Till innehåll på sidan

Granskning av Carl-Oskar Bohlin efter Myndigheten för psykologiskt försvars agerande i samband med TV4:s granskning av SD:s kommunikationsavdelning

KU-anmälan 2023/24:41 (1978-2023/24) av MORGAN JOHANSSON och PETER HULTQVIST (S)

KU-anmälningar

Riksdagsledamöterna kan lämna in anmälningar till konstitutionsutskottet, KU, om att KU ska granska olika ministrar i regeringen. KU:s behandling av anmälningarna finns i KU:s granskningsbetänkande.

PDF

MORGAN JOHANSSONPETER HULTQVIST
Riksdagsledamot (S)
2024-06-12
Dnr 1978-2023/24

Anmälan mot Carl-Oskar Bohlin efter Myndigheten för psykologiskt försvars agerande i samband med TV4:s granskning av SD:s kommunikationsavdelning

Fri och oberoende journalistik är en grundpelare i en fungerande demokrati. Att journalister ska kunna bedriva granskning av politiker utan att riskera påtryckningar från förtroendevalda eller myndighetspersoner är självklart och något vi måste värna.

Efter Kalla Faktas omtalade granskning Undercover i trollfabriken anmäldes programmet till Granskningsnämnden av Myndigheten för psykologiskt försvar (MPF) med hänvisning till att intervjuer med deras personal tagits ur sitt sammanhang. Det var mycket uppseendeväckande. Det blev inte mindre anmärkningsvärt när MPF senare fick backa från delar av sin anmälan. Det visade sig att MPF:s krav på TV4 inte var grundlagsenliga.

Carl-Oskar Bohlin, minister för civilt försvar och Magnus Hjort, generaldirektör för Myndigheten för psykologiskt försvar har båda förnekat att det funnits någon dialog med anledning av anmälan till Granskningsnämnden mellan regeringskansliet och myndigheten. I en intervju med Dagens Nyheter den 28 maj 2024 uppger Magnus Hjort att anmälan inte diskuterats med regeringen.

Initiativet till anmälan kom internt från myndigheten, enligt generaldirektören. Han understryker att den inte diskuterats överhuvudtaget med regeringen, företrädare för regeringen eller något politiskt parti.

Trots detta rapporterar Altinget den 12 juni 2024 att regeringskansliet i förhand fått information om att MPF skulle anmäla TV4 och bland annat kräva att de skulle klippa bort myndighetens experter i Kalla Faktas avslöjande.

Det ska enligt Altinget ha skett i samband efter ett möte på försvarsdepartementet mellan myndigheten och regeringskansliet, där ett antal tjänstemän samt personer ur ministrarnas staber var inbjudna, mötet hölls dagen efter första delen av Kalla Faktas granskning sändes.

Vidare citeras ett mejl till en tjänsteman på försvarsdepartementet som skickats den 8 maj från MPF:

MPF kommer att agera, men vi har inte fattat beslut om hur än. Ytterst anmälan till medieombudsmannen, men som minimum kräva av TV4 att ljudklippen tas bort.

Detta ger intrycket av en pågående kommunikation i ärendet mellan MPF och försvarsdepartementet. En värderande informell dialog om handlingsalternativ kan ha förekommit. Nio dagar efter att andra avsnittet av Kalla Faktas granskning sänts gör MPF en anmälan till Granskningsnämnden.

Detta ger upphov till flera frågor. Frågan måste ställas om det är regeringskansliet som fått MPF att anmäla TV4, som ett led i regeringskansliets och Sverigedemokraternas krishantering efter avslöjandet av SD:s trollfabrik. Det vore ytterst allvarligt.

Det är uppenbart att man velat dölja vilka kontakter som förevarit och, lämnat felaktiga uppgifter.

Alla kontakter mellan regeringskansliet och MPF under de aktuella dagarna måste kartläggas. Enbart misstanken om att det kan finnas politisk inblandning i MPF:s agerande mot Kalla Fakta är förtroendeskadlig. Därför bör konstitutionsutskottet granska statsrådet Carl-Oskar Bohlins, hans stabs, försvarsdepartementets och övriga regeringskansliets agerade i samband med MPF:s anmälan till granskningsnämnden.

Morgan Johansson, Peter Hultqvist

KU-anmälningar

Riksdagsledamöterna kan lämna in anmälningar till konstitutionsutskottet, KU, om att KU ska granska olika ministrar i regeringen. KU:s behandling av anmälningarna finns i KU:s granskningsbetänkande.