Ängelholm-Helsingborg flygplats

Motion 2002/03:Sk285 av Peter Danielsson (m)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Skatteutskottet

Händelser

Inlämning
2002-10-23
Hänvisning
2002-10-30
Bordläggning
2002-10-30

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att Ängelholm-Helsingborg flygplats bör ges status som internationell gemenskapsflygplats.

Motivering

Den 15 november 2002 skall flygverksamheten vid flygflottiljen F 10 i Ängelholm upphöra och från och med den 1 januari 2003 blir Ängelholm-Helsingborg flygplats en civil flygplats. Det innebär bland annat att flygplatsen tar över de arbetsuppgifter som F 10 i dag har avseende exempelvis brand- och räddningsberedskap samt fälthållning. För näringslivet och människorna som bor i nordvästra Skåne är flygplatsen ett viktigt kommunikationsnav som måste värnas och utvecklas.

När flygflottiljen F 10 läggs ned och militären försvinner ökar möjligheterna för det civila flyget. Verksamheten skulle kunna utvecklas avseende exempelvis affärsflyg och utlandsflyg. Problemet är bara att flygplatsen saknar internationell status.

I samband med att Sverige den 25 mars 2001 anslöt sig operativt till Schengenfördraget gavs 18 av Luftfartsverkets 19 flygplatser, genom bestämmelser i utlänningsförordningen, status som gränsövergångsställe. Det innebär att flygtrafik får ske med ort i tredjeland, det vill säga land som inte tillhör Schengen, och att gränskontroll skall kunna utövas på flygplatsen.

Ängelholm-Helsingborg flygplats, som i dag är den enda statligt ägda flygplatsen som saknar internationell status, ansökte i juli 2001 hos Näringsdepartementet om att bli en internationell gemenskapsflygplats och gränsövergångsställe. Därefter har Luftfartsverket, Region Skåne, tio nordvästskånska kommuner samt Region Skåne och Sydsvenska industri- och handelskammaren begärt att Ängelholm-Helsingborg flygplats skall få ställning som gränsövergångsställe. Dessvärre har inget hänt. Regeringen verkar inte vilja fatta beslut i frågan.

Kritiker menar att statusen inte behövs eftersom flygtrafik till tredjeland för närvarande inte förekommer. I det sammanhanget har flygplatsen hamnat i en moment 22-situation. För att flygplatsen med kraft skall kunna inleda marknadsföringsinsatser och med trovärdighet föra diskussioner för att etablera flygtrafik till utlandet krävs att flygplatsen har internationell status. Det kan även tilläggas att flera av Luftfartsverkets andra flygplatser som i dag inte har tredjelandstrafik ändå har den nödvändiga statusen.

Redan i dag förekommer affärsflyg till och från tredjeland på Ängelholm-Helsingborg flygplats. Eftersom flygplatsen saknar internationell status måste tillstånd för denna trafik begäras hos polisen och tullen vid varje sådant tillfälle. Ett dyrt och administrativt tungrott system som ger flygplatsen betydligt sämre konkurrensvillkor. Det är inte ovanligt att affärsplan mellanlandar exempelvis på Sturup för att därefter flyga till Ängelholm-Helsingborg.

Ängelholm-Helsingborg flygplats är mycket betydelsefull för såväl företag som människor i Nordvästskåne. Flygplatsen har dessutom stor utvecklingspotential och bör ges möjlighet att utnyttja den. Ett rimligt första steg är att ge flygplatsen samma villkor som Luftfartsverkets övriga flygplatser.

Stockholm den 18 oktober 2002

Peter Danielsson (m)


Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att Ängelholm-Helsingborg flygplats bör ges status som internationell gemenskapsflygplats.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Intressenter

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.