Regeringens jämställdhetspolitik

Interpellation 2011/12:402 av Jansson, Eva-Lena (S)

Interpellationen är besvarad

Händelser

Inlämnad
2012-05-31
Anmäld
2012-05-31
Besvarad
2012-06-12
Sista svarsdatum
2012-06-14

Interpellationer

Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.

Interpellationen

den 31 maj

Interpellation

2011/12:402 Regeringens jämställdhetspolitik

av Eva-Lena Jansson (S)

till statsrådet Nyamko Sabuni (FP)

På regeringens hemsida angående jämställdhet kan man bland annat läsa följande:

Även om antalet föräldralediga män har ökat på senare år, tas endast en dryg femtedel av ledigheten ut av pappor. Uttag av föräldraledighet är ojämnt fördelat mellan olika grupper. När båda föräldrarna har högskoleutbildning är mäns uttag som högst. Utrikes födda pappor tar ut färre föräldraledighetsdagar än inrikes födda pappor.

Utifrån de jämställdhetspolitiska målen borde det därför vara viktigt att regeringen säkerställer att den myndighet som hanterar föräldraförsäkringen, Försäkringskassan, aktivt jobbar med att få ett jämställt uttag av föräldrapenningen. Men så verkar inte fallet vara i dag. Tvärtom har regeringen ändrat uppdraget för Försäkringskassan i sitt regleringsbrev till myndigheten. Tidigare skrivning var följande:

Förutsättningarna för ett jämställt uttag av föräldrapenningen mellan kvinnor och män ska förbättras.

Nuvarande skrivning är följande:

Föräldrar ska genom Försäkringskassans information få bättre förutsättningar att välja hur man vill fördela föräldrapenningdagarna mellan sig.

Min fråga till statsrådet Sabuni är:

Avser statsrådet att vidta några åtgärder för att de jämställdhetspolitiska målen fortsättningsvis ska genomsyra regeringens politik inom samtliga ansvarsområden?

Debatt

(9 Anföranden)
Stillbild från Interpellationsdebatt 2011/12:402, Regeringens jämställdhetspolitik

Interpellationsdebatt 2011/12:402

Webb-tv: Regeringens jämställdhetspolitik

Dokument från debatten

Protokoll från debatten

Anf. 26 Eva-Lena Jansson (S)
Fru talman! En rapport från Inspektionen för socialförsäkringen visar att jämställdhetsbonusen inte har gett någon effekt. Jag tycker att det kan vara bra att lyssna på dem som gör ordentliga utredningar. Om den inte ger effekt, berodde det på att det var en krånglig konstruktion, eller berodde det på att det inte var pengarna som det handlade om utan någonting annat? Jag tycker i alla fall att man måste ta till sig det. Det sägs att det inte är Försäkringskassan som kan ge bättre förutsättningar. Men det står både i den tidigare och i den nuvarande skrivningen. I den nuvarande skrivningen står det: Föräldrar ska genom Försäkringskassans information få bättre förutsättningar att välja hur man vill fördela föräldrapenningsdagarna mellan sig. Det står ingenting om att det ska vara ur ett jämställt perspektiv. Det är inte det som man efterfrågar. Man har ändrat detta från att förutsättningen för ett jämställt uttag av föräldrapenning mellan kvinnor och män ska förbättras. Försäkringskassan har ju förutsättningarna i båda dessa skrivningar. Det som man egentligen har gjort är att man har plockat bort "jämställt uttag" ur dessa skrivningar till myndigheten. Jag antar att det har ett syfte. Syftet är alltså att man inte ska dela. Jag kan inte tolka det på något annat sätt. Annars skulle man inte ha tagit bort det. Jag oroar mig för att genusforskning om hälsa har rasat på den politiska agendan. Självklart är det viktigt. Jag önskar att vi ska ha en integrerad forskning så att den sker ur ett jämställdhetsperspektiv överallt. Men det som statsrådet sade på slutet var att denna forskning skulle konkurrera precis som alla andra forskningsområden. Det är någonting helt annat. Tycker man att jämställdhet är viktig ska den genomsyra alla politikområden. Då har jag frågat vad regeringen tänker göra. Min uppfattning är att regeringen inte riktigt tänker göra så mycket som jag tycker att man borde göra. Fru talman! Med detta tackar jag för denna debatt.

Anf. 27 Statsrådet Nyamko Sabuni (FP)
Fru talman! Vi talar om två saker. Den fråga som Eva-Lena Jansson ställde tidigare handlade just om genusforskning och hälsa. Det är ett eget forskningsområde som delvis har haft öronmärkta pengar. Men om vi talar om genusperspektiv och jämställdhetsperspektiv i forskning har det funnits tidigare, och det finns fortfarande i dag. Vetenskapsrådet och andra som fördelar forskningsmedel ska se till att de har med sig detta när de bedömer de forskningsansökningar som kommer in. Detta finns kvar, och det har inte förändrats på något sätt. Vad jag talade om var just hur vi gör med de öronmärkta pengar som i dag faktiskt är en mycket liten summa av forskningsanslaget. Vilka möjligheter skulle inte finnas på detta forskningsområde som jag menar ändå har funnits i tillräckligt många år för att nå en mognad för att faktiskt kunna konkurrera om de stora pengarna? Hur gör vi för att göra dessa pengar tillgängliga också för genusforskare? Det är det som upptar mina tankar nu. Jag har inte något exakt svar på det. Eva-Lena Jansson får fortsätta diskutera dessa frågor eftersom de är viktiga. Men när det gäller att det ska finnas ett genusperspektiv i den befintliga forskningen fanns det innan jag tog över makten, och det finns fortfarande kvar.

Intressenter

Interpellationer

Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.