Åtgärder för Sveriges kulturarv

Motion 2009/10:A314 av Nils Oskar Nilsson (m)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Arbetsmarknadsutskottet

Händelser

Inlämning
2009-10-05
Numrering
2009-10-06

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC
PDF

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om ökad upprustning av Sveriges kulturarv genom arbetsmarknadspolitiska åtgärder.

Motivering

Sverige besitter ett omfattande kulturarv med såväl flera hundra slott och herrgårdar som museer, kyrkor och monument landet runt. Som en påminnelse om vårt arv och historia är det av stor vikt att bevara dessa platser i fortsatt gott skick, även för kommande generationer. I dagsläget är tyvärr en betydande del av dessa kulturskatter i mindre bra skick, vissa efter att ha direkt övergivits medan andra generellt är förfallna och slitna av väder, vind och tid.

I många fall rör det sig om objekt som ägs eller förvaltas av staten.
Mälsåker, ett barockslott utanför Mariefred med anor från 1400-talet, är bara ett av många tydliga exempel där behovet av restauration och renovering är både välbehövligt och nödvändigt för slottets fortsatta bestånd. Tyvärr saknas resurser för vidare restaurering, framförallt med tanke på behovet av särskilt kvalificerat arbetskraft som måste vara på plats för att kunna återuppbygga slottet till sitt ursprung.

I finanskrisens och lågkonjunkturens spår är växande arbetslöshet och utanförskap ett bekymmer. Regeringen agerar kraftfullt mot detta med såväl stora satsningar på ekonomisk stabilitet, tillväxt och sunda statsfinanser som arbetsmarknadspolitiska åtgärder. Som ett led i detta bör man även se över möjligheterna till att initiera specifika program där arbetsmarknadspolitiska åtgärder kan nyttjas för vidmakthållande, upprustning och restauration av Sveriges kulturarv.

Liknande initiativ har genomförts, bland annat vid Mälsåkers slott, vid två tidigare tillfällen (under den förra borgerliga regeringen 1991–1994 samt i början av 2000-talet). Då lät Riksantikvarieämbetet inrätta särskilda bygghytter avsedda för utbildning och renoveringsarbete. Initiativet bekostades huvudsakligen med arbetsmarknadsmedel. Mälsåkers slott skulle vara ett lämpligt objekt för fortsatt renovering genom att bygghyttan där får fortsätta sin avbrutna verksamhet.

Vårt svenska kulturarv i byggnader har ofta tillkommit med hjälp av importerad arbetskraft för arkitektur, utsmyckning och konst. Det finns all anledning att sträva efter ett fortsatt bevarande av vårt kulturarv i Sverige och i detta även verka för en upprustning av historiska objekt såsom slott och herrgårdar. I detta syfte bör man i största möjliga utsträckning tillvarata och vidareutveckla äldre metoder för byggande och upprustning så att gammal teknik, kunskap och teknik vidmakthålls.

Arbetslösa i olika hantverksyrken, med särskild skicklighet och kunskap som i många fall återfinns bland många nyanlända till Sverige, kan då exempelvis få utbildning i konsten att renovera med pietet och gamla tekniker. Ur ett arbetsmarknadspolitiskt syfte bidrar sådana åtgärder till ökad sysselsättning och utbildning samtidigt som målsättningen om ett fortsatt bevarande av Sveriges kulturarv förstärks.

Stockholm den 30 september 2009

Nils Oskar Nilsson (m)

Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om ökad upprustning av Sveriges kulturarv genom arbetsmarknadspolitiska åtgärder.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Intressenter

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.