)

Fru talman! Tack, finansminister Elisabeth Svantesson, för svaret!

Jag vill börja med att försöka beskriva lite grann varför det här är en viktig fråga. Först och främst har vi ju en bred enighet i Sveriges riksdag om att elektrifiering är en viktig väg för att klara klimatmålen. Då kommer vi också att behöva mer energilagring i takt med att vi får mer invariabel produktion, oavsett vilken mix man anser att det ska vara i slutändan.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Batterier har en väldigt god förmåga att bidra till att stabilisera elnätet. Riksdagen har ju tidigare beslutat att man vill stötta detta genom ett grönt avdrag för hemmabatterier som man kan komplettera sin solcellsanläggning med. Dem kan man sedan använda på flera olika sätt. Man kan laga sin solel för att använda den på natten eller när solen inte skiner. Man kan också använda dem för att lagra el när priset är väldigt lågt, till exempel när det blåser mycket, för att använda vid ett senare tillfälle. På så sätt bidrar man till att stötta elsystemet.

Sedan finns det ett tredje sätt. Det är att sälja så kallade stödtjänster till Svenska kraftnät, som ju traditionellt har haft i uppgift att stabilisera eller balansera elsystemet, där tidigare framför allt stora energibolag har varit med, och bjuda in vattenkraft och andra flexibla kraftslag.

Med denna utveckling är det fler och fler som har valt att installera hemmabatterier och utnyttja det gröna avdraget. Här ser vi en helt ny trend i energisystemet, där privatpersoner är med och säljer stödtjänster direkt till Svenska kraftnät. Detta är ett smart resursutnyttjande när det gäller batterier, som alltså kan användas till flera olika nyttor. Det har blivit väldigt populärt.

Men Skatteverket har nu kommit med en ny tolkning, som blir väldigt problematisk. Den försätter en hel bransch och många privatpersoner i en svår situation. Man vet inte riktigt hur man får använda sitt batteri. Detta riskerar att låsa in väldigt mycket nytta. Vi har ju lagt skattemedel på att stötta denna utveckling, och sedan säger vi att batterierna bara får användas till ytterst begränsad del, när man egentligen skulle kunna göra mycket mer med dem.

Nu har myndigheten fattat detta beslut. Gör man inget från politikens sida kommer det kanske att prövas i domstol. Men jag menar nog att det vore olyckligt att vänta i det här fallet. Det är två saker som talar för detta. Det ena är att vi behöver en snabb energiomställning, och vi måste bejaka att människor vill vara med och bidra i den. Man ska inte känna att man får en straffspark för att man har försökt göra nytta här. Det andra handlar om användningen av skattemedel och statens resurser. Att dra detta i domstol vore att dra det i långbänk. Om vi nu är överens om att man ska kunna använda batterierna på ett smart och resurseffektivt sätt vore det snabbaste att regeringen tog initiativ till en proposition för att förtydliga lagen.

Sedan kan man absolut diskutera vilken nivå på stödet som ska gälla framåt, om man tycker att det är för generöst med tanke på att batterier har blivit billigare. Det är inget jag stänger dörren för. Men min fråga till finansministern blir ändå: Är regeringen beredd att försöka lösa denna fråga på ett smidigt sätt både för privatpersoner och för en bransch som behöver långsiktiga och stabila förutsättningar för att kunna fortsätta att utvecklas på ett positivt sätt?


Anf. 77 Finansminister Elisabeth Svantesson (M)

Fru talman! Tack än en gång till Linus Lakso för frågan. Den är viktig och engagerar många. Precis som interpellanten säger är det glädjande att se hur så många i Sverige vill vara med och bidra och ställa om. Svenska företag har gått före under lång tid och är väldigt på, men svenska hushåll vill också bidra på alla möjliga sätt. Det gröna avdraget är ett viktigt sätt att kunna ställa om.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Vi behöver ställa om hela samhället för att fler ska kunna investera i solceller, laddboxar och lagring av el. Då har skattereduktionen för grön teknik en viktig roll att spela.

Det som vi nu diskuterar är att vi för en dryg vecka sedan - det är bra att interpellanten är snabb - fick besked om att Skatteverket inte tillåter detta avdrag när batterierna används till något annat än att lagra egenproducerad el. Man kan ju till exempel tänka sig att de ska upplåtas till Svenska kraftnät för att de ska kunna balansera elnätet.

I grund och botten är detta en effekt av att teknikutvecklingen har gått väldigt fort. Lagstiftningen lades fram av den förra regeringen 2021, och den har väl inte riktigt hängt med i teknikutvecklingen. Ingen skugga ska falla över den tidigare regeringen, utan det går helt enkelt väldigt fort. Det är därför jag svarar som jag gör.

Nu analyserar vi på Finansdepartementet vad detta innebär. Vi kommer att återkomma. På vilket sätt är för tidigt att säga nu. Det finns olika vägar, som också interpellanten är inne på. Utgångspunkten är att detta kan prövas i domstol, naturligtvis.

Jag stänger inga dörrar. Vi analyserar läget och kommer att återkomma i frågan. Men det har bara gått drygt en vecka, så jag får be ledamoten att ha ett visst tålamod med processen.


Anf. 78 Linus Lakso (MP)

Fru talman! Tack så mycket, finansministern, för ett positivt svar!

Finansministern trycker absolut på något viktigt här, att vi behöver vara snabba från politikens sida. Vi verkar ju vara någorlunda överens om detta. Jag har varit påpasslig och snabb för att jag har fått tydliga signaler från personer jag pratat med i branschen och från personer som har installerat hemmabatterier. Man är väldigt orolig för vad som ska hända.

Det är också en bransch som är väldigt pressad. Vi hade väldigt stor efterfrågan på solceller under Rysslands energikrig. Sedan har det varit lite svajigt. Till detta kommer den stora osäkerheten med batterier. Det handlar också om privatpersoners förtroende för politiken - man vill vara en del av omställningen och inte behöva känna att man blir straffad när man har försökt göra någonting bra.

Dessa faktorer gör att det är väldigt angeläget att vara snabb med att reda ut detta. Ibland kan det vara mer eller mindre komplicerat att reda ut saker. I det här fallet tror jag inte att det vore jättesvårt. Jag tror att det skulle räcka med en ganska snabb och kort proposition från regeringen som förtydligar detta. Jag välkomnar och är glad över att höra att finansministern inte stänger sådana dörrar.

Jag gissar att det är svårt att få en exakt tidsplan, men jag ställer ändå frågan: Har finansministern någon tidsplan för detta? Jag tror att det är angeläget för många människor och företag att få någon typ av indikation om vilka tidsramar vi talar om, om regeringen avser att ta ett initiativ framåt.


Anf. 79 Finansminister Elisabeth Svantesson (M)

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Fru talman! Det är precis som interpellanten säger. Nu råder det olika meningar. Det görs olika tolkningar av denna lagstiftning. Då kan man alltid tänka så här: Om vi ändrar snabbt blir det bättre. Det kan också vara så att det gick för snabbt när den propositionen lades fram så att det blev på det här sättet - att man inte tog hänsyn till teknikutvecklingen.

Utgångspunkten är alltid att det bästa är att gå en väg där man prövar tolkningen, eftersom det görs olika bedömningar. Det är den grund som vi har. Jag utesluter inte annat, men det bästa är att den tolkas. Det kan ju vara så att man tolkar till branschens fördel och inte till Skatteverkets fördel - det vet vi inte i dag. Och då är det väldigt onödigt att springa iväg och skriva en ny proposition. Detta är min huvudingång.

Men även om detta är en liten del är det en väldigt viktig del. Den är alltså liten i bemärkelsen att vi gör mycket på detta område, men det är en viktig del för många. Det är en viktig del för branschen men också för hushållen. Och i grund och botten ska vi underlätta omställningen. Vi ska underlätta för människor att ställa om och uppmuntra det som vi tror på. Regeringen och alla Tidöpartier tror också på att incitament är viktiga. Vi behöver producera mer el. Vi behöver spara el, och vi behöver tillsammans ställa om för att klara våra klimatmål.

I grund och botten tror jag alltså att vi delar bedömningen att detta är en viktig del. Sedan är jag inte lika säker som ledamoten på att man snabbt ska skriva fram en ny proposition innan man riktigt vet vad detta betyder. Därför vill jag avvakta.


Anf. 80 Linus Lakso (MP)

Fru talman! Jag tackar återigen för svaret. Då vill jag nog ändå understryka att jag tror att det vore bättre att snabbt komma fram i denna fråga av skäl som jag redan har nämnt. Jag tror inte alls att det är otroligt svårt att få till ett förtydligande här om att man faktiskt ska få använda detta till fler nyttor. Jag vill väldigt kraftfullt förespråka detta. Och jag vill skicka med finansministern att jag tror att detta är den rätta vägen att gå. Jag hoppas också att det är där man landar.

I övrigt vill jag tacka för en konstruktiv och bra debatt.


Anf. 81 Finansminister Elisabeth Svantesson (M)

Fru talman! Jag har inget ytterligare att tillägga, men jag säger också: Tack för debatten!

Interpellationsdebatten var härmed avslutad.

Intressenter

Interpellationer

Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.