Plundring av urbefolkningar

Interpellation 2019/20:392 av Amineh Kakabaveh (-)

Interpellationen är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-03-26
Överlämnad
2020-03-27
Anmäld
2020-03-30
Svarsdatum
2020-04-14
Besvarad
2020-04-14
Sista svarsdatum
2020-04-17

Interpellationer

Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.

PDF

Interpellationen

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

I kampen för fred och mänskliga rättigheter har Sverige varit och är en viktig aktör, som bidragit med politiskt stöd och ekonomiskt bistånd till den fredsprocess som 2016 resulterade i en överenskommelse mellan den colombianska regeringen och Farc. Offren för kriget, som pågått i 50 år mellan regeringstrupper och paramilitära grupper å ena sidan och Farc å den andra, uppgår till 8 miljoner människor. Mer än hälften av dessa offer är kvinnor.

I den fredsöverenskommelse som slöts gjordes därför en ovanlighet om man jämför med andra likartade fredsavtal. Farc krävde i överenskommelsen att man skulle införa flera strukturella förändringar som innebar socioekonomiska åtgärder som avsåg att minska ekonomisk ojämlikhet, stärka kvinnornas och urbefolkningens ställning och öka möjligheterna till en varaktig fred. Utöver fredsöverenskommelsen 2016 antogs 2019 den så kallade Escazúöverenskommelsen och den så kallade Leticiapakten, som var ett viktigt steg när det gällde att garantera säkerheten för människorättskämpar som bland annat arbetar för urbefolkningens, kvinnors och barns rättigheter.

När det gäller fredsprocessen kan man hittills notera att 23 procent av de åtaganden som parterna tagit på sig genomförts och att 12 procent är på väg att förverkligas. 65 procent av åtagandena återstår dock att genomföra.

I fredsöverenskommelsen som ingicks fanns ett stort antal åtgärder som skulle vidtas när det gällde förhållandet mellan könen (gender-based measures) och kvinnors och barns rättigheter. Hot, våld, mord och det sexuella våldet mot kvinnor är omfattande både i hemmet och i samhället, särskilt i de delar av landet där det pågår konflikter. 

Under min studieresa till Bogotá i slutet av 2019 träffade jag en lång rad människorätts-, miljö- och fredsaktivister, företrädare för urbefolkningen, kvinnorörelser, hbt-aktivister, studentorganisationer och fackföreningar. Jag träffade också organisationer som Kristna fredsrörelsen, Diakonia med flera samt FN:s fredsobservatör och Sveriges ambassadör i syfte att få ett helhetsperspektiv när det gällde fredsprocessen och kvinnors deltagande i fredsprocessen i Colombia. Varenda en av alla dessa organisationer och aktivister som jag mötte ville självklart ha fred, demokrati och säkerhet. Tyvärr mördas dagligen freds- och socialaktivister. Under mina tio dagar i Colombia mördades nio aktivister som arbetat för freden och för kvinnors och urbefolkningens rättigheter i de provinser där konflikterna är som djupast. Flertalet av mordoffren var kvinnor. Escazúöverenskommelsen och Leticiapakten väger sålunda lätt när det gäller att förverkliga människorättsaktivisternas säkerhet.

Även om det råder en komplicerad och mångfasetterad konflikt, där drogkarteller och drogligor, multinationella företag samt regionala och lokala instressen är involverade, gör aktivister och organisationer sitt yttersta för att freden ska bli varaktig. Men alla fredsaktivister och MR-aktivister, inte minst de som kämpar för urbefolkningens och kvinnors rättigheter, gav uttryck för en stark oro över hur transnationella företag, däribland svenska företag, medverkar till att konflikten underblåses och fördjupas. Urbefolkningen tvångsförflyttas från sina hem och sin jord. Flera miljoner människor har blivit jordlösa och förlorat sina försörjningsmöjligheter. De fördrivna blir rättslösa och förlorar sin bostad, berövas sina utbildningsmöjligheter med mera.

Alla de organisationer och enskilda som jag mötte frågade mig varför det svenska folket och politikerna inte agerar emot att till exempel svenska AP-fonder bidrar till att konflikten fördjupas och urbefolkningen tvångsförflyttas, miljön skadas och jordbruket förstörs. Svenska företag berikar sig samtidigt som urbefolkningens försörjningsmöjligheter hotas.

Kolbrytning i Colombia

Kolgruvan Cerrejón i Colombia är en av världens största öppna kolgruvor. Föroreningar från gruvan har lett till allvarliga miljö- och hälsoproblem bland befolkningen i området. Kolgruvan förbrukar stora mängder vatten, vilket har lett till vattenbrist för lokalbefolkningen. Gruvan ligger mitt i ett landområde som av tradition brukas av flera ursprungsfolk. Trots att lagen i Colombia kräver att företag konsulterar ursprungsfolken innan exploatering sker har konsultationen ofta varit bristfällig eller uteblivit helt. Expansionen av gruvan har även lett till att lokal- och ursprungsbefolkning har tvångsförflyttats, vilket har inneburit att många människor fått försämrade möjligheter till försörjning. AP-fonderna har investeringar värda sammanlagt mer än 2,6 miljarder kronor i de tre gruvbolag som äger gruvan – BHP, Anglo American och Glencore.

Tidningen Expressen skrev den 20 januari om hur barn drabbas av hjärnskador och om hur ursprungsbefolkningar tvångsförflyttas och hela kåkstäder insjuknar i olika lungsjukdomar. Trots brutala vittnesmål om fossiljättarnas framfart finansieras bolagen med flera miljarder kronor av svenska pensionssparare.

Nya klimatkrav på AP-fonderna

Nyligen anklagade Naturskyddsföreningen AP-fonderna för att bryta mot de miljökrav som infördes förra året. Vet svenska pensionärer om detta? frågade sig tidningen.

Naturskyddsföreningens rapport tar avstamp i den nya lagen om allmänna pensionsfonder som infördes i januari 2019, vilken innebär att AP-fonderna har en skyldighet att ta hänsyn till miljö och etik när de gör sina placeringar. Fondernas tycks dock prioritera en hög avkastning framför miljö- och klimatkrav. 

Naturskyddsföreningens generalsekreterare menar att Sverige har ställt sig bakom exempelvis Parisavtalet och att nästa steg måste vara att sluta investera i bolag som har fossil verksamhet som affärsmodell. Där har vi inte sett några stora förändringar. Det talar sitt tydliga språk att man har investeringar i 89 av världens 200 största fossilbolag. Det händer alltså i praktiken ingenting!

En av de få ljuspunkterna i den mörka utveckling vi ser är att AP-fondernas etikråd genom åren fört en dialog med många av de gruvbolag där de har investeringar. Under 2019 gick Engelska kyrkans pensionsfond, Etikrådet och flera andra investerare samman och krävde att ett oberoende klassificeringssystem och nya säkerhetsstandarder tas fram för gruvors avfallsdammar, vilket är positivt. Men det är bara ett tuppfjät framåt när det gäller att rädda människor och miljö.

Colombia är inte det enda exemplet 

AP-fonderna har genom åren haft stora investeringar i gruvjättarna i Rio Tinto och Freeport McMoran, som varit de största bolagen bakom den kontroversiella Grasberggruvan i Indonesien, en av världens största koppar- och guldgruvor. När den indonesiska staten tog över majoritetsägandet över gruvan i slutet av 2018 fick de en massiv miljöförstörelse på köpet. Under decennier hade gruvavfall dumpats i floder och skogar. Frågan hur gruvans giftiga avfall ska tas om hand är ännu inte löst. Sjunde AP-fonden har ett innehav värt 178 miljoner kronor i Freeport McMoran, som fortsätter att driva gruvan. AP-fonderna investerar 1,9 miljarder kronor i Rio Tinto.

Det är uppenbarligen så att de lagar vi i Sverige stiftat och de avtal vi ingått inte på något avgörande sätt förhindrar att medborgarnas pensionspengar investeras i verksamheter som hotar människors liv och hälsa i andra länder och berövar urbefolkningar deras jord och försörjningsmöjligheter. I spåren av en sådan utveckling följer, som i Colombia, konflikter och krig. Vår egen lagstiftning och de avtal vi slutit är alldeles för klena instrument för att förhindra att svenska medborgares pensionspengar investeras i människo- och miljöförstörande verksamhet. 

Jag vill fråga utrikesminister Ann Linde:

 

  1. Vad avser den svenska regeringen, som varit starkt engagerad i fredsprocessen i Colombia, att göra för att påskynda förverkligandet av de åtaganden som konfliktens parter åtagit sig i den fredsöverenskommelse som ingicks 2016? 
  2. Vad avser den svenska regeringen att göra för att stärka säkerheten för freds-, människo- och kvinnorättsaktivister samt aktivister som kämpar för urbefolkningens rättigheter?
  3. Avser den svenska regeringen att verka för att de företag som genom undermåliga rättsliga processer, eller inga rättsprocesser alls, lagt under sig urbefolkningars jordegendomar återlämnar dessa till deras ursprungliga ägare – urbefolkningen i Colombia?
  4. Avser ministern att, inom sitt ansvarsområde i regeringen, ta några initiativ för att svenska pensionsfonder ska kunna förhindras att investera i människo- och miljöförstörande verksamheter i olika delar av världen, exempelvis i Colombia?

Debatt

(7 Anföranden)
Stillbild från Interpellationsdebatt 2019/20:392, Plundring av urbefolkningar

Interpellationsdebatt 2019/20:392

Webb-tv: Plundring av urbefolkningar

Dokument från debatten

Protokoll från debatten

Anf. 8 Utrikesminister Ann Linde (S)

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Fru talman! Amineh Kakabaveh har frågat mig vad den svenska regeringen, som varit starkt engagerad i fredsprocessen i Colombia, avser att göra för att påskynda förverkligandet av de åtaganden som konfliktens parter gjort i den fredsöverenskommelse som ingicks 2016, stärka säkerheten för freds, människo- och kvinnorättsaktivister samt aktivister som kämpar för urbefolkningens rättigheter och verka för att de företag som genom undermåliga rättsliga processer, eller inga rättsprocesser alls, lagt under sig urbefolkningars jordegendomar återlämnar dessa till de ursprungliga ägarna - urbefolkningen i Colombia - samt om jag avser att, inom mitt ansvarsområde i regeringen, ta några initiativ för att svenska pensionsfonder ska kunna förhindras att investera i människo- och miljöförstörande verksamheter i olika delar av världen, exempelvis i Colombia.

Jag vill inleda med att jag delar frågeställarens oro för MR-försvarare i Colombia. Vi har tagit emot flera rapporter om en ökning av hot och våld, särskilt mot kvinnliga MR-försvarare.

Den interna väpnade konflikten har präglat utvecklingen i Colombia under fem decennier och lämnat djupa spår i samhället. Landet har dock genomgått en i många avseenden positiv utveckling och är i dag fredligare än för ett decennium sedan, mycket tack vare fredsförhandlingarna med Farc och fredsavtalet från 2016.

Så som frågeställaren nämner har Sverige ett starkt engagemang för att stödja en hållbar fredlig utveckling i Colombia. Sverige tilldelades tre särskilda ansvarsområden i fredsavtalet: jämställdhet, offrens rättigheter och försvunna personer. Därutöver stöder vi den colombianska regeringens arbete med återintegrering av före detta gerillamedlemmar med särskilt fokus på kvinnor samt stöder genomförandet av fredsavtalet i dess helhet. Som enda land bidrar Sverige dessutom till samtliga fyra fredsfonder: FN:s, EU:s, Interamerikanska utvecklingsbankens och Världsbankens respektive fonder.

I Colombia bidrar svenskt bistånd till implementeringen av lagen om konfliktoffrens rättigheter och återbördandet av markegendom, aktualiseringen av markägarregister samt implementeringen av territoriella utvecklingsplaner. Världsbankens fredsfond har med det svenska Lantmäteriets rådgivning bidragit till att ta fram ett stort antal fastighetsregister.

Regeringen förutsätter att alla svenska företag och investerare respekterar de mänskliga rättigheterna, både i Sverige och i andra länder som de verkar i. I regeringens skrivelse Politik för hållbart företagande, där MR-frågor ingår, framgår regeringens förväntningar på företagens hållbarhetsarbete och rekommendationer om hur arbetet bör bedrivas.

Ansvaret för AP-fonderna ligger under Finansdepartementet och statsrådet Per Bolund. Sedan den 1 januari 2019 ställs högre krav i lag på Första-Fjärde AP-fonderna att agera föredömligt utifrån ett hållbarhetsperspektiv. AP-fonderna ska investera våra pensionspengar på ett ansvarsfullt sätt, vilket också innebär att detta ska göras i linje med de internationella konventioner som Sverige har skrivit under. Utvärderingen av AP-fondernas verksamhet till och med 2019, som ska lämnas till riksdagen senast den 1 juni 2020, kommer att innehålla en fördjupad analys av AP-fondernas arbete med hållbara investeringar.


Anf. 9 Amineh Kakabaveh (-)

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Fru talman! Jag tackar utrikesministern för ett ambitiöst och gediget svar.

Jag var på en studieresa i slutet av 2019 och träffade på plats en rad internationella organisationer och våra egna människorättsaktivister, Diakonia, den svenska fredsrörelsen, den svenska ambassaden och ambassadören med flera. Alla är eniga om att freden måste bli verklighet och att vi måste hjälpas åt med att implementera fredsprocessen.

Regeringen delar min oro över MR-försvarare. Det är gott så. Vi vet att detta är sant och ser positivt på att svenska ambassaden, tillsammans med andra ambassader och FN, engagerar sig i att offentligt visa sitt stöd för hotade MR-försvarare. Till exempel mottog Per Anger-pristagaren 2015, Islena Rey Rodríguez, allvarliga hot. Det gjorde även en mängd andra MR-försvarare - de flesta kvinnor.

Jag skulle vilja höra mer om vad regeringen gör rent konkret, förutom de olika viktiga stöden exempelvis till CSO:er, även bilateralt på hög nivå tillsammans med sina EU-allierade och övriga för att sätta denna fråga högre upp på agendan. I exempelvis EU Guidelines on Human Rights Defenders finns ett antal konkreta förslag och rekommendationer om vad EU-delegationerna, som inkluderar ambassader som den svenska, bör göra på alla olika nivåer inom värdlandets maskineri - i detta fall Colombia - och tillsammans med andra aktörer, andra EU-länder och FN-organ.

Utifrån den extremt allvarliga situationen för MR-försvarare och för de lokalsamhällen som de verkar i, som dessutom ser ut att förvärras under 2020, behövs en gemensam agenda. Vad har regeringen gjort för att leva upp till skyldigheterna som definieras i EU-deklarationen?

Fru talman! Här behövs gemensamma uttalanden. Situationen får inte gömmas vare sig bakom fredsavtalet - alla lever i förhoppningen om att avtalet ska fortskrida enligt plan, och man vill inte kritisera regeringen - eller coronaviruset, som vi nu ser riskerar att tränga undan all annan rapportering. Vi ser nu att coronaviruset i många länder redan bidrar till att urholka demokratin ännu mer.

I ljuset av ovanstående ser vi det också som angeläget att Sverige lyfter fram António Guterres uppmaning om eldupphör i alla länder med pågående konflikter. Detta är högaktuellt i Colombia och direkt kopplat till den pågående covid-19-pandemin och dess särskilda allvarliga konsekvenser för redan utsatta grupper.

Enligt en artikel i The Guardian utnyttjar dödspatruller coronavirusets lockdown för att döda MR-försvarare.

Enligt svaret förutsätter regeringen att alla svenska företag och investerare respekterar de mänskliga rättigheterna. Jag vill gärna höra vad regeringen gör för att försäkra att de mänskliga rättigheterna respekteras i Colombia.


Anf. 10 Utrikesminister Ann Linde (S)

Fru talman! Tre och ett halvt år efter fredsavtalets undertecknande kan vi konstatera att det kommer att ta tid att bygga en hållbar och heltäckande fred i Colombia. Sverige arbetar intensivt med att på olika sätt underlätta och påskynda fredsbyggandet.

Respekten för de mänskliga rättigheterna är en central del av det svenska engagemanget. Det är en ståndpunkt som vi framhåller i dialog med colombianska företrädare, i FN, i EU och överallt på andra ställen där vi samtalar om detta.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Sverige är djupt engagerat i genomförandet av fredsavtalet liksom i arbetet med att förbättra skyddet av MR-försvarare, även på plats i lokalsamhällena.

Sverige är med och finansierar FN:s kontor för de mänskliga rättigheterna i Colombia samt svenska och colombianska enskilda organisationer som agerar för att stärka och skydda MR-försvarare i landet. Detta är oerhört konkreta insatser.

Vi stöder också det colombianska rättssystemet och arbetar för att konfliktens offer ska få upprättelse, vilket är en förutsättning för försoning. Det får inte heller glömmas bort att flera svenska organisationer finns i landet och i allra högsta grad deltar i fredsbyggandet.

FN:s specialrapportör för mänskligarättighetsförsvarare, Michel Forst, presenterade den 4 mars i Genève en rapport om situationen i Colombia. Forst lyfte fram att landet utvecklat ett sofistikerat system för skydd av MR-försvarare och också tagit fram effektiva handlingsplaner. Trots detta var många MR-försvarare i fara, särskilt de som arbetar i konfliktdrabbade områden.

FN har också rapporterat om en 50-procentig ökning av antalet mördade kvinnliga MR-försvarare de senaste åren. Detta är mycket oroväckande, och vi kommer att fortsätta arbeta med de colombianska myndigheterna och civilsamhället för att så snabbt som möjligt vända på denna trend.


Anf. 11 Amineh Kakabaveh (-)

Fru talman! Jag tackar utrikesministern för detta. Jag vet att Sverige gör ett mycket gott arbete, och Sveriges ord var på mångas läppar när jag var där och träffade olika fackliga organisationer, studentorganisationer, kvinnoorganisationer och urbefolkningens organisationer. Därför är deras förväntningar höga. Många visste inget om de ca 100 miljoner kronor som Sverige faktiskt har satsat. När det gäller resolution 1325 talade man faktiskt gott om Folke Bernadotte. Man visste att det särskilt satsades pengar på kvinnors deltagande i fredsprocessen. Inget annat var helt uppenbart för många. Men det är såklart en fruktansvärd situation för kvinnorna.

Jag var där under tio dagar. Under den tiden skedde nio mord, och åtta av dem som mördades var kvinnor, i de värst drabbade konfliktområdena.

Många ställde frågan: Vad gör det svenska folket och den svenska riksdagen när Sveriges regerings ambition är att bli världens första fossilfria välfärdsnation? För att förverkliga denna ambition behöver arbetet innefatta hur Sverige agerar också utanför landets gränser. Man investerar i fossil verksamhet i till exempel Colombia. Första-Fjärde AP-fonderna och Sjunde AP-fonden förvaltar 2 000 miljarder kronor av svenskarnas pensionskapital. Fonderna har länge investerat pensionsmedel i fossila bolag, som också är en grundorsak till konflikten i de områden där urbefolkningen bor och där nästan åtta miljoner människor har tvångsförflyttats. Denna konflikt är alltså så mångfasetterad. Dessa bolag är transnationella, där Sveriges AP-fonder tyvärr är med och bidrar. Detta är också en av orsakerna till konflikten. Det är massor med olika konflikter där, men denna är så stor.

Det är positivt att nya krav på hållbarhet har införts för fonderna. Det gäller den nya lag som utrikesministern refererar till i svaret och ett nytt regelverk för premiepensionerna.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Att Första AP-fonden i början av 2020 gick ur alla sina sådana investeringar är jättepositivt. Men de andra AP-fonderna har inte tagit några beslut eller mål om att minska sina fossila innehav. I slutet av 2019 hade de 32 miljarder kronor i världens största fossila bolag. Om Sverige ska förverkliga ambitionen att bli världens första fossilfria välfärdsnation måste detta ses över. Fonderna måste sluta med sådana investeringar och sluta bidra till ännu mer konflikter.

Utöver utvärderingen, hur säkerställer regeringen att detta ska ske med de andra AP-fonderna?


Anf. 12 Utrikesminister Ann Linde (S)

Fru talman! Vi ser att företag och investerare kan spela en väldigt positiv roll i fredsbyggandet i Colombia. Genom den svenskstödda näringslivsfonden för innovationer för fred får entreprenörer i konfliktdrabbade områden snabbare och enklare tillgång till krediter.

Många av de ca 90 svenska företag som är på plats i landet ingår i ett av ambassadens samordnade CSR-nätverk. Nätverket träffar regelbundet colombianska regerings- och näringslivsföreträdare för att utbyta erfarenheter och lärdomar. Svenska företag och investerare ligger i framkant när det gäller hållbarhet och respekt för mänskliga rättigheter. De både vill och tjänar dessutom på att bidra till ett fredligare Colombia.

Colombia är också en aktiv medlem i Sveriges, ILO:s och OECD:s gemensamma initiativ Global Deal. Den svenska fackföreningsrörelsen har i decennier haft och fortsätter att ha ett djupt MR-engagemang i Colombia. Genom en väl fungerande social dialog skapas ett mer ekonomiskt och socialt hållbart samhälle där fler får ta del av fördelarna med utländska investeringar.

Det finns i dag tydligare och högre krav på Första-Fjärde AP-fonderna att agera föredömligt utifrån ett hållbarhetsperspektiv. Tidigare fanns det inte något uttryckligt krav i lagen om att AP-fonderna skulle beakta miljöaspekter, sociala aspekter och bolagsstyrningsaspekter i sin förvaltning. Det är viktigt att AP-fonderna går före och visar att det går att bidra till en hållbar utveckling och samtidigt förvalta medlen så att det ger högre avkastning. Att AP-fonderna ska investera våra pensionspengar på ett ansvarsfullt sätt innebär att det ska vara i linje med de internationella konventioner som Sverige har skrivit under.


Anf. 13 Amineh Kakabaveh (-)

Fru talman! Tack, utrikesministern!

Det är positivt om Sverige redan har tagit initiativ till detta. Men jag har faktiskt bevis - utrikesministern kan få det - på att det i en del av de här fonderna snarare har ökat. På papperet jag håller i handen kan man se siffrorna för Första-Fjärde AP-fonderna och för Sjunde AP-fonden. Man kan se att det har fasats ut i Första AP-fonden men inte i de andra.

Sverige har ambitionen att bli en fossilfri nation, fri från miljöförstöring och konflikter som följer med det. Inte minst urbefolkningen i många delar av Colombia drabbas redan. Det gäller också i andra länder, till exempel Indonesien. Vi har bevis på att exempelvis AP-fonderna påverkar även där, både när det gäller konflikter och när det gäller miljöförstöring.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Jag tycker alltså att det är angeläget, inte bara för att rädda riksdagens och regeringens ansikte utan för varenda svensk medborgare som har pengar i AP-fondernas pensionssparande. Vi måste se till att det ska vara hållbart och trovärdigt. Vi ska inte bidra till mer konflikter på grund av våra investeringar och på grund av att företag ska berika sig själva på andras bekostnad.

Det är min uppmaning och förhoppning att man ska se till att också de andra AP-fonderna slutar investera i fossila bolag. Det finns faktiskt en lag i Colombia som säger att man ska förhandla med lokalbefolkningen. Men företagen struntar fullständigt i de lagarna och reglerna. Därför måste vi se till att det här upphör.


Anf. 14 Utrikesminister Ann Linde (S)

Fru talman! Jag tror inte att svenska företag och investerare struntar fullständigt i lagar som finns i Colombia. Svenska företag och investerare ligger tvärtom i framkant när det gäller både hållbarhet och arbetet med mänskliga rättigheter ur ett företagarperspektiv.

När det gäller övriga AP-fonder hänvisar jag till ansvarig minister, Per Bolund, för mer detaljerade diskussioner.

Fredsavtalet mellan den colombianska regeringen och gerillagruppen Farc-EP är historiskt och unikt. I förhandlingarna deltog inte bara konfliktens parter utan även konfliktens offer, till exempel kvinnoorganisationer, det civila samhället, MR-försvarare och så vidare. Avtalet är det första jämställda fredsavtalet i historien.

Nu är det av största vikt att den colombianska staten fortsätter att implementera avtalet. Men det måste ha det internationella samfundets stöd, och Sverige är berett att stödja på alla sätt.

Nuvarande strategi för utvecklingssamarbetet med Colombia sträcker sig till slutet av 2020, och arbetet med att ta fram en ny strategi har påbörjats. Genom vårt politiska engagemang, biståndet och den stora närvaron av svenska civilsamhällesorganisationer och företag kommer Sverige att fortsätta vara en partner för fred, för mänskliga rättigheter och hållbar utveckling i Colombia.

Interpellationsdebatten var härmed avslutad.

Intressenter

Interpellationer

Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.