Barnsoldater

Motion 2001/02:U338 av Siw Wittgren-Ahl m.fl. (s)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Utrikesutskottet

Händelser

Inlämning
2001-10-05
Numrering
2001-10-05
Hänvisningsförslag
2001-10-05
Utskottsförslag
2001-10-05
Granskning
2001-10-05
Registrering
2001-10-05
Hänvisning
2001-10-11
Bordläggning
2001-10-11

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att barn och ungdomar som på olika sätt dras in i väpnade konflikter inte skall kunna åtalas för krigsförbrytelser vid en eventuell krigstribunal.

Motivering

Sierra Leone är ett av världens allra fattigaste länder och är svårt sargat av ett blodigt inbördeskrig som pågått under i stort sett hela 1990-talet. För att visa vårt stöd till fredsprocessen i Sierra Leone har Sverige gett bidrag till Världsbankens Multi-Donor Trust fund för programmet för avväpning, demobilisering och återanpassning i Sierra Leone. Sverige har även gett bidrag till inrättandet av en specialdomstol i FN:s regi för Sierre Leone.

FN:s säkerhetsråd har nu gett klartecken för en krigsförbrytartribunal i Sierra Leone för att åtala de vuxna soldater som begick krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten i det brutala inbördeskriget i Sierra Leone. FN:s generalsekreterare Kofi Annan har föreslagit att även barnsoldater som begått krigsförbrytelser i åldern 15–18 år skall kunna åtalas, då barnsoldater ibland agerar befälhavare och inte bara underlydande. Vi anser som flera människorättsorganisationer att det är de vuxna som rekryterat barndsoldaterna som är de verkliga förövarna i inbördeskriget och att det är de som skall ställas inför tribunalen.

I dag beräknas att minst 300 000 barn under 18 år deltar i väpnade konflikter runtom i världen. Ytterligare flera hundra tusen ingår i reguljära förband som när som helst kan sättas in i strid. Barnsoldater som rekryteras kommer ofta från fattiga och utsatta förhållanden. De flesta barnsoldater är mellan 15 och 18 år gamla, men rekryteringen kan börja redan i tioårsåldern, och till och med ännu tidigare på sina håll.

De barn som tjänstgör som soldater lever ett farligt och slitsamt liv. De såras och dödas i striderna och utnyttjas dessutom ofta sexuellt. De utnyttjas till transporter av material och förses med droger innan striderna börjar. Det är skrämmande siffror som visar hur barns rättigheter kränks dagligen. Grymheter som drabbar barn, slår sönder deras tillvaro och deras föreställningar och drömmar om en god värld och ett gott liv.

Sverige har i många år varit pådrivande i utarbetandet av FN:s barnkonvention om att inga barn under 18 år skall tillåtas att rekryteras till väpnade styrkor. Då det inte gick att komma överens om en sådan skrivning skrevs ett tilläggsprotokoll, där 18 år fastslås som minimiålder för deltagande i väpnade strider och för rekrytering till statlig armé eller till andra väpnade politiska grupper. Frivillig rekrytering till statliga arméer blir dock tillåten från 16 år, men ingen får delta i strid. Enligt Amnesty så har glädjande nog 80 länder undertecknat tilläggsprotokollet till FN:s barnkonvention.

Barnsoldater bör i första hands ses som offer i behov av rehabilitering och inte straff. Organisationer som Rädda Barnen och Save the Children, Röda korset, Unicef, UNHCR, DCI, World Vision och andra arbetar i dag intensivt med att återförena barnsoldater med deras familjer, genom att rehabilitera och re-integrera dem till en fungerande civil miljö.

Kofi Annans förslag kan leda till att före detta barnsoldater stannar kvar i armén i stället för att ta del av dessa rehabiliteringsprogram. Barnsoldater i Sierra Leone har redan utsatts för hemska övergrepp. Om de ställs inför rätta skulle det göra dem till dubbla offer.

Stockholm den 2 oktober 2001

Siw Wittgren-Ahl (s)

Lena Sandlin-Hedman (s)

Eva Arvidsson (s)

Ulla Wester (s)

Anne Ludvigsson (s)

Carina Adolfsson Elgestam (s)

Inger Segelström (s)

Carina Ohlsson (s)

Berit Andnor (s)


Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att barn och ungdomar som på olika sätt dras in i väpnade konflikter inte skall kunna åtalas för krigsförbrytelser vid en eventuell krigstribunal.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.