Till innehåll på sidan

samverkan, samsyn och samarbete för de äldres skull

Interpellation 2001/02:5 av von Sydow, Tullia (s)

Interpellationen är besvarad

Händelser

Inlämnad
2001-09-20
Anmäld
2001-09-25
Besvarad
2001-11-12

Interpellationer

Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.

Interpellationen

den 20 september

Interpellation 2001/02:5

av Tullia von Sydow (s) till socialminister Lars Engqvist om samverkan, samsyn och samarbete för de äldres skull

Nyligen pekade Stiftelsen Stockholms läns Äldrecentrum på att stöd till äldre ibland ges utan att vara utformad efter individens behov. Litet inflytande över hur hjälp och stöd ges. Låg kvalitet på insatserna och rätt till bistånd som den enskilde aldrig får är andra punkter som rapporten tar upp när det gäller problemen inom äldreomsorgen.

Man påvisar också att det inom slutenvården har skrivits ut äldre multisjuka som fortfarande varit väldigt sköra och egentligen haft behov av fler vårddagar. Vårdplaner skrivs över huvudet på de äldre och inom öppenvården får de äldre många läkarkontakter, många nya mediciner samtidigt som samverkan, kontinuitet och kontaktvägar verkar brista.

Den här studien gäller hur den grupp som kanske allra mest behöver ett riktigt stöd av vård och omsorg @ de äldre multisjuka @ faktiskt inte får detta i den utsträckning man kan förvänta sig i ett utvecklat välfärdssamhälle.

Under mina år som landstingsledamot 1994@1998 satsade jag själv och den dåvarande majoriteten mycket tid och kraft på att få i gång en bättre samverkan mellan de olika verksamheter som gemensamt ger vård och omsorg till äldre. Våra ledstjärnor var "samsyn, samverkan och samarbete". Vi slet hårt med frågan och till slut så kunde vi teckna konkreta avtal mellan kommuner och landstinget för att man äntligen skulle börja samverka och ha den äldre som utgångspunkt för insatserna och när man organiserar dessa. Äldrecentrum skriver nu tre år senare att "Studiens resultat tyder inte på att samverkan mellan vård- och omsorgsgivare har ökat eller att äldre med sammansatta behov garanteras en trygg och värdig vård och omsorg."

Samtidigt vet vi att det finns resurser i kommuner och landsting som nu också tillförts extra medel efter försvarsuppgörelsen. Varför blir det då inte bättre? Ja, det är inte helt orimligt att det finns en koppling mellan de redovisade problemen och bristerna och en allt svagare politisk styrning.

Tiden för borgerliga landstings- och kommunalråd upptas i stället av ett petande i olika pengsystem som införs för att öppnas upp för s.k. alternativ som ska locka de äldre att "välja" just deras företag.

Äldre sjuka som behöver än bättre insatser och fler personal i vården ska i stället erbjudas att läsa kataloger från olika vårdföretag som gärna vill ha avkastning på sin verksamhet. I stället för att kunna kräva en god vård och omsorg erbjuds de gamla i stället att byta "leverantör". Med checken i handen ska de äldre få större frihet. De är de idéer som nu styr det politiska ledarskapet i borgerliga kommuner och landsting.

Min fråga till socialministern är:

Vilka åtgärder avser du vidta för att kommuner och landsting på allvar ska utveckla en bättre samverkan, samsyn och samarbete för de äldres skull?

Interpellationer

Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.