Till innehåll på sidan

med anledning av skr. 2008/09:120 2009 års redogörelse för företag med statligt ägande

Motion 2009/10:N4 av Tomas Eneroth m.fl. (s, v)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Följdmotion
Motionsgrund
Regeringsskrivelse 2008/09:120
Tilldelat
Näringsutskottet

Händelser

Inlämning
2009-09-30
Bordläggning
2009-10-01
Hänvisning
2009-10-08

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC
PDF

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att Vattenfall ska kvarstå i statlig ägo.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att regeringen ska förtydliga Vattenfalls uppdrag att vara ledande i omställningen till en uthållig energiförsörjning.

Motivering

Vattenfall är ett mycket viktigt bolag genom den avgörande strategiska roll som bolaget kan spela i energiomställningen. Därför ska Vattenfall kvarstå i statlig ägo.

Riksdagen har vid flera tillfällen anmärkt att Vattenfall inte följt intentionerna i 1997 års energipolitiska beslut. Vid bolagsstämman i april 2005 förtydligade den socialdemokratiska regeringen tillsammans med samarbetspartierna Vänsterpartiet och Miljöpartiet Vattenfalls uppdrag genom ett tillägg i bolagsordningen, ett aktiebolagsrättsligt bindande styrdokument som en bolagsstyrelse är förpliktad att lyda. Tillägget har följande lydelse: Bolaget ska inom ramen för kravet på affärsmässighet vara det ledande företaget i omställningen till en ekologisk och ekonomisk uthållig svensk energiförsörjning. Riksrevisionen har under hösten 2007 granskat hur Vattenfall fullföljt det förtydligande som år 2005 gjordes i bolagsordningen när det gäller bolagets roll i omställningen till en ekologiskt och ekonomiskt uthållig svensk energiförsörjning. Sammanfattningsvis visar Riksrevisionens granskning och utvecklingen i övrigt på ett behov av ytterligare preciseringar av de samhällsmål som Vattenfall ska arbeta mot. Detta är regeringens ansvar. Den har i uppdrag att verka för att de beslut som riksdagen fattar om de statliga bolagens verksamhet genomförs. Därför anser vi att regeringen ytterligare måste klargöra innebörden av Vattenfalls uppdrag och minska utrymmet för olika tolkningar. Om regeringen inte agerar finns det en risk för att Vattenfall inte blir den pådrivande kraft i energiomställningen som var syftet med 2005 års tillägg i bolagsordningen.

Vi anser att Vattenfall kraftfullt bör kunna bidra till omställningen av energisystemet och att bolagets investeringar i en växande omfattning måste fokusera på förnybar energiproduktion. Vattenfall ska också ta ett större ansvar för investeringar i ny förnybar energiteknik, i pilot- och demonstrationsanläggningar för förnybara energikällor och i effektivare elöverföring. Vattenfall ska vidare enligt vår mening vara en strategisk partner till basindustrin och kunna erbjuda sina industrikunder konkurrenskraftiga energipriser och energieffektiviseringstjänster. Tillägget i Vattenfalls bolagsordning bör därför skärpas med denna innebörd.

Vattenfall bör även i sin verksamhet utanför Sverige vara en ledande kraft i energiomställningen utifrån de olika marknadernas förutsättningar. Tillägget i Vattenfalls bolagsordning omfattar dock i dag endast moderbolaget. För att tydliggöra att övriga delar av koncernen också omfattas av uppdraget att på respektive marknad vara ledande i omställningen till en hållbar energiförsörjning bör därför relevanta dotterbolags bolagsordningar anpassas till innebörden av tillägget i moderbolagets bolagsordning.

Stockholm den 30 september 2009

Tomas Eneroth (s)

Kent Persson (v)

Carina Adolfsson Elgestam (s)

Alf Eriksson (s)

Eva-Lena Jansson (s)

Renée Jeryd (s)

Börje Vestlund (s)

Karin Åström (s)

Krister Örnfjäder (s)

Yrkanden (2)

  • 1
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att Vattenfall ska kvarstå i statlig ägo.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 2
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att regeringen ska förtydliga Vattenfalls uppdrag att vara ledande i omställningen till en uthållig energiförsörjning.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.