Arbetskläder inom förskolan

Motion 2020/21:851 av Ann-Christin Ahlberg m.fl. (S)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Arbetsmarknadsutskottet

Händelser

Inlämnad
2020-10-01
Granskad
2020-10-01
Hänvisad
2020-10-14

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

PDF
DOCX

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över en förändring av arbetsmiljölagen och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

På svensk arbetsmarknad är det idag tydligt att män utgör normen och kvinnor betraktas som undantag på olika områden. I många kvinnodominerade yrkesgrupper och bransch­er på arbetsmarknaden saknas det tillgång till arbetskläder. Det är nödvändigt att arbeta systematiskt för att uppnå jämställdhet och då även beakta frågan om arbetskläder.

Arbetskläder inom förskolan och annan pedagogisk omsorg är inte bara viktigt ur ett arbetstagarperspektiv, i och med rätten till arbetskläder utifrån behov och funktion, utan också för att stärka yrkesgruppens professionalitet. Att det syns vad personalen arbetar med är viktigt för såväl barnen på förskolan som vårdnadshavarna som kommer och hämtar.

Hela frågan om arbetskläder är en arbetsmiljöfråga som berör alla arbetstagare inom förskolan. Enligt arbetsmiljölagen ska risk för ohälsa förebyggas och hanteras. Målet med en hälsosam arbetsplats bygger både på en god arbetsmiljö och på en säker omsorg för barnen. Smittbegränsning mellan arbetstagare samt mellan arbetstagare och barn ska återfinnas i anpassade och adekvata arbetsformer.

Smittorisker förekommer i olika former inom förskolan. Det kan handla om vanliga återkommande sjukdomar, såsom influensa och vinterkräksjuka, eller sjukdomar som kommer tillbaka och får fäste i samhället som tuberkulos och mässlingen. Men det kan också handla om nya okända sjukdomar som sars eller det senaste coronavirusutbrottet, covid-19. De senaste åren har också spridningen av olika multiresistenta bakterier ökat och blivit allt vanligare i samhället. Då antibiotikaresistenta bakterier blivit allt vanlig­are är det än mer viktigt att förebygga smittspridning. Flertalet av de personer som smit­tats av antibiotikaresistenta bakterier blir bärare utan symptom och är därmed svåra att identifiera. Detta gäller även vid ett flertal virussjukdomar. Arbetskläder är därför både relevanta, nödvändiga och legitima. Att själv behöva bekosta sina arbetskläder för att kunna utföra sitt arbete bidrar till en psykosocialt sämre arbetsmiljö.

Arbetskläder måste tåla att tvättas varje dag samt under arbetsdagen också vid be­hov, i minst 60 grader, så slitaget blir högt. Det är orimligt att arbetstagare inom för­skolan själva ska bekosta sina kläder och därmed betala för sin egen arbetsmiljö.

Det finns behov av att förändra arbetsmiljölagen för att stänga det kryphål som en del arbetsgivare utnyttjar vad gäller ansvaret för att tillhandahålla arbetskläder till de som arbetar inom förskoleverksamhet och annan pedagogisk omsorg. Detta bör inne­fatta arbetskläder för både inomhus- och utomhusbruk för såväl ordinarie personal som vikarier.

 

 

Ann-Christin Ahlberg (S)

 

Caroline Helmersson Olsson (S)

Gunilla Svantorp (S)

Inga-Lill Sjöblom (S)

Paula Holmqvist (S)

 

Yrkanden (1)

  • 1.
    Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över en förändring av arbetsmiljölagen och tillkännager detta för regeringen.
    Behandlas i
    Arbetsmarknadsutskottet
    Betänkande 2020/21:AU11
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Behandlas i betänkande (1)

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.