Anställningstrygghet i arbetslivet

Motion 2004/05:A385 av Raimo Pärssinen m.fl. (s)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Arbetsmarknadsutskottet

Händelser

Inlämning
2004-10-05
Hänvisning
2004-10-14
Bordläggning
2004-10-14

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om anställningstrygghet i arbetslivet

Motivering

Den arbetsrättsliga lagstiftning som tillämpas i Sverige är i grunden en skyddslagstiftning för de anställda. Lagen om anställningsskydd (LAS) anger spelregler som inte ska ge utrymme för godtycke från arbetsgivarens sida vid bl a uppsägningar.

En brist som bör undanröjas är undantaget i turordningsreglerna för småföretag dvs att förhandlingsskyldighet ska gälla samtliga anställda och undantaget för två anställda slopas.

En annan svaghet som motverkar lagens intentioner är kvalifikationskriteriet i §22 LAS. Problemet är att definitionen på kvalifikation eller kompetens har vidgats på ett för arbetstagaren godtyckligt sätt. I en del uppsägningsförhandlingar när turordningslistor har upprättats går det att urskilja mönster. Tvärtemot tidigare tolkningar vid motsvarande förhandlingar under 1990-talet så definierar arbetsgivaren kompetens utifrån t ex arbetstid. Jobbar man halvtid med gott resultat och är sjukskriven på den andra halvan så kräver arbetsgivaren plötsligt heltid för att klara jobbet. T o m de som har kommit tillbaka till arbetslivet efter rehabilitering men inte kan jobba heltid har drabbats av tolkningen av kompetens och förlorat jobbet. Kan kompetens i dessa fall vara att man är helt frisk? Andra exempel där subjektiva irrelevanta bedömningar av enskilda anställda har uppmärksammats i media är när t ex Korsnäs AB hamnade i tvist med Pappersarbetarförbundet under våren i år.

Kvalifikationskriteriet är en viktig del i lagstiftningen och fyller en i många fall, nödvändig funktion för företags möjligheter till att möta förändringar. Men det som oroar är att tolkningarna blir ibland vidlyftiga och missbrukas av arbetsgivarna, vilket är en nackdel för de anställda och därmed intentionerna med lagen.

Regeringen bör återkomma till riksdagen med förslag om förändring för att stävja detta.

Stockholm den 30 september 2004

Raimo Pärssinen (s)

Per-Olof Svensson (s)

Sinikka Bohlin (s)

Åsa Lindestam (s)

Kenth Högström (s)

Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om anställningstrygghet i arbetslivet.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag, Bifall
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.