Till innehåll på sidan

Avskaffande av undantaget i turordningsreglerna

Motion 2005/06:A236 av Agneta Gille och Mats Berglind (s)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Arbetsmarknadsutskottet

Händelser

Inlämning
2005-10-05
Hänvisning
2005-10-13
Bordläggning
2005-10-13

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC
PDF

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att avskaffa undantaget i turordningsreglerna.

Motivering

Lagen om anställningsskydd (LAS) innehåller bland annat bestämmelser som tillämpas vid uppsägning på grund av arbetsbrist. Då lagen trädde i kraft, 1974, stadgades att arbetstagarnas plats i turordningen bestäms med utgångspunkt i varje arbetstagares sammanlagda anställningstid hos arbetsgivaren, alltså enligt principen sist in först ut.

Med hjälp av Miljöpartiet har de borgerliga partierna lyckats driva igenom en förändring av turordningsreglerna, och den 1 januari 2001 förändrades dessa. Förändringen innebär att arbetsgivaren tillåts undanta två personer vid uppsägningar. Detta gäller för arbetsgivare med högst tio anställda.

LAS är en skyddslagstiftning till förmån för den svagare parten i ett anställningsförhållande. Turordningsregler som säger att två arbetstagare får undantas öppnar för godtycke och orättvis behandling av de anställda. För att upprätthålla respekten för kravet att uppsägningar skall ske på saklig grund är det viktigt att turordningsreglerna återställs till de ursprungliga reglerna, det vill säga principen sist in först ut.

Metoden att i förhandlingar mellan arbetsgivaren och arbetstagarnas organisationer diskutera turordningen och, när så bedöms lämpligt, göra de avvikelser som för båda sidor framstår som den bästa lösningen är väl etablerad på arbetsmarknaden. På det sättet kan frågan om att undanta någon från turordningen avgöras av de lokala partnerna som är de som känner förhållandena på arbetsplatsen bäst.

Det godtycke som ensidiga arbetsgivarbeslut kan innebära undergräver rättssäkerheten för den enskilde och missgynnar påtagligt den svagare parten. Det är därför både rimligt och rättvist att avskaffa detta undantag.

Stockholm den 28 september 2005

Agneta Gille (s)

Mats Berglind (s)

Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att avskaffa undantaget i turordningsreglerna.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Bifall
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.