Alternativ- och komplementärmedicinskt register

Motion 2007/08:So249 av Thomas Nihlén m.fl. (mp)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Socialutskottet

Händelser

Inlämning
2007-10-01
Numrering
2007-10-02
Hänvisning
2007-10-16
Bordläggning
2007-10-16

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att snarast tillsätta den utredning som tidigare beslutats med direktiv 2006:64 om alternativ- och komplementärmedicinskt register, där bl.a. eventuella ändringar av LYHS, lagen om yrkesverksamma i hälso- och sjukvården, ska övervägas.

Motivering

Det finns en uppdelning på vårdområdet som är olycklig. Dels finns den traditionella vården som är skattefinansierad, dels finns ett brett fält av alternativ- och komplementärmedicinska utövare – vårdgivare och behandlare som människor använder sig av, men som inte har samma erkännande av samhället.

Det finns dock exempel på samarbete över gränserna, och det finns också ett antal landsting som har slutit avtal med till exempel kiropraktorer och naprapater.

Det är yrkesutövare som är legitimerade men som fortfarande av hälso- och sjukvården betraktas som alternativa. Ett annat exempel med landstingsavtal är Vidarkliniken där läkare och sjuksköterskor med påbyggnadsutbildning i antroposofisk medicin arbetar.

Företag erbjuder inte sällan subventionerade komplementära behandlingar. På Osher center för integrativ medicin, vid Karolinska Institutet, bedrivs forskning på området.

Från Miljöpartiets sida anser vi det vara väldigt viktigt att de två riktningarna närmar sig varandra och kan samarbeta med målsättningen att en integrering sker. Olika unika kompetenser berikar den vård och behandling som kan erbjudas.

Mycket återstår dock att göra för att alternativ- och komplementärmedicinska behandlingar ska kunna ges på likartade villkor för befolkningen.

I dagsläget är det ett stort bekymmer att antalet alternativ- och komplementär­medicinska utövare, omfattningen och vårdens kvalitet är så oöverblickbar för den enskilde. Det är inte lätt att veta vilken utbildning olika utövare har, om behandlingen är förknippad med risker eller vilka olika utövare som står till buds vid sidan av hälso- och sjukvården. Det är även för beslutsfattare på olika nivåer en stor brist att en överblick på området saknas, och i allra högsta grad även för andra vårdgivare.

Miljöpartiet drev under förra mandatperioden igenom kravet på en utredning som skulle utreda hur ett alternativ- och komplementärmedicinskt register skulle kunna se ut. Det skulle syfta till det som kan tyckas vara det allra mest basala – att få en samhällelig tillgänglig kunskap om de alternativ- och komplementärmedicinska utövare som verkar i Sverige. Ett av huvudargumenten för ett alternativ- och komplementärmedicinskt register är att det skulle öka patientsäkerheten.

AKM-registerutredningen tillsattes den 1 april 2004. Efter slutbetänkandet och remiss­behandlingen stod det dock klart att frågan behöver utredas ytterligare. Enligt nuvarande lagstiftning, LYHS, lagen om yrkesverksamma i hälso- och sjukvården, finns hinder för att yrkesverksamma inom hälso- och sjukvården även ska kunna ingå i ett tänkt register. I juni 2006 beslutade den förra regeringen därför att tillsätta en kompletterande utredning där bland annat frågan om LYHS skulle analyseras och förslag på eventuella författningsändringar ges (direktiv nummer 2006:64).

Dessvärre har ingenting hänt sedan dess trots att frågan togs upp i 2006 års höst­budget. Socialutskottet behandlade ett antal motioner på temat alternativ- och komplementärmedicin i betänkande SOU8. I betänkandet framhöll man hur betydelse­fullt kunskaper om alternativmedicinska metoder är. När det gällde utredningen ansåg man dock inte att något riksdagsinitiativ var behövligt eftersom man ... erfarit att en diskussion pågick inom Regeringskansliet om hur arbetet på området ska fortskrida.

Vi anser att utredningen är ytterst viktig för att komma vidare i frågan. Sverige har en undanskymd plats internationellt när det gäller integrativ medicin. WHO uppmanar i en resolution från 2003 länder att implementera national policies för användande och integration av alternativ- och komplementärmedicin.

Det har nu gått drygt ett år sedan regeringsbeslutet kom om att tillsätta en utredare. Det är hög tid att göra det för att komma vidare i denna fråga. Att ta fram ett register är ett första steg på ett område där mycket återstår att göra.

Stockholm den 28 september 2007

Thomas Nihlén (mp)

Gunvor G Ericson (mp)

Jan Lindholm (mp)

Mats Pertoft (mp)

Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att snarast tillsätta den utredning som tidigare beslutats med direktiv 2006:64 om alternativ- och komplementärmedicinskt register, där bl.a. eventuella ändringar av LYHS, lagen om yrkesverksamma i hälso- och sjukvården, ska övervägas.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.