Sveriges feministiska utrikespolitik

Interpellation 2019/20:372 av Amineh Kakabaveh (-)

Interpellationen är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2020-03-19
Överlämnad
2020-03-20
Anmäld
2020-03-24
Sista svarsdatum
2020-04-03
Svarsdatum
2020-04-14
Besvarad
2020-04-14

Interpellationer

Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.

PDF

Interpellationen

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

År 2020 är det 25 år sedan 189 av FN:s medlemsstater samlades för att anta den så kallade Beijingplattformen om kvinnors och barns rättigheter. 25-årsjubileet innebär ett tillfälle att utvärdera hur långt vi har kommit och hur långt vi har kvar i den långa och svåra kampen för kvinnors rättigheter.

För att uppnå FN:s mål om kvinnors rättigheter och jämställdhet krävs konkreta åtgärder för att förbättra kvinnors villkor. Vid FN:s fjärde kvinnokonferens i Beijing år 1995 antogs en handlingsplan för kvinnors rättigheter. Medan kvinnokonventionen talar om för världens länder vad som ska uppnås, anger handlingsplanen från Beijing hur det ska uppnås.

Tidigare världskonferenser för kvinnors rättigheter hade hållits 1975 i Mexico City, 1980 i Köpenhamn och 1985 i Nairobi. Mötet i Beijing ledde till antagandet av handlingsplanen, som egentligen heter Beijing Platform for Action.

Deltagarna på konferensen enades om tolv fokusområden som FN:s medlemsstater aktivt bör arbeta för i syfte att påskynda kvinnors rättigheter och jämställdhetsarbetet världen över. De områden man enades om i Beijing var följande: Feminisering av fattigdom, kvinnors rätt till utbildning, kvinnors hälsa, våld mot kvinnor, väpnade konflikter och deras konsekvenser för kvinnor, kvinnors ekonomiska ställning, kvinnors inflytande, organisering av jämställdhetsarbete på nationell nivå, kvinnors mänskliga rättigheter, kvinnor och medier och flickebarnets situation.

Många medlemsstater i FN som inte alls respekterar kvinnors rättigheter har nämligen skrivit under FN:s deklarationer om kvinnors rättigheter, men de har inte ratificerat Cedaw. Länder som exempelvis Iran, Nauru, Palau, Somalia, Sudan och Tonga men också USA, Saudiarabien med flera har inte gjort det.

Kvinnors rättigheter har konstant hamnat efter andra rättigheter och friheter hos regeringar som tror att de kan använda sig av en slags läpparnas bekännelse utan att göra något i verkligheten för att skydda rättigheterna hos halva befolkningen, säger Kumi Naidoo, generalsekreterare för Amnesty International. Vad som är än värre är att många av världens ledare har attackerat kvinnors rättigheter. De driver på en utveckling som förnekar kvinnor deras grundläggande rätt till jämställdhet.

Det torde inte vara hart när omöjligt att tillsätta en kommission för att utreda och blottlägga den könsapartheid, de missförhållanden och de skeva maktförhållanden som råder mellan könen i många av FN:s medlemsstaters nationella lagstiftning; även om man kanske inte skulle få ett omedelbart gehör för ett sådant krav. Men det skulle kunna vara en utgångspunkt för en fortsatt och intensifierad internationell kamp för kvinnors och barns rättigheter och mot de regimer som i dag bedriver en aktiv kamp mot kvinnors rättigheter.

Den i praktiken islamistiske diktatorn i Turkiet, Erdoğan, har nyligen kommit med förslag att flickebarn som har blivit våldtagna kan undslippa skammen som våldtagen genom att tvingas till giftermål med våldtäktsmannen.

I södra Egypten dog en tolvårig flicka efter könsstympning (FMG) i slutet av januari 2020. På senare år har det förkommit fall där flickor förblött till döds efter de fruktansvärda ingreppen könsstympning. Det har skapat olika tidningsrubriker runt om i Egypten. I december 2016 dömde en egyptisk brottsdomstol två läkare och modern till en 17-årig ficka som dog efter FGM till endast ett års husarrest vardera, en dom som väckte skarp kritik från aktivister.

Domarna själva är inte övertygade om att kvinnlig omskärelse är ett brott som bör bestraffas, förklarade Reda el-Danbouki, som är en egyptisk advokat, människorättskämpe och chef för Womens Center for Guidance and Legal Awareness. De är milt överseende när det gäller fall som handlar om våld mot kvinnor, förklarade han på organisationens hemsida.

Men Egypten är inte det enda land där dessa förbrytelser begås mot flickor. Enligt Världshälsoorganisationen, WHO, är ca 140 miljoner flickor och kvinnor i världen könsstympade. Majoriteten av dessa kvinnor och flickor lever i afrikanska länder. Trots att könsstympning har varit förbjudet sedan 1982 i Sverige har lagen endast resulterat i två fällande domar. Socialstyrelsen har förklarat att mörkertalet är stort.

Om Sverige ska förtjäna sitt anseende som världens mest jämställda land bör Sverige både på hemmaplan och internationellt bekämpa kvinnoförtrycket och förtyck i hederns namn i form av barnäktenskap, könsstympning, tvångsäktenskap och andra former av könsapartheid. Jag vill att Sverige ska fortsätta att vara en ledstjärna i den internationell kampen för kvinnors rättigheter.

Enligt Unicef är det omöjligt att veta det exakta antalet barnäktenskap i världen eftersom så många inte registreras och eftersom äktenskapen är informella. Enligt den senaste statistiken har mer än 650 miljoner kvinnor i världen ingått äktenskap som barn.

I södra Asien har antalet barnäktenskap minskat avsevärt till följd av förändringsarbete som genomförts i Indien. Risken att en flicka i södra Asien gifter sig före sin 18-årsdag har minskat från 50 procent till 30 procent. Det går alltså att förändra situationen.

En stor del av de kvinnor och flickor som gift sig som barn bor i Afrika söder om Sahara. Där gifter sig en tredjedel av alla flickor före sin 18-årsdag. De flesta lever i fattigdom på landsbygden. Då det totala antalet flickor i Afrika förväntas stiga från dagens 275 miljoner till 465 miljoner år 2050 behövs det mer långsiktiga åtgärder för att antalet barnäktenskap ska minska. Om den negativa trenden med långsam minskning av barnäktenskap och fortsatt ökning av antalet flickor fortsätter beräknas Afrika år 2050 vara den del av världen där nästan hälften av alla barnäktenskap sker.

Ett särskilt vedervärdigt uttryck för förtrycket av kvinnor och barn kunde vi den 18 mars i år bevittna i ett tv-program om mordet på Zaida Catalan, som just arbetade för FN med att kartlägga och bekämpa massvåldtäkter på barn i Kongo.

En del exempel visar dock att det är möjligt hejda en negativ utveckling också på den afrikanska kontinenten. Etiopien tillhörde förut ett av de länder med högst andel barnäktenskap i världen. De senaste tio åren har förekomsten av barnäktenskap sjunkit med en tredjedel. Det finns alltså hopp.

Det är kvinnliga aktivister som stått för rubrikerna under 2018. Kvinnoledda grupper som Latinamerikas Ni una menos har mobiliserat en massrörelse för kvinnors rättigheter i en omfattning som inte skådats tidigare i världen. I Indien och Sydafrika begav sig tusentals kvinnor ut på gatorna för att protestera mot sexuellt våld. I Saudiarabien respektive Iran har kvinnliga aktivister riskerat att gripas när de kämpat mot förbudet att köra bil och mot att bära den obligatoriska slöjan. I Argentina, Irland och Polen har demonstranter mobiliserat i stora skaror för att kräva ett slut på förtryckande abortlagar. I USA, Europa och Japan anslöt sig miljoner till den andra metoo-ledda Womens March för att kräva ett slut på kvinnohat och övergrepp.

Det är uppenbart att en rad medlemsländer inte tar de dokument som de undertecknat om kvinnors och barns rättigheter på allvar. De blir till en läpparnas bekännelse. Så är situationen i till exempel Pakistan. Landets konstitution har en rad vackra formuleringar om kvinnors rättigheter och jämställdhet, men ingenting händer när det gäller att förverkliga dessa.

Andra försöker smita undan sina åtaganden genom att hänvisa till kultur och religion och några, som till exempel Iran, Saudiarabien, Förenade Arabemiraten med flera erkänner helt enkelt inte att kvinnor ska ha samma rättigheter och ratificerar inte överenskommelser man diskuterat och kommit överens om i kvinnokonventionen.

I en rad sammanhang har flera av de mäktigaste männen i världen öppet uttryckt sitt kvinnoförakt. Är det någonstans vårt lands feministiska utrikespolitik ska synas och märkas så är det i kampen mot könsapartheid i stater som Iran, Saudiarabien med flera.

På det ideologiska planet, där kvinnofientligheten frodas, måste vi rikta oss mot de välformulerade hycklarna och de fräcka kvinnofientliga populisterna som blivit så vanliga inte minst inom den internationella politiken.

Sverige har undertecknat FN:s deklaration om mänskliga rättigheter och FN:s deklaration om kvinnans och barnets rättigheter och menat allvar med detta. I Sverige gäller svensk lag. Alla ska – undantagslöst – ha samma rättigheter och skyldigheter. I Sverige tar vi FN:s deklaration om mänskliga rättigheter på allvar, vill vi gärna tro. I Sverige menar vi att alla andra också ska göra det. Men så ser det inte ut i stora delar av världen. I många länder råder mycket hårda patriarkala förhållanden som tar sig uttryck i sharialagar, som är starkt diskriminerande gentemot kvinnor.

Det finns länder som undertecknat FN:s deklarationer men som struntar i dem och till och med stiftar och praktiserar egna nationella lagar som berövar kvinnor deras rättigheter, vilket i många fall innebär grovt våld mot kvinnor. I sin nationella lagstiftning bryter de ogenerat mot internationell lag.

Jag anser att regeringar som i sin nationella lagstiftning öppet kränker mänskliga rättigheter inte bör ha samma rättigheter som andra medlemstater i FN. Faktum är att kriget mot hundratals miljoner flickor och kvinnor – i form av barnäktenskap, könsstympning, hedersförtryck, oskuldskontroller genomförda av moralpoliser (myndighetsanställda eller självutnämnda) – pågår obehindrat just med stöd av olika medeltida föreställningar i stora delar av världen. 

Stater som i sin nationella lagstiftning bryter mot internationell lag om kvinnors och barns rättigheter eller till och med bedriver ett lågintensivt krig mot barn och kvinnor inte bör ha samma status i FN som andra stater.

Jag menar därför att Sverige i FN och i EU ska kräva att dessa länder utsätts för någon form av repressalier om de inte ändrar sina nationella lagar så de står i överensstämmelse med vad FN säger om mänskliga rättigheter. En sådan åtgärd är till exempel att tills vidare låta dessa länder bara ha observatörsstatus i FN:s generalförsamling tills de har ändrat och rättat till de av sina nationella lagar som strider mot FN:s olika internationella konversationer om mänskliga fri- och rättigheter.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

  1. Avser Sverige att i FN och andra internationella organ driva en kraftfull politik för kvinnors och barns rättigheter och förmå de länder som inte respekterar dessa rättigheter att vidta konkreta åtgärder  i sin nationella lagstiftning så att den stämmer överens med internationell lag när det gäller kvinnors och barns rättigheter?
  2. Kommer Sverige att verka för att det i FN bildas en kommitté eller en kommission med juridisk kompetens och kompetens när det gäller mänskliga rättigheter som kartlägger de länder vars nationella lagstiftning strider mot barns och kvinnors rättigheter – länder som exempelvis tillåter barnäktenskap eller tillåter att våldtäktsmän undkommer straff om de gifter sig med offret?
  3. Vilka kraftfulla insatser avser Sverige i egenskap av ett land som förklarat sig föra en feministisk utrikespolitik att göra i alla tänkbara internationella sammanhang när det gäller att försvara hundratals miljoner flickors och kvinnors elementära rättigheter, rättigheter som de inte får del av eftersom de har haft oturen att födas i olika typer av diktaturer som praktiserar könsapartheid?

Debatt

(7 Anföranden)
Stillbild från Interpellationsdebatt 2019/20:372, Sveriges feministiska utrikespolitik

Interpellationsdebatt 2019/20:372

Webb-tv: Sveriges feministiska utrikespolitik

Dokument från debatten

Protokoll från debatten

Anf. 1 Utrikesminister Ann Linde (S)

Fru talman! Amineh Kakabaveh har frågat mig om Sverige i FN och andra internationella organ avser att driva en kraftfull politik för kvinnors och barns rättigheter och förmå de länder som inte respekterar dessa rättigheter att vidta konkreta åtgärder i sin nationella lagstiftning så att den stämmer överens med internationell lag när det gäller kvinnors och barns rättigheter.

Kakabaveh har även frågat mig om Sverige kommer att verka för att det i FN bildas en kommitté eller kommission med juridisk kompetens och kompetens när det gäller mänskliga rättigheter som kartlägger de länder vars nationella lagstiftning strider mot barns och kvinnors rättigheter.

Vidare har Kakabaveh frågat vilka kraftfulla insatser Sverige avser att göra när det gäller att försvara hundratals miljoner flickors och kvinnors elementära rättigheter.

Kvinnors och flickors rättigheter står under hårt tryck globalt. Marginalisering av kvinnor och flickor ökar dessutom ofta när utmaningar tillkommer, som när humanitära kriser slår till eller när det demokratiska utrymmet krymper. Sverige fortsätter därför hela tiden att växla upp den feministiska utrikespolitiken.

Sverige verkar för jämställdhet och för alla kvinnors och flickors fulla åtnjutande av mänskliga rättigheter i alla sammanhang och forum. Centralt är att framhålla individen som rättighetsbärare, att motverka diskriminerande lagstiftning och beteenden samt att nå dem som är hårdast drabbade av ojämställdhet.

Vi använder årets jubileer för det globala jämställdhetsarbetet för att driva rättighetsagendan ytterligare. Arbetet görs nationellt, bilateralt, regionalt och globalt, genom ambassader och i samarbete och alliansbyggande med länder, internationella organisationer, kvinnorättsaktörer och andra partner.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Utvecklingssamarbetet är ett centralt verktyg, inklusive strategin för global jämställdhet och kvinnors och flickors rättigheter. Sveriges aktiva engagemang i FN är centralt. Detsamma gäller EU, där vi verkar för att ytterligare stärka unionens globala jämställdhetsroll.

En viktig del i FN-systemet för MR är konventionskommittéerna, som består av oberoende experter och som följer upp, granskar och ger rekommendationer till statsparterna om genomförandet av deras åtaganden enligt olika FN-konventioner om mänskliga rättigheter.

Det finns konventionskommittéer för alla FN:s kärnkonventioner, däribland konventionen för avskaffande av alla former av diskriminering av kvinnor, som kallas Cedaw, och barnkonventionen. Enskilda kan framföra individuella klagomål om MR-kränkningar till kommittéerna. Det är av största vikt att konventionskommittéernas integritet och oberoende värnas.

Ett av de instrument som FN:s råd för mänskliga rättigheter har till sitt förfogande är den universella granskningsmekanismen Universal Periodic Review, inom vilken MR-situationen i alla FN:s medlemsstater granskas. Alla medlemsstater har möjlighet att delta när andra länder granskas. Mekanismen tillåter MR-rådet att belysa situationen för mänskliga rättigheter i länder som har sökt undvika annan granskning.

Sverige deltar aktivt i UPR och ger rekommendationer till länder, ofta rörande kvinnors och flickors rättigheter. Detta gäller såväl likasinnade länder som länder som uppvisar betydande brister i fråga om MR.

Mekanismerna bidrar till en kartläggning av vilka brister olika länder uppvisar när det gäller efterlevnaden av MR och utför i stor utsträckning den typ av arbete som Kakabaveh efterfrågar. Regeringen avser därför inte att verka för tillsättande av ytterligare mekanismer för detta utan avser i stället att arbeta för att stärka befintliga strukturer för allas åtnjutande av MR överallt i världen.

Den feministiska utrikespolitiken innebär att vi systematiskt försöker att bryta strukturell diskriminering. Hit hör vårt aktiva arbete mot alla typer av diskriminerande lagstiftning.

Vi fortsätter att försvara och driva alla kvinnors och flickors fulla åtnjutande av sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter. Arbetet innefattar att påverka normer i samarbete med strategiskt placerade aktörer. Särskilt fokus läggs på att bekämpa barn- och tvångsäktenskap.

Sverige arbetar brett mot könsrelaterat våld mot kvinnor och flickor, bland annat genom att fokusera på grundorsaker, förebyggande, ansvarsutkrävande samt pojkar och mäns roll.

Vi verkar för jämställdhetsperspektivet i förebyggande insatser mot konflikt, radikalisering och våldsbejakande extremism, liksom i humanitära insatser.

Sveriges aktuella arbete fokuserar också på att betona jämställdhetsperspektivet i hanteringen av covid-19. Kvinnor dominerar vård och omsorg i världen men saknar själva ofta trygghet eftersom de har sämre löner, osäkrare jobb och sämre försäkringsskydd än män. De löper dessutom större risk att utsättas för våld i hemmet, vilket ökar i kris.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Vi driver nu dessa frågor på alla nivåer och i relation till länder och organisationer genom vårt stöd till FN-systemet, genom arbete i styrelser och banker samt genom Sidas breda arbete och stöd till kvinnorättsorganisationer.

Regeringen har tidigare redogjort för arbetet med den feministiska utrikespolitiken, bland annat i skrivelsen 2019/20:17. Politiken behövs och ger resultat. Allt fler länder följer efter, och internationella organisationer och institut visar stort intresse. Så länge global ojämställdhet och trycket mot kvinnors och flickors rättigheter består fortsätter vi att driva en feministisk utrikespolitik med full kraft över hela världen.


Anf. 2 Amineh Kakabaveh (-)

Fru talman! Tack, utrikesministern, för en ambitiös redogörelse av de insatser som Sverige gör för jämställdhetsarbete ute i världen. Jag betvivlar absolut inte Sveriges och utrikesministerns ambition att på olika nivåer och genom olika mekanismer bedriva arbete för kvinnors rättigheter i FN och EU och via bistånd och våra ambassadörer ute i världen.

Men jag frågade i min interpellation om en kommission som skulle kartlägga länder som till exempel sitter i FN - många av dem är FN-stater som själva har skrivit under FN:s deklaration. De bryter mot FN:s deklaration om mänskliga rättigheter. Jag vet att några länder, till exempel Sudan, Iran, Sydsudan och Somalia, inte har skrivit under Cedaw, men många andra länder har gjort det. Saudiarabien sitter till och med - eller har suttit - i FN:s råd för mänskliga rättigheter och har varit ett av de länder som suttit som sammankallande.

Det är förfärligt att det i dessa länder också förekommer könsapartheid i lagstiftningen. Enligt Unicef handlar det om 12 miljoner barnäktenskap varje år, och antalet kommer att öka - mörkertalet är stort. Barn under 18 år gifts bort. Det finns 650 miljoner kvinnor under 18 år som har gifts bort.

I Pakistan, Afghanistan, Jemen och många andra länder finns många fall där 8-, 9- och 13-åringar har förblött och dött under den så kallade bröllopsnatten, men jag väljer att kalla det våldtäktsnatten.

De här länderna ska bestraffas. Det måste finnas någon straffmekanism. Tyvärr har det inte räckt med vare sig Cedaw eller andra mekanismer som man har för att granska om medlemsländernas lagstiftningar följer de internationella rekommendationerna när det gäller mänskliga rättigheter, hbtq, kvinnors rättigheter och rätten till abort. I och för sig är till och med USA ett av de länder som inte skrivit under Cedaw, till exempel, så det är inte bara Saudiarabien. Tyvärr är det i dag många repressiva män och stater som står i vägen för fred och säkerhet och kvinnors och barns rättigheter.

Jag menar att länder som Sverige, som är ett feministiskt land, och andra likasinnade, demokratiska länder borde våga säga: Det här är inte rätt. Det här har vi försökt, men det måste finnas andra mekanismer för att utreda. Könsapartheidregimer ska inte sitta på samma villkor i organisationer i det internationella samfundet.

Unicef beräknar att det kommer att bli nästan 500 miljoner barnäktenskap - för att inte tala om de hundramiljontals flickor som könsstympas i många av de här länderna. Man blir så upprörd över att detta sker.


Anf. 3 Utrikesminister Ann Linde (S)

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Fru talman! Jag delar fullständigt Amineh Kakabavehs upprördhet över det som sker. Däremot delar jag inte synen att de länder som bryter mot jämställdhet, som tillåter barnäktenskap och så vidare inte skulle sitta med i till exempel FN:s MR-råd, för det är just där som man har både en periodisk kontroll över vad som sker och dessutom tar upp det direkt i hela världssamfundet. Det är det som till exempel gör att det, trots att Saudiarabien fortfarande begår förbrytelser mot mänskliga rättigheter, har skett en väldigt stor förändring till det positiva när det gäller jämställdhet. Många av de kvinnor som jag träffade när jag för en månad sedan besökte Saudiarabien kallade det för en revolution. Det har inte skrivits så mycket om det i Sverige, men det är faktiskt det som har skett. Sedan pågår det ändå väldigt mycket brott mot mänskliga rättigheter som vi måste fortsätta att fördöma.

Man kan ju alltid göra mer och önska att man gjorde mer, men det finns inget land som har gjort mer för den globala jämställdheten än Sverige. Jag tycker ändå att man måste sätta det lite i det sammanhanget.

När det gäller vår feministiska utrikespolitik, som först blev ganska ifrågasatt, följer nu land efter land efter. Frankrike, Kanada, Luxemburg, Mexiko och nu senast Spanien har sagt att man har en feministisk utrikespolitik i någon form.

Jag tror att det är väldigt viktigt att driva den feministiska utrikespolitiken, bland annat av just de skäl som Amineh Kakabaveh tar upp, men också att vara aktiv i MR-rådet och behålla de länder som bryter mot mänskliga rättigheter i rådet, så att de kan få rättmätig kritik från andra länder i rådet.

Vi jobbar särskilt för kvinnor i utsatta situationer, som de grupper som Amineh Kakabaveh nämner men också kvinnor och flickor som utsätts för människohandel. Vi gör det till exempel genom att försöka sprida information om den svenska sexköpslagstiftningen och genom diplomatisk offensiv mot människohandel. Därför tror jag att regering, riksdagsledamöter och frivilligorganisationer gemensamt kan genomföra detta arbete för att uppnå en bättre situation för kvinnor och flickor världen över.


Anf. 4 Amineh Kakabaveh (-)

Fru talman! Tack, utrikesministern! Jag sa inte att de här länderna inte ska sitta i kontrollmekanismerna i MR-rådet, FN och så vidare, utan jag sa att de inte ska sitta där på samma villkor. De ska visst sitta där, men de ska få kritik tills de har ändrat sin egen lagstiftning. Sverige med flera likasinnade länder ska inte sitta tillsammans med Saudiarabien och en rad andra könsapartheidländer och tro att de kommer att lyssna på oss. De lyssnar inte ens på sitt eget folk. De mördar, de avrättar och de våldtar i fängelserna.

Ett av de länder som Sverige och EU stöder, och som också är kandidat till att bli ett av EU:s medlemsländer, är Turkiet. Erdogan kom med ett förslag om att offret för en våldtäktsman, som har begått brott mot ett barn, ska giftas bort med våldtäktsmannen. Det är på grund av coronakrisen som den här debatten har lagts ned. Den har tidigare varit väldigt het, och det har varit många demonstrationer.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Så här är det i många av de länder som vi har tilltro till. Det är inte länderna som det är fel på, utan det är de repressiva regimerna. Det är massor av män som sitter där och bestämmer och fullständigt struntar i vår feministiska agenda. Jag vill att Sverige ska vara ännu mer progressivt i de här frågorna.

Jag har själv varit i många länder, särskilt i Latinamerika, och träffat ambassadörer, och man driver verkligen en feministisk utrikespolitik, vilket är glädjande. Men det är viktigt att de här frågorna lyfts högre upp i till exempel EU. Om fler EU-länder än Sverige i FN strävar efter samma mål kommer säkerligen något positivt att ske, åtminstone i de här länderna. Varför ska de vara med på samma villkor och ha samma rätt att rösta som vi i de här frågorna? De gör ingenting. De har inte ens implementerat Cedaw. Beijing Platform for Action fyller 25 år i år. Det är ett väldigt viktigt år för jämställdheten både i Sverige och i andra delar av världen.

Vi måste göra någonting, särskilt i kristider då covid-19-pandemin hårdast drabbar de fattigaste och mest utsatta. Våldet ökar, och många föräldrar har inte råd att försörja sina barn, så barnen gifts bort till rika och äldre gubbar i de länderna. Och lagarna är ju på männens sida.

Man måste se till att det här ändras, så min fråga är: Kommer Sverige att trycka på vid 25-årsjubileet, då det kommer att ske en utvärdering i alla länder? Kommer vi att säga att vi är emot barnäktenskap och tvångsäktenskap?


Anf. 5 Utrikesminister Ann Linde (S)

Fru talman! Jag kan försäkra Amineh Kakabaveh att det kommer vi absolut att göra, precis som vi har gjort nu i många år. Vi kommer att fortsätta trycka på mot barnäktenskap, mot ojämlikhet mellan kvinnor och män och framför allt mot ökat våld och problemet med våldtäkter, sexköp och prostitution som finns över hela världen. Det ska inte råda någon tvekan om att Sverige kommer att vara i första ledet när det gäller att protestera mot detta.

Jag tycker också att det är viktigt, som Amineh Kakabaveh tog upp, att se att kvinnor och flickor drabbas olika av covid-19 och coronakrisen. Jag tror att man måste vara väldigt uppmärksam på detta och på att ojämställdheten i världen kan få livsavgörande konsekvenser.

Vi ser nu hur mäns våld mot kvinnor ökar när det är karantän och allt möjligt och att sjukvården blir tungt belastad på många håll. Vi vet att 70 procent av alla anställda i vården och den sociala sektorn i världen är kvinnor. Kvinnor har en mer ekonomiskt utsatt situation. De har dåliga anställningar och dåliga löner.

Den djupa ekonomiska kris som följer i pandemins spår drabbar alltså kvinnor hårdare. Det är därför det är så viktigt att FN, EU, Världsbanken och flera andra tar med sig jämställdhetsperspektivet i mötandet av corona. Jag blev därför glad i går när jag talade med vice chefen för UN Women, Åsa Regnér, som berättade att UN Women nu kommer att få vara med i det arbete som FN gör när det gäller hur coronakrisen ska mötas.

Vi är bra positionerade för att driva dessa frågor eftersom vi är en av de största givarna och samarbetsparterna för UN Women men också för Unicef och United Nations World Food Programme. Eftersom flickor missgynnas oproportionerligt på grund av sin ålder och sitt kön är det centralt att verka för flickors lika rätt till utbildning men också för SRHR, alltså sexuella rättigheter och hälsorättigheter, och skydd mot våld och diskriminering. Detta sätts under tryck nu när världens resurser används för att bekämpa viruset.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

I de humanitära insatserna får vi inte tappa bort jämställdhetsperspektivet och att kvinnors och flickors situation särskilt ska uppmärksammas.


Anf. 6 Amineh Kakabaveh (-)

Fru talman! Tack, utrikesministern!

Som jag tidigare lyfte upp finns det, utifrån den position som Sverige har, förväntningar både hos oss ledamöter och kvinnorättsaktivister och hos många kvinnor ute i världen. Jag har digital kontakt med många kvinnor i Turkiet, Kurdistan, Iran, Pakistan, Afghanistan, Colombia och många andra delar av världen. De har förväntningar på Sverige, och det har jag också. Det finns alltid förväntningar på Sverige, men med en feministisk utrikespolitik förväntas ännu mer. Förväntningar innebär ibland positiv kritik, men det betyder inte att man är negativ till att det finns en feministisk utrikespolitik.

Jag menar att de 140 miljoner flickor i världen som, enligt Unicef, könsstympas behöver en röst. Om denna röst inte är deras egna länder borde den vara Sverige och andra länder. De flesta könsstympningar sker tyvärr i många afrikanska länder. Unicef beräknar också att barnäktenskapen kommer att öka från 275 miljoner till 465 miljoner år 2050. Detta är ohållbart, och därför måste vi vara en röst.

Jag vill fråga utrikesministern: Kommer Sverige, efter det att corona har lagt sig, att bjuda in världens länder till en internationell konferens här i Sverige för att lyfta upp kvinnor?


Anf. 7 Utrikesminister Ann Linde (S)

Fru talman! När vi startade den feministiska utrikespolitiken för ungefär sex år sedan hade vi en idé om att man skulle ha världsomspännande konferenser. Vi hade den första i Sverige. Det var en stor succé. Över 800 kvinnor från hela världen kom. Det var många intressanta workshoppar om hur vi gemensamt och globalt kan kämpa mot ojämlikhet och för kvinnors och flickors rättigheter.

Nu går dock stafettpinnen vidare. Man kommer, både i Mexiko och i Frankrike, att ha stora, globala konfenser. Jag tycker att det kanske är ännu viktigare att se till att det inte bara är Sverige som driver den feministiska utrikespolitiken utan att också länder från syd, till exempel, tar stafettpinnen så att det inte bara blir vi här i Sverige och Norden som jobbar med dessa frågor.

Nu har tyvärr de två stora konferenserna i Mexiko och Frankrike skjutits upp på grund av corona. De skulle ha hållits i maj och juli, men jag förutsätter att de kommer att hållas vid ett senare tillfälle när pandemin har lagt sig. Då kommer Sverige att stå i första ledet och driva vår feministiska utrikespolitik. Detta behövs globalt, inte bara i Sverige.

Interpellationsdebatten var härmed avslutad.

Intressenter

Interpellationer

Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.