Samordning av omställningsstudiestödet

Interpellation 2023/24:181 av Niklas Sigvardsson (S)

Interpellationen är besvarad

Händelser

Inlämnad
2023-11-14
Överlämnad
2023-11-15
Anmäld
2023-11-16
Svarsdatum
2023-11-23
Besvarad
2023-11-23
Sista svarsdatum
2023-11-29

Interpellationer

Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.

PDF

Interpellationen

till Utbildningsminister Mats Persson (L)

 

Den 15 augusti besvarade utbildningsminister Mats Persson en skriftlig fråga från undertecknad gälande myndighetssamordning kring omställningsstudiestödet. Svaret var kort och konkret men dessvärre långt ifrån tillfredsställande. Svaret var nämligen följande:

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som utbildningsminister som ansvarar för frågor som rör studiefinansiering. Omställningsstudiestödet berör dock flera departement och arbetet med det sker inom ramen för Regeringskansliets sedvanliga beredningsprocess.

Den 13 september besvarade utbildningsminister Mats Persson återigen en skriftlig fråga från undertecknad, denna gång om varför utbildningsministern inte hade utsett en särskild samordnare för omställningsstudiestödet. Ministern gav då intrycket att mycket arbete redan gjorts och att ett särskilt uppdrag getts CSN om regelförenklingar.

Båda dessa svar och utvecklingen därefter har inte varit tillfredsställande. Trots att handläggningen går fortare och att fler får beslut måste tempot öka ytterligare, framför allt samordningen mellan departement och myndigheter. Exempelvis har inget av regleringsbreven till Försäkringskassan innehållit något om omställningsstudiestödet trots att det har varit en flaskhals under det senaste året. Medelstilldelningen till både CSN och Försäkringskassan har varit undermålig, sett till behovet och reformens dignitet som en del av ett huvudavtal mellan arbetsmarknadens parter. Det är alltså avgörande att det här fungerar för att den svenska modellen ska fungera. 

Därför ställer jag följande frågor till utbildningsministern Mats Persson:

 

  1. Kan ministern ge tydliga exempel på uppdrag som getts andra departement och myndigheter kring implementeringen av omställningsstudiestödet?
  2. Hur kommer ministern framåt att arbeta för att samordningen ska ske mer effektivt i framtiden för att inte hela huvudavtalet ska riskera sin trovärdighet? 

Debatt

(7 Anföranden)
Stillbild från Interpellationsdebatt 2023/24:181, Samordning av omställningsstudiestödet

Interpellationsdebatt 2023/24:181

Webb-tv: Samordning av omställningsstudiestödet

Dokument från debatten

Protokoll från debatten

Anf. 26 Utbildningsminister Mats Persson (L)

Herr talman! Niklas Sigvardsson har frågat mig om jag kan ge tydliga exempel på uppdrag som getts andra departement och myndigheter kring implementeringen av omställningsstudiestödet. Niklas Sigvardsson har också frågat mig hur jag kommer att arbeta för att samordningen ska ske mer effektivt i framtiden för att inte hela huvudavtalet ska riskera sin trovärdighet.

Regeringen inför omställningsstudiestödet precis på det sätt som aviserades i propositionen Flexibilitet, omställningsförmåga och trygghet på arbetsmarknaden (prop. 2021/22:176) som med stor majoritet antogs av riksdagen. Propositionen utgår i sin tur från den överenskommelse som träffats med parterna. Regeringen följer nu löpande hur reformen genomförs och har en nära dialog med både parterna och berörda myndigheter om hur införandet fortlöper.

Omställningsstudiestödet är en del av ett större omställningspaket för långsiktigt förbättrad flexibilitet, omställningsförmåga och trygghet på arbetsmarknaden. Detta arbete berör flera departement inom Regeringskansliet. Arbetet med det, liksom samordningen, sker inom ramen för Regeringskansliets sedvanliga beredningsprocess och inte via särskilda uppdrag.

När det gäller berörda myndigheters uppgifter i administrationen av stödet följer det bland annat av lagen (2022:856) om omställningsstudiestöd. CSN anges där som ansvarig myndighet för stödet. CSN har tidigare haft i uppdrag att förbereda själva införandet av reformen. I uppdraget ingick att ha en samordnande roll för myndigheternas förberedande insatser som avser omställningsstudiestödet.

CSN skulle i sin samordnande roll särskilt samverka med Försäkringskassan och Skatteverket. Som ansvarig myndighet samverkar CSN fortsatt med berörda myndigheter. Att en myndighet inom sitt verksamhetsområde ska samverka med andra myndigheter följer också av förvaltningslagen (2017:900).


Anf. 27 Niklas Sigvardsson (S)

Herr talman! Tack, utbildningsminister Mats Persson, för svaret! Det är inte första gången jag och utbildningsministern debatterar den här frågan här i kammaren. Ibland har tonläget varit högt, ibland mer resonerande. Jag tänker att vi ska gå på det sistnämnda i dag, för att påminna oss om att våra båda partier och regeringen är överens om att stödet ska fungera så bra som möjligt för de tusentals individer som söker. Det är utgångspunkten.

Jag har vid flera tillfällen ställt interpellationer och skriftliga frågor till utbildningsministern om detta arbete, för vi vet ju båda att så bra som vi hade hoppats att det skulle bli från början har det inte blivit. I interpellationen jag ställt citerar jag ett av de svar som utbildningsministern gav på en skriftlig fråga från mig den 15 augusti: "Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som utbildningsminister som ansvarar för frågor som rör studiefinansiering. Omställningsstudiestödet berör dock flera departement och arbetet med det sker inom ramen för Regeringskansliets sedvanliga beredningsprocess."

I svaret vi fått höra här i dag tycker jag att ministern lite skjuter ifrån sig ansvaret och lägger det väldigt tungt på CSN. CSN har ett tydligt uppdrag att samordna myndigheter och genomföra arbetet med omställningsstudiestödet. De gör sitt yttersta. Men när det inte funkar så bra som vi vill behöver regeringen och utbildningsministern faktiskt göra något åt det. Här kan man som regering använda olika verktyg. Man kan använda sitt regleringsbrev. Man kan använda sin budgetprocess.

Regeringen har tyvärr inte valt att använda budgeten i den utsträckning som vi inom Socialdemokraterna har önskat. Vi har lagt mer pengar redan i vårändringsbudgeten, och höständringsbudgeten är här nu. Det är pengar som CSN krävde för innevarande år. Regeringen har valt att skjuta till delar av de pengar som CSN hade behövt för kommande år, 2024 och 2025, för att klara av mängden ansökningar. Det handlar både om framtida ansökningar och om att hantera de ansökningar som kommit in historiskt.

Just nu är det över 45 000 unika individer som har sökt stödet. Antalet ansökningar är över 70 000, vilket innebär att flera individer har fått söka gång på gång på grund av att administrationen inte fungerar. Vi socialdemokrater tycker att regeringen kan göra mer. Man hade kunnat tillsätta en samordnare. Man hade kunnat ge tydligare uppdrag, inte bara till CSN utan även till Försäkringskassan. Det är därför jag efterfrågar just hur andra myndigheter och andra departement har jobbat med de här frågorna.

Utbildningsministern har tydligt sagt att det är han som är ansvarig för frågor om studiefinansiering och därmed omställningsstudiestöd, och därför tycker jag att utbildningsministern skulle kunna redogöra mer konkret för vilka andra uppdrag eller direktiv som via regleringsbrev eller budgetbeslut har getts till andra än CSN för att man verkligen ska lyckas så bra som möjligt med den här reformen. Det är trots allt det vi alla vill.


Anf. 28 Utbildningsminister Mats Persson (L)

Herr talman! Tack till Niklas Sigvardsson för interpellationen! Regeringen vidtar nu ett antal olika åtgärder för att förbättra omställningsstudiestödet. För det första skjuts det till mer pengar till CSN för att de ska kunna ha fler handläggare som arbetar med att administrera stödet. Det är det första som sker.

Det andra - som är minst lika viktigt, eller viktigare - är att det arbetas med att genomföra ett antal regelförenklingar. Regeringen gav nyligen CSN i uppdrag att komma med förslag, och det är något myndigheten arbetar med. Det innebär att vi återkommer längre fram med olika typer av åtgärder för att förenkla och förbättra systemet så att det går snabbare för den enskilde att få besked om den är berättigad till stödet.

Förenklingar och mer pengar är viktiga åtgärder som regeringen nu vidtar för att omställningsstudiestödet ska fungera bättre.


Anf. 29 Niklas Sigvardsson (S)

Herr talman! Jag noterar att utbildningsministern återigen väljer att inte svara på vilka uppdrag andra myndigheter har fått. Vi kanske ska vara ärliga och säga att det framför allt handlar om Försäkringskassan, som det är lite problem med.

Jag besökte själv CSN:s kontor i Gävle. Det är ett av de tre kontor som jobbar intensivt med handläggningen av omställningsstudiestödet. Det hade jag förmånen att göra den 27 oktober. Då var man i full gång med rekrytering för att starta det tredje kontoret, det vill säga det i Lund. Det andra som redan är igång finns i Visby. Visby, Gävle och Lund är de ställen i Sverige där vi arbetar med frågan.

När jag träffade handläggare och fick vara med som medlyssnare och höra sökandes reaktioner slog det mig att det fortfarande finns väldigt mycket kvar att göra, även mellan myndigheter. Men när det har hållit på i över ett år behöver regeringen agera som ansvarig.

Det handlar om konkreta åtgärder. Till exempel sitter handläggare i över en timmes kö på CSN för att komma i kontakt telefonledes med Försäkringskassan. Jag tror inte att ministern tycker att det är rimligt att vi ska lägga handläggningstid på att sitta i telefonköer mellan myndigheter.

Detta är inte något som kommer att adresseras i det som ministern pratar om när det gäller regelförenklingar. Det handlar om hur vi kan samverka myndigheter emellan. Uppenbarligen fungerar det inte, då Försäkringskassan också är hårt pressad genom att förvaltningsanslagen inte heller där räknas upp i den omfattning som hade behövts, precis som för CSN. Någonting behöver göras. Vi socialdemokrater väljer att ge myndigheterna mer resurser, så att de kan jobba med frågan på ett bättre sätt.

Det är intressant att ministern nämnde de regelförenklingar som CSN haft i uppdrag att arbeta fram nu under hösten. CSN presenterade nämligen dessa regelförenklingar för en vecka sedan. Jag har med ljus och lykta försökt ta reda på vad regeringen och utbildningsministern har för kommentarer till dessa regelförenklingar. Nu nämnde utbildningsministern att regeringen ska återkomma angående vad den tycker. Men detta är kanske den hetaste frågan det senaste året inom studiefinansieringens område. Ministern kommer att få en stund på sig i debatten att återkomma till vad regeringen tycker om de regelförenklingar som CSN presenterar.

Det har gått över en vecka. När jag pratar med olika partsföreträdare önskar de svar på hur de beslutande församlingarna kommer att agera med anledning av de här förslagen, som innebär både förordningsförändringar och lagstiftningsförändringar. Utbildningsministern kan få svara på det i sitt nästa inlägg.


Anf. 30 Utbildningsminister Mats Persson (L)

Herr talman! Vi har från regeringens sida löpande dialog med parterna i den här frågan. Vi har kontinuerliga dialoger där vi gemensamt tar ansvar för den här reformen, så att den blir precis som det är tänkt. Så många människor som möjligt som har rätt att få stödet ska också få det, så att fler människor kan ställa om mitt i livet.

Det här är en väldigt viktig reform - och en mycket modern reform, skulle jag säga - som skapar möjligheter för människor att vidareutbilda sig och få en ny karriär mitt i livet. Det är bra för den enskilde, bra för välfärden och bra för näringslivet att vi har den här modellen. Den är väldigt viktig. Därför har vi ständigt den här löpande dialogen med parterna om hur vi ska hantera den typen av frågor.

Herr talman! CSN:s återkoppling på det här uppdraget om vilka regelförenklingar som är önskvärda att genomföra är någonting som analyseras inom Regeringskansliet. Vi kommer att återkomma när den analysen är färdig och då presentera en väg framåt. Vi kommer naturligtvis att göra detta i nära och tät dialog med arbetsmarknadens parter.


Anf. 31 Niklas Sigvardsson (S)

Herr talman! Detta är som sagt en extremt viktig reform för att kunna stärka Sverige som kunskapsnation och bidra till det livslånga lärandet. Där kommer vi socialdemokrater att vara en konstruktiv part. Vi önskar att regeringen också involverar oppositionen på ett tydligare sätt, för här finns det möjligheter till att vi som land kan gå före, visa handlingskraft och visa att vi gör saker och ting tillsammans.

Det är därför dessa ständigt återkommande interpellationsdebatter och skriftliga frågor på området blir lite frustrerande; det är en reform som vi gemensamt har röstat för i den här kammaren och som vi gemensamt har arbetat fram - vi i denna kammare tillsammans med parterna, både facken och arbetsgivarna. Det är väldigt viktigt att vi fortsätter denna täta dialog, men det behövs också en tät dialog mellan regeringen och oppositionen i riksdagens kammare.

Jag själv satt inte i denna kammare före den här mandatperioden, men jag vet att frågan var välförankrad bland riksdagens partier inför beslutet. Det skulle vara en långsiktig och trovärdig överenskommelse som grund för världens bästa omställningssystem för vuxna. Då vill vi bara att detta ska genomföras så bra det går.

Vi får väl hållas på halster lite till i väntan på att Regeringskansliet ska analysera klart vad CSN:s regelförenklingar ska leda till för praktisk verkstad ute i verkligheten. Men jag hoppas att vi får en skyndsam hantering. Det förtjänar alla de över 45 000 individer som har sökt i systemet och som väntar på besked för att kunna ställa om och vidareutveckla sig i framtiden.

(Applåder)


Anf. 32 Utbildningsminister Mats Persson (L)

Herr talman! Jag tackar Niklas Sigvardsson för en utmärkt interpellationsdebatt och för hans viktiga engagemang i frågan. Det här är en viktig reform som vi har ett stort ansvar att förvalta på bästa sätt.

Nu ser vi att antalet handläggare på CSN blir allt större och att man hinner hantera allt fler ärenden. Det är viktigt, för det är många människor som vill vara en del av den här reformen för att förbättra sitt liv, få en möjlighet att ställa om mitt i livet och använda den möjlighet som nu finns att utbilda sig, testa sina vingar och pröva någonting nytt. Det är en väldig styrka för Sverige att vi har den här modellen. Nu ska vi se till att den sker på allra bästa sätt.

När reformen genomfördes visste alla att den är komplicerad, att den har haft en mycket tajt tidsplan och att det skulle uppkomma ett och annat problem inledningsvis, vilket det också har gjort. Nu har vi alla ett gemensamt ansvar att se till att hantera de här problemen och lösa dem, så att alla de människor som har rätt att få stöd också kan få stöd.

Interpellationsdebatten var härmed avslutad.

Interpellationer

Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.