Återvinning av glasförpackningar

Motion 2004/05:MJ236 av Marie Granlund (s)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Miljö- och jordbruksutskottet

Händelser

Inlämning
2004-10-05
Hänvisning
2004-10-14
Bordläggning
2004-10-14

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om glasåtervinning i Sverige.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av att finansiera systemet.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att regeringen på längre sikt skall verka för en harmonisering av förpackningsavgifterna inom EU.

Motivering

Svenskarna är bra på att samla in glas och lämna till återvinning i stället för att slänga det i soporna eller ute i naturen. 2003 samlade Svensk Glasåtervinning (SGÅ) in 90 procent av det i Sverige sålda glaset, vilket är 20 procentenheter över de krav som ställs i lagen om producentansvar.

Tack vare den höga insamlingsgraden kunde 150 000 ton glas återvinnas i stället för att skräpa ner i naturen eller belasta den kommunala sophanteringen.

Värdet på det återvunna glaset är dock lägre än kostnaderna för insamlingen, varför denna i huvudsak finansieras av en avgift på varje i Sverige såld glasförpackning.

Detta väl fungerande system håller dock på att knäckas av den kraftigt ökande privatinförseln av alkoholhaltiga drycker, eftersom dessa glasflaskor inte ingår i det svenska producentansvaret och därmed inte bidrar ekonomiskt till kostnaderna för insamling. Av de 150 000 ton som samlades in förra året var ca 30 procent utländska, privatinförda glasflaskor, för vilka någon förpackningsavgift inte hade betalats i Sverige. Insamling av detta glas, som fyllde 1 200 fullastade långtradare med släp, kostade Svensk Glasåtervinning omkring 25 miljoner kronor. En direkt kostnad som man inte fick någon ekonomisk täckning för.

Problemet är av naturliga skäl störst i de delar av landet som gränsar till länder med lägre alkoholskatt. Enligt en nyligen genomförd undersökning i Malmöregionen var 56 procent av de glasflaskor som lämnades för återvinning privatinförda, vilket innebär att bara 44 procent av glaset bidrar till finansiering av kostnaderna för insamlingen.

Svensk Glasåtervinning har inte möjlighet att i längden driva en glasåtervinning som man inte får ekonomisk täckning för. SGÅ har därför aviserat att det finns en risk att man måste skära ner insamlingen av glas i de områden där privatinförda glasförpackningar utgör en del av den totala mängden glas.

Detta innebär en betydande risk för stark negativ påverkan på miljön, orsakad av ökad nedskräpning med glasförpackningar i naturen och en högre belastning på den kommunala sophanteringen.

Stockholm den 28 september 2004

Marie Granlund (s)

Yrkanden (3)

  • 1
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om glasåtervinning i Sverige.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 2
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av att finansiera systemet.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 3
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att regeringen på längre sikt skall verka för en harmonisering av förpackningsavgifterna inom EU.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Intressenter

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.