Antalet poliser i Örebro län

Motion 2001/02:Ju245 av Sten Tolgfors (m)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Justitieutskottet

Händelser

Inlämning
2001-10-05
Numrering
2001-10-05
Hänvisningsförslag
2001-10-05
Utskottsförslag
2001-10-05
Granskning
2001-10-05
Registrering
2001-10-05
Hänvisning
2001-10-11
Bordläggning
2001-10-11

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om antalet poliser i Örebro län.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om polisens tjänstgöringstider.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om rättsväsendets lokala förankring.

  4. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om förtroendet för rättsstaten.

  5. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om behovet av 3 000 nya poliser i landet.

Fler poliser till Örebro län!

Antalet brott fortsätter att öka i Örebro län. 1995 anmäldes 33 402 brott i länet, medan det år 2000 anmäldes 36 944 brott. En ökning med drygt 3 500 anmälda brott, således.

Det är dock inte konstigt att så få brott klaras upp när antalet brott ökar, samtidigt som antalet poliser minskat i Örebro län. Trenden måste vändas och polisen tillföras resurser som inte bara täcker existerande underskott, utan räcker för en betydande ökning av antalet poliser.

I Örebro län har antalet poliser skurits ned från 474 stycken 1995 till 432 stycken år 2000. Det är oacceptabelt. Antalet poliser i Örebro län bör snarast återställas till en nivå där polisen fullt ut kan klara att fullgöra sina uppgifter för att skydda allmänheten. Moderaternas budgetförslag om 3 000 nya poliser i landet ger en sådan möjlighet. Regeringen däremot bär ansvaret för nedskärningen som drabbar människors trygghet i vardagen.

Antalet poliser i Örebro län under perioden 1995–2001.

År

Antal poliser

1995

474

1996

459

1997

446

1998

430

1999

431

2000

433

2001

432

Kommentar: Uppgifterna gäller per sista november varje år (utom för innevarande år där antalet gäller dagens personalsituation. Med polis avses här personer som genomgått polisiär grundutbildning. Källa: RUT

Vem skall polisen anställa?

Rekryteringen till polis och polisutbildning måste snabbt förstärkas. Men problemet är att även om polisen skulle få mer pengar så är det svårt att anställa, på grund av en skriande brist på tillgängliga poliser. Socialdemokraterna lade ner polisskolan mellan höstterminen 1996 och vårterminen 1999. Samtidigt pensionerades landets mest erfarna utredare i förtid. Av dessa skäl finns ett stort hål i rekryteringen, ett hål som kommer att ta ett antal år att fylla.

Den svenska poliskåren har i dag en väldigt hög medelålder. Mer än var femte polis är över 55 år och bara var fyrtionde polis är under 30 år. Det är ett stort problem vid förläggning av kvälls- och nattjänstgöring. Rikspolisstyrelsens långsiktiga mål är att ingen över 55 skall behöva jobba kvällar och nätter.

För få poliser är i tjänst när de flesta brott begås. Det framkom i kritiken som polisen fick från Riksrevisionsverket 1996. Polisen måste vara ute på kvällar och helger, när allmänheten upplever behovet vara som störst.

Rättsväsendets lokala förankring

Rättssystemet är en av statens kärnuppgifter. Ett välfungerande rättsväsen är centralt för att samhällskontraktet skall upprätthållas. Människor skall kunna känna sig trygga och veta att polisen finns att tillgå när man behöver den. På många håll är polisbristen i dag så stor att hela städer inte har någon polis att tillgå när brott begås. I Örebro län lämnas hela länsdelar utan poliser i flera timmar om polisen i t.ex. norra länsdelen griper en person och måste köra för att lämna av denne i Örebro.

Förtroendet för rättsstaten hotas av polisbristen. Det behövs fler poliser för att människor överallt i Sverige skall kunna känna sig trygga och förtroendet för rättsstaten kunna återupprättas.

För allmänhetens förtroende för rättsväsendet är det angeläget att också små orter kan ha kvar tingsrätter i framtiden. Sammantaget ger polisbristen och avvecklingen av lokala domstolar en känsla av att rättsväsendet överger inte minst mindre städer och glesbygd. Det är en olycklig utveckling. Det måste markeras att tingsrätter på mindre orter behövs också fortsättningsvis.

3 000 nya poliser krävs

Rikspolischefen Sten Heckscher skrev tidigare i år att det är "alltmer uppenbart att polismyndigheterna på väsentliga områden inte mäktar att nå upp till verksamhetsmålen".

Under en rad år skar socialdemokraterna ner polisens resurser. Justitieministern har efter år av påtryckningar från oppositionen lovat att det skall bli fler poliser. År 2004 skall dagens styrka på 16 100 poliser ha växt till mellan 16 800 och 17 000. Det är ingen tröst för de människor som utsätts för brott i dag och på grund av polisens resursbrist inte får den hjälp de borde ha rätt till.

Det räcker heller inte på långa vägar. Enligt Rikspolisstyrelsen krävs det 19 000 poliser för att uppfylla statsmaktens mål och riktlinjer. Det betyder att ca 3 000 fler poliser behövs än det finns i dag, vilket tillgodoses i moderaternas budgetalternativ.

Stockholm den 24 september 2001

Sten Tolgfors (m)


Yrkanden (5)

  • 1
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om antalet poliser i Örebro län.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    =utskottet
  • 2
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om polisens tjänstgöringstider.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    =utskottet
  • 3
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om rättsväsendets lokala förankring.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    =utskottet
  • 4
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om förtroendet för rättsstaten.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    =utskottet
  • 5
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om behovet av 3000 nya poliser i landet.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    =utskottet

Intressenter

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.