Förändringar i arbetsskadeförsäkringen

Interpellation 2023/24:543 av Jessica Rodén (S)

Interpellationen är besvarad

Händelser

Inlämnad
2024-02-21
Överlämnad
2024-02-22
Anmäld
2024-02-27
Svarsdatum
2024-03-12
Sista svarsdatum
2024-03-12
Besvarad
2024-03-12

Interpellationer

Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.

PDF

Interpellationen

till Statsrådet Anna Tenje (M)

 

Ingen ska behöva bli sjuk av eller skadas i arbetet på grund av dålig arbetsmiljö. 

Den tidigare socialdemokratiska regeringen tillsatte en särskild utredare för att se över arbetsskadeförsäkringen och bland annat analysera villkoren för rätten till livränta i syfte att säkerställa att livräntan fyller sin funktion när det gäller att ge ekonomisk trygghet vid inkomstförlust på grund av arbetsskada och för att ta ställning till ytterligare åtgärder för att säkerställa att kvinnor och män ges ett likvärdigt skydd vid inkomst­förlust på grund av arbetsskada.

Utredaren har i betänkandet En ändamålsenlig arbetsskadeförsäkring – för bättre ekonomisk trygghet, kunskap och rättssäkerhet (SOU 2023:53), som lämnades den 14 september 2023, lagt fram förslag som bland annat syftar till att betydligt fler ska fångas upp och få en prövning av om skadan är en arbetsskada, att betydligt fler ska få ersättning och en mer korrekt beräknad sådan, att försäkringen ska bli könsneutral, att besluten ska bli mer rättssäkra, likformiga och transparenta samt att livräntan ska följa inkomstutvecklingen. Remisstiden gick ut den 17 januari.

Vi socialdemokrater anser att utredningens förslag är viktiga för att kunna återupprätta arbetsskadeförsäkringen till hur den är tänkt att fungera.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Anna Tenje:

 

Vilka förslag i utredningen En ändamålsenlig arbetsskadeförsäkring avser statsrådet att gå vidare med, och när kommer detta att ske?

Debatt

(7 Anföranden)
Stillbild från Interpellationsdebatt 2023/24:543, Förändringar i arbetsskadeförsäkringen

Interpellationsdebatt 2023/24:543

Webb-tv: Förändringar i arbetsskadeförsäkringen

Dokument från debatten

Protokoll från debatten

Anf. 38 Statsrådet Anna Tenje (M)

Fru talman! Jessica Rodén har frågat mig vilka förslag i utredningen En ändamålsenlig arbetsskadeförsäkring jag avser att gå vidare med och när detta kommer att ske.

Ett syfte med Arbetsskadeutredningen (S 2021:11) har varit att säkerställa att livräntan i arbetsskadeförsäkringen fyller sin funktion att ge ekonomisk trygghet vid arbetsskada. Genom tilläggsdirektiv till utredningen utvidgade regeringen uppdraget till att även omfatta en analys av hur finansieringen av arbetsskadeförsäkringen kan förändras för att skapa drivkrafter för arbetsgivare att förebygga arbetsskador och motverka långa sjukskrivningar. En välfungerande arbetsskadeförsäkring i kombination med ytterligare åtgärder som förebygger arbetsskador är en viktig del av arbetslinjen, eftersom det bidrar till att människor vill delta och stanna kvar i arbetslivet.

Arbetsskadeutredningens betänkande En ändamålsenlig arbetsskadeförsäkring - för bättre ekonomisk trygghet, kunskap och rättssäkerhet har nyligen remissbehandlats, och utfallet analyseras för närvarande inom Regeringskansliet. Jag vill därför avvakta det arbetet innan jag tar ställning till vilka förslag som bör tas vidare.


Anf. 39 Jessica Rodén (S)

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Fru talman! Jag tackar statsrådet för möjligheten att diskutera denna viktiga fråga och håller med om mycket av det som statsrådet lyfter fram i sitt svar.

Förslagen som läggs fram i utredningen adresserar kärnfrågor om rättssäkerhet, ekonomisk trygghet och inte minst könsneutraliteten inom arbetsskadeförsäkringen.

Att säkerställa att alla arbetstagare, oavsett kön, får ett likvärdigt skydd är en fråga om grundläggande jämlikhet och rättvisa. Det är också en fråga om att visa respekt för den enskildes arbete och den risk som man kanske utsätts för i arbetslivet.

Att förbättra prövningen av arbetsskador så att fler fångas upp och får en rättvis ersättning är avgörande. Det är en fråga om solidaritet och sammanhållning inom arbetslivet att man ser till att ingen lämnas utanför när olyckan är framme.

Utredningens förslag om förändringar i arbetsskadeförsäkringen ger oss en unik möjlighet att rätta till de orättvisor och brister som länge har plågat detta system. Vi socialdemokrater vill se en arbetsmarknad där varje individ, oavsett bakgrund eller arbetsförhållanden, ges fullt skydd och erkännande i händelse av arbetsrelaterade skador och sjukdomar.

Utredningens förslag lyfter fram behovet av att inkludera psykisk ohälsa som en erkänd del av arbetsskadeförsäkringen, vilket är en fråga om grundläggande rättvisa. Detta skulle vara ett avgörande steg mot att adressera de växande problemen med stress, utbrändhet och andra psykiska tillstånd som förvärras av en alltmer pressad arbetsmiljö.

Jag är tjänstledig från min tjänst på en gruppbostad inom LSS i Marks kommun. Jag var i tjänst när covid bröt ut och var en av de få som inte blev smittade när covid slog till på min arbetsplats. Pandemin har visat oss vikten av att anpassa våra socialförsäkringssystem till oförutsedda händelser. Många arbetstagare, särskilt de inom vården, ställdes inför enorma risker under covid-19-pandemin. Trots detta har de nuvarande reglerna inom arbetsskadeförsäkringen lämnat dem utan tillräckligt skydd. Utredningen föreslår rätteligen att detta ändras så att alla former av arbetsrelaterade sjukdomar och skador erkänns och kompenseras.

Det är också avgörande att vi adresserar behovet av ökad tillgänglighet och rättvisa i försäkringsprocessen. Många arbetstagare står inför onödigt komplicerade och utdragna processer för att få sina fall erkända som arbetsrelaterade. Utredningens förslag om att förenkla och förtydliga dessa processer är ett välkommet initiativ som speglar vår socialdemokratiska värdegrund om jämlikhet och solidaritet. Vi måste agera med beslutsamhet för att säkerställa att ingen arbetstagare står utanför skyddsnätet.

Statsrådet nämnde i sitt svar att utredningen har varit ute på remiss. Jag vill fråga statsrådet, herr talman, om statsrådet vill ge den samlade bilden från remissrundan.


Anf. 40 Statsrådet Anna Tenje (M)

Herr talman! Jag har inte tagit del av sammanställningen från remissrundan, så den får vi återkomma till vid ett annat tillfälle. Annars hade jag hemskt gärna gjort det.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Herr talman! Vi kan konstatera att en väl fungerande arbetsskadeförsäkring i kombination med ytterligare åtgärder som förebygger arbetsskador är en mycket viktig del av arbetslinjen eftersom det bidrar till att människor vill och kan delta i och stanna kvar i arbetslivet givet att de känner ökad trygghet och säkerhet där.

Sett till antalet dödsolyckor på svensk arbetsmarknad var 2023 ett mycket mörkt år. Att så många dör i samband med att de utför sitt arbete är definitivt någonting vi aldrig kan acceptera. Ingen ska behöva riskera livet till följd av sitt arbete. Därför arbetar nu regeringen mycket strategiskt utifrån en nollvision i fråga om arbetsrelaterade dödsfall.

Den avslutade Arbetsskadeutredningen, som ledamoten har varit inne på flera gånger och som också interpellationen handlar om, har lämnat många förslag på nya bestämmelser i ett regelverk som rör viktiga och komplicerade frågor. Bland annat föreslår utredningen att bestämmelserna som beskriver vad en arbetsskada är helt och hållet görs om. Likaså föreslår utredningen att de grundkrav för livränta som måste vara uppfyllda för att en arbetsskada över huvud taget ska prövas ska ändras så att fler som ansöker om livränta ska kunna få en arbetsskadeprövning.

Syftet är att åstadkomma en försäkring som fyller sin funktion på ett bättre sätt och är tidsenlig och modern men som också ger enskilda en ekonomisk trygghet vid arbetsskada. Framför allt är syftet också att säkerställa att kvinnor och män ges ett likvärdigt skydd. Detta tycker jag är viktigt.

Förslagen från Arbetsskadeutredningen analyseras nu noga, och regeringen kommer att ta ställning till behovet av förändringar i regelverket längre fram i beredningen av ärendet. Som sagt har jag inte tagit del av remissammanställningen ännu.


Anf. 41 Jessica Rodén (S)

Herr talman! När vi nu fortsätter diskussionen om nödvändiga förändringar i arbetsskadeförsäkringen måste vi också betona vikten av att utöka dess räckvidd till att omfatta nya arbetsförhållanden och arbetsmiljörisker. Den tekniska utvecklingen och övergången till mer flexibla arbetsformer, som distansarbete och gigekonomijobb, ställer nya krav på hur vi definierar och hanterar arbetsrelaterade skador och sjukdomar.

Utredningens förslag om att uppdatera och anpassa försäkringen till dessa nya arbetsvillkor är inte bara en fråga om rättvisa; det är en fråga om att säkerställa att alla arbetstagare, oavsett var eller hur de utför sitt arbete, ges adekvat skydd.

Det krävs en bredare syn på vad som utgör en arbetsrelaterad skada, inte minst när det gäller psykisk ohälsa. Den ökande förekomsten av arbetsrelaterad stress och psykiska sjukdomar, särskilt bland kvinnor, är ett tydligt tecken på att nuvarande system inte längre är tillräckligt. Genom att inkludera dessa tillstånd i arbetsskadeförsäkringen, som utredningen föreslår, tar vi ett viktigt steg mot att erkänna och behandla psykisk ohälsa med samma allvar som fysiska skador.

Ytterligare en kritisk aspekt som utredningen belyser är behovet av att stärka samarbetet mellan arbetsgivare, arbetstagare och Försäkringskassan för att förbättra det förebyggande arbetet och snabbare identifiera potentiella arbetsrelaterade risker. Genom att främja en kultur av säkerhet och välbefinnande på arbetsplatsen kan vi minska antalet arbetsrelaterade skador och sjukdomar, vilket gynnar såväl individen som hela samhället.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Genom att göra arbetsskadeförsäkringen mer tillgänglig och rättvis för alla, oavsett kön eller yrke, tar vi viktiga steg mot en mer inkluderande arbetsmarknad. Men att erkänna problemet är bara början; det är med att vidta åtgärder som det verkliga arbetet börjar.

Jag hade förmånen att få sitta i den politiska referensgruppen till utredningen. Där fanns det inga avvikande meningar partierna emellan. Därför blir jag lite besviken när statsrådet inte kan komma med lite tydligare besked i denna debatt. Var står regeringen i frågan? Är det inte dags att gå från ord till handling?

(Applåder)


Anf. 42 Statsrådet Anna Tenje (M)

Herr talman! Först är det viktigt att konstatera att ingen ska behöva skadas på sin arbetsplats över huvud taget. Därför har regeringen nu vidtagit en rad olika åtgärder för att skärpa reglerna och förbättra arbetsmiljön. Bland annat har Arbetsmiljöverket fått ett ökat anslag, och nio myndigheter har fått ett förlängt uppdrag med arbetslivskriminalitetscenter. Det finns även uppdrag om att fler ska engagera sig som skyddsombud och om utökat informationsutbyte.

Detta var bara några delar jag ville nämna. Det är mina ministerkollegor Paulina Brandberg och Johan Pehrson som har hand om dessa frågor, och de har presenterat ett helt batteri av åtgärder. Det viktiga är att ligga i framkant när det gäller det förebyggande arbetet så att olyckan aldrig ska behöva ske.

I övrigt tycker jag att om vi ska ha en arbetsskadeförsäkring måste den vara tidsenlig och modern, följa det arbetsliv vi har i dag och inte minst från jämställdhetssynpunkt gynna män och kvinnor på ett likvärdigt sätt.

Jag förstår att det finns stora ambitioner från ledamoten och från Socialdemokraterna. Jag kan bara konstatera att man under sin tid i regeringen hade goda chanser att göra saker och ting på området när man hade Utredningen om en mer jämställd och rättssäker försäkring vid arbetsskada, som tillsattes av Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Man valde dock helt enkelt att låta bli.

Nu har vi vidtagit en rad olika åtgärder, inte minst för att förebygga skador och se till att de inte uppkommer över huvud taget. Framför allt har vi nollvisionen när det gäller arbetsrelaterade dödsfall. Vi går nu vidare och tittar på underlaget som Arbetsskadeutredningen har presenterat. Förslagen ska nu analyseras, och därefter kommer vi att återkomma med eventuella förändringar i regelverket längre fram. Jag ser fram emot de kommande diskussionerna.


Anf. 43 Jessica Rodén (S)

Herr talman! Jag ska väl egentligen inte bli förvånad över att Socialdemokraterna beskylls för den handfallenhet och brist på förmåga att agera som den nuvarande regeringen visar. Man hävdar att man tillför åtgärder för att komma till rätta med arbetsmiljöproblem samtidigt som man underfinansierar välfärden. Jag har alltså lite svårt att se bilden som statsrådet visar upp. Individer man träffar som jobbar inom till exempel Kommunals avtalsområde känner inte att de blir satsade på och får det mindre stressigt på arbetet, men det kanske är en annan debatt som vi får återkomma till.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Avslutningsvis är det tydligt att utredningens förslag erbjuder en grundlig och välbehövlig översyn av arbetsskadeförsäkringen. Genom att implementera dessa förändringar kan vi ta ett stort steg framåt mot en mer inkluderande, rättvis och hållbar arbetsmarknad. Men det är också viktigt att komma ihåg att dessa förslag kräver politisk vilja och mod för att förverkligas. Det räcker inte med att erkänna problemen; vi måste även vara beredda att agera. Det är vår plikt att föra fram dessa förslag, kämpa för deras genomförande och se till att Sverige fortsätter vara ett land där arbete inte bara är en källa till försörjning utan också en plats där varje individ känner sig trygg, värderad och skyddad.

(Applåder)


Anf. 44 Statsrådet Anna Tenje (M)

Herr talman! Tack till ledamoten för interpellationen och debatten! Jag kan konstatera att det nog råder ganska stor samsyn i de här frågorna i denna kammare. Det handlar om en väl fungerande arbetsskadeförsäkring och om att de åtgärder som ligger däri tjänar oss väl och är moderna, tidsenliga och definitivt jämställda på ett tydligare sätt för att förebygga arbetsskador. Det är ett väldigt viktigt arbete för att stärka arbetslinjen och inte minst arbetsmiljön.

Det som behövs är att fler människor kan arbeta mer och längre, men för att klara det handlar det också om att vara trygg och säker på sin arbetsplats. Jag ser fram emot en debatt och diskussion kring de här frågorna när regeringen landat i hur vi avser att gå vidare med utredningen och förslagen.

(Applåder)

Interpellationsdebatten var härmed avslutad.

Intressenter

Interpellationer

Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.