Till innehåll på sidan

Inventering av utländskt ägande inom infrastrukturområdet

Interpellation 2023/24:459 av Gunilla Svantorp (S)

Interpellationen är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2024-02-08
Överlämnad
2024-02-09
Anmäld
2024-02-13
Sista svarsdatum
2024-03-01
Svarsdatum
2024-03-15
Besvarad
2024-03-15

Interpellationer

Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.

PDF

Interpellationen

till Statsrådet Andreas Carlson (KD)

 

Vi lever i en orolig tid. Rysslands invasionskrig i Ukraina har nu snart pågått i två år i vårt närområde – utan tecken på avtrappning. Det är en daglig påminnelse om vikten av att Sverige måste stå väl rustat. Kriget i Ukraina har med all tydlighet påmint om hur viktig en robust infrastruktur är för att kunna säkra transporter av såväl människor, gods och militärt material som digitala data.

Lika viktigt att hantera är de särskilda risker som kan uppstå med internationella ägare inom infrastrukturområdet. Vilka aktörer som i praktiken ser till att infrastruktur fungerar är avgörande för svensk säkerhet. Svenska staten måste ha kontroll över detta.

Jag vill med anledning av detta fråga statsrådet Andreas Carlson:

 

Avser statsrådet att ta något initiativ för att inventera utländskt ägande inom infrastrukturområdet i Sverige med avsikt att därefter analysera och hantera eventuella risker?

Debatt

(7 Anföranden)

Dokument från debatten

Protokoll från debatten

Anf. 57 Statsrådet Andreas Carlson (KD)

Fru talman! Gunilla Svantorp har frågat mig om jag avser att ta något initiativ för att inventera utländskt ägande inom infrastrukturområdet i Sverige med avsikt att därefter analysera och hantera eventuella risker.

Det är viktigt att transportinfrastruktur som är betydelsefull för att tillgodose Sveriges säkerhet och beredskap inte har olämpliga ägare, särskilt med anledning av det allvarliga säkerhetspolitiska läget i Sveriges närområde och i Europa.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Ett granskningssystem har införts i december 2023 genom lagen (2023:560) om granskning av utländska direktinvesteringar och förordningen (2023:624) om granskning av utländska direktinvesteringar. Lagen omfattar bland annat samhällsviktig verksamhet, det vill säga verksamhet, tjänst eller infrastruktur som upprätthåller eller säkerställer samhällsfunktioner som är nödvändiga för samhällets grundläggande behov, värden eller säkerhet. Detta innebär att vissa utländska investeringar i samhällsviktig verksamhet måste anmälas och granskas innan de får genomföras. Investeringarna kan därefter villkoras eller förbjudas om det är nödvändigt för att förebygga skadlig inverkan på bland annat Sveriges säkerhet.

Vidare har regeringen tillsatt en utredning som bland annat ska ta ställning till om statlig kontroll bör införas vid överlåtelser av viss fast egendom av väsentlig betydelse för totalförsvaret (dir. 2022:121).

Detta är viktiga frågor, och jag följer utvecklingen noga.


Anf. 58 Gunilla Svantorp (S)

Fru talman! Tack så mycket för svaret, statsrådet!

Jag skrev interpellationen sedan jag hade försökt få trafikutskottet att lägga fram ett utskottsinitiativ med samma innehåll men inte lyckats. Jag tycker att utländskt ägande är en jätteviktig fråga, inte minst med tanke på det säkerhetspolitiska läge vi har i dag. Vi vet också att infrastrukturen är det som gör att vi kan förflytta både oss själva och framför allt gods i vårt land. Det hade därför varit bra om hela utskottet hade varit inblandat i frågan. Nu fick det bli en interpellation i stället.

Statsrådet säger i sitt svar att ett granskningssystem har införts, och det är bra. Det kom egentligen till på grund av ett EU-beslut där man ställde krav på att länderna skulle ha ett sådant. Den förra S-regeringen tillsatte den utredning som hette Direktinvesteringsutredningen, och i december i fjol kom beslutet om ett granskningssystem, precis som sägs i svaret, för utländska direktinvesteringar.

Den förra regeringen gav också FOI ett uppdrag att titta på skyddsvärda områden och branscher. I den utredningen har man tagit hjälp av framför allt tre myndigheter: Försvarsmakten, Säpo och MSB. Mycket av det som dessa myndigheter lyfter i rapporten handlar om hur andra myndigheter är beroende av transporter för livsmedelsförsörjning, för att kunna nå ut med mediciner och så vidare.

FOI har sedan initierat två rapporter utifrån det första uppdraget. Den ena handlar om hälso- och sjukvården och den andra om grund- och gymnasieskolor. Jag tycker att det är lite märkligt att man inte också behandlat frågan om transporter, som är så viktig för så många andra verksamheter.

Det var en av anledningarna till att jag ställde frågan till statsrådet vad han, utifrån det som har kommit fram i FOI:s rapport, tänker att han behöver ta för initiativ. Det är klart att statsrådet, som han säger på slutet, följer frågan noga, men man kan ju också ta initiativ och tycka att detta är en jätteviktig fråga.

Det kan också vara så att det redan pågår initiativ fast inte inom vårt utskotts område utan inom försvarsutskottets område, med tanke på det säkerhetspolitiska läget. Det vore inte orimligt. Men det är viktigt att också vi i trafikutskottet får diskutera de här frågorna, som vi ändå har ansvar för.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Med anledning av FOI:s rapport undrar jag alltså hur statsrådet tänker just kring detta med att ta initiativ.


Anf. 59 Statsrådet Andreas Carlson (KD)

Fru talman! Jag vill inleda med att tacka ledamoten för engagemanget i frågan. Jag har naturligtvis inga synpunkter på de beslut ett enskilt utskott fattar i Sveriges riksdag, så det vill jag inte kommentera närmare.

Det jag kan kommentera och också gav besked om i mitt svar är att det har införts ett granskningssystem genom lagen om granskning av utländska direktinvesteringar. Regeringen har även gett en särskild utredare i uppdrag att föreslå åtgärder för att stärka kontrollen av skyddsvärd verksamhet. Syftet med uppdraget är att öka förmågan att möta förändrade förhållanden som innebär ett hot mot Sveriges säkerhet. Utredaren ska bland annat föreslå en ordning för hur en statlig myndighet ska kunna ingripa i avtalsförhållanden och andra pågående förfaranden som av säkerhetsskäl behöver avslutas eller på annat sätt förändras. Uppdraget ska redovisas senast i slutet av november i år.

Detta är viktiga frågor, och som jag sa följer vi dem mycket noga. Regeringen har också vidtagit åtgärder och tagit initiativ.

När det kommer till andra initiativ, som jag uppfattar är det som ledamoten frågar efter, vill jag påminna om att det i uppdraget till Trafikverket att ta fram ett inriktningsunderlag för den långsiktiga planeringen av transportinfrastrukturen tydligt framgår att totalförsvarets behov ska beaktas. Det står tydligare än vad det gjort tidigare. Det är också en viktig aspekt med tanke på vårt Natomedlemskap och det säkerhetspolitiska läget.

Det finns självklart många viktiga delar i detta som påverkar både infrastrukturen och förmågan att upprätthålla transporter i olika lägen. Det handlar om den civila beredskapen, också i lägen med höjd beredskap och ytterst i krig. Det är alltså angelägna frågor, och som jag har svarat har regeringen vidtagit åtgärder och tillsatt en utredning.

Uppdragen till FOI hade beslutats före den nya lagen om granskning av utländska direktinvesteringar. Kompletterande förordningar trädde i kraft den 1 december 2023. Jag utesluter verkligen inte att det kan krävas ytterligare åtgärder, men för att återigen påminna om den utredning som är tillsatt och som arbetar just med detta vill jag säga att det är viktigt att invänta de resultaten för att ha ett underlag för vilka åtgärder som kan tänkas behöva vidtas.


Anf. 60 Gunilla Svantorp (S)

Fru talman! Tack så mycket för svaret, statsrådet!

Den utredning som nämns är ju tillsatt för att se på olika sektorer, inte bara på infrastrukturens område utan också på andra. Då är det viktigt att man ser till att ge rätt information och att man har ett arbete igång inom det egna departementet. Då kan också vi i trafikutskottet följa det arbetet och vad som händer. Vi kan be till exempel Trafikverket att komma och tala om för oss vad som händer, och vi i oppositionen kan då ha möjlighet att ställa frågor.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Jag inser att den lista som vi egentligen skulle vilja ha, alltså över sådana objekt inom infrastrukturen redan i dag, kanske faller under något slags hemligstämpel, med tanke på det säkerhetspolitiska läget. Men det är viktigt att listan finns. Det räcker att se sig omkring för att se att till exempel hamnar drivs och ägs av utländska intressen.

Vi har ett marknadssystem inom infrastrukturen som gör att vi upphandlar nästan allt som ska utföras. Med tanke på det är vi väldigt sårbara. Om det skulle hända någonting kanske de som ska utföra arbetet inom infrastrukturområdet faktiskt inte kommer in i Sverige av en eller annan anledning. De vill kanske inte heller komma in i Sverige, eftersom de har andra intressen.

Det finns alltså många olika aspekter av frågan som jag tycker att det är viktigt att också vi i trafikutskottet får diskutera. Det ska inte hela tiden bli en fråga bara för andra utskott. Våra myndigheter och vi sitter ändå med den mesta kunskapen i frågan. Då behöver vi diskutera den mer än vi har gjort hittills.

Jag tycker inte riktigt att det räcker att säga att det pågår en utredning. Det gör det nämligen om allting. Jag vill veta hur statsrådet tänker säkerställa att detta är en fråga som finns uppe inom just vårt ansvarsområde. Det är den viktiga frågan jag har.


Anf. 61 Statsrådet Andreas Carlson (KD)

Fru talman! Jag vill återigen tacka Gunilla Svantorp för engagemanget.

Det är förstås centrala och helt avgörande frågor. Hur vi ska säkra transporter för att möjliggöra varuförsörjning och livsmedelsförsörjning är en viktig del i vår beredskap. Ledamoten är själv inne på att det är sådant som man kanske behöver prata om i andra sammanhang än detta. Men jag kan försäkra Gunilla Svantorp att arbete pågår.

Det pågår förstås också en anpassning till Nato och Natomedlemskapet. Det har redan påverkat mycket och kommer att påverka mycket de kommande åren. Vi har redan före Natomedlemskapet vidtagit åtgärder så långt vi har kunnat. Sveriges försvarsberedning har pekat på att det behövs förstärkning i västöstlig riktning.

Arbetet är också höjt vad gäller beredskapssektorerna. Trafikverket är ansvariga och samordnande för beredskapssektorn Transporter. Ett arbete är igång, beredskapssektor Transporter privat-offentlig samverkan. Trafikverket leder arbetet, men även många andra är berörda. En utredning tittar också på just försörjningsberedskap. Där är transporterna förstås helt avgörande.

Nu tas en reservdelsstrategi fram av Trafikverket, till följd av regeringens uppdrag om att förstärka järnvägsunderhållet, det som ibland kallas punktlighetsutredningen. Några konsekvenser av det pågående arbetet hittills är att man kommer att förstärka arbetet med reservdelar kring de stora städerna i Sverige, så att man har högre beredskap. Det är också viktigt med reparationsberedskap. Även där pågår arbete.

Jag välkomnar engagemanget. Jag tror att vi kommer att få anledning att föra samtalet på många fronter de kommande åren, till följd av det säkerhetspolitiska läget och till följd av vårt Natomedlemskap.


Anf. 62 Gunilla Svantorp (S)

Fru talman! Tack så mycket, statsrådet!

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Jag vill påminna om att statsrådets kollega från Kristdemokraterna, Torsten Elofsson, i debatten om granskningssystemet i sitt anförande tog upp strategiska investeringar från andra länder och uppköp av viktig infrastruktur. Han nämnde då hamnar, flygplatser och järnväg som framtida investeringar i kritisk infrastruktur som skulle kunna träffas av det nya regelverket. Det är jättebra och jätteviktigt.

Men det är som sagt också viktigt att vi har koll på dem som redan finns. Även om listan inte blir officiell är det viktigt att den finns. Kan statsrådet garantera att man har koll på dem som redan finns? Om inte infrastrukturen fungerar fungerar nämligen inget annat heller. Vi kan diskutera jättelänge hur sjukhus och annat ska fungera, men utan transporter och möjligheter att flytta både läkemedel och sjuka människor fungerar ingenting i vårt samhälle. Jag skulle alltså vilja få en garanti för att den listan finns, också över hur det ser ut längre tillbaka och inte bara framöver.

Vi är ett handelsberoende land och måste såklart vara positiva till att det kommer in andra intressenter i vårt land. Men med tanke på det geopolitiska läget kan vi inte vara naiva.

Jag vill skicka med att det är viktigt att också vi i trafikutskottet är delaktiga i denna viktiga fråga, så att den inte enbart hamnar i andra utskott.


Anf. 63 Statsrådet Andreas Carlson (KD)

Fru talman! Jag tackar för denna interpellationsdebatt.

På Landsbygds- och infrastrukturdepartementet arbetar vi mycket nära Försvarsdepartementet och direkt med Försvarsmakten. Det är förstås viktigt med god dialog också med ledamöterna i Sveriges riksdag och trafikutskottet.

Fru talman! Låt mig påminna om vad jag sa om den utredning som är tillsatt. Den ska föreslå en ordning för hur en statlig myndighet ska kunna ingripa i avtalsförhållanden och andra pågående förfaranden som av säkerhetsskäl behöver avslutas eller på annat sätt förändras. Det som ledamoten ger uttryck för och understryker behovet av är alltså omhändertaget i den delen av utredningen.

Sedan är det, som ledamoten sa, olika sektorer och andra situationer som berörs. Men en springande punkt för många delar är just transportsektorn, som är en förutsättning för mycket annat som ska fungera i vårt samhälle. Därför är det förstås angeläget att det är med i utredningen, vilket det är.

Jag ser fram emot rapporteringen. Men vi sitter inte och väntar till i november, fru talman. Det pågår mycket arbete, vilket jag redogjorde för i tidigare svar. Det är väldigt angeläget med tanke på det säkerhetspolitiska läge vi befinner oss i. Jag upplever att det finns stor samsyn om det i Sveriges riksdag. Det uppskattar jag.

Interpellationsdebatten var härmed avslutad.

Interpellationer

Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.