Arbetshandikappades arbetsmarknadspolitiska stöd

Motion 2005/06:Sf226 av Kaj Nordquist (s)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Socialförsäkringsutskottet

Händelser

Inlämning
2005-10-05
Hänvisning
2005-10-13
Bordläggning
2005-10-13

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC
PDF

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att tydliggöra huvudmannaskapet för arbetshandikappades arbetsmarknadspolitiska stöd.

Motivering

Den som mitt uppe i arbetslivet får en synskada ställs inför en stor omställning och utmaning i livet. Om man ska komma tillbaka till arbetslivet igen fordras det ett fungerande system för rådgivning, rehabilitering, hjälpmedel och anpassning av arbetsplatsen. Dessutom skulle det behövas en mentor och samordnare för den enskilde, som håller ihop alla kontakter mellan individ, myndigheter och arbetsliv. Förutom visst reglerat ansvar för landstingens rehabilitering vid syncentralen samt för arbetsgivaren, är statens insatser uppdelade mellan Försäkringskassan och Arbetsmarknadsverket.

När välfärdssystemet byggdes på 1960talet lades ansvaret för nysynskadades rehabilitering på Arbetsmarknadsverket. Där finns fortfarande utbildade experter med kunskap och erfarenhet av synskador, arbetsmarknaden, hjälpmedel och arbetsplatsanpassningar. AF Rehab/syn, som är Arbetsmarknadsverkets specialistfunktion för synskadade, har fortfarande ansvar för dem som är arbetslösa och nyanställda. I början av 1990-talet lades ansvaret för arbetslivsinriktad rehabilitering, arbetshjälpmedel och arbetsplatsanpassning, för den som varit anställd i mer än ett år, över på Försäkringskassan. Eftersom synskadade i yrkesverksam ålder är en relativt liten grupp, ca 15 000 personer, möter handläggarna på Försäkringskassan sällan personer med synskador. Detta innebär att kunskapen om synskadade och deras arbetslivssituation är begränsad. Med anledning av detta, måste Försäkringskassan inför synskadeärenden begära in expertutlåtanden från Arbetslivstjänsten om lämpliga åtgärder. Tid, kraft och pengar måste avsättas för myndigheternas inbördes kommunikation, vilket knappast kan betraktas som effektivt och ekonomiskt försvarbart.

Det händer dessutom allt oftare att Försäkringskassan hänvisar den nysynskadade att söka hjälp hos sin arbetsgivare – en arbetsgivare som i många fall helt saknar kunskap om synskadade samt hur man ska ordna anpassningen och arbetsuppgifterna på arbetsplatsen.

Regeringen bör därför överväga att låta Arbetsmarknadsverket ta hela ansvaret vad gäller rådgivning till arbetsgivarna, arbetslivsinriktad rehabilitering, arbetshjälpmedel samt arbetsplatsanpassning.

Stockholm den 19 september 2005

Kaj Nordquist (s)

Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att tydliggöra huvudmannaskapet för arbetshandikappades arbetsmarknadspolitiska stöd.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Intressenter

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.