Polisen i Västra Götaland

Interpellation 2001/02:398 av Leivik, Björn (m)

Interpellationen är besvarad

Händelser

Inlämnad
2002-04-23
Anmäld
2002-05-14
Besvarad
2002-05-14

Interpellationer

Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.

Interpellationen

den 23 april

Interpellation 2001/02:398

av Björn Leivik (m) till justitieminister Thomas Bodström om Polisen i Västra Götaland

Erfarenheterna från förra årets EU-toppmöte i Göteborg är många. På en rad områden visar det sig att inte tillräckligt hade gjorts för att upprätthålla ordningen i Göteborg under de aktuella dagarna. Delvis på grund av polisbrist fanns inte tillräckliga resurser att förhindra den stora skadegörelse som drabbade centrala Göteborg. Under toppmötet användes den svenska polisens resurser till bristningsgränsen. Landet sopades rent på polisresurser och extrapoliser fick blixtinkallas.

Denna insats, en av de största i den svenska polisens historia, har naturligtvis grävt djupa hål i polisens redan tomma kassakista. Den myndighet som hittills fått axla detta ansvar är Polisen i Västra Götaland. Att insatsen under EU-toppmötet skulle bli kostsamt stod klart redan innan det ägde rum, även om omfattningen av merkostnaderna ej var känd.

Någon speciell satsning till Polisen i Västra Götaland genomfördes dock ej, utan den lokala polismyndigheten fick klara sig inom befintliga ramar. Detta kanske kan ursäktas av okunnighet om hur omfångsrik insatsen i Göteborg skulle bli. Det talades i planeringen inför Göteborgsmötet om att det skulle kosta ca 50 miljoner kronor.

Vad som däremot inte kan ursäktas är den underlåtenhet att agera när den verkliga kostnaden för EU-toppmötet uppdagats. Det har ju visat sig att kostnaden blivit avsevärt högre än 50 miljoner kronor, snarare rör det sig om 145 miljoner kronor.

Denna kostnad har grävt ett djupt hål i Västra Götalands polisbudget, och hotar allvarligt den löpande polisverksamheten. Detta kan ses på många håll. Ett exempel är den nedläggning av närpolisområden som skett, samt den underbemanning som många polisområden dras med. Antalet närpolisområden har minskat från 76 till 24 på sex år, antalet polisstationer har minskat med tolv. Budgetunderskotten för polismyndigheten har accelererat och var 132 miljoner i slutet av 2001. Detta underskott beräknas under de kommande åren öka, för att under 2004 nå hela 228 miljoner kronor.

Det ansvariga statsrådet har under hela denna process visat en stor ovilja att ta på sig ansvaret för dessa kostnader. Ett återkommande inslag i frågesvar, interpellationssvar och intervjuer har varit att regeringen följer frågan med stort intresse. Men det räcker knappast med intresse @ det krävs handling.

Därför hälsades justitieministerns besked den 5 februari 2002 med glädje, när justitieminister Thomas Bodström i en interpellationsdebatt sade att: "Men jag vill återigen försäkra att kostnaderna för Göteborgsmötet finns med i regeringens fortsatta satsning på polisen. Det får ni gärna föra med er till kamraterna i Göteborg. Regeringen är fullt medveten om detta, och det kommer att finnas med i regeringens fortsatta satsning på polisen."

Detta uppfattades som att regeringen i vårpropositionen skulle komma med en extra tilldelning till polisen, så att underskottet i Västra Götaland skulle kunna försvinna.

Denna tolkning gjorde även Rikspolisstyrelsen. I sitt budgetunderlag skrev RPS följande: "Justitieministern har bl.a. i en interpellationsdebatt (snabbprotokoll 2001/02:63, den 5 februari 2002) sagt att Göteborgsmötets kostnader på 145 miljoner kronor "kommer ju att kompenseras i satsningar till polisen".

Dessa förhoppningar har nu kommit på skam. Regeringen föreslår i vårpropositionen inte några som helst extra satsningar på polisen. Detta betyder att Polisen i Västra Götaland även fortsättningsvis får dras med sviterna av EU-toppmötet. Detta betyder att den dagliga verksamheten, det brottsförebyggande arbetet, bekämpningen av narkotika m.m. får stryka på foten. Detta är naturligtvis helt oacceptabelt.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga statsrådet följande:

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att polisens verksamhet inte ska bli lidande av de kostnader som uppstod i samband med EU-toppmötet?

Interpellationer

Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.