IUC- bolagens framtid

Interpellation 2001/02:132 av Larsson, Maria (kd)

Interpellationen är besvarad

Händelser

Inlämnad
2001-12-06
Anmäld
2001-12-11
Besvarad
2002-01-22

Interpellationer

Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.

Interpellationen

den 6 december

Interpellation 2001/02:132

av Maria Larsson (kd) till näringsminister Björn Rosengren om IUC-bolagens framtid

IUC-verksamheten är ett underifrån initierat och kostnadseffektivt instrument för att stödja småföretagsutveckling. Det s.k. UPA-uppdraget (uppsökande verksamhet, produktutveckling och avknoppning) samt de omfattande utbildningsinsatser som skett via IUC har haft stor betydelse såväl för tillkomsten av nya produkter som av nya arbetstillfällen.

Näringsminister Björn Rosengren uppskattar uppenbarligen, liksom jag, de industriella utvecklingscentrum (IUC) som finns i Sverige. Näringsministern fungerar som IUC-ambassadör i utländska kontakter och har enligt uppgift anmodat såväl Polen som Estland att använda sig av detta koncept samt erbjudit svenskt stöd.

Så mycket viktigare blir det då att tillse att de IUC som etablerats i Sverige också ges goda förutsättningar att leva vidare. Dessvärre har IUC-bolagen hela tiden tvingats leva med oklara ekonomiska förutsättningar, inte minst beträffande UPA-uppdraget. Besked har lämnats med väldigt kort framförhållning, vilket blir ohållbart för de som ska planera verksamhet, anställa människor, teckna kontrakt osv. Många uppgifter har förblivit ogjorda i väntan på besked. IUC i Skaraborg försattes nyligen i likvidation, bl.a. till följd av brist på besked med längre varaktighet.

Verket för näringslivsutveckling fick uppdraget att vara samordnare för IUC-verksamheten fr.o.m. 2001. Myndigheten ska handha upphandling av tjänster inom ramen för det UPA-uppdraget. Under våren och även innevarande höst fram tills nu har det varit nästintill obefintlig aktivitet i myndighetens kontakt med IUC-bolagen. Dessvärre har det också varit omöjligt för dessa att ens vid förfrågan om framtida UPA-uppdrag få besked av någon art. Detta är naturligtvis otillfredsställande för planering av framtiden.

I regleringsbrevet för budgetåret 2001 för Verket för näringslivsutveckling, NUTEK, fick verket följande uppdrag,"verket och ALMI Företagspartner AB ska tillsammans med IUC-nätverket, i samråd med andra aktörer, lämna förslag på hur verksamheten med industriella utvecklingscentra kan samordnas och utvecklas".

Det är rimligt att utifrån denna skrivning anta att syftet med uppdraget skulle vara att hitta en långsiktig lösning av finansiering för IUC-bolagen samt lämna förslag om hur verksamheten ska samordnas och hur UPA-uppdraget ska utvecklas.

Slutredovisningen skulle ske den 30 juni och resultatet blev att NUTEK:s styrelse beslutade att den rapport som tagits fram, till vilken IUC-nätverkets representanter i utredningsarbetet lämnat en stor mängd skriftliga reservationer, inte skulle överlämnas till regeringen. I stället valde NUTEK:s styrelse att begära att uppdraget skulle förlängas med ytterligare ett halvår. En begäran som avslogs och förde frågan om IUC-konceptet och UPA-uppdraget tillbaka till Näringsdepartementets bord.

Återigen lämnas det nationella nätverket av IUC-bolag utan svar och information på hur staten avser att agera i ett långsiktigt perspektiv.

I budgetpropositionen fanns som vanligt heller inga besked om ekonomiska medel för IUC eller UPA-uppdraget. Inte heller i den regionalpolitiska propositionen fanns besked att hämta.

Det räcker inte med välvilliga och uppmuntrande ord för att IUC-bolagen fortsatt ska tro på staten som en stabil uppdragsgivare som upphandlar UPA-uppdrag. Det krävs långsiktiga beslut och ekonomiska resurser.

Förutom den viktiga frågan kring en långsiktig strategi, för samverkan med landets IUC-bolag, återstår också den mer akuta frågeställningen om år 2002. Just nu väntar:

a) 14 IUC-bolag som startat sin verksamhet före år 2000 på besked om de får ett UPA-uppdrag år 2002,

b) 6 IUC-bolag som startat sin verksamhet under år 2000 på besked hur stort UPA-uppdraget blir för år 2002 samt

c) ett tiotal nya IUC-bolag, bl.a. IUC:n inom upplevelseindustrin, på besked om det fortfarande är idé att förbereda kompetens och kunnande för ett UPA-uppdrag under 2002.

Med hänvisning till det anförda vill jag ställa följande frågor till statsrådet Björn Rosengren:

Avser ministern vidta några åtgärder för att under år 2001 ge IUC-bolagen runtom i Sverige svar på frågan om UPA-verksamhet under år 2002?

Avser ministern vidta några åtgärder för att säkerställa att Näringsdepartementet slutför det utredningsuppdrag som NUTEK skulle ha rapporterat vid halvårsskiftet 2001?

Debatt

(7 Anföranden)
Stillbild från Interpellationsdebatt 2001/02:132, IUC- bolagens framtid

Interpellationsdebatt 2001/02:132

Webb-tv: IUC- bolagens framtid

Protokoll från debatten

Anf. 81 Näringsminister Björn (S)
Fru talman! Maria Larsson har frågat om jag avser att vidta några åtgärder för att under år 2001 ge IUC- bolagen runtom i Sverige svar på frågan om UPA- verksamhet under 2002. Vidare har Maria Larsson frågat om jag avser att vidta några åtgärder för att säkerställa att Näringsdepartementet slutför det ut- redningsuppdrag som NUTEK skulle ha rapporterat vid halvårsskiftet 2001. Regeringen har sedan 1997 satsat avsevärda årliga resurser för att ge IUC-bolagen s.k. uppsökandeupp- drag, produktutvecklingsuppdrag och avknoppnings- uppdrag. För 2002 har regeringen under december 2001 beslutat om 65 miljoner till IUC-nätverken för UPA-uppdrag, vilket innebär att det blir en av de största näringspolitiska satsningarna under året. Regeringen har beslutat om försöksverksamhet i två omgångar. Det beslutades om en försöksomgång dels för det första nätverket år 1997-2000, dels för två nya nätverk år 2000-2002. Nätverken har årligen erhållit medel för UPA-verksamheten. Regeringen är medveten om att årliga anslag kan upplevas som kortsiktigt och kan vara svårt att hantera för bolagen. Detta är dock den grundläggande struktur som statli- ga anslag följer. Verket för näringslivsutveckling (NUTEK) kom- mer även under år 2002 att ansvara för utbetalningar, samordning och uppföljning av IUC-verksamheten. Det är viktigt att den centrala näringslivsmyndigheten ansvarar för samordning av de statliga åtgärder som vidtas inom det näringspolitiska området. Verket kan dock enbart svara för anslag som det fått att hantera, vilket innebär att frågor rörande framtida UPA- uppdrag inte kan besvaras av verket. Regeringen kommer att tillsätta en särskild utre- dare för att, efter samråd med berörda aktörer, lämna förslag till inriktning, effektivisering och organisering av statens insatser för företagsutveckling på regional nivå. Utredaren ska också lämna förslag om förhål- landet mellan den regionala organisationen och det nationella kompetenscentrum för företagsutveckling som utgörs av Verket för näringslivsutveckling och ALMI Företagspartner AB (NUTEK-ALMI). I direktiven till utredaren ingår även att se över hur det statliga uppdraget till IUC-bolagen långsiktigt ska hanteras. Utredarens förslag ska ligga till grund för framtida statliga insatser för tillväxt och närings- livsutveckling på regional nivå.

Anf. 82 Maria Larsson (Kd)
Fru talman! Så var det då dags igen för den årliga drabbningen om IUC - the same procedure as last year, Sir! Det tycks vara nödvändigt. Trots närings- ministerns alla löften inträffar ingen förbättring. Min interpellation lämnades in den 11 december 2001. Då hade IUC-bolagen fortfarande inte fått nå- got besked om det skulle bli något UPA-uppdrag år 2002 eller om det fanns några pengar avsatta. Det var 20 dagar kvar på året. Där stod de med personal, produktidéer och möjlighet till nya företag. Trots förfrågningar hos både NUTEK och Näringsdeparte- mentet gick det inte att få fram ett besked. Den 14 december kom plötsligt ett besked från näringsministern. Det skulle bli 65 miljoner för IUC- nätverken för UPA-uppdrag. Det är lika mycket som året dessförinnan, fastän det är några fler IUC-bolag som ska dela på pengarna, och det är hälften så mycket som det föregående året. Det är dock en av regeringens största näringspolitiska satsningar under året. Beskedet kom sent. Men det är den grundläggan- de struktur som statliga anslag följer, säger ministern till sitt försvar i interpellationssvaret. Det är det inte, säger jag. Ett grundläggande anständighetskrav är att regeringen i budgetpropositionen redovisar såväl inriktning som ekonomiska resurser för en verksam- het. I budgetpropositionen stod det ingenting. Så har det varit varje år. I år hette det att besked kommer i den regionalpolitiska propositionen. Det kom inget besked i den regionalpolitiska propositionen. Beske- det kom den 14 december, med 17 dagar kvar till ett nytt budgetår. Ministern måste väl ändå tillstå att det är ett misslyckande? Budgetpropositionen kom den 20 september. Vilket tror näringsministern ger bäst för- utsättningar för planering för personal och verksam- het, om man får beskedet den 20 september eller den 14 december? Martin Hedman, som företräder IUC-bolagen gentemot uppdraget från staten, säger så här: Det senaste året har varit väldigt rörigt, och verksamheten har blivit lidande. Vi har totalt olika världsbilder. Hur ser näringsministerns recept ut för att det ska lite mindre rörigt nästa år?

Anf. 83 Näringsminister Björn (S)
Fru talman! Regeringen har beslutat om försöks- verksamhet i två omgångar. Jag vill poängtera att det är försöksverksamhet. Det är dels en försöksomgång år 1997-2000, dels en försöksomgång år 2000-2002. Detta är en försöksverksamhet. Tanken har inte från början varit att vi nu ska dra i gång en verksamhet som ska pågå för evigt. Vi har gjort en försöksverksamhet, punkt och slut. Nu till- sätter vi en utredare som ska titta på detta. Därefter ska jag svara på vad som kommer att hända med IUC-bolagen, punkt och slut. Något annat svar har jag inte i denna fråga. Jag vill därtill tillägga att IUC-bolagen har funge- rat utomordentligt bra. De har betytt mycket närings- politiskt. Det vi gjorde var att besluta om en försöksverk- samhet. Vi tillsåg också att IUC:erna fick 65 miljoner ytterligare år 2002. Jag har pratat med IUC:erna. Jag för en dialog och diskussioner med dem, och de är mycket nöjda med det här. Men det är en försöks- verksamhet. Nu ska den utredas, och därefter kommer jag att redogöra för kammaren här vad som ska gälla och hur det ska finansieras.

Anf. 84 Maria Larsson (Kd)
Fru talman! Alla sammanfattande uttalanden av näringsministern och av de utredningar som är gjorda är oerhört positiva till IUC som verksamhet. Det är därför jag också står här och pratar och driver den här frågan. Jag tycker nämligen att det är så viktigt att IUC får förutsättningar att också i framtiden vara en motor för den regionala tillväxten. Därför får det inte bli glapp i verksamheten som stör så mycket att fler IUC tvingas sättas i likvidation, vilket ju hände med ett under föregående år. Jag tror att det är bra att man tittar på en långsiktig lösning därför att jag tror att IUC:erna har kommit för att stanna. Det är ganska samfällt från riksdagens sida att detta är en positiv satsning. Den bör fortsätta. Då gäller det att skapa omständigheter och möjligheter som blir så positiva och gynnsamma som möjligt. Jag har mer att säga. Det krävs respekt för att detta UPA-uppdrag kräver långsiktighet. Då får man inte agera alltför kortsiktigt om man värnar verksam- heten, vilket jag förstår att Björn Rosengren gör. Den långsiktiga lösning som nu ska tas fram av NUTEK i samarbete med IUC-bolagen fick skrinläg- gas. Den blev ett misslyckande, och man fick tillbaka det hela på Näringsdepartementets bord. Det kanske säger något om de konkurrensförhållanden som jag tidigare har påtalat, men som näringsministern ibland vägrar se. Nu ska det tillsättas en utredare som ska titta på och möjliggöra en långsiktighet i planeringen för en fortsatt verksamhet. När kommer utredningen i gång? När ska utredaren tillsättas? Är det redan klart? Jag har sett någonstans att det ska komma en delrapport från utredaren redan i april och att det sedan ska läm- nas en slutrapport i september oktober. Stämmer det? I så fall är det en ganska tajt utredningsplanering. I och för sig är det så mycket som är utrett redan, så det kanske går att göra detta på ganska kort tid. Men jag blir lite mörkrädd när jag tittar på fram- tidsscenariot. Det betyder ju i klartext att när det ska arbetas med budget under hösten eller fr.o.m. början på sommaren så kommer denna utredning inte att vara klar. Då kommer det inte heller något besked i nästa budget om huruvida försöksverksamheten IUC ska få något förnyat UPA-uppdrag. Man får vänta hela hösten. Kanske kommer det ett besked i decem- ber 2002. Det blir the same procedure igen! Kan ministern lova mig att det inte kommer att bli så? Finns det möjlighet att få ett besked i ett tidigare skede? Kan utredningen avslutas i så god tid att bud- geten kan ge en fingervisning eller en avisering om åt vilket håll det ska gå? Jag tror inte att näringsministern är beredd att skrinlägga den verksamhet som har visat sig ge nya produkter och nya företag. Då är det viktigt att man kan få fram ett besked under årets gång.

Anf. 85 Näringsminister Björn (S)
Fru talman! Som jag sade är detta en försöksverk- samhet. Innan vi kan säga att den ska permanentas i någon form av evig tid så måste vi faktiskt utvärdera den. Utredaren är utsedd och utredaren jobbar. Jag förutsätter att utredaren lägger fram sitt förslag i god tid så att vi kan fastställa det hela och säga att denna verksamhet ska fortsätta eller att den ska förändras och byggas upp på annat sätt. Därmed kommer frågan om budgetering av verksamheten. Det är faktiskt lite magstarkt att stå här och tala om hur illa vi sköter detta osv. Det är en försöksverk- samhet! Vi har lagt ned mycket pengar på denna försöksverksamhet. Det är också en socialdemokra- tisk idé. Det är vi som har infört detta. Men vi vill pröva det hela och se om vi kan fortsätta med detta. Det gör vi nu. Utredaren är utsedd och håller nu på med detta. Jag ska be att sedan få återkomma till kammaren när det gäller hur detta ska permanentas och se ut.

Anf. 86 Maria Larsson (Kd)
Fru talman! Utredningar är regeringens special- gren, men vi har ju redan haft en massa utredningar som har tittat på verksamheten. Samtliga har varit positiva. Det är därför jag menar att det kanske inte är nödvändigt med ytterligare en utredning, utan att man kanske skulle kunna komma fram till handling något snabbare. Jag känner mig inte särskilt trygg med det svar som näringsministern har givit om att det skulle vara en annorlunda situation hösten 2002 för dem som jobbar ute i verksamheterna - för dem som sitter med handplockad personal, som naturligtvis är intressant också på andra håll i näringslivet, och som har uppar- betat en kompetens som är nödvändig för att man fortsättningsvis ska kunna ha en verksamhet som inte störs. IUC är lanserat av den socialdemokratiska reger- ingen - ja. Men jag tycker att regeringen saknar poli- tiskt mod att genomföra den förändring av svensk näringslivspolitik som IUC-bolagen är en början på. Tillväxt kan inte administreras fram. Den skapas av entreprenörer, av företagare och av medarbetare. Staten kan skapa dåliga, bra eller bättre förutsättning- ar för människor att skapa tillväxt. IUC-bolagen och UPA-uppdraget är sådana förutsättningar som de som själva skapar tillväxten tydligen anammar och gillar. Man föredrar att själv ta tag i sin situation och skapa sina egna mötesplatser för utveckling. Det är därför jag menar att det krävs mod att våga släppa makten och i stället inta en stödjande roll och att våga av- veckla gamla strukturer för att kunna bygga upp nya. IUC är en strålande idé. Den är i dag en gräsrots- rörelse för regional utveckling, precis som jag var inne på tidigare. UPA-uppdraget är en möjlighet för framtida tillväxt för lokalsamhället, för regionen och för nationen. Men det förutsätter att vi inte har en näringsminister u.p.a.

Anf. 87 Näringsminister Björn (S)
Fru talman! Jag får glädjas åt det allmänna char- merande goda betyg som jag får här. Men jag vill än en gång påpeka att detta är en socialdemokratisk idé. Den finansieras av statliga pengar. Det är inte så att det knoppas upp, sköts vilt och växer för fullt här! I så fall förstår jag inte varför man begär de här statliga pengarna. Det är staten som finansierar detta i stor utsträckning, och det är det som vi diskuterar. Nu säger man plötsligt att den socialdemokratiska reger- ingen inte förmår och inte gör någonting. Men vi gör ju detta! Det är också rimligt och ligger i sakens natur att detta är en försöksverksamhet. Den bör därför prövas och med all rätt gås igenom. Vad har detta lett till? ska man fråga sig. Så gör vi med all försöksverksam- het. Man får kräva att man har den kvaliteten. Nu ska vi pröva detta. IUC har nu fått 65 miljoner kronor som man kan hantera. Vi har tillsatt en utredare som håller på med det här. Därför ska jag be att få åter- komma till kammaren. Jag tycker att IUC:erna är en briljant idé. De fun- gerar bra. Det har visat sig att de skapar mycket. Men det är en försöksverksamhet, som ska prövas. Däref- ter ska vi återkomma när det gäller om den ska för- stärkas, om den ska ha mer pengar eller om den ska se ut på ett annorlunda sätt.

Interpellationer

Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.