Till innehåll på sidan

Avskaffande av fastighetsskatten och översyn av taxeringsförfarandet

Motion 2004/05:Sk228 av Rigmor Stenmark (c)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Skatteutskottet

Händelser

Inlämning
2004-10-05
Hänvisning
2004-10-14
Bordläggning
2004-10-14

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att successivt avskaffa fastighetsskatten.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att göra en översyn av taxeringsförfarandet.

Bakgrund

De kraftiga taxeringsvärdehöjningar som skett under de senaste åren har medfört att många villa- och fritidshusägare i attraktiva områden befinner sig i en mycket svår situation. Det är framför allt fastigheter med strand och strandnära lägen som drabbats av mycket kraftiga taxeringsvärdeökningar. Många är de som redan tvingats lämna sitt hem eller sin sommarstuga. Orsaken till problemen är att den löpande beskattningen av villor och fritidshus grundas på marknadsvärden, att riksdagen beskattar fiktiva inkomster och att skatten inte tas ut efter bärkraft. De åtgärder som hittills vidtagits i form av sänkt fastighetsskattesats, höjda fribelopp i förmögenhetsbeskattningen och en begränsningsregel för fastighetsskatten är helt otillräckliga. Egendomsskattekommittén har haft i uppdrag att se över hela detta komplex men tyvärr lämnat förslag som inte innebär någon lösning på dessa frågor. Centerpartiet har i annat sammanhang redovisat förslag som skulle medföra ett rejält steg i rätt riktning, mot en kraftigt reducerad fastighetsskatt. Enligt min mening måste målet vara att avskaffa dagens fastighetsskatt som inte svarar mot de villkor som måste vara uppfyllda för att ha legitimitet hos befolkningen.

Förslag

Fastighetsskatten är orättfärdig på bl a följande grunder:

  1. Uttaget av fastighetsskatt är undantagen principen om skatt efter bärkraft, en princip som bör gälla lika för alla.

  2. Taxeringsvärdet som ligger till grund för skatteuttaget är grundat på schablonberäkningar som alltför ofta visar sig felaktiga vid bedömning av taxeringsvärden i enskilda fall. (Grannens försäljningspris är avgörande.)

  3. Fastighetsskatten betalas på ett värde som kanske aldrig kommer att realiseras eller gäller vid en ev försäljning.

  4. Fastighetsskatten bidrar till och påskyndar segregationen i boendet, när pensionärer, småföretagare och vanliga löntagare i våra hårdast utsatta län tvingas från gård och grund för att enbart personer med mycket höga inkomster och stora förmögenheter kan bära skatten.

Sammanfattningsvis är det rimligt att påstå att fastighetsskatten med den nivå den har idag är orimlig och bidrar till att öka klyftorna.

Till det som här anförts ska läggas att gällande taxeringsvärden också ingår i beräkningen av förmögenhetsstorlek och därav uppkommande förmögenhetsskatt. För medborgare med högt taxerade fastigheter, med vanlig lön och utan egen avkastningsgivande förmögenhet, tillkommer också förmögenhetsskatten. Den fastighet man äger beskattas därmed två gånger - en orimlig konsekvens och ytterligare ett exempel på det ohållbara i situationen. Regeringens införande av begränsningsrelger är ingen lösning på problemet. Det är bara ett kvitto på skattens oförutsägbarhet. Det enda rimliga är att avveckla förmögenhetsskatten. Ett slopande av sambeskattningen så som Centerpartiet föreslagit i särskild motion skulle minska denna dubbla börda direkt och ge rätt jämställdhetsprofil. Ytterligare ett steg för att minska dagens skevheter skulle vara att fastighetsvärdet undantas vid beräkning av förmögenhetsskatt.

Ännu en snedvridande konsekvens av dagens system är att investeringar som syftar till att minska miljöbelastningen av boendet straffas med höjd fastighetsskatt. Det kan gälla installationer av alternativa uppvärmningssystem och andra åtgärder som stimuleras med bidrag å ena sidan, men bestraffas med höjd skatt å andra sidan. Dessa åtgärder borde inte öka beskattningsvärdet på fastigheten. Detta skulle samtidigt minska behoven av bidrag för hållbar och miljödriven utveckling.

För att skapa en grund för människor att bygga på, krävs det att de ständiga kasten i fastighetsbeskattningen upphör och att den successivt reduceras för att slutligen avskaffas.

Stockholm den 21 september 2004

Rigmor Stenmark (c)

Yrkanden (2)

  • 1
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att successivt avskaffa fastighetsskatten.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 2
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att göra en översyn av taxeringsförfarandet.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Intressenter

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.