Arbetet för demokrati i Vitryssland

Motion 2003/04:U205 av Torsten Lindström (kd)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Utrikesutskottet

Händelser

Inlämning
2003-10-07
Hänvisning
2003-10-15
Bordläggning
2003-10-15

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en aktiv svensk Vitrysslandspolitik med inriktning på stöd för demokrati och mänskliga rättigheter.

Motivering

Vitryssland är troligen det enda land i Europa där den demokratiska utvecklingen går åt fel håll. Demokratin urholkas, tidningar stängs, oppositionspolitiker fängslas, journalister döms till straffarbete och valresultat ogilitigförklaras.

Sommaren 2001 rapporterades att en hemlig dödspatrull, organiserad av den vitryska staten, stod bakom kidnappningar och mord. ILO har pekat ut Vitryssland som ett av fyra länder i världen där det sker flest kränkningar av mänskliga rättigheter i arbetslivet. Kulmen var valet 2001 som kritiserades starkt av västerländska observatörer. Under valets gång protesterade tusentals vitryska medborgare mot presidenten. Vårens kommunalval i Vitryssland utföll i ett för regimens smak alltför stort stöd för oppositionen varpå ett eget resultat slogs fast där dess företrädare fick större utrymme. Oppositionen hindras av godtyckliga bestämmelser, skräddarsydda för att sätta krokben på dem. Rapporter om fängslanden och förföljelser kommer dagligen eller – så länge det finns journalister så kommer det att finnas fängelseceller, som en vitrysk författare uttryckt det.

Vitryssland förfaller också på andra sätt. Aids har drabbat landet hårt. 4 000 personer sägs ha drabbats av sjukdomen enligt offentliga beräkningar, men den siffran är med säkerhet långt ifrån den verkliga omfattningen. Många smittade har inte råd med mediciner. Tjernobylolyckan 1986 hemsökte Vitryssland oerhört hårt. Hundratusentals drabbades av det radioaktiva avfallet. 20 procent av jordbruksmarken strålades så kraftigt att den fortfarande inte går att använda. Vittnen beskriver hur den värst drabbade zonen fortfarande omgärdas av taggtråd där människor lever som i ett koncentrationsläger. Informationen från regimen om skadorna har brustit och många vet fortfarande inte om katastrofens verkliga effekter på deras liv.

Situationen är också ett hot mot andra länder. Innan kriget mot Irak inleddes ryktades det att Saddam Hussein hade planer på att fly till Vitryssland. Anklagelser om samröre med Hussein, bl.a. i arbetet med framställningen av massförstörelsevapen, har framförts. Att kollapsade statsbildningar byggda på förtryck och våld utgör ett hot mot världsfreden har blivit tydligare de senaste åren. Den internationella brottsligheten och terrorismen hotar freden. Sverige måste agera resolut mot en regim i Europa som tros ha samröre med och kanske är en del av de stater som kallas ondskans axelmakter. Kravet på tydliga åtgärder från regeringen för att ändra Vitrysslands farliga politiska inrikting gäller därför inte bara för den vitryska befolkningens skull, utan också för att säkra tryggheten i hela Europa.

Sverige har i flera år saknat diplomatisk representation i Vitryssland. Regeringen har beslutat att placera en diplomat i huvudstaden Minsk. Det är positivt. Men genom att återuppta de diplomatiska förbindelserna med landet växer det svenska ansvaret att sätta press på regimen att vidta åtgärder för att ändra landets negativa utveckling. Sverige måste tydligare agera för en demokratisk utveckling.

Vi får inte låta Vitryssland bli en bortglömd diktatur. Hos vitryssarna, kanske starkast bland de yngre, finns en längtan efter de mänskliga fri- och rättigheter som svenskar tar för givna. Sveriges uppgift är att stödja dessa människor att en gång få uppleva dessa rättigheter. För det krävs en aktiv svensk Vitrysslandspolitik där det svenska arbetet särskilt inriktas på att stödja arbetet för demokrati och mänskliga rättigheter.

Stockholm den 25 september 2003

Torsten Lindström (kd)


Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en aktiv svensk Vitrysslandspolitik med inriktning på stöd för demokrati och mänskliga rättigheter.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Intressenter

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.