Extremism inom Försvarsmakten

Interpellation 2023/24:140 av Peter Hultqvist (S)

Interpellationen är besvarad

Händelser

Inlämnad
2023-11-06
Överlämnad
2023-11-07
Anmäld
2023-11-08
Svarsdatum
2023-11-16
Besvarad
2023-11-16
Sista svarsdatum
2023-11-21

Interpellationer

Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.

PDF

Interpellationen

till Försvarsminister Pål Jonson (M)

 

Försvarsmaktens värdegrunder gäller såväl i tjänsten som på fritiden för Försvarsmaktens personal. Nu har det framkommit att soldater på Göta trängregemente T 2 har ägnat tid åt att lyssa på nazistisk musik, kränkt kollegor och gjort så kallade Hitlerhälsningar. Regementsledningen har åtgärdat det hela med en handlingsplan, och soldaterna har därmed insett sin dumhet.

Det är av största vikt att rasism, nazism och fascism inte accepteras inom Försvarsmakten. Attityder av detta slag stämmer inte med Försvarsmaktens demokratiska värdegrund. Därför är det av väsentlig betydelse att personer med den typen av böjelser inte ges möjlighet att verka inom försvaret.

Min fråga till försvarsminister Pål Jonson är följande:

 

Vilken typ av åtgärder vidtar ministern för att Försvarsmaktens värdegrund ska upprätthållas och att extrema personer med antidemokratiska åsikter inte ges möjlighet att verka inom organisationen?

Debatt

(7 Anföranden)
Stillbild från Interpellationsdebatt 2023/24:140, Extremism inom Försvarsmakten

Interpellationsdebatt 2023/24:140

Webb-tv: Extremism inom Försvarsmakten

Dokument från debatten

Protokoll från debatten

Anf. 28 Försvarsminister Pål Jonson (M)

Herr talman! Peter Hultqvist har frågat mig vilken typ av åtgärder jag vidtar för att Försvarsmaktens värdegrund ska upprätthållas och för att extrema personer med antidemokratiska åsikter inte ges möjlighet att verka inom myndigheten.

Rasism, nazism och fascism ska aldrig accepteras inom Försvarsmakten; detta är jag fullständigt enig med Peter Hultqvist om. Försvarsmakten ska verka för en arbetsmiljö som är inkluderande och fri från diskriminering, trakasserier och kränkningar. Myndigheten har en skyldighet att utreda och vidta åtgärder mot alla former av ovälkommet beteende. All personal inom Försvarsmakten, oavsett om man är anställd, totalförsvarspliktig eller frivillig, har rätt till en arbetsmiljö som präglas av likabehandling och som är fri från extremism.

Försvarsmaktens värdegrund anger också att hela myndigheten ska respektera kulturella och religiösa skillnader. Alla som bidrar till Försvarsmaktens verksamhet ska känna sig välkomnade och respekterade, oavsett etniskt ursprung eller religiös övertygelse. Detta är särskilt viktigt eftersom all personal inom Försvarsmakten har en uppgift i att skydda Sverige och vårt sätt att leva. Rasistisk ideologi och etniskt grundad främlingsfientlighet kan därför aldrig tolereras.

Försvarsmakten tog 2020 fram riktlinjer för handlingsregler gällande kränkande särbehandling, trakasserier och sexuella trakasserier inom Försvarsmakten. Riktlinjerna omfattar systematiskt arbetsmiljöarbete med förebyggande åtgärder, tydliggörande av roller och ansvar, inklusive arbetsgivarens utrednings- och åtgärdsskyldighet, samt hur trakasserier ska hanteras och utredas.

Försvarsdepartementet har en fortlöpande dialog med myndigheter, arbetstagarorganisationer och representanter för totalförsvarspliktiga. Jag kommer särskilt att ta upp det som har inträffat med överbefälhavare Micael Bydén inom ramen för den återkommande dialog jag har med honom och med myndigheten. Det är av stor vikt att frågor som rör demokratisk värdegrund tas på allvar.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Min bild är att Försvarsmakten bedriver ett målinriktat och strukturerat arbete för likabehandling och för att skapa en arbetsmiljö som är fri från trakasserier och extremism. Jag kommer att noga följa vilka åtgärder som Försvarsmakten vidtar.


Anf. 29 Peter Hultqvist (S)

Herr talman! Jag tackar ministern så mycket för svaret.

Jag tror att ministern och jag har ungefär samma inställning i den här frågan, så egentligen handlar det kanske inte om det. Men från tid till annan dyker det upp exempel på att soldater eller grupper av personal inom Försvarsmakten har ägnat sig åt verksamhet som inte känns värderingsmässigt okej. Vi hade nyligen exemplet på Göta trängregemente T2, där en grupp hade lyssnat på nazistisk musik, kränkt kollegor och gjort Hitlerhälsningar. Detta åtgärdades av regementsledningen genom en handlingsplan, och sedan ska soldaterna ha insett dumheten.

Försvarsministern använde i sitt svar samma formulering som jag hade i interpellationen om att rasism, nazism och fascism inte ska accepteras inom Försvarsmakten. Värdegrunden är också oerhört tydlig på den punkten.

Det gäller ju att ha ett ordentligt grepp om verksamheten i Försvarsmakten. Den är väldigt stor, och det kommer in stora grupper av människor. Framför allt på senare tid, med anledning av konflikten i Ukraina, har också antalet ansökningar till hemvärnet skjutit i höjden. Detta är naturligtvis någonting som utnyttjas av olika högerextrema organisationer och nazistiska organisationer som vill försöka få plats i exempelvis hemvärnet. Man är väl medveten om att man har ögonen på sig när det gäller värdegrundsfrågorna, men man försöker slinka igenom systemet.

Det händer ju också: Jag läste i tidningen Expo, som jag tycker är utmärkt på många sätt, om en aktiv medlem i en nazistorganisation som hade intervjuats - eller uttalat sig i någon form av socialt medium, är väl en mer korrekt beskrivning. Han sa: "Ute bland soldaterna går som ovan nämnt värdegrundsarbetet väldigt trögt. Anledningen till att många är med i hemvärnet tror jag är att för att man får umgås med likasinnade och får några dagars semester från PK-samhället. I alla fall i mitt kompani." Han fortsatte: "Jag och min gruppkamrat som jag samåker med brukar lyssna på Dirlewanger och Division S på väg till övningarna."

Det är klart att det inte är bra med den typen av värderingar och att personer som har den grunden äter sig in i Försvarsmaktens olika organisationer. Därför är det viktigt att man kan föra ut den typen av personer ur organisationen när detta upptäcks. Den möjligheten finns naturligtvis, så frågan är hur hård uppföljning ministern anser att vi ska behöva ha. Vad mer måste vi göra för att detta ska fungera ända ut i praktiken och för att man ska slå ned på problemet när sådant här inträffar - för att man ska ha en vaksamhet?

I förbanden och ute i de olika delarna i Försvarsmakten har man givetvis mycket annat att ägna sig åt än just den här frågan, men detta är väldigt viktigt eftersom människor inom ramen för Försvarsmaktens olika organisationer och frivilligorganisationerna också lär sig saker som går att använda mot staten i annat intresse om det skulle vara så att de har andra lojaliteter eller extrema politiska uppfattningar.


Anf. 30 Försvarsminister Pål Jonson (M)

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Herr talman! Tack för en angelägen interpellation, Peter Hultqvist! Jag tror inte heller att frågan är speciellt partiskiljande, utan vi delar grundvärderingar i detta. Men låt mig lyfta några av de frågeställningar som Peter Hultqvist tar upp.

Försvarsviljan i Sverige verkar av allt att döma öka. Ett uttryck för det är att vi har en mycket stor tillströmning till hemvärnet; normalt brukar det vara ungefär 4 500 personer som söker till hemvärnet, och under det år då kriget bröt ut - alltså 2022 - tror jag att det var närmare 30 000. Vi ser också en stor tillströmning till de frivilliga försvarsorganisationerna och även många som vill göra värnplikten.

Allt detta är naturligtvis i grunden utmärkt, en stor tillgång för Sverige och ett uttryck för en vilja att försvara Sverige. Men när myndigheten växer snabbt är det klart att riskerna rent statistiskt kan öka för att det kommer in personer med fel värderingar, som inte hör hemma i Försvarsmakten.

Grunden i Försvarsmakten är den värdegrund man utgår ifrån och som jag vet att Försvarsmakten arbetar hårt med. Honnörsorden i den är öppenhet, resultat och ansvar. Vid sidan av detta har Försvarsmakten naturligtvis olika instrument för att hantera dessa frågor inom ramen för den arbetsgivardelegering vi har haft sedan 1994 och som alltså innebär att vi från politisk nivå inte lägger oss i enskilda frågor. Arbetsrättsliga frågor ligger i stället på myndighetsnivå, och det vet Peter Hultqvist naturligtvis om.

Det försiggår också ett rätt intensivt arbete inom Försvarsmakten med att vidareutveckla värdegrunden. Man har naturligtvis Försvarsmaktens personalansvarsnämnd, dit man kan anmäla individer i händelse av indikationer på att personer har agerat felaktigt. Vid sidan av det vet jag att ett antal processer försiggår inom Försvarsmakten. Det handlar till exempel om att man arbetar med en ny arbetsmiljöbok, och man har också ett antal processer där man arbetar med kompetensutveckling när det kommer till arbetsmiljösituationen inom Försvarsmakten.

Min sammanlagda bild är alltså att det inom Försvarsmakten finns en stor angelägenhet om att komma till rätta med sådana här problem och att det finns ett stort engagemang. Sedan kan man aldrig utesluta att det uppstår problem i enskilda fall, men jag skulle säga att Försvarsmakten också ligger långt fram med att arbeta med denna typ av frågor, som i grunden är värderingsfrågor. Det är viktigt för alla myndigheter, men det är naturligtvis speciellt viktigt för en myndighet som har till uppgift att skydda demokratin och som dessutom har en form av våldsmonopol.

I detta anförande instämde Magnus Resare (M).


Anf. 31 Peter Hultqvist (S)

Herr talman! Det arbete som pågår är bra. Jag brukade under min tid som minister följa upp detta i de samtal jag hade med ledande företrädare. Även i min nuvarande roll frågar jag ibland om dessa saker. Jag är glad att försvarsministern fortsätter att ta upp sådana här saker med den centrala ledningen.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Det man kanske skulle behöva göra är att se till att Försvarsmakten i en bredare mening får återkomma med en rapport om hur de arbetar med värderingsfrågor och dessutom göra detta till en återkommande punkt i samband med att de i olika sammanhang har kontakt med sina egna förband över hela linjen i Försvarsmakten. Då är framför allt hemvärnet väldigt viktigt.

Det är också av väsentlig betydelse att Plikt- och prövningsverket är uppmärksamma på detta när det gäller de processer som föregår värnplikt och rekrytering till GSS/K och GSS/T. Jag vet att det här är en av de frågor som man arbetar med, men vikten av detta kan inte nog understrykas.

Varje gång sådant här uppmärksammas blir det ett litet hack i kanten för Försvarsmakten. Det finns någonting våldsförhärligande i de här extrema ideologierna. De personer som omfattas av dessa extrema ideologier dras gärna till organisationer där vapen och uniformer finns med i bilden och där man kanske har en förvriden uppfattning om vad värnandet av nationen innebär. Detta måste vi vara vakna på, framför allt i den tid som vi nu lever i. Vi ser att extremism av olika slag breder ut sig. Jag vill varna för olika varianter av högerextremism.

Att sådant här inte inträffar tror jag ingår i Försvarsmaktens ambition att vara kompetent och handlingskraftig och att uppfattas som pålitlig. Detta är någonting som man försöker få bort. Regementsledningen har säkert gjort vad den kan, men i en kommentar till uppgifterna om det som hände i Skövde säger Aron Verständig, ordförande i Judiska Centralrådet, att han är bedrövad och att han anser att det är farligt när konsekvenserna av nazistiska uttryck inte blir allvarligare. Då syftar han på att detta löstes inom ramen för regementet och att dessa soldater fick fortsätta med förklaringen att de så småningom hade insett sin dumhet.

Det har en signalverkan när den här typen av händelser inträffar. Jag tycker, precis som försvarsministern sa, att det är viktigt att försvarsviljan ökar och att insikten ökar om hur det står till i vår nära omvärld när det gäller kriget i Ukraina. Detta är påtagligt eftersom det ju i förlängningen utgör ett direkt hot mot oss.

Jag vill ta upp en sak som är värd att tänka på. Jag besökte Ukraina. Där säger man så här: Det är väldigt viktigt att vi följer krigets lagar, för vi kan inte bli lika dåliga som fienden - vi måste ha en högre moral. Det gäller i högsta grad också på detta område. Man måste tvätta det här så rent att det över huvud taget inte förekommer.


Anf. 32 Försvarsminister Pål Jonson (M)

Herr talman! I det aktuella ärendet har det gjorts en JO-anmälan. Skulle den anmälan resultera i kritik mot Försvarsmakten förväntar jag mig givetvis att myndigheten vidtar kraftfulla åtgärder. Jag vill inte gå in mer på det specifika fallet med tanke på den arbetsgivardelegation som vi har sedan 1994, men de medieuppgifter jag har tagit del av låter allvarliga. Jag har redan tagit upp detta en gång med överbefälhavaren, och jag kommer att göra det igen. Jag vill veta att det inte förekommer systematiska problem med detta inom Försvarsmakten.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Försvarsmakten genomför olika typer av medarbetarundersökningar. Dessa visar generellt på att de flesta inom Försvarsmakten tycker att det råder en mycket bra psykosocial arbetsmiljö där. Att det också finns en hög grad av säkerhetsmedvetande inom myndigheten är i grunden bra.

Låt mig också säga att vi vidtar olika åtgärder för att minska risken att få in fel personer i Försvarsmakten. Bland annat har det ju fattats beslut i denna kammare om att man ska genomföra säkerhetsprövning av värnpliktiga samt om att detta ska vara obligatoriskt för nivå 3. Det är ett sätt att se till att inte människor med fel värderingar eller extrema åsikter eller människor som har en fallenhet för extremism, nazism eller fascism kommer in i Försvarsmakten som värnpliktiga eller krigsplacerade.

Det görs hela tiden ett arbete för att minska risken. Samtidigt kommer Försvarsmakten naturligtvis att bli en större del av vårt samhälle, för vi måste bygga upp ett starkare försvar och en starkare krigsavhållande förmåga.

I detta anförande instämde Magnus Resare (M).


Anf. 33 Peter Hultqvist (S)

Herr talman! Min erfarenhet efter många år på olika politiska positioner med bäring på Försvarsmakten är att vi har en väldigt bra försvarsmakt. Det märks väldigt tydligt att värdegrunden fungerar; det vill jag bestämt säga. Men det är också så att måste man reagera när denna typ av exempel kommer upp till ytan, vilket de gör från tid till annan. Det gäller framför allt i denna tid, när organisationen växer och vi har en väldigt stor inströmning till exempelvis hemvärnet.

Jag tyckte att det var viktigt att ta upp detta för att markera lite grann och pusha på ministern i denna fråga. Jag vet att det finns många ärenden att ta tag i på Försvarsdepartementet, men detta är en viktig fråga att hålla linjen i långsiktigt. Om den börjar naggas i kanten har vi olika typer av problem och reaktioner.

Jag vill inte heller föregripa någon JO-hantering. Jag vill bara notera att detta var den kommentar som Aron Verständig gav som ett exempel på hur det reageras när sådana här saker inträffar.

Det är viktigt att hålla rent i dessa sammanhang. Jag är glad att vi har samma uppfattning i frågan.


Anf. 34 Försvarsminister Pål Jonson (M)

Herr talman! Jag tackar Peter Hultqvist för denna debatt i ett angeläget ämne. Jag tror att vi är ense om att detta är viktiga frågor. Det finns ett brett politiskt engagemang kring dem, vilket jag också upplevde när jag var utskottsordförande och dessa frågor togs upp. Jag vet även att Peter Hultqvist tog upp och kommenterade dessa frågor när han var försvarsminister. Man behöver hela tiden göra det och markera.

Samtidigt pekar mätningarna i allmänhet på att den psykosociala miljön inom Försvarsmakten är god. Det finns ett antal instrument och verktyg för att hela tiden bekämpa alla former av fascism, nazism och extremism. Värdegrunden utgör själva basen för detta arbete, och därutöver finns Försvarsmaktens personalansvarsnämnd. Man arbetar med olika typer av arbetsmiljöhandböcker och med en ständig kompetensutveckling när det gäller detta.

När sådana här saker kommer upp - och om det finns blotta misstanken om att det skulle finnas människor med sympatier för nazism, fascism eller annan extremism inom Försvarsmakten - är det skadligt för Försvarsmakten. Det är skadligt för Försvarsmaktens förmåga att attrahera rätt typer av människor. Därför måste man agera med kraft och med ett stort mått av engagemang. Ytterst gäller detta oss politiker, som fattar beslut om lagar och riktlinjer och som styr myndigheter. Sedan ligger frågan naturligtvis på myndighetsnivå när det gäller själva arbetsgivaransvaret.

Svar på interpellationer

Interpellationsdebatten var härmed avslutad.

Intressenter

Interpellationer

Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.