Kontroll av yrkestrafiken

Motion 2023/24:782 av Johanna Haraldsson (S)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Trafikutskottet

Händelser

Inlämnad
2023-10-03
Granskad
2023-10-03
Hänvisad
2023-10-17

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

PDF
DOCX

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att i enlighet med förslagen i SOU 2021:31 Kontroller på väg förtydliga styrningen och att låta resurserna för kontrollverksamheten inom yrkestrafikområdet beslutas av regeringen och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

I Sverige har vi under lång tid haft stora problem med olagliga yrkestransporter, illojal konkurrens och villkorsdumpning inom transportsektorn. Detta är något som hotar att slå ut de företag som tecknat och följer kollektivavtal och på det stora hela försöker göra rätt för sig. I spåren av denna utveckling ser vi chaufförer som kör för många timmar till skamligt låga löner samtidigt som de tvingas sova i hytten och laga mat på spritkök, något som inte bara är skadligt för individen och vår arbetsmarknad, utan det hotar även trafiksäkerheten.

Den socialdemokratiska regeringen har sett till att ett omfattande reformpaket har genomförts med syftet att skapa ordning och reda, schysta villkor och en sund konkur­rens inom yrkestrafiken. Bland annat så har EU:s högsta sanktionsavgift vid olagliga transporter införts, 100 miljoner kronor till polisen för utökade kontroller av yrkes­trafiken har tillförts och vi har drivit igenom det så kallade mobilitetspaketet på EU‑nivå. Allt med den självklara utgångspunkten att alla som långvarigt yrkesmässigt trafikerar våra svenska vägar ska ha schysta villkor oavsett av vilket land de kommer ifrån.

Så sent som våren 2022 röstade riksdagen igenom lagstiftning som ytterligare bidrar till ordning och reda på vägarna. Det innebar:

  • Ökade krav på utländska transportföretag att anmäla utstationerade arbetstagare från dag ett. Detta gör det möjligt för fackförbund att ställa krav på svenska löner och villkor för utstationerade förare.
  • Hårda sanktioner mot oseriösa företag som inte följer utstationeringsreglerna. Polisen fick dessutom möjlighet att låsa fast fordon som inte direkt betalar sanktionsavgiften genom så kallad klampning.
  • Skärpta straff för den som köper olagliga transporter.

Alla reformer som genomförts under den socialdemokratiska regeringen är avgörande för att skapa ordning och reda inom yrkestrafiken. Men som med alla lagar och regler så behövs kontroll och uppföljning för att de ska få avsedd effekt. Därför tillsattes en utredning i augusti 2019 som skulle se över hur kontrollverksamheten av yrkestrafik på väg bedrivs och lämna förslag på förbättrande åtgärder, inklusive organisatoriska åtgärder, för att fler ska följa reglerna på området.

Utredningen lämnade 2021 betänkandet Kontroller på väg (SOU 2021:31). Utred­ningen föreslog inte att resurser för yrkestrafikområdet flyttas från Polismyndigheten och Transportstyrelsen till en ny myndighet. Men däremot föreslog man en tydligare styrning och att resurserna för verksamheten inom yrkestrafikområdet i Polismyndig­heten och Transportstyrelsen beslutas av regeringen. Utredningen menar att en sådan styrning skulle tillförsäkra att resurserna inom området inte tas i anspråk för andra uppgifter i de båda myndigheterna. Man menade även att för att upprätthålla och utveckla en effektiv samlad kontrollverksamhet behöver resurserna i form av personal inom de båda myndigheterna utökas. Förslagen på en ny och tydligare styrning är ett viktigt steg mot att förbättra kontrollen och skapa ordning och reda på våra vägar. Därför bör regeringen gå vidare med förslagen om styrning och resurser för yrkes­trafikområdet i enlighet med SOU 2021:3.

 

 

Johanna Haraldsson (S)

 

 

Yrkanden (1)

  • 1.
    Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att i enlighet med förslagen i SOU 2021:31 Kontroller på väg förtydliga styrningen och att låta resurserna för kontrollverksamheten inom yrkestrafikområdet beslutas av regeringen och tillkännager detta för regeringen.
    Behandlas i
    Trafikutskottet
    Betänkande 2023/24:TU9
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Behandlas i betänkande (1)

Intressenter

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.