näringslivsklimatet för småföretagare

Interpellation 2001/02:313 av Hagen, Catharina (m)

Interpellationen är besvarad

Händelser

Inlämnad
2002-03-13
Anmäld
2002-03-19
Besvarad
2002-04-02

Interpellationer

Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.

Interpellationen

den 13 mars

Interpellation 2001/02:313

av Catharina Hagen (m) till näringsminister Björn Rosengren om näringslivsklimatet för småföretagare

Näringslivsklimatet för att starta och utveckla småföretag måste bli bättre. Detta är nödvändigt om tillväxten ska kunna öka i en takt som gör att vi har chans att komma i fatt våra konkurrentländer. Vi ligger fortfarande under plats 15 bland OECD-länderna när det gäller BNP per capita och det innebär att vi bl.a. får mindre resurser till vård och utbildning, till vägar och bostäder osv. Jämfört med andra länder har Sverige generellt en mycket låg andel av sin befolkning i nyföretagande, bara omkring 3 %. I USA är andelen 12 % och vi ligger också långt efter Danmark, Norge och Finland.

Definitionen på ett bra näringslivsklimat innehåller många parametrar, några av de vanligaste anses vara att vi satsar mycket på FoU, att vi ligger i topp vad gäller patentansökningar och att utländskt kapital investerar i Sverige. Av forskningens resurser står dock storföretagen för en mycket stor andel och eftersom dessa domineras alltmer av utländskt ägande ökar riskerna för att forskningen hamnar utanför Sveriges gränser.

När det gäller patent och innovationer har Sverige stora problem med kommersialiseringen av dessa. Frukterna av innovationerna glider ur landet, bl.a. eftersom det saknas kompetent kapital för s.k. "såddfinansiering".

Utländska direktinvesteringar säger inte heller så mycket om företagsklimatet, bara att företagen är mer värda för de utländska ägarna.

De åtgärder som regeringen säger sig vidta för att underlätta för entreprenörer syftar ofta till att komma runt existerande hinder som krångliga regler, kapitalbrist, högt skatteuttag, brist på konkurrens, låg riskbenägenhet etc.

Exempel på dessa åtgärder är:

  • program för att främja positiva attityder till entreprenörsskap
  • mikrolån hos Almi
  • arbetsgrupp för att utveckla lånegarantimodeller
  • översyn av gränsvärden vid redovisning
  • seminarier om innovationsklimatet
  • diskussioner med SN m.m.

Regelförändringar som tar bort ovannämnda hinder och ökar incitamenten för entreprenörer efterlyses sedan lång tid både från småföretagen och näringslivets organisationer. Många av dessa regelförändringar tar fasta på bevekelsegrunderna för enskilda individer för att starta och utveckla företag.

Vilka åtgärder är näringsministern beredd att vidta för att snabbt och substantiellt förbättra incitamenten för entreprenörer att ta de risker som är förknippade med företagande?

Interpellationer

Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.