Skilda badtider för män och kvinnor

Interpellation 2023/24:491 av Sara Gille (SD)

Interpellationen är besvarad

Händelser

Inlämnad
2024-02-13
Överlämnad
2024-02-14
Anmäld
2024-02-15
Svarsdatum
2024-03-05
Sista svarsdatum
2024-03-05
Besvarad
2024-03-05

Interpellationer

Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.

PDF

Interpellationen

till Statsrådet Paulina Brandberg (L)

 

I Stockholm har man nu bestämt sig för att ha skilda badtider för män och kvinnor. Det är en diskussion som vi haft runt om i landet under det senaste decenniet. Vi har ett flertal gånger sett hur människor som valt att bosätta sig i Sverige beter sig nonchalant mot vårt västerländska sätt att leva. Att man kan komma hit och vägra vår kultur och våra normer är oerhört respektlöst samtidigt som man förväntar sig att få stanna och leva ett liv här.

Olika exempel som vi vid flertalet tillfällen tagit del av är män som vägrar att ta kvinnor i hand och vägrar att bli betjänade av kvinnlig personal i affärer eller kvinnor som vägrar att bada med män och så vidare.
Den utbredning som vi ser runt om i landet av hederskulturen och islamiseringen måste upphöra. Jag ser med oro på att en förtryckande kultur får mer och mer inflytande i vårt jämställda samhälle och att kvinnor får sin frihet reducerad. Sverige ska inte på något sätt vika sig för kvinnoförtryck och aldrig acceptera att det görs skillnad på män och kvinnor. Att ha skilda badtider för män och kvinnor innebär att vi viker oss för hederskulturen. Vi ska aldrig godkänna islamistiska regler och låta jämställdheten reduceras.
Med anledning av ovanstående vill jag därför fråga statsrådet Paulina Brandberg följande:

Avser statsrådet och regeringen att förhindra att skilda badtider tillåts i Sverige?

Debatt

(9 Anföranden)
Stillbild från Interpellationsdebatt 2023/24:491, Skilda badtider för män och kvinnor

Interpellationsdebatt 2023/24:491

Webb-tv: Skilda badtider för män och kvinnor

Dokument från debatten

Protokoll från debatten

Anf. 79 Statsrådet Paulina Brandberg (L)

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Fru talman! har frågat mig om jag och regeringen avser att förhindra att skilda badtider tillåts i Sverige.

Jag vill tacka för ledamotens engagemang för jämställdhet och för att motverka hedersförtryck. Regeringens ingång i denna fråga är tydlig: Hedersrelaterat våld och förtryck kan och får aldrig accepteras. Individuell frihet och mänskliga rättigheter ska i Sverige gälla för alla.

Hedersrelaterat våld och förtryck utgör en mycket allvarlig kränkning av människors grundläggande fri- och rättigheter. Området kräver ökad uppmärksamhet och synlighet för att detta våld och förtryck effektivt ska kunna förebyggas och bekämpas. Våldet och förtrycket bygger på starkt patriarkala och heteronormativa föreställningar och utgör ett stort hinder för att uppnå jämställdhet mellan kvinnor och män.

Enligt diskrimineringslagen är diskriminering på grund av kön förbjuden för den som tillhandahåller varor och tjänster. Förbudet hindrar dock inte att kvinnor och män behandlas olika i fråga om tjänster om det finns ett berättigat syfte och de medel som används är lämpliga och nödvändiga för att uppnå syftet. Diskrimineringsombudsmannen har granskat ärenden om överträdelser av diskrimineringsförbudet som gäller vid tillhandahållande av tjänster genom att införa särskilda badtider enbart för kvinnor respektive män i kommunala simhallar. DO har konstaterat att inrättande av särskilda kvinnotider på sim- och idrottshallar endast i undantagsfall ska anses vara förenligt med diskrimineringslagen. Huvudprincipen ska enligt lagen vara likabehandling mellan könen, och undantag ska tillämpas restriktivt. Som statsråd kan jag självfallet inte uttala mig om enskilda frågor som ligger inom ramen för DO:s tillsynsansvar.

Att bekämpa hederskultur är en prioriterad fråga för regeringen. För oss är det en självklarhet att hedersförtryck aldrig någonsin kan accepteras av samhället. Arbetet för allas lika rättigheter och möjligheter, ett jämställt samhälle samt frihet från alla former av mäns våld mot kvinnor, annat våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck kommer att fortsätta.


Anf. 80 Sara Gille (SD)

Fru talman! Tack, statsrådet, för svaret på min interpellation! Men jag måste ändå börja med att säga att jag inte är helt nöjd med det svar som jag fått.

Att DO har konstaterat att inrättande av särskilda kvinnotider på sim och idrottshallar endast i undantagsfall ska anses vara förenligt med diskrimineringslagen betyder alltså att det kan få förekomma. Det borde i stället vara en nolltolerans mot skilda badtider i badhusen. Att huvudprincipen är att det ska vara likabehandling mellan könen och att undantag ska tillämpas restriktivt betyder inte att det ska stoppas.

Jag förstår självfallet att ministern inte kan uttala sig om enskilda frågor som ligger inom ramen för DO:s tillsynsansvar. Däremot tycker jag att ministern i den position hon har ändå kan säga vad regeringen anser i frågan.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Vi vet sedan tidigare att detta är en rödgrön politik, en politik som den tidigare regeringen värnade om: att se till männens intresse före kvinnornas.

I flera år har vi varit ett land där vi har anpassat oss efter dem som bosatt sig här och uppvisat en nonchalant och respektlös inställning till vår kultur och våra normer. Varför ska vi rätta oss efter deras kvinnoförtryckande synsätt? Flera ur den rödgröna smörjan menar att detta leder till en ökad jämlikhet, vilket är befängt.

En acceptans av att det får förekomma skilda badtider i Sverige är ett stort steg bakåt för jämställdheten. Att vissa kan se att separata badtider för män och kvinnor är ett steg mot ett mer jämställt samhälle är rent vansinne. Hur kan det anses jämställt när kvinnor ska rätta sig efter männen eller då kvinnor inte duger att hälsa i hand med? Allt sådant reducerar kvinnors frihet.

Sverige är ett land där var och en har samma rättigheter och skyldigheter. Vi är ett jämställt land. Vi är inget islamistiskt land.

Här ska man inte tvingas skyla sina kroppar för att det finns män som inte kan hålla sig i styr då de ser en flicka eller en kvinna i badkläder i ett badhus. Då är det männen som inte har något här att göra. Det är inte flickorna och kvinnorna det är fel på.

Flera partier har struntat i problemet och sett mellan fingrarna eller, än värre, till och med bidragit till de förändringar som vi ser runt om i vårt land.

Fru talman! I februari i år kunde man läsa i tidningen om hur de rödgröna viker sig för hederskulturen och tillåter islamistiska regler gällande öppettider i badhus. Män och kvinnor ska nu få skilda badtider i badhus i Husby.

Det är ett beslut som har fattats av Socialdemokraterna och deras stödpartier och som man motiverar med att simkunnigheten bland flickor och kvinnor måste bli bättre. Tydligen anser de att det inte går att få bättre simkunskap om man delar bassäng med en från det motsatta könet. Det är annars något som vi faktiskt har lyckats med tidigare här i Sverige.

I allt fler kommuner införs separata badtider för kvinnor som kommer från kulturer där det anses vara kvinnans sak att tillse att män inte attraheras av henne. Men vi kan också se könsuppdelade gymnastiklektioner med mera.

I stället för ett samhälle med stor samhörighet mellan män och kvinnor vill man skapa parallella samhällen med olika kulturella bakgrunder, vilket gör att flickor pekas ut som annorlunda och med andra rättigheter än pojkar. Bland annat har Socialdemokraterna varit pådrivande i att genomföra separata badtider för kvinnor från andra kulturer.

Fru talman! Detta är något som alla, även en minister, kan ha åsikter om, och det skulle vara intressant att få höra vad ministern Paulina Brandberg anser om skilda badtider. Anser verkligen ministern att detta bidrar till ökad jämställdhet?


Anf. 81 Nima Gholam Ali Pour (SD)

Fru talman! Många som har kommit till Sverige från Mellanöstern kom till detta land för att de ville slippa islamisternas bojor, som bland annat yttrar sig i skilda badtider för män och kvinnor liksom i den muslimska slöjan. Dessa människor som sökte sig till Sverige för att undkomma islamisterna har blivit svikna, eftersom den ideologi som de flydde ifrån har vunnit gehör bland alltför många beslutsfattare i Sverige.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

En av de första saker som islamisterna gjorde efter revolutionen i Iran 1979 var att dela upp stränderna i en manlig del och en kvinnlig del. Detta är ingen oskyldig åtgärd där man respekterar en viss religion, utan det handlar om att upprätthålla en könsapartheid. Det handlar om att kontrollera kvinnor från barndom till ålderdom. De politiker och beslutsfattare som möjliggör en sådan ordning, där kvinnor isoleras i vissa utrymmen för att kontrolleras i religionens namn, är lika ansvariga som islamisterna.

Att kontrollera kvinnor på detta sätt är inget som kännetecknar Mellanöstern. Länder som Iran, Afghanistan och Egypten har haft perioder då kvinnor har haft en rätt stark ställning i samhället. Dagens Mellanöstern, där kvinnor är förtryckta i nästan alla muslimska länder, är en produkt av den islamistiska ideologin. Detta har inget med religionsfrihet att göra, för islamister använder religionen för att utöva politisk makt.

Skilda badtider för män och kvinnor eller att normalisera den muslimska slöjan har ingenting med religion eller Gud att göra. Det handlar om en ideologi där målet är att det ena könet ska vara förtryckt. Den idén är inte särskilt helig. Det är en sjuk idé.

Det går absolut att ha en diskussion om islam och hur det påverkar Sverige. Men den diskussionen är separat från diskussionen om politisk islam, där en ideologi som söker politisk makt har intalat rätt många svenska politiker att islamisterna representerar alla muslimer. Det gör de inte. Den auktoritet som islamisterna får i Sverige kommer främst från politiska partier som Socialdemokraterna, som år efter år har lyft upp dessa grupper och gett dem en auktoritet som de egentligen saknar.

Om islamisterna får en plattform och lyckas påverka politiken vinner de också legitimitet bland Sveriges muslimer, vilket är mycket farligt eftersom det leder till en radikalisering av islam. Det finns ingen anledning för politiker och beslutsfattare att beblanda sig med islamistiska grupper som saknar respekt för demokrati och jämställdhet. Ändå har detta skett.

Jag hoppas att det blir denna regering som en gång för alla distanserar sig från dessa islamistiska lobbygrupper. De har olika namn, som Ibn Rushd, Islamiska Förbundet eller Islamic Relief, men alla representerar egentligen den islamistiska rörelsen.

Fru talman! Vi har religionsfrihet i Sverige, men religionsfriheten är inte friheten att förtrycka kvinnor i religionens namn. Förtrycker man kvinnor i islams namn har man ingenting i Sverige att göra. Då borde man åka till ett av de många länder som styrs av islamister, och tyvärr finns det många sådana länder.


Anf. 82 Statsrådet Paulina Brandberg (L)

Fru talman! Interpellanten bad mig vara tydlig med vad regeringens hållning är gällande separata badtider. Här vill jag vara jättetydlig.

Regeringens glasklara hållning är att vi i Sverige aldrig någonsin och inte på något sätt ska anpassa oss efter hedersnormer. Hedersnormer står nämligen i fullständig kontrast till det som regeringen ska jobba efter enligt de jämställdhetspolitiska mål som riksdagen har beslutat om - att män och kvinnor ska ha samma makt att forma både samhället och sina egna liv. Detta står i motsats till hedersnormerna. Av den enkla anledningen ska vi aldrig vika en tum. Vi ska aldrig genomföra några som helst anpassningar till hedersnormer.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

I debatten framförs det ibland att detta är nödvändigt för att flickor och kvinnor ska kunna lära sig simma, exempelvis, och att det är för deras skull som man gör detta. Då missar man den större bilden.

Var hamnar vi om vi börjar anpassa oss på det sättet och om vi börjar justera vårt samhälle efter hedersnormer? Vad är nästa steg? Vilka andra verksamheter och platser är det som ska könsuppdelas? Hur ska det se ut på våra skolor och förskolor? Ska vi ha skilda sovstunder för flickor och pojkar på våra förskolor? Ska vi ha olika rastgårdar på våra skolor? Hur ska det vara på våra bibliotek? Med samma argument skulle man kunna säga: Jo, men vi vill att flickor och kvinnor ska kunna gå till bibliotek. Därför måste vi ha särskilda avdelningar eller tider på biblioteken för flickor och kvinnor.

Detta är en otroligt farlig väg att gå. Regeringens hållning är glasklar: Det är inte den vägen vi ska gå. Vi ska inte anpassa oss efter hedersnormer.

De i vårt samhälle som fattar beslut som innebär att vi anpassar oss efter hedersnormer - det sker hela tiden i Sverige, vill jag säga - bär ett extremt tungt ansvar för den utsatthet som framför allt flickor och kvinnor som befinner sig i en hederskontext drabbas av och för den ofrihet som de drabbas av. Det handlar om begränsningarna i deras liv och om deras oförmåga att styra över sin egen kropp, sin egen sexualitet eller sitt val av livspartner. De som anpassar sig till hedersnormer bär ett ansvar för denna utsatthet.

Fru talman! Sverige är ett av världens mest jämställda länder. Vi sträcker ofta på oss i internationella sammanhang och tycker att vi har en välförtjänt förstaplats. Denna förstaplats kan vi aldrig ta för given. Vi kan aldrig ta de vinster som vi har gjort inom jämställdhetsområdet för givna. Vi måste försvara jämställdheten varje dag i vårt land. Bland det viktigaste vi kan göra just nu i dagens samhälle för att försvara jämställdheten och de vinster vi har gjort på jämställdhetsområdet är att på alla sätt krossa hederskulturen och aldrig anpassa oss efter hedersnormer.

Jag hoppas att detta var tillräckligt tydligt för interpellanten.


Anf. 83 Sara Gille (SD)

Fru talman! Tack, ministern, för svaret! Jag uppskattar faktiskt ministerns svar. Jag håller helt med. Vi måste bli bättre på att försvara jämställdheten. Vi måste bli bättre på att stoppa islamiseringen och hederskulturens framfart här i landet.

Då man tillåter införandet av separata badtider tillåter man samtidigt en kultur med en fruktansvärd kvinnosyn. Man säger i stort sett att det är okej att behandla flickor och kvinnor som mindre värda och att det är okej att kontrollera kvinnokönet.

Det är förtryckande att vissa inte får lov att bada ihop med sina klasskompisar och att man håller isär könen med olika badtider. Genom att bland annat tillåta skilda badtider bidrar man nämligen till en medeltida kvinnosyn som hör hemma flera hundra år tillbaka i tiden.

Man ger flickorna skulden för att väcka lusten hos männen samtidigt som man säger till flickorna att de inte själva har rätten till sina egna kroppar. Man skickar ut fel signaler till unga flickor - att detta är ett normalt sätt att se på flickors sexualitet och flickors kroppar.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

En del menar att det är en fråga om religion och kultur. Jag menar i stället att man kan se detta som att medeltiden kommer tillbaka till Sverige. Man kan se många likheter mellan hur medeltidens kvinnor behandlades och hur islamisters kvinnor behandlas och hur de kvinnor som lever under hedersförtryck behandlas.

Fru talman! Medeltiden var en hård tid för de flesta, och det var en särskilt hård tid för kvinnorna. De flesta kvinnor var underordnade och dominerades av männen. De betraktades som männens ägodelar och kunde straffas och få stryk om de inte gjorde som de blev tillsagda.

De kvinnor som lever under hedersförtryck och islamisternas våld lever ett liv som är likt det liv som flickorna och kvinnorna under medeltiden levde. Sverige ska inte tillbaka till medeltiden.

Vi ska inte bidra till något som stärker kvinnors och flickors utsatthet och förtrycket av dem. Badhusen ska aldrig ha olika öppettider för män och kvinnor. Vi ska inte tillåta att det görs skillnad på män och kvinnor, och vi ska inte låta en förtryckande kultur - en kultur som förminskar kvinnor och berövar dem deras frihet - få inflytande i vårt samhälle.

De som kräver en anpassning till medeltida värderingar kan helt enkelt söka sig till ett annat land. En sådan form av kultur hör helt enkelt inte hemma här. Sverige ska aldrig ändra vare sig badtider eller något annat utifrån kulturella särkrav från människor som har valt att flytta hit till vårt land.

Fru talman! Vi ska helt enkelt inte tillbaka till medeltiden.

Jag vill passa på att bolla en fråga till ministern. På vilket sätt ämnar ministern agera i just den här frågan? Avser ministern att stoppa skilda badtider i Sverige?


Anf. 84 Nima Gholam Ali Pour (SD)

Fru talman! År 1864 förlorade män i Sverige sin lagliga rätt att slå sina fruar. Fram till dess hade man haft något som kallades för hustruaga.

Kulturer är inte statiska. Tanken är att vi ska agera när vi ser en viss orättvisa inom en kultur eller en religion. Det finns ingen kultur eller religion som kan heligförklara förtryck. De enda som möjliggör förtryck är vi människor - antingen när vi tillåter förtryck i religionens namn, som med skilda badtider för män och kvinnor, eller när vi förhåller oss passiva.

Vi måste också vara beredda att kränka för att kämpa mot orättvisor. Jag är säker på att vissa män blev kränkta när man avskaffade hustruagan 1864. Men man gjorde det ändå, för det var det rätta att göra. Nu lever vi i en tid då vissa personer som kommer från andra länder blir kränkta när man vill ta bort deras rätt att förtrycka i religionens namn. Men vi måste göra det, för det är det enda rätta att göra.

Det finns olika tolkningar av islam, och jag är säker på att de är rätt många. Men det är inte någon gud eller Allah som vill förtrycka. Det är människor som förtrycker andra människor. De gör det oftast av egoistiska skäl. De gör det för att känna makt. Vi politiker har ett ansvar att hindra detta även om vissa skulle känna sig kränkta.

För den som anser att ens kultur eller religion påbjuder en att förtrycka finns det andra länder än Sverige, länder som legitimerar detta. Åk till dessa länder om ni vill hålla fast vid ert förtryck! I Sverige kränker vi förtryckarna.


Anf. 85 Statsrådet Paulina Brandberg (L)

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Fru talman! Jag delar helt interpellantens syn på detta. Vi ska inte gå tillbaka till medeltiden. Vi ska inte gå tillbaka till ett samhälle där män och kvinnor har helt olika förutsättningar att bestämma över sina egna liv.

För att bemöta riksdagsledamotens slutinlägg kan jag säga att om personer som utövar hedersförtryck blir kränkta för att det vidtas åtgärder för att krossa hederskulturen kommer i alla fall jag att tolka det som att vi är på helt rätt väg. Jag hoppas att vi kommer att komma dit, för vi i den här regeringen kommer aldrig att se det som en framkomlig väg eller på något sätt rimligt att anpassa oss efter hedersnormen. Jag känner stor oro när det gäller hur hedersförtryck och hedersnormer breder ut sig i det svenska samhället.

Jag kommer i veckan att ta emot ett delbetänkande från en utredning som den här regeringen har tillsatt. Vi har gett utredaren i uppdrag att titta på bland annat om krossandet av hedersrelaterat våld och förtryck ska utgöra ett eget jämställdhetspolitiskt delmål.

Anledningen till att vi har skrivit in detta i direktiven är att vi ser den komplexitet som finns i en hederskontext. Här har vi inte en förövare och ett brottsoffer, utan här har vi kollektiva strukturer som begränsar individers liv och som vi ser ställer krav på att samhället ska anpassa sig efter hedersnormen.

Fru talman! Nyligen kunde vi i tidningarna läsa om en granskning i Malmö, där man ser hur utbrett hedersförtrycket är inom skolor och förskolor. Jag kan tyvärr inte säga att jag blir förvånad när jag tar del av denna granskning, för alla signaler jag fått till mig visar att det är precis så illa som framgår av granskningen. Jag är tyvärr också förvissad om att Malmö inte är unikt i det avseendet.

För att kunna mota detta specifikt i skola och förskola måste vi se att vi har tre grupper som vi måste jobba med som utgör problem i den här kontexten.

Vi har en grupp som har för låg kunskap om hederskultur. Man är oförmögen att se signalerna när elever på skolor utsätts för hedersförtryck och kan därmed inte erbjuda adekvat hjälp. Där behöver vi såklart jobba med kunskapshöjande åtgärder.

Vi har också en grupp som har kunskap men som är ängslig. Man är ängslig för att någon exempelvis ska bli kränkt eller kanske rädd för påtryckningar av vårdnadshavare. Där måste vi vidta åtgärder som riktar in sig på den ängsligheten.

Den tredje och sista gruppen som vi måste rikta insatser mot - och här krävs stora insatser - är den där man jobbar inom exempelvis förskola, skola eller socialtjänst och själv är del av problematiken. Man utövar själv hedersförtryck och upprätthåller hedersförtryck i skolan och förskolan.

Den här regeringen är fast besluten att krossa hederskulturen. Då måste vi jobba brett inom de här områdena och inom alla de grupper som jag precis nämnde.


Anf. 86 Sara Gille (SD)

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Fru talman! Jag saknar fortfarande ett svar från statsrådet på hur hon och regeringen avser att agera när det gäller just skilda badtider. Det är jättebra att det finns annat som ni agerar på när det gäller hedersrelaterat våld och förtryck, men just den här biten saknar jag svar på.

Jag förstår inte hur detta kan få finnas i Sverige 2024. Vi borde ha kommit mycket längre bort från förtrycket av kvinnor.

Att kommunpolitiker ens tillåts besluta om detta är galenskap. Vi har olika styren i olika kommuner, och regeringen måste ta huvudansvaret i denna fråga. Regeringen måste sätta en linje för hur de olika kommunerna ska förhålla sig till skilda badtider. Man ska kunna gå ned på kommunnivå i den här frågan likaväl som i många andra frågor och säga att det inte får införas separata badtider, i stället för att tillåta det könsförtryck som faktiskt finns i dagens samhälle.

Här önskar jag faktiskt att vår regering agerar lite bättre. Anser man att skilda badtider inte hör hemma här i Sverige kan man faktiskt införa lagstiftning som gör att vi inte får ha direkt könsdiskriminerande öppettider, öppettider där personer av ett visst kön tillåts besöka badet.

Fru talman! Jag måste ändå säga att jag uppskattar att debattera med statsrådet Paulina Brandberg. Jag kan känna att vi har liknande åsikter i många frågor som rör hedersrelaterat våld och förtryck samt mäns våld mot kvinnor, och jag hoppas att vi har det även i den här frågan.

Det är bra att regeringen ser kampen mot hedersrelaterat våld och förtryck som en prioriterad fråga, men jag hoppas att arbetet med allas rättigheter och möjligheter i livet kommer att ge stora resultat ute i samhället.

Med det sagt vill jag tacka statsrådet för debatten. Jag hoppas att hon tar med sig det här i sitt fortsatta arbete mot hedersrelaterat våld och förtryck.


Anf. 87 Statsrådet Paulina Brandberg (L)

Fru talman! För att svara på frågan om regeringen avser att stoppa skilda badtider: Detta är beslut som fattas på kommunal nivå och som regeringen inte kan lägga sig i.

Som jag nämnde i mitt inledande anförande har vi en diskrimineringslag som har en stark huvudregel att vi inte får diskriminera utifrån kön och att det endast i undantagsfall kan anses vara godtagbart i ett jämställt och demokratiskt samhälle att göra åtskillnad mellan män och kvinnor.

Inte heller i Diskrimineringsombudsmannens verksamhet kan man som statsråd gå in i enstaka fall. Men jag tycker att det är viktigt att det skapas tydlig praxis för vad som anses vara godtagbara undantag. Från regeringens sida kommer vi aldrig att tycka att det är godtagbara undantag om syftet är att anpassa sig efter hedersnormer.

Jag kommer att följa den här frågan noga, och krävs det aktiva lagstiftningsåtgärder är det självklart något som den här regeringen kommer att titta på för att på olika sätt mota bort hedersförtrycket i vårt samhälle.

Med det sagt vill jag tacka interpellanten och riksdagsledamoten för den här debatten i en angelägen fråga.

Interpellationsdebatten var härmed avslutad.

Intressenter

Interpellationer

Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.