Vindkraftsexploatering

Motion 2023/24:2695 av Aron Emilsson (SD)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Miljö- och jordbruksutskottet

Händelser

Inlämnad
2023-10-05
Granskad
2023-10-05
Hänvisad
2023-10-17

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

PDF
DOCX

 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att etablering av vind­kraft i skärgårdar och känsliga marina miljöer ska undvikas och tillkännager detta för regeringen.
  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över möjliga åtgärder för restriktivitet i fråga om utbyggnad av vindkraft i fjällmiljöer och tillkännager detta för regeringen.

Vindkraft i skärgårdsmiljö

I Sverige sker i dag en massiv utbyggnad av storskalig vindkraft – en utbyggnad som varken ger stabil och långsiktig energiförsörjning eller är skonsam mot miljön. Vindkrafts­exploateringen hotar tvärtom tysta miljöer, natur- och kulturvärden och inte minst fågel- och djurlivet. Därtill ger den upphov till en bullernivå som inte sällan hämmar såväl närboendes livskvalitet som fastighetspriser i det område som exploateras.

Ett antal områden av intresse för vindkraftsparker kan även vara viktiga för fiske­näringen och värdefulla ur biologisk synpunkt eller utgöra betydande naturmaterial­resurser. En form av samhällsekonomisk avvägning mellan nyttan av vindkraftsparken och olika motstående intressen ingår i tillståndsprocessen, men det saknas i dag en genom­tänkt och förvaltarskapsorienterad avvägning gentemot landskapsbildens förändring och kostnaden för natur- och kulturvärden som blir mycket kostsamma och komplicerade att återställa, om det ens är fullt möjligt.

Vid arbeten som medför buller, såsom vid storskalig vindkraftsutbyggnad, kan flykt­reaktioner hos fisk förväntas inom avstånd på någon kilometer från källan. En betydande risk för skador på fiskpopulationer föreligger om anläggningen överlappar med viktiga rekryteringsmiljöer för hotade eller svaga populationer. Bland de marina däggdjuren har det påvisats att tumlare kan få både sämre hörsel och stört beteende av ljud i samband med pålning. Det har framförts att effekter av pålningsljud kan minimeras till exempel genom att kraften och ljudet vid pålning successivt ökas, så att större djur som fisk, säl och tumlare skräms och hinner lämna området. Samtidigt saknas evidens kring långsiktiga konsekvenser för det marina livet, och rotorbladens farlighet för rovfåglar återstår. Det har i studier också framkommit att muddringsarbeten vid anläggning av fundament kan medföra spridning av sediment som också påverkar fiskyngel och larvstadier negativt.

Mot bakgrund av ovanstående bör riksdagen anamma försiktighetsprincipen, förvaltar­skapstanken och lyhördheten för djur, natur och människa och därför som sin mening tillkännage för regeringen att etablering av vindkraft i skärgårdar och känsliga marina miljöer ska undvikas.

Vindkraft i fjällmiljö

Vindkraftsparker byggs på många platser i landet, däribland i miljöer med ett högt natur- och kulturvärde.

Gällande fjällområdena finns ytterligare aspekter att ta hänsyn till. Samernas ren­betesmarker störs, turismen riskerar att minska, den regionala utvecklingen stannar av och det enorma värdet av vårt natur- och kulturarv förstörs. Att kalla byggande av industri­anläggningar i de få delar av orörd natur som vi har kvar för miljövänligt ger en felaktig bild av de faktiska negativa effekter på miljön som det medför.

Att bygga en vindpark mitt i ett storslaget och vidsträckt landskap med orörd vildmark är inte på något sätt försvarbart då det påverkar många människor under många år. Land­skapsbilden går från orörd och storslagen fjällmiljö till industripark. Den storslagna na­turen, utsikten, tystnaden och orördheten upphör att existera. Dessutom får hela kartan för områdets fjällturism ritas om.

Vindkraftens produktion är väderberoende och nyttograden därmed begränsad, vilket gör att de störningar som den medför i känsliga naturmiljöer motiverar restriktivitet.

Med anledning av ovanstående är det av stor vikt att se över hur utbyggnaden av vindkraft i miljöer med ett högt natur- och kulturvärde kan motverkas med hänsyn till vår natur och miljö.

 

 

Aron Emilsson (SD)

 

 

Yrkanden (2)

  • 1.
    Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att etablering av vindkraft i skärgårdar och känsliga marina miljöer ska undvikas och tillkännager detta för regeringen.
    Behandlas i
    Miljö- och jordbruksutskottet
    Betänkande 2023/24:MJU13
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 2.
    Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över möjliga åtgärder för restriktivitet i fråga om utbyggnad av vindkraft i fjällmiljöer och tillkännager detta för regeringen.
    Behandlas i
    Miljö- och jordbruksutskottet
    Betänkande 2023/24:MJU13
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Behandlas i betänkande (1)

Intressenter

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.