Balanserad svensk alkoholpolitik

Motion 2009/10:So364 av Lennart Sacrédeus (kd)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Socialutskottet

Händelser

Inlämning
2009-10-01
Numrering
2009-10-06

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC
PDF

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att verka för alkoholbestämmelser inom EU som bygger på folkhälsoperspektivet.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att utifrån folkhälsoperspektivet utreda hur en restriktivare lag för alkoholreklam kan utformas.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att utifrån folkhälsoperspektivet inte legalisera gårdsförsäljning i Sverige.

Motivering

Europa börjar vakna upp inför problematiken kring den omfattande alkoholkonsumtionen i vår världsdel. Inte längre kan alkoholen enbart betraktas som en handelsvara, utan alltmer gör sig folkhälsoperspektivet gällande. Detta innebär att Sverige, med sin långvariga tradition av en alkoholpolitik byggd kring just detta, i dag har ett försprång i relation till andra EU-medlemsländer. Vår restriktiva alkoholpolitik börjar bli alltmer intressant.

Det finns ett antal områden som Sverige varit engagerad i, där vi nu börjar se resultat och att medvetenheten svänger till vår fördel. Detta gäller bland annat kravet på höjda alkoholskatter inom unionen samt sänkta införselkvoter.

I dag är kvoten för hur mycket varje vuxen får ta med sig från annat EU-land 230 liter alkohol. Det är dubbelt så mycket som den genomsnittlige svenskens årskonsumtion. Dessa regler är orimliga och försvårar för länderna att driva en egen alkoholpolitik.

Naturligtvis säljs en stor del av denna alkohol vidare – illegalt. Införselkvoterna måste sänkas radikalt, och enskilda länder bör i enlighet med subsidiaritetsprincipen i EU-fördraget ha möjlighet att själva bestämma sina kvoter.

Nya utmaningar som nu möter oss är utökade möjligheter till reklam för alkohol och krav på gårdsförsäljning.

Sedan det så kallade Gourmetmålet har EG-domstolen i ett antal domar godkänt nationella begränsningar av alkoholreklam som motiveras av hänsyn till folkhälsan. Ett exempel är den franska lagen, Loi Evin, mot alkoholreklam på tv och bio.

Sverige bör nu också kunna stifta restriktivare lagar kring alkoholreklam, utan att känna hot från EG-domstolen.

I Sverige förbereds nu också en ny alkohollag, och trycket från producenterna är stort för att tillåta gårdsförsäljning av alkohol. Detta skulle dock strida emot en av grunderna i svensk alkoholpolitik, och vi vet att konsekvenserna av att alkoholen på detta sätt skulle bli mer tillgänglig är ökad konsumtion. Därför bör riksdag och regering säga nej till legaliserad gårdsförsäljning av alkohol.

Sammanfattningsvis kan sägas att Sverige inte bör vika av ifrån sin linje när vi nu börjar se hur folkhälsoperspektivet blir alltmer intressant. Sverige bör även fortsättningsvis driva en balanserad alkoholpolitik inom EU och stifta egna lagar utifrån folkhälsotanken.

Stockholm den 1 oktober 2009

Lennart Sacrédeus (kd)

Yrkanden (3)

  • 1
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att verka för alkoholbestämmelser inom EU som bygger på folkhälsoperspektivet.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 2
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att utifrån folkhälsoperspektivet utreda hur en restriktivare lag för alkoholreklam kan utformas.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 3
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att utifrån folkhälsoperspektivet inte legalisera gårdsförsäljning i Sverige.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Intressenter

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.