Till innehåll på sidan

Bemanning av Arbetsmiljöverket och centren mot arbetslivskriminalitet

Interpellation 2023/24:279 av Patrik Lundqvist (S)

Interpellationen är besvarad

Händelser

Inlämnad
2023-12-04
Överlämnad
2023-12-04
Anmäld
2023-12-05
Svarsdatum
2023-12-18
Besvarad
2023-12-18
Sista svarsdatum
2023-12-19

Interpellationer

Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.

PDF

Interpellationen

till Statsrådet Paulina Brandberg (L)

 

Under förra regeringen beslutades om inrättandet av center mot arbetslivskriminalitet, så kallade a-krimcenter, för att stärka det myndighetsgemensamma arbetet mot arbetslivskriminalitet. Det har länge funnits en stark önskan om att minska de hinder som finns mellan myndigheter så att det ska blir lättare att komma åt brottslighet kopplad till företag och organisationer. Det kan handla om sekretesshinder eller annat som gör att olika myndigheter inte tar del av vad andra har tillgång till. Samarbetet skulle underlättas avsevärt genom gemensamma arbetsplatser, där handläggare och anställda på olika myndigheter kan arbeta tillsammans mot samma företag och stödja varandra i bevisinhämtning och värdering och så vidare.

A-krimcentren arbetar mot såväl välfärdsbrottslighet, där det fuskas med olika former av stöd och system riktade till att hjälpa människor och företag, som människohandel eller brott mot arbetsmiljölagar och skatteregler. Dessa brott kan på så vis bekämpas effektivare och färre brottslingar komma undan.

Under sommaren avbröt Arbetsmiljöverket rekryteringen av 20–30 arbetsmiljöinspektörer som var tänkta att bemanna de här nya centren. Pengarna räcker helt enkelt inte till längre när energi-, löne- och lokalkostnader skenar.

Det här riskerar såväl statens finanser – när färre bedrägerier med välfärdsystemen kan uppdagas – som privata företags möjligheter att konkurrera när kriminella inte stoppas. Myndigheten själv riskerar också att förlora kompentens om man inte bemannar upp för att täcka det utökade arbetet som fler center innebär, utan samma anställda ska sköta fler arbetsuppgifter vilket riskerar att gå ut över antalet vanliga arbetsmiljöinspektioner.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Paulina Brandberg:

 

Vad avser statsrådet och regeringen att göra för att säkerställa att Arbetsmiljöverket så snart som möjligt kan återuppta rekryteringen av de inspektörer myndigheten behöver för att fullfölja uppdraget?

Debatt

(9 Anföranden)

Dokument från debatten

Protokoll från debatten

Anf. 100 Statsrådet Paulina Brandberg (L)

Fru talman! Patrik Lundqvist har frågat mig vad jag och regeringen avser att göra för att säkerställa att Arbetsmiljöverket så snart som möjligt kan återuppta rekryteringen av de inspektörer myndigheten behöver för att fullfölja uppdragen man har.

Jag vill börja med att tacka för frågan och säga att jag delar engagemanget. En av de mest prioriterade frågorna för regeringen är att bekämpa kriminaliteten i samhället. Denna kamp mot kriminaliteten omfattar självklart också arbetslivskriminaliteten. En central utgångspunkt för vår politik är vidare att ingen ska dö eller skadas till följd av sitt arbete.

Arbetslivskriminaliteten är ett samhällsproblem och leder till många negativa konsekvenser. Inte bara snedvrids konkurrensen så att seriösa företagare konkurreras ut av oseriösa företag, utan arbetslivskriminalitet är också en inkomstkälla för den grova organiserade brottsligheten. Dessutom utnyttjas arbetskraft på olika utstuderade sätt så att otryggheten i arbetslivet ökar, inte minst genom människoexploatering som är den allvarligaste formen av arbetslivskriminalitet. Det är därför viktigt att bekämpa brott, fusk och missbruk kopplat till arbetsmarknaden.

Vi kommer att arbeta för att fortsätta utvecklingen av bland annat de myndighetsgemensamma kontrollerna och arbetet med de regionala centren mot arbetslivskriminalitet. Redan nu står det klart att de gemensamma inspektionerna ger ett mervärde jämfört med om myndigheterna enbart skulle driva arbetet mot arbetslivskriminalitet inom den egna linjeorganisationen. För att ytterligare öka effektiviteten i insatserna mot arbetslivskriminalitet pågår just nu ett arbete i Regeringskansliet med en lagrådsremiss med anledning av departementsskrivelsen Utökat informationsutbyte (Ds 2022:13).

Regeringen arbetar gemensamt och på bred front för att få till det skifte som verkligen behövs för att vi ska kunna vända utvecklingen när det gäller kriminaliteten som vi ser på alltför många områden, inte minst på arbetsmarknaden. Arbetsmiljöverkets tillsynsverksamhet är en viktig del i detta arbete. Det grundläggande syftet med Arbetsmiljöverkets tillsyn är att kontrollera att arbetsgivare lever upp till arbetsmiljölagstiftningen. Enligt myndighetens instruktion ska tillsyn främst planeras med utgångspunkt i analyser av arbetsmiljörisk och risk för att aktörer medvetet bryter mot regelverket. Hur detta arbete utförs och vilka kategorier av anställda som ska utföra tillsynen är dock något som Arbetsmiljöverket själv har att planera och besluta om. Jag vill i detta sammanhang lyfta fram det arbete som pågår med att bygga upp och utveckla center mot arbetslivskriminalitet och att stärka inspektionsverksamheten.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

En uppgift för regeringen är att ge myndigheterna så goda förutsättningar som möjligt att genomföra sina uppdrag på ett bra sätt. Enligt budgetpropositionen för 2024, som regeringen har överlämnat till riksdagen, är Arbetsmiljöverkets förvaltningsanslag högre 2024 än 2023. Detta anslag får användas för bland annat arbetsmiljöinspektioner inom arbetslivskriminalitet.

Jag förutsätter att Arbetsmiljöverket fullgör sina uppgifter på ett effektivt, välavvägt och ändamålsenligt sätt, inte minst på tillsynsområdet. Frågan om inspektioner inom området arbetslivskriminalitet är viktig, och jag kommer naturligtvis att fortsätta att aktivt följa frågan.


Anf. 101 Patrik Lundqvist (S)

Fru talman! Det låter alldeles utmärkt att statsrådet delar engagemanget och bilden av att vi har ganska stora problem på det här området. Vi har en hemsk vecka bakom oss med först en bygghiss som rasade med fem dödsfall som resultat. Vi har även sett fler dödsfall, bland annat på Northvolt och ett dödsfall när en maskin gick genom isen. Nu i dag rasade en hiss i Göteborg, som tur var utan skadade, vad jag förstår. Flera hissar av samma modell har stoppats i Västsverige - av någon anledning dock inte i hela Sverige, vilket känns som en udda lösning, vill jag säga. Men det är naturligtvis inte ministerns personliga ansvar.

Det stämmer att anslagen till Arbetsmiljöverket är högre 2024 än 2023. Grunden till frågan jag ställde här är dock att man gjorde en stor satsning 2023 för att det skulle kunna anställas personal för att bemanna upp akrimcentren ordentligt, men den stoppades på grund av den stora inflation som var förra året. Detta har man inte kompenserat för.

I budgeten för 2023 beräknade regeringen att anslagen för 2024 skulle uppgå till ungefär 858 miljoner. I budgetpropositionen nu är det 855. Det är klart att det är mer än i budgeten för 2023, men det är också mindre än det man i 2023 års budget prognostiserade för nästkommande år. Av detta är dessutom 22 miljoner pris- och löneökningar, så det blir inte mycket kvar i utökade satsningar på det här området.

Frågan kvarstår: Hur tänker regeringen kompensera för det bortfall som inflationen har skapat och som har gjort att man inte klarar av att anställa så mycket som man hade planerat?

A-krimcentren är en väldigt bra satsning som vi tog hit under förra mandatperioden från bland annat Norge, där man har jobbat med gott resultat på det här sättet. Vi ser naturligtvis gärna att detta fortsätter, och den ambitionen förstår jag att den nya regeringen delar.

I denna problematik ligger också en hel del andra saker. Bland annat gäller det entreprenörskedjor - det var 19 företag inne på arbetsplatsen när hissen i Sundbyberg rasade, och troligtvis var det fler inblandade i bygget totalt sett. Att det är så många företag på samma ställe gör ju att ansvarsfördelningen blir lite luddig. Man kan peka på varandra i väldigt stor utsträckning och säga att det är deras ansvar och inte vårt. Alla företag kan göra på det viset. Det ser vi också när utredningar går i stå eller tar oerhört lång tid för att man inte riktigt lyckas bena ut detta.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Här behöver det göras något. Jag hoppas verkligen att regeringen kommer att vända från den inställning som regeringspartierna hade under förra mandatperioden då de stoppade försök till dylika förändringar.

I dag har vi också hört ett förslag från Jessica Löfström om att företag som har använt illegal svart arbetskraft borde portas från offentliga upphandlingar. Det tycker jag låter som ett väldigt bra steg på vägen för att lösa dylika problem, åtminstone ett litet steg. Detta, tillsammans med ökade straff för de ansvariga och minskade entreprenörskedjor, tror jag är den långsiktiga lösning som vi politiskt kan ta fram i de här frågorna.


Anf. 102 Sofia Amloh (S)

Fru talman! Det är svårt att ha den här debatten i kammaren i dag utan att påtala de dödsolyckor som har inträffat den senaste veckan. Det är så fruktansvärt och ofattbart och så totalt oacceptabelt. Samtidigt är det otroligt bra att det uppmärksammas, att det kommer upp på dagordningen och att det syns i medierna - att det syns, påtalas och sätter tryck i de här frågorna, för det är så otroligt nödvändigt.

Det som hände i förra veckan är inte en tillfällighet. Det är så många människor som dör varje år på sitt arbete - på grund av att de går till jobbet. Detta är en utveckling som vi har sett på svensk arbetsmarknad under en längre tid. Det var därför vi i den socialdemokratiska regeringen tillsatte och påbörjade arbetet med att få till a-krimcentren, för vi behövde se en myndighetssamverkan.

Det är bra att den här regeringen fortsätter det. Men jag har ändå frågor om vad den här regeringen tänker göra för att fortsätta att hålla uppe arbetet mot arbetslivskriminalitet. I kombination med att vi ville att dessa center skulle växa fram runt om i landet hade vi parallellt tillsatt en utredning om att behovspröva arbetskraftsinvandringen, vilket också är en viktig del i arbetet för att få ordning och reda på svensk arbetsmarknad.

Den behovsprövningen kastade dock den här regeringen i papperskorgen ganska snabbt. Jag beklagar verkligen att den här regeringen gjorde det, för det hade varit viktigt att vi hade haft den vid det här laget och att den hade kommit med förslag på det här området.

Vi socialdemokrater ser att det behövs fler inspektioner. Det säger den här regeringen att den också vill ha, men man finansierar inte fler inspektioner. Man tar från andra delar, men jag vet inte vilken del av arbetsmiljön och Arbetsmiljöverket man ska ta det från. Vi tycker att det behövs mer resurser för att göra fler inspektioner.

Samtidigt har man, som min kollega tidigare sa, stoppat rekryteringar för att man inte hade råd att ha fler inspektörer. Det tycker jag också är otroligt olyckligt. Jag hoppas verkligen att den här regeringen ser över detta framöver.

Detta är en utveckling som bygger på djupt kriminella nätverk där man fuskar för att tjäna mer pengar - för det är till syvende och sist vad det handlar om. Det krävs stora insatser från samhället för att få rätsida på detta, och det krävs att det prioriteras väldigt högt. Det är alltså bra att det finns på dagordningen och att det synliggörs. Jag hoppas att vi fortsätter se till att det blir lika synliggjort.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Fru talman! Jag har haft min pappa i byggbranschen i över 35 år, och i morse sa jag till honom att jobba försiktigt. Det har jag sagt i många år. Han har sett mycket av den utveckling som varit under en längre tid.

Min fråga till statsrådet är: Är ni beredda att ge Arbetsmiljöverket mer resurser så att de kan göra fler inspektioner?


Anf. 103 Statsrådet Paulina Brandberg (L)

Fru talman! När interpellationen och dess svar skrevs var det ingen av oss som visste hur brännande akut denna fråga tyvärr skulle bli. Jag kan bara instämma i vad övriga har uttryckt här: Förra veckan var en otroligt mörk vecka under ett år som också har varit otroligt mörkt.

Det är viktigt att vi vidtar alla möjliga åtgärder för att få ned dödstalen. Vi kan aldrig acceptera det som ett normalläge att människor går till sina arbeten för att aldrig komma hem igen.

Om vi ska komma till rätta med dödsolyckorna behöver vi såklart se till att det blir lätt för dem som vill göra rätt: den stora merparten arbetsgivare i Sverige som vill ha ett gediget säkerhetsarbete. Vi måste underlätta för dem att göra rätt, men vi måste samtidigt fokusera på just det som vi pratar om här i dag: arbetslivskriminaliteten. Vi måste se att vi också har arbetsgivare som gör medvetna avsteg från exempelvis säkerhetsföreskrifter och som gör vinst på bekostnad av arbetstagarnas säkerhet och hälsa. Detta måste vi ta krafttag mot.

Regeringen har under året fortsatt utbyggnaden av de så kallade akrimcentren. Vi har nu ett på plats i varje polisregion. Som svar på frågan om bemanningen av a-krimcentren kan jag säga att Arbetsmiljöverket just nu har sju regionala samordnare för uppdraget om samverkan mot a-krim. Det finns också två nationella samordnare, och utöver detta har vi resurser från andra myndigheter som också ingår i satsningen.

Om vi komma åt arbetslivskriminaliteten kan vi inte lägga hela ansvaret på Arbetsmiljöverket. Då kommer vi inte att komma hela vägen fram, utan det vi behöver är satsningar på fler myndigheter, inte minst på de brottsbekämpande myndigheterna, där vi tyvärr under lång tid har haft stor resursbrist.

Trots att vi har haft en brottsutveckling som varit fullständigt skenande hade vi år 2022 samma antal poliser i förhållande till befolkningsmängden som vi hade 2012. Detta gör att vi haft svårt att knäcka den gängkriminalitet som plågar vårt samhälle men också att knäcka andra former av brott i vårt samhälle. Förra året väcktes inte ett enda åtal mot människohandel i Sverige.

Regeringen gör historiska satsningar på rättsväsendet för att kunna bekämpa arbetslivskriminaliteten från flera olika håll. Samtidigt har vi höjt anslaget till Arbetsmiljöverket, som har meddelat att de har för avsikt att fortsätta rekryteringen av arbetsmiljöinspektörer. De senaste åren har vi också ökat antalet arbetsmiljöinspektörer, och planen är att fortsätta även under nästa år.

Samtidigt har Arbetsmiljöverket sagt att de avser att öka antalet kontroller, vilket jag är väldigt glad för eftersom regeringen denna vecka kommer att fatta beslut om att ge Arbetsmiljöverket i uppdrag att utföra inte bara fler kontroller utan också fler oanmälda kontroller. Detta tror vi är en viktig nyckel. Det är absolut inte hela lösningen, men det är en nyckel i att fortsätta detta arbete.


Anf. 104 Patrik Lundqvist (S)

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Fru talman! Jag tackar så mycket för svaret.

Det stämmer att det blir några kronor extra även till Arbetsmiljöverket, men det stämmer inte riktigt överens med den ambitionshöjning som jag tror att vi alla skulle vilja se bara för den delen.

Tricket när man säger att man vill saker och ting är att se till att det följer med pengar så att det också kan genomföras ordentligt. Arbetsmiljöverket rekryterar naturligtvis - det gör man väl hela tiden - men inte i den takt som skulle behövas och inte i den takt som man hade ambitionen att göra för ett år sedan, innan inflationen såg till att de pengar som skjutits till inte räckte till någon ambitionshöjning.

Det är detta som är kärnan i varför vi står här i dag: Man behöver göra något ytterligare för att se till att man kommer upp i den ambition som en gång i tiden fanns och som jag uppfattar att vi alla ändå fortfarande har, även om resurserna inte finns just i dag.

Det är korrekt som ministern säger att vi inte kan förvänta oss att enbart inspektionerna ska se till att problemen på arbetsmarknaden försvinner vad gäller arbetsmiljön. En nyckel i den verksamhet som a-krimcentren jobbar med är dock att Arbetsmiljöverket och dess inspektörer utgör den myndighet som kan komma in på arbetsplatser och genomföra inspektioner utan större misstanke.

De kan också göra detta tillsammans med andra därför att de har ett inspektionsansvar som andra inte har. Därför är det viktigt att de har resurser så att de kan följa med och leda de andra myndigheterna när man ska ut och göra sitt jobb på arbetsplatserna.

Utöver detta vill jag återigen lyfta fram att vi behöver ytterligare lagstiftning på detta område. Det är hög tid att se till att entreprenörskedjorna begränsas så att vi får kontroll över vilka som befinner sig på våra arbetsplatser.

Vad jag förstår var det åtminstone två av dem som dog i Sundbyberg som inte hade godkänd ID06, alltså branschens egen identifikation för att visa vilka som har rätt att befinna sig på bygget och vilka som inte har det. Detta är naturligtvis allvarligt.

Det behövs också åtgärder för att se till att reglerna efterföljs och så att de företag som vill göra rätt, som ministern påpekade, har möjlighet att göra detta utan konkurrens från företag som tar genvägar och som snålar för att göra extra vinster med människors liv och lem som insats.

Även om majoriteten av företagen inne på ett bygge vill göra rätt för sig spelar detta inte någon roll för dem som jobbar på dessa företag om de råkar stå i en hiss som ett skumrask- och fuskföretag har satt upp och sagt är okej. För dem spelar det ingen roll.

Vi måste för allas skull se till att alla kan göra rätt och att man inte pressas av andra som gör fel att försöka hitta egna genvägar för att skära ned lite och klara av den benhårda konkurrensen inom byggsektorn.


Anf. 105 Sofia Amloh (S)

Fru talman! Vi har under det senaste halvåret och året haft ett flertal debatter i denna kammare som sätter ljuset på dessa problem för att försöka uppmärksamma regeringen ännu mer på dem och för att sätta en sådan dagordning. I dag är ännu en sådan dag då vi har möjlighet att ta denna debatt.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Jag vill vara väldigt konkret med min fråga till statsrådet: Varför lade ni ned utredningen om behovsprövad arbetskraft? Varför har det varit ganska svårt för regeringen att ta in den kunskap som parterna besitter i en rad frågor? Man tillsätter ett arbetsmarknadspolitiskt råd utan en enda part från arbetsmarknaden, där den kanske absolut största kompetensen finns om hur det ser ut på svensk arbetsmarknad, inte minst rörande arbetslivskriminaliteten.

Jag håller helt med om att det inte bara är Arbetsmiljöverket som behöver agera. Det är därför jag nu nämner parterna. Men även andra myndigheter behövs i detta arbete. Det visar vi med bland annat dessa a-krimcenter.

Det finns kanske en möjlighet nu, med tanke på att statsrådet säger att denna regering vill ta krafttag. Jag vet inte riktigt vad krafttag betyder i den bemärkelsen. Men vi kanske kan se det i de regleringsbrev som nu skrivs till en rad myndigheter och att man också pekar på arbetslivskriminaliteten i dessa regleringsbrev. Men jag kan bara stå här och hoppas, och så får vi se efter jul och nyår vad dessa regleringsbrev innehåller.

Mina frågor är: Varför lade ni ned utredningen om behovsprövad arbetskraft? Kommer vi att se mer resurser till Arbetsmiljöverket? Och kommer vi att se något i regleringsbreven?


Anf. 106 Statsrådet Paulina Brandberg (L)

Fru talman! Ja, denna regering höjer ambitionen när det gäller arbetet mot arbetslivskriminaliteten.

Det blir lite konstigt när jag hör vad både interpellanten och Sofia Amloh säger när de kritiserar regeringen för att inte satsa på detta. Men Socialdemokraterna har suttit åtta år i regeringsställning och låtit skuggsamhällen breda ut sig i det svenska samhället, inte minst på den svenska arbetsmarknaden. Kriminaliteten har bitit sig fast i alla delar av den svenska samhällskroppen, och arbetslivskriminaliteten är inget undantag.

Denna regering har gjort en historisk satsning just på att komma åt kriminaliteten. Det syns i vår budget, i Tidöavtalet och i all politik som vi genomför.

Att Socialdemokraterna tog initiativ till center mot arbetslivskriminalitet var positivt - absolut. Det tycker denna regering. Det som inte var så positivt var att Socialdemokraterna under den tid som de satt vid makten missade den detaljen att om vi ska ha en fungerande myndighetssamverkan mot arbetslivskriminalitet förutsätter det också att dessa myndigheter kan prata med varandra och kan dela information med varandra. Socialdemokraterna glömde den detaljen att för att detta ska fungera måste vi riva sekretesshindren mellan våra myndigheter. Det gör den här regeringen.

Vi har fått dessa center mot arbetslivskriminalitet på plats. Men vi vet att det inte kommer att bli riktigt effektivt förrän vi har rivit sekretesshindren, och det gör vi med full fart i den här regeringen.

Vi behöver också i detta arbete fokusera på de branscher som är särskilt drabbade. Och där är byggbranschen en av de branscher som sticker ut. Regeringen kommer därför att fortsätta att lägga ett fokus på detta. När vi ser detta utbredda skuggsamhälle vet vi också att det blir svårare och svårare för alla de arbetsgivare som vill göra rätt och som helt plötsligt ska konkurrera mer och mer med oseriösa aktörer.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Detta är en fråga som är än mer aktuell när vi nu befinner oss i en lågkonjunktur där vi ser att det blir färre och färre byggen och att det blir hårdare och hårdare konkurrens om de byggjobb som finns. Risken ökar då såklart för att fler och fler företag vill konkurrera med ett lågt pris och därmed ta genvägar när det gäller säkerheten. Och priset för det får arbetstagarna betala.

När det gäller frågan från Sofia Amloh kan jag säga att den här regeringen tittar just på hur vi kan komma åt den arbetskraft i Sverige som tas hit för att helt enkelt utnyttjas här. Vi har gått en annan väg. Vi kör i stället med ett låglönegolv som vi tror kommer att bli en effektiv åtgärd mot denna problematik. Vår målbild är absolut densamma, nämligen att få bort skuggsamhället och att få bort import av arbetskraft där arbetstagare utnyttjas och exploateras på den svenska arbetsmarknaden.


Anf. 107 Patrik Lundqvist (S)

Fru talman! Det är jätteskönt att högerpartierna i regeringen till slut verkar ha vaknat och nu tycker att de gör historiska satsningar som borde ha gjorts för länge sedan. Det är nämligen så att när vi tidigare har försökt skapa enighet och begränsa till exempel entreprenörskedjor eller se till att regionala huvudskyddsombud kan få komma in på arbetsplatser för att göra sitt jobb och stävja denna verksamhet har högerpartierna varit emot det och slagit ned på det.

Nu slår de sig för bröstet och säger: Nu jäklar ska vi göra det som ni inte har gjort.

Hade de varit med från början hade vi kanske inte behövt ha denna situation i dag. Då kunde vi ha kommit mycket längre.

Vi har också gjort en hel del för att bryta sekretesshindren. Men Paulina Brandberg får väl gå tillbaka och kika lite grann på vad som har gjorts av tidigare regeringar för att bryta sekretesshindren, eftersom det verkar som att hon inte har läst in sig på detta område.

Återigen svarar statsrådet inte riktigt på frågan: Hur gör vi för att klara av den ambitionshöjning som en gång i tiden fanns men som åts upp av inflationen som såg till att Arbetsmiljöverket var tvungen att stoppa rekryteringen och ambitionshöjningen? Där står vi fortfarande utan svar, och det tycker jag är lite tråkigt. Men jag kan också förstå att ministern inte här och nu kan komma med besked om ökade budgetanslag. Det finns naturligtvis en ordning för hur man hanterar det i regeringen. Så jag får väl vara nöjd med detta.

Tack så jättemycket för debatten.


Anf. 108 Statsrådet Paulina Brandberg (L)

Fru talman! Som jag sa tidigare höjer regeringen anslaget till Arbetsmiljöverket med 40 miljoner kronor i budgeten för 2024.

Det är också viktigt att se till att Arbetsmiljöverket får rätt förutsättningar att verkligen bedriva ett effektivt arbete. Om man tittar på 2022 lämnade Arbetsmiljöverket tillbaka 9 miljoner kronor av det förvaltningsanslag som de hade fått. Vi höjer anslaget, och vi kommer också att vidta åtgärder för att se till att Arbetsmiljöverket kan få bästa möjliga förutsättningar att bedriva sin otroligt viktiga verksamhet.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Med detta sagt är jag glad för att vi har haft denna debatt här i dag för detta är en fråga som förtjänar att uppmärksammas. Och tyvärr har vi blivit extra påminda om hur viktigt det är komma framåt med dessa frågor.

Jag kommer i närtid att kalla till mig representanter för arbetsmarknadens parter och andra berörda aktörer för att hitta de åtgärder som verkligen kan fungera för att trycka ned dessa dödstal.

I det läge som vi befinner oss i kan vi aldrig acceptera att så många människor förlorar livet på jobbet. Och jag utesluter inga åtgärder i detta arbete för att komma framåt. Det handlar om liv och död för arbetstagare i Sverige. Och det är inte värdigt vår arbetsmarknad att så många ska förlora livet.

Tack för denna debatt, och jag hoppas att vi får anledning att debattera dessa frågor även framöver.

Interpellationsdebatten var härmed avslutad.

Intressenter

Interpellationer

Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.