Till innehåll på sidan

Ändring av tillsynsmyndigheters anmälningsskyldighet

Motion 2008/09:MJ348 av Sven Yngve Persson (m)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Miljö- och jordbruksutskottet

Händelser

Inlämning
2008-10-03
Numrering
2008-10-06

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC
PDF

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om ändring av tillsynsmyndigheters anmälningsskyldighet.

Motivering

I miljöbalkens 26 kap. 2 § anges att tillsynsmyndigheten ska till polis eller åklagare överlämna misstankar om brott. Det framkommer även att det är misstankar som räknas och att det är upp till polis och åklagare att avgöra om misstanken är tillräckligt allvarlig för att leda till åtal eller sanktionsavgifter. Tanken bakom lagen är bra. Den innebär att rollerna klargörs och att den vänskapskorruption som ibland finns på det lokala planet motverkas.

Det finns dock en påtaglig nackdel med systemet. Genom att anmälningsskyldigheten är ovillkorlig omöjliggörs en konstruktiv dialog mellan den som ska ha tillsyn och den som utövar den. För att ta ett exempel; en djurägare känner ett behov av att modernisera sin gödselvårdsanläggning. Djurägaren kontaktar kommunens miljöinspektör för att ta reda på lämpliga åtgärder för att alla krav ska vara uppfyllda. Inspektören åker ut till stallet och upptäcker då precis det som djurägaren misstänkte, nämligen att anläggningen behöver åtgärdas för att fylla lagens bokstav. Det kanske rör sig om några kubikmeter lagringsutrymme som saknas eller någon annan mindre avvikelse.

Resultatet av detta borde rimligen bli att djurägaren får besked om vilka brister som ska åtgärdas och eventuellt en tidsplan för när detta ska vara klart. Så kan även ske, men dessutom är inspektören skyldig att göra en polisanmälan om misstanke om brott mot miljöbalken. Det innebär som exemplet med djurägaren tydligt visar att en rationell person inte kontaktar berörda myndigheter för att få hjälp och råd. Man riskerar nämligen att straffas för sitt goda uppsåt att göra rätt. Det rationella med nuvarande lagstiftning blir att minimera kontakten med myndigheter och på egen hand se till att göra rätt.

Andemeningen i lagstiftningen är att skapa en god miljö och inte att så många som möjligt blir brottsmisstänkta. Genom att undanta de inspektioner som är påkallade av dem som ska inspekteras från anmälningsskyldigheten skulle många misshälligheter undvikas och samarbetet mellan myndigheter och andra förbättras.

När det förekommit grava överträdelser av lagen där det är uppenbart att den som påkallat inspektionen gjort så i syfte att vinna tid bör lagen även i framtiden kräva att brottsanmälan görs.

Stockholm den 26 september 2008

Sven Yngve Persson (m)

Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om ändring av tillsynsmyndigheters anmälningsskyldighet.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Intressenter

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.