Till innehåll på sidan

En bostadskommission för ökat byggande av bostäder

Interpellation 2023/24:511 av Leif Nysmed (S)

Interpellationen är besvarad

Händelser

Inlämnad
2024-02-15
Överlämnad
2024-02-16
Anmäld
2024-02-22
Svarsdatum
2024-03-08
Sista svarsdatum
2024-03-08
Besvarad
2024-03-08

Interpellationer

Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.

PDF

Interpellationen

till Statsrådet Andreas Carlson (KD)

 

Bostadsbyggandet störtdök 2023 och fortsätter att rasa under 2024. De allra flesta bedömare ser ingen ljusning i närtid.

Flera bedömare spår sju svåra år inom bostadssektorn samtidigt som behovet av bostäder är mycket högt. Det är ett behov som kommer att kraftigt öka år för år med det nu rekordlåga bostadsbyggandet.

Redan i höstas krävde flera aktörer på bostadsmarknaden en kriskommission för att undvika en totalkrasch inom både byggindustrin och trähusindustrin.

Vi socialdemokrater ser mycket allvarligt på utvecklingen inom bostadsbyggandet och delar byggbranschens aktörers krav på att en bostadskommission bör tillsättas omgående för att få igång bostadsbyggandet.

Min fråga till statsrådet Andreas Carlson är:

 

Är statsrådet beredd att tillsätta en bostadskommission med representanter från byggbranschen, parterna och politiken?

Debatt

(11 Anföranden)
Stillbild från Interpellationsdebatt 2023/24:511, En bostadskommission för ökat byggande av bostäder

Interpellationsdebatt 2023/24:511

Webb-tv: En bostadskommission för ökat byggande av bostäder

Dokument från debatten

Protokoll från debatten

Anf. 129 Statsrådet Andreas Carlson (KD)

Fru talman! Leif Nysmed har frågat mig om jag är beredd att tillsätta en bostadskommission med representanter från byggbranschen, parterna och politiken.

Sverige befinner sig i ett besvärligt ekonomiskt läge där bostadsbyggandet avtar till följd av omvärldsfaktorer som hög inflation och stigande räntor. Den höga inflationen och de stigande räntorna har påverkat hushållens efterfrågan på bostäder och bidrar till höga produktions- och finansieringskostnader. Jag delar Leif Nysmeds bild att nedgången i bostadsbyggandet utgör en betydande utmaning.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Jag har fortlöpande en nära kontakt och dialog med riksdagen och branschen. Det behöver byggas fler bostäder över hela landet, och det är viktigt att det finns ett utbud av olika typer av upplåtelseformer och bostäder som passar i livets olika skeden. Det råder stor samsyn i branschen kring att det som behövs nu är reformer för att åtgärda de strukturella problemen på bostadsmarknaden. Jag välkomnar denna samsyn kring problembild och lösningar. Jag vill också påminna Leif Nysmed om att regeringsunderlaget har majoritet i Sveriges riksdag, och jag avser inte inrätta en bostadskommission.

Regeringen arbetar för att öka tillgången på byggbar mark, förenkla byggreglerna, korta ledtider i plan- och byggprocessen och förbättra möjligheterna till eget ägande. För att på kort sikt minska risken att byggnadsarbetare lämnar branschen har regeringen föreslagit att taket för rotavdraget tillfälligt ska höjas.

Regeringen följer utvecklingen och utesluter inte att den kan motivera ytterligare åtgärder.


Anf. 130 Leif Nysmed (S)

Fru talman! Jag tackar statsrådet för svaret.

Lite synd är det väl att ni inte svarar upp mot det som efterfrågas på marknaden och som har efterfrågats under snart ett års tid. Jag skrev i min interpellation att detta började väckas under hösten, men vid närmare efterforskning visade det sig att det redan i maj förra året på bostadspolitik.se väcktes ett krav på en kriskommission. Vi vill hellre kalla det för en bostadskommission, men det handlar ju om att vi nu är i en kris när det gäller bostadsbyggandet.

Jag tror att det för hela samhället vore bra om vi kunde samla oss - byggföretag, byggherrar, parterna i branschen men också vi i politiken - för att se vad vi kan komma överens om för att få igång hjulen fort. Det är detta som är det akuta i det hela. Ett förhöjt rotavdrag löser inte problemet. Jag lovar, det kommer inte att hjälpa.

Folk blir arbetslösa i dag, och vi ser tyvärr en oro bland många av de svenska byggnadsarbetare i dag som blir utkonkurrerade av utländsk arbetskraft. Senast i går kom det rapporter om att man blir utkonkurrerad. Detta är väl inte någonting som vi önskar i slutändan. Utländsk arbetskraft kan vara bra vid en brist på kompetens, men när det inte är brist utan finns ett överskott kanske man ska titta på hur man ska hantera den frågan, men det gör vi inte.

De här frågorna behöver vi diskutera tillsammans - bransch, parter och politik - och vi behöver göra det nu. Hör inte statsrådet ropen från hela marknaden just nu på detta? Man behöver få något som kanske håller lite längre än de två år som är kvar på den här mandatperioden. Vi vet inte hur det ser ut efter nästa val. Vissa partier kanske inte ens finns kvar i den här kammaren.

Vi ser sju svåra år framför oss. Är det då inte beklämmande att man inte ser behovet av en bostadskommission?


Anf. 131 Roger Hedlund (SD)

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Fru talman! År 2016 var det år då migranterna som kom till Sverige erbjöds tält i den svenska vinterkylan av den socialdemokratiska regeringen. Det var också det året som regeringen bjöd in till bostadspolitiska samtal i en situation där bostadsbristen var hög och migrationen ännu högre.

Fru talman! Låt mig också påminna om att alla partier inte bjöds in till de där bostadspolitiska samtalen. Sverigedemokraterna bjöds aldrig in av den socialdemokratiska regeringen.

Nu ställer interpellanten Leif Nysmed frågan om en bostadskommission. Det är inte samma sak som bostadspolitiska samtal över blockgränserna men dock någonstans i närheten. Det är ju lite ironiskt, kan jag tycka, att man kommer med det förslaget samtidigt som man själv visade på ett ointresse av att ta med sig alla partier i den förra diskussionen.

Var fanns intresset då av att lyssna in politiken och få inspel från alla håll och kanter? Det fanns inte där då, fru talman. Man valde att stänga ute Sverigedemokraterna. Det är ett klassiskt socialdemokratiskt manér att arbeta på det sättet. När nu interpellanten ställer den här frågan till statsrådet tycker jag att vi alla ska ta med oss hur Socialdemokraterna agerade 2016.


Anf. 132 Markus Kallifatides (S)

Fru talman! Jag tackar Leif Nysmed för interpellationen och statsrådet för svaret.

Roger Hedlund har under den här eftermiddagen vid ett flertal tillfällen på ett eller annat sätt kommit tillbaka till att det till Sverige har kommit människor på flykt undan fruktansvärda krig och elände i tämligen stora tal under ett antal år i närtid.

Vi socialdemokrater menar att det är oerhört väsentligt att vi inte beskriver de människor som har kommit till Sverige och som är här som övervägande ett problem. Nu är det så att de människor som är i Sverige och som är en del av vårt samhälle bland annat också ska förses med en bostad. Vi ska ha en bostadspolitik. Utgångspunkten för det vi gör i Sveriges riksdag bör vara att se verkligheten som den är.

Jag tänker inte föra en bred migrationspolitisk debatt. Vi socialdemokrater står för våra förslag på det området, och vi ser behovet av en stram migrationspolitik nu och framöver. Det är dock inte detta vi ska debattera här, men jag menar att Roger Hedlund systematiskt flyttar ämnet för denna debatt. Det kanske är ett sätt som gör att man förstår den stora skepsis som finns i vårt parti inför Roger Hedlunds parti.

Jag understryker i detta sammanhang det som Leif Nysmed försöker understryka, nämligen att verkligheten när det gäller bostadsbyggandet i Sverige är alarmerande. Det finns en stor mängd konkreta förslag på riksdagens bord, och många av dessa kommer från oss socialdemokrater.

Jag kan inte annat än uppmana Andreas Carlson och regeringen att tänka om på viktiga punkter och bland annat se behovet av finansiellt stöd för att få igång och upprätthålla byggtakten, av ekonomiska skäl och av bostadsförsörjningsskäl. Förslagen finns. De är angelägna. Vi har råd med en del åtgärder. Det är en fråga om prioriteringar inom ramen för en balanserad ekonomisk politik där man fortlöpande bekämpar inflationen och får ned den.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Så tänker vi socialdemokrater. Detta är logiken bakom de förslag som vi har lagt på Sveriges riksdags bord.

(Applåder)


Anf. 133 Statsrådet Andreas Carlson (KD)

Fru talman! Jag tackar för engagemanget även i denna interpellationsdebatt.

Till Leif Nysmed vill jag säga att han inte behöver vara så orolig. Han var inne på att vissa partier kanske inte ens kommer att finnas kvar i Sveriges riksdag, men jag tror att Socialdemokraterna kommer att finnas kvar även efter nästa val. Vi får se - väljarna har ännu inte sagt sitt.

När det gäller de förslag som finns är det förstås angeläget att ha den här typen av debatt men framför allt att ha sådana samtal som jag hade i går, som jag har redovisat och hänvisat till i tidigare debatter.

Tillsammans med andra delar av Regeringskansliet samlar jag parterna, och vi både lyssnar och har en dialog om vilka åtgärder som parterna gemensamt bedömer har störst effekt och vad som är mest angeläget när det gäller att göra den typ av prioriteringar som Markus Kallifatides var inne på, inom ramen för den fortsatta bekämpningen av inflationen. Det är ju den som är orsaken till många av de problem vi ser med ökade produktions- och finansieringskostnader och högre räntor.

Den politik som syftar till att bekämpa konsekvenserna av den höga inflationen får inte riskera att underblåsa inflationen igen så att de positiva signaler vi nu ser om att inflationen verkar vara på väg nedåt går i andra riktningen. Detta behöver förstås hänga ihop, och därför är det angeläget att vara inriktad på förslagen till åtgärder.

I interpellationen ställs frågan om jag avser att inrätta en bostadskommission. Mitt svar är nej, men detta innebär inte att jag inte kommer att fortsätta att ha en dialog med parterna och med ledamöter av Sveriges riksdag, kanske framför allt inom regeringsunderlaget, som har majoritet i Sveriges riksdag.

Det viktiga nu är att gå från ord till handling och lägga fram förslag som möter de strukturproblem som har funnits på bostadsmarknaden under lång tid. Vi hade förstås varit bättre rustade om förslagen redan hade funnits på plats.

Jag ser fram emot en fortsatt god dialog. Man kan lita på att regeringen steg för steg arbetar med de åtgärder som vi bedömer behövs och att vi också kommer att söka stor samsyn så att det blir en långsiktighet i de åtgärder som vidtas.


Anf. 134 Leif Nysmed (S)

Fru talman! Tack igen, statsrådet, för svaret!

Jag tycker att det är synd att regeringen inte lyssnar - inte på oss, för jag förstår att vi har olika uppfattningar. Det är egentligen inte vi som begär något, utan det har ställts krav också på oss att vi ska sätta oss ned och diskutera mer även om vi tycker annorlunda i en hel del frågor, speciellt vad gäller finansiering och risktagande och hur detta ska fördelas så att det går att komma framåt. Man vill att vi från politiken ska sluta tjafsa, som man brukar säga till oss, och sätta oss ned, för det är en allvarlig kris.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Byggbranschen ligger på 90-talsnivåer, och vi vet hur lång tid det tog att komma igång igen då. Sverige har inte råd med detta. Uppmaningen om att få igång diskussionen kommer från branschen - från Byggnads, byggföretaget HSB, Sveriges Allmännytta, Hyresgästföreningen, Fastighetsägarna och bostadspolitik.se, för att nämna några av alla som har varit på mig.

Jag tycker att det är synd att SD stoppar detta. Jag kan inte tolka Rogers anförande tidigare annat än som ett svar på varför det inte finns en bostadskommission. Jag tror att regeringen egentligen skulle vilja sitta och titta på saker och ting för att lösa det läge som råder i bostadsbranschen och byggbranschen. Jag hoppas att regeringen orkar slita sig loss ur bojorna och kommer fram till en annan åsikt framöver.


Anf. 135 Roger Hedlund (SD)

Fru talman! Det blev tydligen en känslig diskussion det där med att Socialdemokraterna utestängde Sverigedemokraterna från de bostadspolitiska samtalen 2016. Markus Kallifatides tog upp den saken.

När det gäller de bostadspolitiska samtalen 2016 nämnde jag migrationspolitiken eftersom den var en del av orsaken till att samtalen uppstod. Det är där jag kopplar in migrationspolitiken. Jag diskuterar gärna den frågan ändå.

Fru talman! Att ledamoten Kallifatides är skeptisk till Sverigedemokraterna på grund av att vi kopplar ihop bostadspolitiken och migrationspolitiken får mig att ställa frågan: Hur är det egentligen - vill Socialdemokraterna ha en stram migrationspolitik eller inte?

Ena stunden välkomnar man beskedet om en stram migrationspolitik, för att i nästa stund prata om att man kanske inte skulle ha haft en stram migrationspolitik. Man menar att den migration som skedde 2016 var behövlig och att vi behövde hjälpa människor, och sedan pratar man om att man ska strama upp migrationspolitiken. Är den inte behövlig för att hjälpa dessa människor längre då?

Att detta skulle vara en orsak till att man var skeptisk till att bjuda in Sverigedemokraterna till bostadspolitiska samtal eller, kanske rättare sagt, att ha med Sverigedemokraterna att göra över huvud taget blir väldigt snurrigt. Det håller jag med om, fru talman, men detta bygger i grunden på att jag inte riktigt förstår vad Socialdemokraterna vill med samtalen eller med sin migrationspolitik.

I slutändan vet vi att mycket av bostadspolitiken är beroende av vad som händer på det migrationspolitiska planet.


Anf. 136 Markus Kallifatides (S)

Fru talman och statsrådet! Jag tackar Leif Nysmed för möjligheten att debattera frågan om att skapa en bostadskommission för att diskutera och mejsla fram bra kortsiktiga och långsiktiga åtgärder för att här och nu möta krisen i bostadsbyggandet och bostadsförsörjningssituationen, som förvärras dag för dag, och också i möjligaste mån etablera blocköverskridande och hållbara lösningar på längre sikt.

Jag nämner saker som i alla fall jag hemskt gärna skulle vilja ta upp inom ramen för sådana samtal, till exempel med Andreas Carlson. Det är frågor som inte riktigt finns på regeringens reformagenda. Det gäller till exempel kommunernas roll och det uppenbara faktum att vissa kommuner i Sverige helt enkelt inte bidrar aktivt till att lösa bostadsförsörjningsutmaningarna utan kanske till och med tvärtom snarare tydligt saboterar och motarbetar arbetet.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Den frågan tas upp i Karolina Skogs utredning, som bereds i Regeringskansliet. Där tror jag att det finns anledning att verkligen diskutera och mejsla fram saker som kan hålla över tid i svensk politik, efter olika valutfall. Statlig riskdelning, medfinansiering och medstöd till nyproduktion är ett annat tema.

När det gäller Roger Hedlunds inlägg tycker jag att snurrigheten finns på ledamoten Hedlunds sida. Jag försökte vara tydlig med att verkligheten i Sverige ser ut så att de människor som är här nu - alla som befinner sig i landet - behöver bostad. Vi har ett bostadsunderskott och en akut bostadsbyggandekris, och vi behöver få politik på plats för att skapa adekvata bostäder. Det har ingenting med ställningstaganden på andra politikområden att göra. Vi behöver möta de bostadsbehov som finns bland de människor som är, och ska vara, i det här landet. Det var utgångspunkten.


Anf. 137 Statsrådet Andreas Carlson (KD)

Fru talman! Jag vill börja med att bemöta Leif Nysmeds fråga om det är så att ett enskilt parti, nämligen Sverigedemokraterna, påverkar regeringen att vara emot tanken att tillsätta en bostadskommission. Det stämmer inte. Det som är viktigt för regeringen är förstås att ha en hög tillgänglighet och att ha en dialog med parterna, liksom att vara både inlyssnande och konstruktiv när vi möter många i branschen.

Detta är viktigt dels för att vara uppdaterad gällande den lägesbild som är mycket dyster, dels för att kunna efterhöra vilka åtgärder som bedöms ha störst effekt både på kort sikt - i det som kan överbrygga den tuffa period byggsektorn nu är inne i - och på lite längre sikt. Då gäller det de strukturella problem som tidigare har påverkat bostadsbyggandet för lång tid framöver och som påverkar bostadsbyggandet i det tuffa ekonomiska läget i dag. När vi har åtgärdat flera av dessa strukturella problem ska de förhoppningsvis inte påverka bostadsbyggandet så mycket framöver.

Där välkomnar jag en så bred samsyn som möjligt, både när det gäller problembild och när det gäller de lösningar och åtgärder som kommer att presenteras under mandatperioden. Det viktiga här är dock att ha en hög framdrift i arbetet. Det är det som är bakgrunden till att vi nu ser att det är där fokus ligger. Det utesluter inte en god dialog med olika aktörer och olika parter, men vi har i detta läge inte sett behovet av en bostadskommission.

Det innebär dock inte att vi tycker att allt är frid och fröjd; jag tror att den som har lyssnat på debatterna här i dag har noterat att regeringen och jag ser allvaret i situationen. Vi ser den dramatiska nedgången, och vi har pekat ut en reformagenda. Vi tar ansvar för att bekämpa det som i stora delar är den bakomliggande orsaker till den situation vi har, nämligen den höga inflationen.

När det gäller en av de frågor som Markus Kallifatides tog upp, nämligen kommunernas roll, har regeringen remitterat en promemoria med förslag från den utredning om kommunernas bostadsförsörjningsansvar som ledamoten hänvisar till. I promemorian föreslås att det ska bli obligatoriskt för kommuner att under vissa förutsättningar tillhandahålla hyresgarantier till barnfamiljer. Det är ett av de förslag från den utredningen som nu är remitterat. Det bereds alltså inte bara i Regeringskansliet utan är även ute på remiss. Det innebär att vi inhämtar synpunkter för att få ett underlag och kunna återkomma med åtgärder på området.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Steg för steg tar alltså regeringen ansvar i den tuffa situation som råder på bostadsmarknaden, och vi kommer att fortsätta ha en god dialog med parter och aktörer - och, förutsätter jag, med Sveriges riksdag.


Anf. 138 Leif Nysmed (S)

Fru talman! Jag tackar återigen statsrådet för svaret.

Jag förstår att regeringen, och kanske samtliga i regeringsunderlaget, träffar parterna och branschen och diskuterar. Det man efterfrågar är dock långsiktighet. Om ni kommer överens om någonting vet man att det kan hålla i kanske två år, Andreas Carlson, och sedan vet man inte mer. Som tidigare debattörer här har påpekat är det ingen som bygger ett hus på två år, utan det krävs lite mer långsiktig framförhållning.

Det är därför man gärna vill ha blocköverskridande samtal och se om det går att komma överens om en väg framåt som håller även efter nästa val, för ingen av oss vet hur det ser ut i det här rummet då, det vill säga vilka majoriteter som då finns. Det kan vi bara gissa, och det är det marknaden ogillar - osäkerheten. Det är därför de kontaktar oss och stöter på.

Jag kan säga att en del av dem som rent politiskt tycker motsatsen till det vi tycker och i stället sympatiserar mer med dig, statsrådet, kommer till mig och säger: "Fasiken, kan ni inte bara sätta er ned och diskutera och försöka komma överens - komma framåt?" Vi försöker lyssna på dem, för vi vet att det krävs en långsiktighet i dessa diskussioner. Men just nu konstaterar vi att den dörren är stängd, och det beklagar vi från Socialdemokraternas sida.

Vi är måna om att få igång den här branschen igen och om att få fram bostäder som människor kan ha råd att efterfråga i slutändan. Vi är måna om att få ned arbetslösheten, minska konkurser i byggbranschen och få en blomstrande bostadsproduktion igen. Vi får väl hoppas att ni kommer till ett annat ställningstagande senare, Andreas Carlson.


Anf. 139 Statsrådet Andreas Carlson (KD)

Fru talman! Nej, dörren är inte stängd. Det kommer att finnas goda möjligheter till dialog, och i behandlingen av de förslag som kommer att läggas fram i riksdagen finns det alltid goda chanser och möjligheter att manifestera den breda samsyn och långsiktighet som politiska beslut kan ge. Med tanke på att vi i stora delar verkar vara överens om problembilden ser jag goda möjligheter till en bred samsyn också gällande åtgärderna, inte minst de strukturella.

Jag tackar för den utsträckta handen och ser fram emot en fortsatt god dialog framöver. Jag tackar även för engagemanget i denna interpellationsdebatt i dag.

Interpellationsdebatten var härmed avslutad.

Intressenter

Interpellationer

Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.