Äldrekunniga läkare och sköterskor

Motion 2004/05:So236 av Torsten Lindström (kd)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Socialutskottet

Händelser

Inlämning
2004-10-05
Hänvisning
2004-10-14
Bordläggning
2004-10-14

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att staten bör verka för att fler husläkare och distriktssköterskor samt övrig personal i primärvården får geriatrisk kompetens.

  2. Riksdagen begär att regeringen återkommer med en redogörelse avseende de åtgärder som vidtagits för att stimulera förekomsten av geriatrisk kompetens i primärvården.

Motivering

Antalet äldre blir allt fler. De kommer under de kommande decennierna behöva alltmer hälso- och sjukvård, omsorg och omvårdnad. För att samhället ska kunna erbjuda detta på ett värdigt och adekvat sätt fodras både resurser och kunskaper. Givetvis kommer hälso- och sjukvården att på sikt kräva större ekonomiska resurser. Men att erbjuda adekvat vård är även en kompetens- och kunskapsfråga.

Fler i hälso- och sjukvården behöver geriatrisk kompetens, det vill säga insikt vad gäller äldre äldres hälsa och sjukdomar. Staten bör därför öka antalet utbildningsplatser för specialistläkarutbildningen i geriatrik. Vidare bör det geriatriska inslaget i läkarutbildningen öka. Geriatriska kunskaper är inte minst viktiga bland läkarna och de husläkare i primärvården som ofta är den äldre patientens första kontakt i hälso- och sjukvården. Tyvärr är det svårt att rekrytera läkare med fullständig geriatrisk kompetens. Husläkarna har visserligen grundläggande geriatrisk kompetens i sin utbildning men det vore värdefullt om fler primärvårdsläkare hade ytterligare geriatriska kunskaper. Det skulle göra det möjligt att lista sig hos en husläkare med intresse för äldre äldres situation. Staten bör i detta avseende verka för att landstingen uppmuntras att tillsätta husläkare med särskild geriatrisk inriktning. Dessa husläkare skulle kunna tjäna som äldreansvariga primärvårdsläkare till vilka äldre patienter kan vända sig för särskilt stöd i sin hälsa. De kan även fungera som expertläkare i förhållande till äldreboenden. Det ökar tryggheten för både patienter och anhöriga.

Behovet av geriatrisk kompetens gäller inte enbart läkarna utan ocksåövrig personal i primärvården. En grupp som ofta har många kontakter med de äldre är distriktssköterskorna. Dessa kan ha gedigna kunskaper och erfarenheter men eftersom dessa varierar bör distriktssköterskornas geriatriska kompetens ses över och stärkas. Kunskapen om de äldres hälsa och ohälsa behöver vara ett starkt inslag i utbildningen för alla som arbetar i primärvården. Regeringen bör därför vidta åtgärder för att stimulera kunskaper i geriatrik i nämnda utbildningar samt därefter återkomma till Riksdagen med redogörelse för nämnda insatser och resultatet av desamma.

Stockholm den 20 september 2004

Torsten Lindström (kd)

Yrkanden (2)

  • 1
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att staten bör verka för att fler husläkare och distriktssköterskor samt övrig personal i primärvården får geriatrisk kompetens.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 2
    Riksdagen begär att regeringen återkommer med en redogörelse avseende de åtgärder som vidtagits för att stimulera förekomsten av geriatrisk kompetens i primärvården.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Intressenter

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.