Tullens ökade åtaganden

Interpellation 2023/24:469 av Patrik Björck (S)

Interpellationen är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2024-02-08
Överlämnad
2024-02-12
Anmäld
2024-02-13
Sista svarsdatum
2024-03-05
Svarsdatum
2024-04-02
Besvarad
2024-04-02

Interpellationer

Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.

PDF

Interpellationen

till Finansminister Elisabeth Svantesson (M)

 

Tullverket har en viktig uppgift för att bland annat motverka grov brottslighet.

Det har tagits fram ett antal förslag om att öka tullens befogenheter och verktyg. Det är bra.  

Om tullen ska kunna leva upp till de utökade uppdrag som bland annat handlar om skärpta åtgärder mot utförsel av stöldgods och att tullen i fler fall än i dag ska kunna vara beväpnad måste det antingen tillföras mer resurser eller prioriteras bort något.

Jag vill därför fråga finansminister Elisabeth Svantesson:

 

  1. Tänker regeringen tillföra tullen mer resurser? 
  2. Om inte tullen tillförs mer resurser, är ministern då beredd att ta initiativ till en analys av vilka effekter det skulle få för tullens verksamhet?

Debatt

(7 Anföranden)
Stillbild från Interpellationsdebatt 2023/24:469, Tullens ökade åtaganden

Interpellationsdebatt 2023/24:469

Webb-tv: Tullens ökade åtaganden

Dokument från debatten

Protokoll från debatten

Anf. 32 Finansminister Elisabeth Svantesson (M)

Fru talman! Patrik Björck har frågat mig om regeringen tänker tillföra tullen mer resurser och, om inte, om jag är beredd att ta initiativ till en analys av vilka effekter det skulle få för tullens verksamhet.

Den grova organiserade brottsligheten är systemhotande. För att bekämpa den behöver den kriminella ekonomin strypas. Tullverket befinner sig i frontlinjen i den kampen, exempelvis genom beslagtagande av narkotika och vapen.

Regeringen har därför på flera sätt arbetat aktivt med att stärka Tullverket. Det handlar om bättre verktyg för att stärka Tullverkets kontroll och brottsbekämpande verksamhet, en tydligare inriktning på att tillsammans med andra myndigheter strypa den kriminella ekonomin och bättre verktyg för att öka tulltjänstemännens säkerhet.

Regeringen har också tillfört ökade resurser till Tullverket. Totalt ökar Tullverkets anslag med 135 miljoner kronor 2024 till följd av satsningar i budgetpropositionen för 2023 och budgetpropositionen för 2024. Regeringen återkommer till frågan om Tullverkets anslagsnivå i ordinarie budgetprocess.


Anf. 33 Patrik Björck (S)

Fru talman! Det har blivit några diskussioner mellan mig och finansministern den här våren. Den första hade vi den 31 januari, tror jag det var. Då ställde jag frågan varför det har tagit så lång tid för finansministern att få fram förslag för att stärka Tullverket i dess viktiga arbete. Då utgick jag från den proposition som var aviserad den 19 mars.

På den frågan fick jag egentligen inget svar. Finansministern hänvisade visserligen till att regeringen under 2023 hade haft mycket arbete med EU-ordförandeskapet. Det var ett svar som jag tyckte kanske var lite långsökt. Det ingår normalt sett i regeringens arbete. Att klara av ett ordförandeskap samtidigt med det ordinarie arbetet är en planering som pågår under flera år.

Det var en frågestund här i riksdagen i mitten av förra månaden. Då frågade jag finansministern: Kan finansministern lova här och nu att propositionen om tullen verkligen kommer den 19 mars? Om den kommer, kan finansministern då lova att det finns en finansiering?

Inte heller på de frågorna fick jag egentligen några svar. Finansministern diskuterade inte den aviserade propositionen och tog över huvud taget inte upp finansieringen. Det andra försöket från min sida att få svar på de viktiga frågorna lyckades inte.

Fru talman! När den här interpellationen skrevs visste jag inte att det inte skulle komma en proposition den 19 mars. Den interpellation vi diskuterar här i dag skrev jag i början av februari, alltså en och en halv månad innan den aviserade propositionen skulle läggas fram.

Det senaste svarstillfället var då den 5 mars, det vill säga en månad tidigare än då svaret verkligen kommer. Det är inte bara propositionen som är försenad, utan svaren på viktiga frågor är försenade. Det är viktigt att hålla det i minnet.

Jag ställde då frågorna: Tänker regeringen tillföra tullen mer resurser? Om tullen inte tillförs mer resurser, är ministern då beredd att ta initiativ till en analys av vilka effekter det skulle få för tullens verksamhet?

Fru talman! Jag kan tyvärr återigen konstatera att jag inte får några svar på de frågorna. Det är ingen proposition som kommer. Vi vet ingenting om när den kommer. Vi hade i debatten uppe frågan: Om det kommer en proposition, när ska den i så fall vinna laga kraft? Nu är det så försenat att vi inte vet någonting om när möjligheten kommer för tullen kommer att arbeta med de nya befogenheter som eventuellt kommer i den eventuellt kommande propositionen.

Jag var oroad någon gång i slutet av förra året över att det inte hände någonting trots att regeringen hade ett färdigutrett förslag. I princip när finansministern tillträdde sin post och kom in på Finansdepartementet fanns det en utredning som man med en gång hade kunnat börja arbeta med i september 2022. Nu är vi framme i april 2024.

Utöver de frågor som jag ställt i interpellationen vill jag lägga till frågan: Kommer det över huvud taget en proposition från regeringen i dessa viktiga frågor? Finansministern och jag är överens om att det är viktiga frågor, så jag ska inte dra alla de argumenten igen. Där delar vi i princip analysen om hur viktigt det är.

Kommer det att komma en proposition? Kommer den att finansieras? Om den inte kommer att finansieras, kommer man då att analysera vilka effekter det skulle få för tullens verksamhet?


Anf. 34 Finansminister Elisabeth Svantesson (M)

Fru talman! Jag vill än en gång tacka Patrik Björck för hans engagemang för Tullverkets arbete. Det är ett engagemang som är viktigt. Det är viktigt att många av oss ser behovet av både verktyg och resurser till en myndighet som just nu jobbar längst fram i frontlinjen för att bekämpa en del av den här kriminaliteten.

Det skulle vara lätt för mig att svara väldigt kort. Interpellanten har skrivit två frågor. Den ena handlar om att tillföra mer resurser. Jag har tidigare sagt att vi har tillfört resurser. Vi kommer att återkomma i varje budgetprocess och berätta exakt hur resurserna ser ut för nästa år och så vidare. För att kunna utföra sina uppgifter behöver självklart också tullen ha resurser att just göra det. Jag har också i opposition stärkt tullens arbete och pengar.

Den andra frågan gällde om tullen inte tillförs mer resurser och om jag i så fall är beredd att ta initiativ till en analys. Framför allt jobbar vi inte så. Vi har en väldigt tydlig bild av vad Tullverket ska göra. Det är i frontlinjen, och vi har satt igång ett arbete för att strypa den kriminella ekonomin. Myndigheten är en viktig del av detta.

Det är alldeles självklart så att den lagrådsremiss som vi har fattat beslut om och som nu behandlas i Regeringskansliet så fort det bara är möjligt ska landa också på riksdagens bord som en proposition. Det är ett prioriterat arbete att tullen får bättre verktyg. När det sedan är dags för nästa års budget, fru talman, kommer vi att återkomma till resurser så att Tullverket kan göra sitt jobb.

Det är ändå viktigt att poängtera att vi har gjort och gör fyra viktiga saker med Tullverket.

Den första handlar just om att öka resurserna.

Den andra är att regeringen tillsammans med Tullverket, Skatteverket och Kronofogden har tagit fram en ambitiös målbild för hur vi tillsammans kan öka takten och kraftsamla mot den kriminella ekonomin. Där är Tullverket viktigt och fortsätter att vara väldigt engagerat.

Den tredje är det vi just har nämnt: tulltjänstemännens befogenheter. Vi vet att de behöver ha bättre befogenheter, och det är därför vi nu samlar allting i en enda lagstiftning där det blir tydligt vad tulltjänstemännen kan göra och vad de inte ska göra. Framför allt får de bättre befogenheter att klara ett jobb som i dag ser annorlunda ut än det gjorde för tio år sedan.

Den fjärde och sista är att en utredare har arbetat med frågan om utförsel av stöldgods och att detta ska kriminaliseras. I december tog jag emot den sista delen av utredningen, som nu när vi jobbar fram förslaget är ute på remiss.

Så ja - det finns pengar, och tullen får nya verktyg. Jag vet att Patrik Björck är en engagerad och otålig politiker, och det tycker jag är bra. Från regeringen jobbar vi på så fort vi kan både med verktyg och med pengar.


Anf. 35 Patrik Björck (S)

Fru talman! Då blev de två frågorna utökade med en till. Vi kan konstatera att jag har fått ett svar på fråga två. Frågan var: Om tullen inte tillförs mer resurser - är ministern då beredd att ta initiativ till en analys av vilka effekter det skulle få för tullens verksamhet? Svaret var: Vi jobbar inte så.

Jag har fått svar på frågan. Regeringen jobbar alltså inte med att analysera vilka effekter en finansiering eller en icke-finansiering av en viktig verksamhet skulle få. Det tycker jag är lite oroväckande. Jag tycker att det vore rimligt att en regering som har ett helt departements resurser till sitt förfogande analyserade effekterna av den politik man för.

Vi kan ha olika uppfattningar om hur mycket resurser man ska satsa, om det ska göras skattesänkningar för dem med högst inkomster eller om man ska knäcka gängen och bekämpa den kriminella ekonomin och stärka tullen. Men det är lite märkligt att jag som svar på frågan om huruvida finansministern kommer att göra en analys av vilket vägval hon gör i en viktig fråga får höra: Vi jobbar inte så. Jag är lite förvånad. Jag är glad för att jag fick ett svar, men jag är lite förvånad över svaret.

Fru talman! På fråga ett, om regeringen tänker tillföra tullen mer resurser, svarar finansministern lite svävande: Det gör vi. Fakta i målet är att inför den budget vi arbetar med i år och beslutade om förra året hade vi socialdemokrater i vårt förslag 100 miljoner mer till förstärkningar av tullens arbete eftersom vi visste att det fanns ett så starkt behov.

När tullen nu lämnar sitt budgetäskande och tar med det som man bedömer vara effekterna av det nya arbete och de nya pålagor man får gör man bedömningen att man behöver tillföras närmare en halv miljard i extraresurser. Tullen behöver detta för att klara av att utföra det arbete man gör i dag och ta hela det ansvar som man har i dag.

Men det utökade arbetet - som jag och finansministern i grund och botten är överens om - kommer också att kräva pengar. Då är det naturligtvis jätteviktigt att en myndighet får signaler och besked om att den ska kunna börja arbeta med detta och starta arbetet här och nu. Det handlar om att planera, för det tar tid med ett nytt arbetssätt. Det tar tid när fler ska vara beväpnade, och det innebär kostnader för utbildning. Man måste utbilda personal, och man måste anställa mer personal. Allt detta kräver planeringstid.

Nu har vi en proposition som vi har fått vänta på i ett och ett halvt år. Den var aviserad till den 19 mars men har blivit uppskjuten, och vi har ännu inte fått svar på när den kommer. Då skjuter man också ikraftträdandet framför sig, och man skjuter hela frågan om huruvida man kan finansiera detta framför sig. På det sättet ger man inte tullens ledning någon som helst möjlighet att på ett snabbt och effektivt sätt planera för och utföra detta viktiga arbete.

Så nja, en halv miljard i budgetäskande är tullens egen analys av vad som behövs för att man ska klara av de nya åtagandena. Jag ställer återigen fråga tre: Kommer det någon proposition över huvud taget?


Anf. 36 Finansminister Elisabeth Svantesson (M)

Fru talman! Jag känner Patrik Björck sedan många år, och jag vet att han hörde vad jag sa: Det kommer en proposition. Det har jag sagt många gånger. Lagrådsremissen behandlas, och det kommer en proposition. När det gäller vilket datum den kommer får Patrik Björck vänta och se. Du kan ställa frågan fler gånger, men du kommer att få samma svar.

När det handlar om pengar tycker jag ibland att vi i den här kammaren - i det här fallet Patrik Björck - vill missuppfatta våra motståndare. Min poäng var att det inte går till så att regeringen först lägger fram en proposition och säger åt Tullverket och andra myndigheter vad de ska göra och sedan blundar och hoppas att de har tillräckligt med pengar. Regeringen gör konsekvensanalyser och andra analyser av olika myndigheters, inklusive Tullverkets, arbete. Därifrån tillför vi i olika budgetförhandlingar och diskussioner medel som vi anser behövs för att de ska kunna klara sin uppgift. Det är väl alldeles självklart.

Fråga nummer två utgick ifrån att Patrik Björck inte tror att regeringen ska tillföra resurser. Det jag menade var att vi inte jobbar så. Vi tillför alltså resurser när vi ger nya uppdrag. Men det är naturligtvis upp till ledamoten själv att missuppfatta som han vill.

Det kommer en proposition. Regeringen har tagit krafttag mot den kriminella ekonomin och kommer att fortsätta att göra det. Om vi inte gör det kommer dödandet av barn och oskyldiga att fortsätta. En viktig del i att stoppa det handlar just om att stoppa de brutalt stora hålen i våra välfärdssystem. Det handlar om att stoppa bedrägerier, och det handlar om att stoppa allt det som andra partier inte har stoppat under sina år. Det jobbar regeringen stenhårt med.

Det är vår uppgift att bryta kriminaliteten och göra Sverige tryggt igen. Här har också tullen en viktig uppgift - en uppgift att stoppa vapen och narkotika och att se till att Sverige inte får in allt detta som också kan göda de kriminella. Det handlar om både narkotika, vapen och pengar.

Än en gång: Vi har haft den här diskussionen flera gånger. För mig är Tullverket en otroligt viktig myndighet. Regeringen har nära kontakt och dialog med den och kommer att fortsätta att ha det. Vi ska såklart göra det som behövs i en tid av prioriteringar, där pengar är ändliga. Då ska vi självklart ändå se till att Tullverket ska kunna ha resurser för att utföra sitt uppdrag.


Anf. 37 Patrik Björck (S)

Fru talman! Ja, var svaret från finansministern på frågan om regeringen tänker tillföra mer resurser. Då är min fråga till henne: Hur ställer sig det svaret i förhållande till Tullverkets budgetäskande på närmare en halv miljard för att kunna utföra det som jag och finansministern är överens om? Det skulle vara intressant att få ett besked om detta.

Fru talman! När det gäller fråga tre om propositionen ger finansministern inget svar på om eller när det kommer en sådan. Hon säger att Patrik Björck får vänta och se. Jag är van, fru talman, att vänta. Men jag har fortfarande inte fått se någonting. Jag hoppas därför att jag får se någonting så småningom, för väntar gör jag, och det har jag gjort länge.

När det gäller finansministerns svar på fråga två, som jag tolkade som att hon inte jobbar så, var det just detta hon sa. Vi kan gå tillbaka till protokollet och kontrollera, men det var det svar jag fick. Finansministern säger nu att jag har missförstått henne. Det är bra om jag har missförstått finansministern, för jag skulle ha varit uppriktigt förskräckt om man inte analyserade sin politik.

Finansministern säger alltså att hon gör analyser, och det är bra. Då är frågan återigen: Hur tänker regeringen när man ser det hårda arbetet, som bara blir tuffare, vid gränserna och de nya kraven och jämför med de budgetäskanden som jag var inne på? Vilken analys är det man gör? Finansministern gör analyser, och hon säger att jag ska vänta och se och att det kommer att tillföras resurser. Men det är ju inget svar!

När kommer lagen att träda i kraft? När finns det en möjlighet för Tullverkets ledning att göra någonting? När blir det något mer än bara ord? För när det gäller orden - att tullen är viktig och en viktig del av arbetet mot kriminaliteten - är jag och finansministern överens. Det är verkstad som krävs.


Anf. 38 Finansminister Elisabeth Svantesson (M)

Fru talman! Det är verkligen verkstad som krävs. Det är därför jag från första dagen på det här jobbet har varit bestämd med att vi ska strypa den kriminella ekonomin. Alla myndigheter som jobbar för detta inom olika politikområden ska jobba tillsammans och göra betydligt mer för att verkligen strypa den. Här har tullen, som jag sagt tidigare, en väldigt viktig uppgift.

När det gäller resurserna för nästa år får nog alla här i kammaren ge sig lite till tåls. Nu har alla myndigheter kommit med äskanden, och vi går igenom dem, som vi alltid gör inför budgetförhandlingar. Men man kan vara lugn: Den här regeringens absolut viktigaste uppgift är att se till att göra Sverige tryggt igen. Sverige har blivit farligare och fattigare, och vi bygger nu Sverige tryggare och rikare.

Interpellationsdebatten var härmed avslutad.

Interpellationer

Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.