Ägandet av industriforskningsinstituten

Motion 2003/04:N294 av Britt-Marie Danestig m.fl. (v)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Näringsutskottet

Händelser

Inlämning
2003-10-07
Hänvisning
2003-10-15
Bordläggning
2003-10-15

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

1 Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen begär att regeringen i samband med omstruktureringen av forskningsinstituten kommer med förslag om hur universitet och högskolor kan gå in som delägare i forskningsinstituten.

2 Bakgrund

För närvarande pågår en omstrukturering av industriforskningsinstitutssektorn. Det borde i samband med detta också vara aktuellt att pröva hur finansieringen av industriforskningsinstituten skall se ut i framtiden. I dag är näringslivet, i form av ägarföreningar, stora delägare i instituten. I de flesta forskningsinstitut har man majoritet. Förväntningarna att näringslivet skall stå för minst 25 procent av de nödvändiga strategiska satsningarna har i nuläget visat sig omöjliga att genomföra. Ägargrupperna är, med några få undantag, alltför ekonomiskt svaga.

3 Behovet av en förstärkning av forskningsinstituten

I olika sammanhang har det från regeringens sida betonats vikten av att institutssektorn förstärks. Regeringsföreträdare har talat om en fördubbling över en femårsperiod, men för att det skall vara möjligt krävs starka, engagerade och långsiktiga ägare. Det kan mot denna bakgrund vara intressant att fundera över relationen mellan den renodlat akademiska sektorn – universitet och högskolor – och industriforskningsinstituten. Vi menar att universiteten och högskolorna skulle kunna utgöra starka och självständiga delägare till forskningsinstituten motsvarande minst 20 procent av det totala ägarkapitalet. Om ett universitet eller högskola initierar ett nytt forskningsinstitut bör ägarandelen kunna vara ännu större. Vi ser det dock som en fördel om även näringslivet och staten har ett aktivt ägarintresse i instituten.

4 Samordningsvinster

Genom att ge universiteten och högskolorna möjlighet att använda kapital och driftsresurser även till forskningsinstituten kan en starkare, mer stabil och långsiktig ekonomisk grund skapas. Ett närmare samarbete mellan ett universitet eller en högskola och ett forskningsinstitut skulle underlätta för instituten att utgöra den bro mellan akademin och näringslivet som det är tänkt att de skall fungera som. Forskningsinstituten skulle också utgöra viktiga förstärkningar när det gäller att genomföra högskolans tredje uppgift.

Universitet/högskolor och forskningsinstitut skulle kunna samutnyttja ett antal funktioner som laboratorier, utrustning, lokaler, datatjänster etc. Även då det gäller forskare och professorer skulle ett samutnyttjande kunna vara möjligt. Personalens övergång från institut till högskola och vice versa skulle underlättas. Forskningsinstituten har också viktiga erfarenheter av att kommersialisera forskningsresultat, vilket kan komma universiteten och högskolorna till del. Vi menar att mycket talar för att ett delägande av forskningsinstituten från universitetens och högskolornas sida skulle ge både institut och högskola stora fördelar. För Vänsterpartiets del är det självklart att staten skall stå för både basfinansieringen och en stor del av projektfinansieringen även när det gäller forskningsinstituten. Regeringen bör därför återkomma med förslag om hur universitet och högskolor kan bli delägare i forskningsinstituten.

Stockholm den 3 oktober 2003

Britt-Marie Danestig (v)

Lennart Gustavsson (v)

Camilla Sköld Jansson (v)

Anders Wiklund (v)

Lennart Beijer (v)

Gunilla Wahlén (v)


Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen begär att regeringen i samband med omstruktureringen av forskningsinstituten kommer med förslag om hur universitet och högskolor kan gå in som delägare i forskningsinstituten.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.