Alkoholpolitiken

Motion 2004/05:So337 av Margareta Sandgren m.fl. (s)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Socialutskottet

Händelser

Inlämning
2004-10-05
Hänvisning
2004-10-14
Bordläggning
2004-10-14

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om alkoholpolitiken.

Motivering

Den ökning av alkoholkonsumtionen som har skett är mycket oroande. All forskning visar att det finns ett klart samband mellan totalkonsumtion och antalet missbrukare. Den höga konsumtionen leder till att fler drabbas av alkoholrelaterade sjukdomar. Förutom mänskligt lidande innebär det en ytterligare ökad belastning på en redan hårt ansträngd sjukvård. Alkoholmissbruket får också andra mycket negativa följder som ökat våld, inte minst mot kvinnor och barn, och fler trafikolyckor.

De nya införselreglerna och det faktum att de flesta av våra grannländer kraftigt har sänkt alkoholskatterna har inneburit att svensk alkoholpolitik har kommit i ett dramatiskt nytt läge. Systembolagets försäljning har minskat genom att alltfler köper den betydligt billigare alkoholen i våra grannländer. Den används för egen konsumtion men säljs också vidare till bland andra ungdomar.

I den här situationen kommer krav att Sverige ska följa efter och sänka alkoholskatterna för att på så sätt möta konkurrensen från importen. Ett argument är att genom en sänkning ökar förutsättningarna att ha kvar Systembolaget i dess nuvarande form.

Vi anser att Systembolagets försäljningsmonopol är viktigt för att begränsa alkoholkonsumtionen. Vi måste slå vakt om det så långt det är möjligt. När det gäller en eventuell sänkning av alkoholskatterna är det helt nödvändigt att mycket noga analysera konsekvenserna innan ett sådant beslut tas. Vi bör till exempel studera erfarenheterna från Finland av de kraftiga skattesänkningar som har skett där.

Under alla förhållanden bör Sverige arbeta aktivt i bland annat EU för gemensamma insatser för att minska alkoholkonsumtionen. Glädjande nog tycks andra europeiska länder börja inse att alkoholen också handlar om hälsa och inte enbart är en handelsfråga eller jordbruksfråga, det vill säga främst stöd till vinproducenterna. Detta måste vi ta fasta på i framför allt EU.

Det är angeläget att öka stödet till de ideella föreningar som arbetar med alkoholfrågor liksom att arbetet på nationell nivå med att förebygga alkoholskador får ordentliga resurser.

Det är också mycket angeläget att kampen mot hembränningen intensifieras. Här hjälper naturligtvis inte prisinstrumentet. Det går inte att genom skattesänkningar komma ner till de prisnivåer som hembränningen ligger på. I stället krävs polisiära insatser. Dessutom måste kanske en straffskärpning övervägas.

Likaså behövs det kraftfulla åtgärder mot den illegala försäljning som sker av billig införd alkohol.

Hembränningen och den illegala försäljningen understryker behovet av en ökad diskussion och en större medvetenhet om alkoholens skadeverkningar hos allmänheten. De allra flesta fördömer den som säljer narkotika, speciellt om det sker till ungdom. Samma attityd måste vi få till hembränningen och illegal försäljning.

Stockholm den 22 september 2004

Margareta Sandgren (s)

Carina Hägg (s)

Göte Wahlström (s)

Helene Petersson (s)

Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om alkoholpolitiken.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.