Aktiva åtgärder för ökad jämställdhet

Motion 2012/13:A357 av Meeri Wasberg m.fl. (S)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Arbetsmarknadsutskottet

Händelser

Inlämning
2012-10-05
Numrering
2012-10-08

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC
PDF

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att genomföra lönekartläggning och upprätta handlingsplan för jämställda löner varje år.

Motivering

År 1947 togs ett principbeslut om lika lön för lika arbete inom staten. 1960 slöt LO och SAF avtal om lika lön för lika och likvärdigt arbete inom den privata sektorn. Trots dessa beslut och de goda intentioner som dessa är ett uttryck för, finns det fortfarande osakliga löneskillnader mellan kvinnor och män. Den genomsnittliga månadslönen för kvinnor var 85,9 procent 2011, om siffran korrigeras för skillnader i yrke, sektor, utbildning, ålder och deltidsarbete blir siffran 94,1 procent. Bättre? Ja visst, men fortfarande är gapet oacceptabelt stort.

Att arbeta med att utjämna löneskillnaderna kräver ett kontinuerligt arbete, det räcker inte att göra ett nedslag vart tredje år. Årliga lönekartläggningar är ett bra verktyg för att kunna åskådliggöra i vilken omfattning som osakliga löneskillnader förekommer och det ger ett bra underlag för olika åtgärder. Det kan också bidra till att minska uppkomst av nya osakliga löneskillnader. Ett årligt återkommande arbete är dessutom i många fall mindre tidskrävande än att göra ett helt omtag vart tredje år. Detta är troligen också ett skäl till att det (enligt en undersökning bland förtroendevalda inom TCO) sker på mer än var femte arbetsplats.

De mansdominerade yrkena har generellt en högre medellön än de kvinnodominerade, men kvinnor har även i allmänhet lägre lön än män även inom en och samma yrkesgrupp.

Att regeringen i den nya diskrimineringslagen tar flera steg tillbaka i fråga om jämställda löner är uppenbart. Diskrimineringslag 2008:567 innebär att lönekartläggning och jämställdhetsplaner endast behöver göras vart tredje år om arbetsgivaren vid det senaste kalenderåret sysselsatt fler än 25 arbetstagare.

Ändra därför lagen på så sätt att kravet åter igen ska vara att arbetsgivare med minst tio anställda ska genomföra lönekartläggning och upprätta jämställdhetsplan varje år.

Stockholm den 3 oktober 2012

Meeri Wasberg (S)

Ann-Kristine Johansson (S)

Yilmaz Kerimo (S)

Björn von Sydow (S)

Christina Zedell (S)

Maryam Yazdanfar (S)

Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att genomföra lönekartläggning och upprätta handlingsplan för jämställda löner varje år.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag, Delvis bifall
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.